Студопедия — Трудовий договір
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Трудовий договір






Практичне заняття

(2 години).

 

МЕТА: освітня – сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста; на підставі вивчення трудового права як спеціфичних соціальних явищ;

розвиваюча - формувати й розвивати правові знання студентів та навчити їх аналізувати нормативно-правові акти та інші документи, виробити навички самостійного аналізу державно-правових явищ, уміння застосовувати отримані знання при оцінюванні конкретної сітуації, установки на оволодіння професійними вміннями та навичками;

виховна- формувати переконання та ціннісні орієнтації студентів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості, виховувати активні громадську позицію, сприяти усідомленню ролі та значення юридичної діяльності в будівництві й укріпленні Української держави; розвивати в майбутніх юристів правову свідомість і правову культуру, професійні й особисті якості. Навчити слухачів відрізняти трудовий договір від інших договорів та угод й напрацювати навички та вміння укладати трудовий договір найманого працівника з власникомником підприємства або уповноваженим ним органом. Слухачам необхідно з’ясувати процедуру укладення трудового договору та добре знати особливості окремих видів трудового договору. Знати чим контрактна форма трудового договору відрізняється від самого трудового договору.

 

 

ОПОРНІ ПОНЯТТЯ: трудовий договір, необхідні й факультативні умови трудового договору, суттєві умови праці, випробування при прийомі на роботу.

План:

1. Поняття трудового договору, його форми. Порядок укладення трудового договору.

2.Необхідні й додаткові умови трудового договору (іспит при прийомі на роботу, термін, суміщення професій, посада).

3.Зміст трудового договору. Обов'язки сторін при укладенні трудового договору. Зміна трудового договору.

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ:

Задача № 1

Наказом директора рибокомбінату, Саркісова, що працювала кочегаром котельної бондарного цеху, була переведена без її згоди кочегаром гуртожитку того ж комбінату. Саркісова не погодилася з таким переведенням, тому що кочегари котельної бондарного цеху користуються більш тривалою додатковою відпусткою за шкідливість умов праці. Крім того, гуртожиток знаходиться на значному видаленні від її дому, що також істотно погіршує умови її праці, тому що Саркісова в перед пенсійному віці і страждає багатою кількістю захворювань.

У вступній частині відповісти на такі питання:

1. Який порядок переведення робітників та службовців па іншу роботу?

2. У чому відмінність переведення від переміщення?

У резолютивній частині відповісти:

1. Чи законний наказ директора про переведення Саркісовой?

2. Куди треба звернутися Саркісовой для вирішення даної суперечки?

Напишіть мотивоване рішення цього органу.

 

Задача № 2

Відповідно до укладеного договору Абрамов зобов'язаний був виконати художнє фарбування стін і стелі столової взуттєвої фабрики впродовж чотирьох місяців. У договорі були обумовлені початок, закінчення і місце роботи; оплата роботи буде відбуватися регулярною два рази на місяць, контроль за виконанням роботи Абрамовим покладається на працівника їдальні; остаточний розрахунок - після завершення роботи. Абрамов працював три з половиноюмісяця і був звільнений від займаної посади в зв'язку з достроковим закінченням роботи. В оплаті за невикористану відпустку йому було відмовлено, тому що, на думку керівництва їдальні, Абрамов працював по договорі-підряді. Проте Абрамов заперечував, оскільки вважав, що трудовий договір був укладений на час виконання визначеної роботи.

У вступній частині рішення розкрийте поняття трудового договору; зазначте зміст трудового договору, порядок його укладення.

У резолютивній частині відповісти який договір був укладений з Абрамовим; якими ознаками трудовий договір відрізняється від цивільно-правового договору-підряду; як вирішити суперечку.

Задача № 3

Технік Петренко уклав трудовий договір із заводом «Ремтехмеханіка» і був допущений до роботи 15 травня 1990 р. 22 травня 1990 р. Петренко був запрошений у відділ кадрів для ознайомлення з наказом, у якому було зазначено, що він прийнятий на роботу в якості техніка з 20 травня 1990 р, і. що йому призначений місячний іспитовий термін.

У вступній частині рішення зазначте порядок укладання трудового договору; розкрийте поняття, значення і види іспитового терміна.

У резолютивній частині відповісти: які порушення допущені в наказі; складіть проект наказу про прийом Петренко на роботу.

Завдання № 4:

Написати проєкт наказу про прийом на роботу найманого працівника. Оформити трудову книжку за встановленою формою.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ТА ДОПОВІДЕЙ:

  1. Нові види трудового договору в суспільній практиці України.
  2. Правове регулювання окремих видів трудового договору.
  3. Сумісництво та суміщення професій і посад: особливості правового регулювання

ПИТАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ І САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ:

1. Сформулюйте поняття трудового договору.

2. У чому полягають особливості трудових договорів укладених на різні строки?

3. В яких випадках трудовий договір укладається тільки в письмовій формі? Чому?

4. Які документи необхідно пред'являти при укладенні трудового договору?

5. Чи виключають можливість функціонування трудового договору:

а) Відсутність необхідних умов трудового договору.

б) Відсутність факультативних умов трудового договору.

6. Коли трудовий договір вважається набувшим юридичної сили?

7. Хто і який документ повинен скласти після укладення трудового договору? Чи наступають негативні наслідки для сторін у результаті відсутності цього документу?

 

ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – Ст.141.

2. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю / авт.: Стичинський Б.С., Зуб. І.В., Ротань В.Г.- 4-те вид., доп.та перероб. - К.: "А.С.К.", 2003. - 1024 с

3. Кодекс законів про працю.- Х.: ООО «Одіссей», 2012.- 112 с., упорядник доцент В.В. Жернаков.

4. Трудовое законодательство: нормативная база / сост.: Примакова О., Кавторева Я. - 3-е изд., перераб.и доп. - Х.: Изд.д."Фактор", 2004. - 404 с.

5. Основи трудового права України: Навчальний посібник / За ред. Пилипенка П.Д., та інш.- Львів.: Новий Світ. - 2004. – 534 с.

6. Венедиктов В.С. Трудовое право Украины: учебное пособие для юридических высших учебных заведений.- Х.: Консул, 2004.- 304 с.

7. Венедиктов В.С. Правове регулювання часу відпочинку в службово-трудових відносинах: Наук. - практич. посібник Х.: НУВС, 2004.- 128 с.

8. Трудове право України: академ.курс: Підручник / За ред.Хуторян Н.М. - К.: Вид-во "А.С.К.", 2004. - 608 с.

9. Трудовое право: альбом схем: учеб.пособие / Савченко А.А., Кузниченко О.В., Чавыкина Т.И., Чередниченко Н.А.- Х.: Эспада, 2004.- 136 с.

10. Бойко М.Д. Трудове право України: Навч.посібник - К.: Олан, 2005. - 336 с.

11. Бойко М.Д. Трудове право України: Навч.посібник – Вид 2-ге, доповн. і переробл. К.:Атіка, 2008. - 316 с.

12. Трудовое право Украины в вопросах и ответах: Учеб.-справ.пособие / Г.С.Гончарова, В.В.Жернаков, С.Н.Прилипко.- 4-е изд., перераб.и доп.- Х.: Одиссей, 2005. - 592 с.

13. Трудове право України в запитаннях та відповідях: Навчально- довідковий посібник/ За ред. В.В. Жернакова.- Х.: «Одіссей», 2007.- 664 с.

14. Трудове право України: практикум: навч. Посібник. /П.Д. Пилипенко, З.Я. Козак, Д.Р. Лещух, Т.В. Парпан; за ред. П.Д. Пилипенко. – К.: Вид.Дім «Ін Юре», 2008. – 344 с.

15. Трудове право України: практикум. – 2-ге видання / Чанишева Г.І., Додіна Т.М., Щукін О.С. - Х.: ТОВ «Одіссей», 2008. – 304 с.

16. Реус О. Правове регулювання трудової діяльності неповнолітніх в Україні: Монографія / МВС України, Луган.держ. ун-т внутр. справ ім. Е.О. Дідоренка.- Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2008.- 200с.

17. Трудове право: підручник (для студ.юрид.спец.вищ.навч.заклад) / В.В.Жернаков, С.М. Прилипко, О.М.Ярошенко та ін., за ред. В.В.Жернакова..- Х.: Право, 2012.- 496 с.

18. Трудове право: підручник. – 3-тє вид.,перероб і доп. та ін., за ред. С.М. Прилипко, О.М.Ярошенко.- Харків:Видавництво «Фінн», 2010.- 752 с.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА:

1. Постанови Пленуму Верховного суду України із загальних питань судової діяльності та в цивільних справах: Зб. норм. актів станом на 01.11. 2004 р. /ред. кол: Гончаренко В.Г. та ін./- К.: Юрінком Інтер, 2004.–352 с

2. Про роботу по сумісництву працівників державних підприємств, установ, організацій. Постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.93 р. N265// Бюлетень Мінпраці. - 1993. - №5.

3. Про затвердження Положення про умови роботи по сумісництву працівників державних підприємств, установ, організацій. Наказ Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну від 28.06.93. N43// Бюлетень Мінпраці. - 1993. - №8

4. Про порядок введення трудових книжок на підприємствах, установах, організаціях. Інструкція. Затверджена наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну від 29.07.93 р. N58 // Бюлетень Мінпраці. - 1993. - №9-10.

5. Про затвердження Форми трудового договору між працівником фі фізичною особою та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою: Наказ Мінпраці та соціальної політики України від 8 червня 2001 р № 260 // Праця і зарплата -2001 - № 27

6. Трудовое право Украины.- Навч. Посібник / За ред. В.С. Венедиктова. - Х.: Консул. - 2004. -304 с.

7. Трудове право України.- Академічний курс: Підручник./ А.Ю.Бабаскін, Ю.В. Барнюк, С.В. Дріжчана.- К: Видавництво А.С.К.,2004.- 608 с.

8. Трудове право України.- Навч.посібник. Курс лекцій. / За редакцією М.Д. Бойко. - К.: Олан, 2005.- 336с.

9. Трудове право України.- Курс лекцій: для студентів юрид. вузів та факультетів / За редакцією Гирич О.Г..- К.: ТП Пресс, 2003. - 208 с.

10. Трудове право України.- Академічний курс. Підручник / За загальною редакцією Н.М. Хуторян.- К.: „А.С.К.” 2004.- 607 с.

11. Карпенко Д.О. Основи трудового права: Навчальний посібник.- К.: Вид-во „ А.С.К.”, 2003. – 656 с.

12. Трудовое право в вопросах и ответах. Учебно-справочное пособие./ Под ред. В,В, Жернакова. – Х.:. Одиссей, 2004 – 623с.

13. Архипов В.В. Внештатные работники: кто они // Адвокат. - 2006. - № 4. - С.81-86.

14. Бару М.І. Виконання зобов'язань по трудовому договору // Право України. -1995.- №8. – С.31-34.

15. Волинець В.В. Атестація - забезпечення виконання зобов"язань за трудовим договором// Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2006. - № 2. - С.90-94.

16. Гевел О. Суміщення професій (посад): порми потребують вдосконалення // Право України.- 2001.- №12. – С.105-109.

17. Гевел О. Основні концептуальні підходи до визначення змісту трудового договору // Право України. - 2000. - №12. – С.55-59

18. Гевел О. Про умови роботи за сумісництвом // Право України. - 2002. - № 2. - С.68-73

19. Гевел О. Трудова функція та порядок її визначення // Право України.- 2002.-№4

20. Голєва Н.П. Трудова книжка. Порядок її ведення// Бюлетень Міністерства юстиції України.- 2006.- № 3.- С.141-143

21. Грудцына Л.Ю. Оформление трудових отношений с помощником и стажером адвоката: ученический или срочный трудовой договор. // Юрист.- 2004 - № 10 с.18

22. Грица Т. Особливості правового регулювання праці професорсько-викладацького складу відомчих закладів освіти// Підприємництво, господарство і право. - 2004. - № 2. - С.8-12

23. Довжук О.В. Правове регулювання праці українських громадян на підприємствах з іноземними інвестиціями // Бюлетень Міністерства юстиції України. - 2006. - № 5. - С.111-115

НОРМАТИВНІ АКТИ ТА СУДОВА ПРАКТИКА:

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – Ст.141.

2. Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності: Закон України від 15. 09. 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1999.- №45. – Ст.397. (Із змінами, внесеними згідно із Законом № 1458-III від 17.02.2000, ВВР, 2000, № 14-15-16, ст.121, Рішенням Конституційного суду № 11-рп/2000 від 18.10.2000, Законами № 2120-III від 07.12.2000, ВВР, 2001, № 2-3, ст.10; № 2886-III від 13.12.2001, ВВР, 2002, № 11, ст.79; № 2905-III від 20.12.2001, ВВР, 2002; № 12-13, ст.92,№ 380-IV від 26.12.2002, ВВР, 2003; № 10-11, ст.86; № 905-IV від 05.06.2003, ВВР, 2003; № 38, ст.318;№ 1344-IV від 27.11.2003, ВВР, 2004; № 17-18, ст.250,№ 2454-IV від 03.03.2005)

3. Про зайнятість населення: Закон України від 1. 03. 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991.- №14. – Ст.170.(Із змінами, внесеними згідно із Законами: № 665/97-ВР від 21.11.97, ВВР, 1998, № 11-12, ст. 44; № 295-XIV від 04.12.98, ВВР, 1999, № 1, ст. 6; № 309-XIV від 11.12.98, ВВР, 1999, № 4, ст. 33; № 1310-XIV від 17.12.99, ВВР, 2000, № 3, ст. 22; № 1807-III від 08.06.2000, ВВР, 2000, № 38, ст.318; № 2171-III від 21.12.2000, ВВР, 2001, № 9, ст. 38; № 2398-III від 26.04.2001, ВВР, 2001, № 27, ст.133; № 3047-III від 07.02.2002, ВВР, 2002, № 29, ст.194; № 662-IV від 03.04.2003, ВВР, 2003, № 27, ст.209; № 2429-IV від 01.03.2005).

4. Про організації роботодавців: Закон України від 24. 05. 2001 р.// Відомості Верховної Ради України. - 2001. - №32. – Ст.171.

5. Про колективні договори і угоди: Закон України від 1.07.1993 р.// Відомості Верховної Ради України.- 1993.- № 36.- Ст.361. (Із змінами, внесеними згідно із Законами № 607/96-ВР від 17.12.96, ВВР, 1997, № 6, ст. 49, № 20/97-ВР від 23, 1997, № 11, ст. 89).

6. Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів): Закон України від 3. 03. 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1998.- №34. – Ст.227.

7. Про міліцію: Закон України від 20. 12. 1990 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - №4. – Ст..20.

8. Про відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду: Закон України // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 1. - Ст.1.

9. Про статус ветеранів військової служби та їх соціальний захист: Закон України від 24.03.98 р. // Людина і праця. - 1998.- №5.

10. Про обов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття: Закон України від 2.03. 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - №22. – Ст.171.

11. Про альтернативну, невійськову службу: Закон України від 18.02.1999 р.// Відомості Верховної Ради України. - 1999. - №15. – Ст.86.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 670. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия