Студопедия — КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ. 1. Які способи визначення предмету адміністративної юрисдик­ції використані в КАСУ?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ. 1. Які способи визначення предмету адміністративної юрисдик­ції використані в КАСУ?






1. Які способи визначення предмету адміністративної юрисдик­ції використані в КАСУ?

2. Яким є загальне визначення предмету адміністративної юрис­дикції?

3. На які категорії публічно-правових спорів поширюється ком­петенція адміністративних судів? На які публічно-правові справи компетенція адміністративних судів не поширюється?

4. Розмежуйте предмет адміністративної юрисдикції та консти­туційної, кримінальної, цивільної, господарської юрисдикцій. Які проблеми відмежування адміністративної юрисдикції від інших ви­дів юрисдикції ви знаєте?

5. Чи можуть адміністративні суди розглядати справи щодо при­тягнення до адміністративної відповідальності та накладення адміні­стративних стягнень? Якщо так, то у яких випадках?

6. Що таке підсудність адміністративних справ? Чим підсудність ад­міністративних справ відрізняється від адміністративної юрисдикції?

7. Якими є правила предметної підсудності адміністративних справ? Чим обумовлена дворівнева система місцевих адміністратив­них судів?

8. Якими є правила територіальної підсудності адміністративних справ?

9. Якими є правила інстанційної підсудності адміністративних справ?

10. Які категорії учасників адміністративного процесу Ви знаєте?

11. Хто може бути позивачем, відповідачем, представником в ад­міністративному процесі? Якими правами та обов'язками вони наді­ляються?

12. Комплексом яких диспозитивних та змагальних прав наділе­ні особи, які беруть участь у справі?

13. Чи можливе примирення сторін в адміністративному проце­сі? Якщо так, то якими є наслідки порушення умов примирення?

14. Які завдання виконує спеціаліст та судовий розпорядник в ад­міністративному процесі?

 

Основна література до теми::

1.Конституція України [ Електронний ресурс ]: закон України від 28. 06. 1996 р. № 254к/96-ВР із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 06. 04. 2010 р. № v011p710-10. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2.Кодекс адміністративного судочинства [ Електронний ресурс ]: закон України від 06. 07. 2005 р. № 2747-IV із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3.Про судоустрій і статус суддів [ Електронний ресурс ]: закон України від 07. 07. 2010 р. № 2453-VI із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4.Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України: У 2-х т. – Т. 1/за заг. Ред.. В.К. Матвійчика. – К.:КНТ, 2007 5.Адміністративне право України: Навч. Посіб. / за заг. Ред.. Т. О. Коломієць, Г.Ю.Гулєвської.- К.: Істина, 2007

6.Адміністративне процесуальне (судове) право України: Підруч./ За заг. Ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юридична література, 2007.

7.Кузьменко О.В. Адміністративна юстиція в Україні: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

8.Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративно- процесуальне право України: Підручник О.В. Кузьменко. – К.: Атака, 2007.

9.Основи адміністративного судочинства в Україні: (навчальний посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. Ред.. Н.В. Александрової, Р.О. Куйбіди. – К.: Конус-Ю, 2006.

10.Перепелюк В.Г. Адміністративне судочинство: проблеми практики. – К.: Конус-Ю, 2007.

11.Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

12.Адміністративне судочинство в Україні: Коломієць Т.О.-К.:»Істина» 2009.

13.Адміністративне судочинство: Підручник. – Вид.2,перероб. І допов./ За аг.ред. Т.О. Коломоєць.- К.: Істина,2011. – 304 с.

14.Курс адміністративного права України: підручник/ В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [та ін. ]/ за ред. В.В. Коваленка. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 808с.

 

Додаткова література до теми:

1.Куйбіда Р. Визначення меж адміністративної юрисдикції. -
Юридичний вісник України. - 2005. - № 51. - 24-30 грудня.

2.Куйбіда Р.О. Реформування правосуддя в Україні: Моногра­-
фія. - К.: Атіка, 2004.

3.Куплеваскій Н. Административная юстиція в Западной
Европе. - Харьков, 1879.

4.Лавриненко И. Не обессудьте. Проект Административного
процессуального кодекса уже в парламенте // Бизнес. - 2002. - № 10.

5.Михеева Е. Административные суды: гражданин против госу-
дарства или государство для гражданина // Юридическая практика.
- 2001. - № 44 (202). - 31 октября.

6.Николаева Л.А„ Соловьева А.К. Административная юстиция
й административное судопроизводство: Зарубежньй опыт и россий-
ские традиции // М.: Юридический Центр Пресе. - 2004.

 

Тема № 3. Актуальні проблемні питання доказування в адміністративному судочинстві. Судові витрати та строки в адміністративному судочинстві.

2 години

Питання:

1.Поняття і предмет доказування в адміністративному судочинстві.

2.Поняття та види доказів.

2.1.Належність та допустимість доказів.

3.Судовий збір.

4.Поняття та види строків в адміністративному судочинстві.

5. Обчислення та перебіг строків.

Методичні рекомендації:

Під час вивчення даної теми слід звернути увагу, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Звертаючись до поняття доказів слід мати на увазі, що засобами доказування визнаються пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, показання свідків, письмові і речові докази, висновки експертів. Також по цій темі необхідно звернути увагу на те, що в адміністративному судочинстві основними засобами доказування, як правило письмові докази, оскільки значна частина адміністративних справ пов’язана з оскарженням правових актів.

Під час розгляду питання судові витрати необхідно визначити, що судовими витратами називають ті витрати по веденню справи у суді, оплата яких покладається законом на заінтересованих осіб. КАС України закріплюють види судових витрат, які складаються із: судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи.

Також під час підготовки до заняття по цій темі необхідно звернути увагу та засвоїти основні види строків адміністративного судочинства: строк звернення до адміністративного суду та інші процесуальні строки. Також потребує окремого розгляду поняття строк звернення до адміністративного суду – встановлений адміністративно-процесуальним законодавством часовий період, в межах якого може бути подано адміністративний позов та процесуальні строки – це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії.

Також готуючись до заняття по цій темі слід зосередити свою увагу на правилах обчислення процесуального строку.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

1. Чи обов'язково в адміністративному позові посилатися на нор­ми права, на підставі яких заявлено вимоги до відповідача?

2. Які вимоги може містити адміністративний позов?

3. Які наслідки може мати подання позовної заяви з порушенням вимог, встановлених КАСУ?

4. Яким є загальний строк для звернення до адміністративного суду з позовом? Які спеціальні строки для звернення Ви знаєте? Які наслідки пропущення строку звернення до адміністративного суду?

4. Що таке забезпечення адміністративного позову? Чи воно від­різняється від забезпечення доказів?

5. Які є способи забезпечення адміністративного позову?

6. У яких адміністративних справах обов'язок доказування по­кладається на відповідача?

7. У чому полягають основні відмінності між доказуванням в ад­міністративному процесі та доказуванням у цивільному процесі?

8. Які засоби доказування можливі в адміністративному процесі?

9. У чому полягають особливості допиту свідка судом за місцем його проживання та у місці його проживання?

10. Які види судової експертизи є в адміністративному процесі? Назвіть їх особливості?

11. У якій формі надається правова допомога в адміністративних судах?

12. Кого можна вважати фахівцем в галузі права?

13. У яких випадках правова допомога надається в адміністра­тивному процесі безоплатно?

14. Чи може суб'єкт владних повноважень, який виграв адміні­стративну справу, вимагати відшкодування витрат на правову допо­могу?

 

Основна література до теми:

1.Конституція України [ Електронний ресурс ]: закон України від 28. 06. 1996 р. № 254к/96-ВР із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 06. 04. 2010 р. № v011p710-10. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2.Кодекс адміністративного судочинства [ Електронний ресурс ]: закон України від 06. 07. 2005 р. № 2747-IV із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3.Про судоустрій і статус суддів [ Електронний ресурс ]: закон України від 07. 07. 2010 р. № 2453-VI із змін., внес. згідно із Законами України та Рішеннями Конституційного Суду: за станом на 20. 10. 2011 р. № 3932-VI. – Електрон. дан. (1 файл). – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4.Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України: У 2-х т. – Т. 1/за заг. Ред.. В.К. Матвійчика. – К.:КНТ, 2007

5.Адміністративне право України: Навч. Посіб. / за заг. Ред.. Т. О. Коломієць, Г.Ю.Гулєвської.- К.: Істина, 2007

6.Адміністративне процесуальне (судове) право України: Підруч./ За заг. Ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юридична література, 2007.

7.Кузьменко О.В. Адміністративна юстиція в Україні: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

8.Кузьменко О.В., Гуржій Т.О. Адміністративно- процесуальне право України: Підручник О.В. Кузьменко. – К.: Атака, 2007.

9.Основи адміністративного судочинства в Україні: (навчальний посібник для юридичних факультетів та юридичних клінік) / За заг. Ред.. Н.В. Александрової, Р.О. Куйбіди. – К.: Конус-Ю, 2006.

10Перепелюк В.Г. Адміністративне судочинство: проблеми практики. – К.: Конус-Ю, 2007.

11Стеценко С.Г. Адміністративне право України: Навч. Посіб. – К.: Атіка, 2007.

12.Адміністративне судочинство в Україні: Коломієць Т.О.-К.:»Істина» 2009.

13.Адміністративне судочинство: Підручник. – Вид.2,перероб. І допов./ За аг.ред. Т.О. Коломоєць.- К.: Істина,2011. – 304 с.

14.Курс адміністративного права України: підручник/ В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко [та ін. ]/ за ред. В.В. Коваленка. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 808с.

 

Додаткова література до теми:

1.Куйбіда Р. Визначення меж адміністративної юрисдикції. -
Юридичний вісник України. - 2005. - № 51. - 24-30 грудня.

2.Куйбіда Р.О. Реформування правосуддя в Україні: Моногра­-
фія. - К.: Атіка, 2004.

3.Куплеваскій Н. Административная юстиція в Западной
Европе. - Харьков, 1879.

4.Лавриненко И. Не обессудьте. Проект Административного
процессуального кодекса уже в парламенте // Бизнес. - 2002. - № 10
(477).

5.Михеева Е. Административные суды: гражданин против госу-
дарства или государство для гражданина // Юридическая практика.
- 2001. - № 44 (202). - 31 октября.

6.Николаева Л.А„ Соловьева А.К. Административная юстиция
и административное судопроизводство: Зарубежньй опыт и россий-
ские традиции // М.: Юридический Центр Пресе. - 2004.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 424. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия