Студопедия — Гам же.— С 288.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Гам же.— С 288.






Там же. —

129-130.

' Там же. — С 115.


теж здобував собі право на прямоту своїми блазнюванням і дивацтвами.

Сковорода говорив і в ранніх, і в пізніх творах одне й те саме, хіба що в останніх діалогах більше нерво­вості, викривального пафосу. Дра­матизму в його особистій творчій біографії ніби й немає, і життя його досить бідне пригодами. Все напру­ження — між внутрішнім світом Сковороди, який залишався стабіль­ним, незважаючи ні на що, і не­спокійним, тривожним, трагічним життям навколишнього світу.

Стиль повчань-діалогів Сковороди такий схожий на проповіді чи навіть пророцтва, що його можна було прийняти за засновника нової віри. В пророцтвах-заклинаннях останніх творів головне — в тому мотиві, який лагідно і просвітлено звучить у пер­шому ж, «Начальной двери к христи­анскому добронравию»: подяка Богу за те, що «нужное зделал нетрудным, а трудное ненужным. Нет слаже для человека и нет нужнее, как щастие; нет же ничего и легоче сего. Благода­рение блаженному Богу»*.

Зрештою, і тоді, коли Сковорода ніби повертається до пророцьких інвектив у дусі Івана Вишенського, він несподівано м'який — сердиться і сипле прокльонами у нього диявол; а в «Прі біса з Варсавою» останній, тобто сам Сковорода, звертається до «даймона»: «Прости мне, друже і враже мой»". Однозначно ототож­нюючи мирське, земне, тілесне з са­танинським, Сковорода бачить бли­зькість земного і небесного в лю­дині і в світі. Тому виявляється лег­кою перемога над злом.

Це центральна ідея Сковороди, яка має єретичний характер і спря­мована не тільки проти ортодоксаль­ного тлумачення другого Пришестя,


а и проти всякого месіанізму, в тому числі й комуністичного. Якщо щастя людське можливе, воно має бути можливе не десь і колись, а в кожну мить, тут і тепер. «Что бы было тогда, естли бы щастие, пренужнейшее и любезнейшее для всех, зависело от места, от времени, от плоти и кро­ви?» *** А якщо щастя не залежить від місця і часу, звання і чину, віку й статі, не «утверджене на піску пло­ті», отже, воно належить до вічних і безплотних сутностей.

Сковорода виходить із святоотчої філософії тварного і нетварного. Світ плотський, тварний має поча­ток і кінець. Нетварна духовна сто­рона є невидиме в цьому світі, без­конечне в конечному. Сковорода приймає цю тезу, — може, тільки дещо модернізує стару платонівську ідею і водночас дещо простонарод­но, близько до єретичних учень від маніхейства до духоборства, плот­ське ототожнює із злом. Невидиме в світі є співвідношенням частин, що робить кожну річ цілим. «Если ви­дишь на старой в Ахтырке церкве кирпичь и вапну, а плана ея не пони­маешь, как думаешь — усмотрел ли и узнал ея?» — «Никак! Таким обра­зом, одну только крайнюю и послед­нюю наружность вижу в ней, кото­рую и скот видит, а симметрии ея, или пропорции и размера, который всему связь и голова материалу, по­неже в ней не разумею, для того и ея не вижу, не видя ея головы»****. Як бачимо, тут і пропорція, і симетрія, бракує тільки слів про те, що тварне є код, а невидиме — інформація. Суть сказаного Сковородою саме в цьому, таким чином її належить ви­разити сьогоднішньою мовою.

Тільки ми б сказали сьогодні, Ш° до внутрішнього, інформаційного,


цілісного боку процесів належать істина і лжа, тварне або код не може бути ні істинним, ні хибним. Сково­рода ж відносить істину до внут­рішнього, лжу — до тварного. Тут він і неортодоксальний з боку бого­словського, і архаїчний. Є Бог і твар, і «вся тварь есть рухлядь, смесь, сво­лочь, сечь, лом, крушь, стечь, вздор, сплочь, и плоть, и плетки...»'

Тут і починається відступ Сково­роди від церковної каноніки. Цей відступ послідовніший, ніж вчення отців церкви, бо якщо вже істина в духовному боці світу, а не в ма­теріальному, то весь тварний бік має бути визнана байдужим до духовної сутності. Сковорода, нібито наш су­часник, виходить із того, що знак не має нічого спільного з інформацією, смислом, значенням, код є річ суто умовна. Релігія з її культово-обрядо­вою практикою не може прийняти такого релятивізму щодо символіки. Для Сковороди символи — карна­вальний бік світу, який він порівнює з оперою, театром, називаючи «мас­карадом» навіть біблійні повісті.

Отже, «пропорція» і «симетрія» світу, його істина і сутність невиди­мі, Вона ніби та сила, що міститься в зерні і змушує вирости з нього саме пшеницю, а не кукіль. Ми б сказали, Це інформація, закладена в гені, а не сама по собі ДНК, що містить лише код. Вони ніби точка — без розмірів; ^е від точки, в яку поставлено цир­куль, залежить, де окреслене коло. Безконечний світ має ту особли­вість, що центр його, точка, куди Циркуль ставиться, — скрізь, де зав­идно. Отже, і ніде. Скрізь і ніде, істина і щастя — скрізь, в кожній т°чці людського буття, і ніде, бо не ^Ють певної оселі чи певного часу, На який треба чекати. Бог зробив


усе потрібне легким, усе важке — непотрібним.

Життєвим правилом і основою мудрості для Сковороди є своє­рідний принцип редукції, зведення «в точку» всіх цінностей. Якщо тільки цінність вимагає особливих матеріальних умов чи особливого часу, особливого місця для свого здійснення, ця цінність хибна й плотська. Радощі життя, повітря, во­да, їжа, дружня бесіда за обіднім сто­лом, з чарочкою наливки — це якраз не плотська і тварна, а людська радість. Сковорода зовсім не аскет, він нічим не нагадує ченця з пустелі. Він і не засновник нової віри, не сек­тант: все ритуальне, обрядове він відносить до театру життя. Сковоро­да доходить до того, що пише через тире, як синоніми, «Епікур — Хрис­тос», називає Біблію лжею, а Бога Натурою. Стільки радості принесли ці сотні разів цитовані слова тим, хто будь-що хотів бачити в Сковороді матеріаліста, хоч і непослідовного! Між тим він не піддає сумніву боже­ственної суті ані природи, ані будь-якої «громадянської історії», вклю­чаючи історію Христа, як, до речі, й історію Епікура.

Серед віршів Сковороди виділя­ється незвичною для тієї мораліза­торської епохи чуттєвою силою 19-та пісня «саду божественних пісней»:

Ах ты, тоска проклята!

О докучлива печаль!

Гризеш мене измлада,

как моль платья, как ржа сталь.

Ах ты, скука, ах ты, мука, люта мука!

Где ли пойду, с тобою везде всякый час.

Ты, как рыба с водою, всегда возле нас.

Ах ты, скука! ах ты мука, люта мука!

'Григорій Сковорода.
ЦІ рЯДКИ ДаЮТЬ ПІДСТаВу Думати,(Бібліотека

що замолоду Сковорода знемагав, літератури). —с і із


'Григорій Скотірода. (Бібліотеки української літератури}. — С. 338.


мучився смертним страхом, важки­ми депресіями, як пізніше Гоголь. Його петербурзький сон, де ченці їдять смаженого трупа, має ту ж сюрреалістичну образність. Про­йшло чимало часу, доки Сковорода зрозумів і відчув, що будь-яке че­кання і є вже смерть. Перемогти смерть можна лише життям, відчут­тям життя в кожний момент, кожно­му пункті, кожній точці свого існу­вання. Бо життя с саме те, що є сьо­годні й зараз. А завтра буде або смерть, якщо суть твого існуван­ня — чекати і чекати, або знову жит­тя, якщо ти навчився знаходити точ­ку — центр своєї безконечності.

Читаючи сьогодні рядки Сковоро­ди, розмірковуючи про його ман­дрівне життя, ловиш себе на думці, тцо рецепти досягнення щастя, сформульовані ним, усе ж неприй­нятні. Що було б, якби всі отак по­кинули свої домівки й подалися у мандри! Цей підступний скепсис аб­солютно безпідставний. Адже суть вчення Сковороди в тому, що жод­них рецептів досягнення справедли­вого суспільства, загального щастя тощо не може бути. Це було б те ж чекання особливої точки простору і часу! Ну, а щодо мандрів, то вміння звести до мінімуму матеріальні кло­поти й до максимуму — відчуття простої радості життя необхідне од­ному з трьох основних класів — му­дрецям (пророкам, філософам, бо­гословам), Інші — хлібороби та вої­ни — мають займатися кожен своїм. Головне, щоб заняття ці були при­родними, «сродними», до серця лю­дині.

Архаїчність сковородинської соці­альної схеми впадає у вічі. Це, зви­чайно, Платон, чи, може, більше, — вираз властивостей людини таких же


фундаментальних, як розум, чуття, воля. Сковорода консервативний по-своєму. У нього немає місця кон­цепції «втраченого раю», бо немає виділеної точки в суспільстві, його історії. Він лише вказує на втрачені цінності. Гостро відчуває ускладнен­ня життя, суспільних механізмів і людських потреб.

В останньому своєму діалозі «По­топ зміїн» Сковорода формулює дум­ку, найбільш єретичну з ортодоксаль­но-церковного погляду. Це — ідея трьох світів, що неявно звучала і в по­передніх творах. У православному богослов'ї три світи — це тварний, матеріальний світ спостережуваного нами, нетварна, духовна сутність йо­го і, нарешті, Бог, якого бачити та уяв­ляти неможливо, бо він вищий від ко­нечних здатностей людського мис­лення. Так у святих отців. Інакше у Сковороди: «Суть же тры мыры. Первый есть всеобщій и мыр оби-тельный, где все рожденное обитает. Сей составлен из безчисленных мыр-мыров и есть великий мыр. Другій два суть частный и малый мыры. Первый мікрокозм, сиречь — мырик, мирок, или человек. Вторый мыр символичный, сиречь Библіа»'. Бог, таким чином, належить до «великого світу» Природи як його сутність. Лю­дина виділена в паралельний, малень­кий мікросвіт, де повторюється мак­росвіт. І світ культури, фокусом якого є Біблія як точка, що в ній зібрана вся етична філософія людства, — окре­мий світ, в якому відображена і люди­на, і Натура-Бог,

Це була б єресь, якби вона претен­дувала бути віровченням на зразок сектантських. Але тут і розкри­вається особливість староукраїнської культури, «українського бароко». У вік Просвітництва культура, настоя-


на на традиціях Києво-Могилянської академії, орієнтована на західні цін­ності і водночас невіддільна від пра­вославної образності, біблійного сим­волізму мислить релігійними кате­горіями. Але вона мислить вільно.

Символічний «мирок» є умовний світ, немовби ліпнина, зроблена з високим задумом божественного розуму, але з грубої і низької ма­терії. Це близько до традиційного «барокового» уявлення про сим­волічний характер буття, але має протилежну до традиції спрямо­ваність. Світ виявляється театром, в якому кожному визначено ролі. Сковорода погоджуєтся з цим, але не приймає світу як театру.

Сковороду важко читати. Але він писав і для нас. Його біблійна сти­лістика — не більше, ніж стилістика, мова, тварні вид і плоть думки, хоч він сам чудово розумів, що кожен край і кожен вік має свій театр. Мо­ву Біблії він вибрав через її універ­сальність і як справжній син старо­української культури. Разом з тим у традицію цієї культури він не вміщається. Сковорода вже єретик.

ЛІТЕРАТУРА

Апанович О.М. Збройні сили України пер­шої половини XVIII ст. — К., 1969.

Білецький П.О. Українське мистецтво дру­гої половини XVII—XVIII століть. — К., 1981.


Гайдамацький рух на Україні в XVIII ст. — Збірник документів. — К., 1970.

Арач І.Ф., Кримський СБ., Попович М.В. Григорій Сковорода. — К., 1984.

Жолтовський П.М. Малюнки Києво-Лавр-ської іконописної майстерні. — К., 1982.

Жолтовський П.М Український живопис XVII — XVIII ст. — К„ 1978.

Жолтовський П.М. Художнє життя на Ук­раїні в XVI — XVIII ст. — К., 1983.

Леонтович В.В. История либерализма в России. — Париж, 1980.

Логвин Г.Н. По Україні. — К., 1968.

Лотман Ю.М. Беседы о русской культуре. Быт и традиции русского дворянства (XVIII — начало XIX века). — 1994.

Мазепа / Упорядкування та коментарі Ю.А. Іванченка. — К., 1993.

Махновець Л. Григорій Сковорода. — К., 1972.

Микитась В. Давньоукраїнські студенти і професори. — К., 1994.

Мышанич О.В. Украинская литература // История всемирной литературы. — М., 1988.— Т. 5.

Ничик В.М. Из истории отечественной фи­лософии конца XVII — начала XVIII в. — К., 1978.

Ничик В.М. Феофан Прокопович. — М., 1977.

Огієнко І. Українська культура. — К., 1918.

Панченко A.M. Русская культура в канун Петровских реформ. — Л., 1984.

Пляшко Л.А. Подорож до міста XVIII століт­тя. — К., 1982.

Стратий Я.М., Литвинов В.Д., Андруш-ко В.А. Описание курсов философии и рито­рики профессоров Киево-Могилянской ака­демии. — К., 1982.

Українська культура / Лекції за ред. Д. Ан­тоновича. — К., 1993.

Українська минувшина. — К., 1993.

Хижняк 3.1. Києво-Могилянська ака­демія.—К., 1970.



§ 1. КОНСЕРВАТОРИ Й ЛІБЕРАЛИ В ЄВРОПІ ТА РОСІЇ







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 401. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия