Студопедия — Ьтіачаігї* «т» , Йжіі*«тн ел'чл *$чнт% ^долати А
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ьтіачаігї* «т» , Йжіі*«тн ел'чл *$чнт% ^долати А






ямлгдтк •

Чт#І«Ч"» 4AITL CAt»4 і

ГічімїЄ •

ф реченій*

*|т#ї'тч> іиіМТі;

FltlHM Їі7», ЧД? «ДДДЛ 3»f дІ»Д

Шсдігб


Після смерті покровителя ака­демія поча\а підупадати, і в середині XVTI ст. вона вже фактично ледве животіла. Єзуїти спробували ор­ганізувати католицьку академію у.Львові, але після протестів пред­ставника Замойської академії та ве­ликої бійки в костьолі на урочистос­тях з приводу її відкриття справа заглухла.


 




           
     

Львівська братська школа, заснова­на і 585 p., одразу завоювала автори­тет своїми поручниками та словника­ми. Перший такий підручник гре­цької і киижно-української мови та просодії (віршознавства) склав рек­тор школи грекАрсеиій, еласонський архіспископ. Називався підручник «Адельфотес» (по-грецьки — брат­ство). Туг працювали брати Зизанїї, Памво Бергаїда — автор згадуваного словника та багато інших дидаскалів (вчителів), яких ми згодом зустрінемо і! Києво-Могилянськія академії. Книжна культура тоді посідала ду­же скромне місце в житті навіть освічених людей. Книги, починаючи з кінця XVI ст., вже не гщшуться, а дру­куються (вони називалися «биті кни­ги»). Ще 1460 р. Степан Драиан пода­рував Львівському Оиуфріївському монастирю друкарню. 1518 і 1571 р. друкарні заводять Константин Івано­вич та його син Коистантин-Василь Константинович — князі Острозькі. До 1531. р. друкарні були в Києві та Острозі. Іван Федоров видрукував свого «Апостола» 1574 р. у Львові, і це перша друкована книга в >крсшгі,що
 

«Книга

о поспшичес/іті»

Василія Великого.

Острог.

1594р.

' Щт

Українсьвд ші)і>.т,і -

К, 1983; — CM


вбереглася. Про інші першодруК{, вірогідних відомостей немає.

Книги друкувались невеликим ца. кладом, у 300—400 примірників, Дру. кувались переважно книги релігійно, го зміст)'. В иш роком у вжитк'. рукописні переклади і переоціни -численні повісті про Олександра Ма­кедонського та Трою, рицарські ро­мани про Трістаиа і Бово, Петра Зо­лоті Ключі, Оттояа, Аттілу віршова­ний переказ поеми Торквато Тасео «Звільнений Єрусалим».

Розвиток книгодрукування спри­чинився до величезних культурних зрушень, що в УКрш,п" насамперед пов'язане з недовгою, але надзви­чайно плідною діяльністю Остро­зької академії.

Організація академії була заслугою однієї з найзпачніших постатей в ста­роукраїнській культурі — князя Ост­розького. Константин-Василь Кон­стантинович князь Острозький (1526—1608 pp.) був середнім сином відомого військового діяча Великого князівства Литовського князя Кон­стантина, який після смерті Стефана Баторія, на думку сучасників, мав найбільше шансів стати королем, як­би не був «вождем схизматиків». Визнаним вождем українців і всіх православних у Речі Посполитій був і Константин-Василь. Присвяі йому свій трактат, відомий єзуіт-ський діяч Петро Скарга звертався до нього як до «першого в тім грецькі-4 законі і народженням з великих предків, і великою заможністю від пана Бога»'. Князь Остро іьки" увійшов в історію у зв'язку однією подією: саме про'і и нього було спрямоване порто козацьке по­встання піл проводом К ри штофа Ко-синського. Ніхто не надав тоді вели­кого значення місцевому закол.


 

им це був перший ледь чутний доштовх великого «землетрусу» ^У11 століття.

Заснована 1576 р. в Острозі ака­демія стала, по суті, першим укра­сим навчальним закладом євро­пейського типу, Історичне значення;.ої академії насамперед по­ддало в тому, що вона утвердила іок української православної п як «тримовного ліцею», чи тримовної гімназії'-». її називали ще «грецьким колегіумом», але це був колегіум слов'яно-греко-латинський. Православна освіта орієнтувалася на вищі зразки, здобуті в річищі «ла­тинської» вченості, що було виявом західної орієнтації, незвичайної для східного християнства. Далі, саме Острозькій академії до-м розпочати ту видавничу робо­ту, яка породила наукове вивчення біблійних текстів. Перехід на книго­друкування вимагав критичного пе­регляду рукописних варіантів книг. Списки, в тому числі сакральних книг, нтч)тно різнилися, і потрібне бу-авлення до них як до людських рукотворних писань, продуктів куль-Так було розпочато вивчення Біблії як тексту, і першим результа­том стала «Острозька біблія», видана '581 року. Це — видатна дата в історії Української культури.

Острозька академія проіснувала 60 років і розпалася незабаром після і її організатора і покровителя. Вже в перші десяттьйпя братсько­го руху виявляються різного характе­ру культурні орієнтації: «західни­цька^, що намагається спрямувати °світу на «латинські» зразки, і -грецька», що в боротьбі проти католицизму орієнтується на цііантіпське православ'я.


Дві культурно-політичні орієнтації

Реформування церкви, на той період абсолютно необхідне, могло йти різними шляхами: або при опер­ті т низовий братський рух, або «згори», шляхом перебудови цер­ковної адміністрації та політики. Оскільки низові братські організації одержали великі права і практично ставили під контроль всю діяльність православної ієрархії, конфлікт став неминучим. Антіохійський патріарх Іоаким, а за ним і Константино­польський Вселенський патріарх Ієремія, перший в історії патріарх, який відвідав Русь, рішуче підтрима­ли ревний православний простолюд і різко засудили єпископів, особливо Львівського. Відповідаю вищого кліру було прийняття пропозицій католиків про унію західної та східної церков. Собор у Бресті 1596 р. затвердив акт про унію.

Ідея унії була на Україні-Русі НЄ нова, і коли перед лицем турецької загрози Константинополю таке об'єднання церков було здійснене («Флорентійська унія»), воно сприй­нялося в Україні і млявою нехіттю,

I/O



• Цим Соловьев CMt

'""'мнении. — ML і"■■: -Ktt,Vl.—


але принаймні не так вороже, як у Москві. А в кінці XVI ст., в епоху, яка в історії України пов'язана з іменем Константина-Василя князя Остро­зького, для верхівки суспільства не було сумніву в тому, що якась угода з західною церквою неминуча. Це нипливало вже з тих культурних орієнтацій, що їх приймало нове ук­раїнське шкільництво. Освіта, яку одержував молодий шляхтич чи міщанин, повинна була відкривати йому якісь можливості в суспільстві Речі Посполитої. Тому латинська мо­ва і західна організація школи з'яв­ляються в різних українських нав­чальних закладах — від проте­стантських до православних.

Від католицької культури Україиу-Русь відділяли відмінності в церков­них обрядах та догматиці (спосіб хреститися, служби і свята, сакраль­ний одяг ієреїв, мова служби, догма­ти, насамперед догмат про похо­дження Святого Духа від Отця чи, як у католиків, також від Сина, католи­цький догмат про чистилище і т. д.). Громом з ясного неба для простих віруючих було впровадження папою Гриі'орісм XIII нового календаря з 1.VIII. 1582 р. Це було пов'язане з пе­ренесенням дат календарних цер­ковних свят і викликало шалений опір у православних. Для напівязич-ницького світосприймання зміна традиційних днів свят, в яких злили­ся християнська сакралізація часу з давнім язичницьким осмисленням часового круговороту, вносила хаос в звичні ритми і була майже перемо­гою сил темряви.

Проте самі по собі ритуали не ста­новили непереборної перешкоди для удії. В католицькому середовищі, щоправда, дискутувалось питання, чи є «схизматики» християнами і чи не

 


треба їм після прийняття унії наново хреститися. Перемогла, проте, по.чт. кована точка зору, згідно з якою дрг. матичні й обрядові розбіжності не на­стільки великі, щоб вважати право-славних іновірцями. Варто згадати що така ж проблема виникла і після об'єднання української та російської церков: для частини ортодоксальних церковників (вже після реформ Нц-кона!) українці були нехристями, бо обряди, включаючи хрещення, відріз­нялися від російських (українців на­зивали обливанцями тому, що дитину під час хрещення не обов'язково було опускати в купіль, досить облити її водою).

Справа навіть не в тому, наскільки
великі обрядово-догматичні відмін­
ності між церквами. В Україні обря­
довому боку віри не надавалося тако­
го значення, як в Росії. До XVI ст. в Ук­
раїні хрестилися так само, як і в Росії,
двома перстами, але виправлення
книг і ритуалів пройшли майже без­
болісно, натомість у Росії це була над­
звичайно драматична історія. Став­
лення до кожної букви обрядового
тексту яскраво виражене в словах од­
ного з московських захисників віри:
«Нам всем, православным христиа­
нам, подобает умирати за един аз, его
же окаянный враг выбросил из Сим­
вола там, йде же глаголется о СыНб
Божий Иисусе Христе: «Ро­
не сотворен на»; велика зело сила в
сем аз сокровенна»'. Сказати, що пе­
ресічний український православний
віруючий ютовий був умирати за ко-
.,кио. ГЦа ' ірода

антіохійського патріарха Макарія че-
рез Україну в Росію в часи ХмельниЧ-
чиии його сип Павло АлеппськНИ
зазначав у своїх записах неймовірну'
здатність росіян стояти годинами
служо одженість на ритуаль-


ному боці релігії (до речі, Макарій „перше відслужив у Москві службу, иід мас якої хрестилися троєперстям). В Україні ставлення до обряду відоб­ражало більш загальну культурно-політичну проблему — ставлення до перспектив національного розвитку. Ініціатори унії взяли курс на західноєвропейську загальну орієн­тацію, пожертвувавши культурними реформами для зміцнення організа­ційних зв'язків із західною церквою; ібережено і старий юліанський календар, і церковнослов'янську мо­ву служби. Орієнтація на Захід ви­явилась досить консервативною орієнтацією на контрреформацію. Реформа і реорганізація церкви про­вадились надалі в тому ж напрямі, що й очищений, і перебудова церкви в католицькому світі. Польські власті підтримали уніатів і визнали тільки уніатську ієрархію.

Наступні чверть століття, коли
Константинопольська патріархія чіт­
ко не виражала свого ставлення до
унії, а братства і непокірні право­
славні ієреї не підкорялися митро­
политу, надзвичайно розповсюдила­
ся література, яку називають поле­
мічною. Полемісти не були диску-
гами в звичному для нас ро­
ві її: крім догматичної та полі­
тичної дискусії, література цього ро­
стила — чи не переважно —ви-
|Иа почуггів обурення і неприйнят­
тя противника, що набували іноді
яскраво: рної форми. Зви-

ня-іивективи мали спону­кальні, силові функції, що їх можна

ЙОрІвНЯТИ З ФУНКЦІЯМИ Словесної

матії. Прокльони, якими сторони

рипали одна одну, слід сприймати

: як заклинання — анафеми

«Ай мали сенс не тільки слова, а


Серед полемічної літератури ви­діляються книги-послання Івана Ви-шенського (близько 1550 р. — піс­ля 1621 p.), захисника братської пра­вославної ідеології. В цих надзвичай­но яскравих і пристрасних творах найбільш повний вираз знаходить той образ мислення, який сьогодні має назву фундаментализму.

Характер діяльності Вишенського можна окреслити як пророцтво. Чер­нець, родом із досить значного на той час галицького міста Судова Виш­ня, — невідомо, чи з міщан, чи з шлях­ти, найімовірніше самоук, — він оби­рає незвичний спосіб поведінки: жи­ве майже все життя в Греції в монас­тирі на горі Афон і шле послання-інвективи у далекі підкарпатські до­лини. На запрошення однодумців-братчиків взяти участь у практичній


Фрагмент настінного розпису в церкві св. Духа «с. Потелич. Прицвяхування до хреста

Вишенсьтй і.

Твори / Пр]>.:і ішшкіюї української мови Валерій Шевчук — К.. 1986.— CM, і)І. •■ Тям жо. — С 35. •■"Там же — С 81.


роботі Іван відповідає з погордою — знає Бог, коли йому спуститися в грішний світ. Послання для нього — політ його дум до людей, «мислене ви­довище», він іноді розписує маршрут своїм.листам. Разом з ними він немов­би здійснює містичний політ думки по далекій вітчизні. Іван тримається з людьми як пророк — посередник між Богом і.людьми, слово якого має спо­пелити антихристовє сім'я. На горі Афонській, близько неба, чернець Іван, «райська людина», безпосе­редньо спілкується з Богом, Але в своїх посланнях він описує діалог з дияволом! Це природно, бо свій голос пророк ототожнює з голосом Божим, якому він слугує лише знаряддям

Тому така сила криється в його на-пучуваннях-заклятгях, повних влад­ної зневаги до слуг Божих: «На тра­пезі без молитов (по-свинсі.ко* їсти не починайте, як оце нині ос-котілі їсте». «О країно грішна, люди лютії, повні гріхів, плем'я лихеє, си­нове беззаконнії! Залі 11 и или Господа і розгнівили святий Ізраїль, по­верніться назад!»' Це «назад» — не


випадковість, бо Вишенський вбачає порятунок у поверненні до «проста­ка», до ранньохристиянських |д^, алів: «...ви ж нині увіч постраждали, коли спокусилися на латинську й мирську мудрість... Чи не ліпше тобі вивчити Часословець, Псалтир, Ок­тоїх, Апостол і Євангеліє з іншими церковними книгами й бути цр0. спім боговгодником і вічне життя дістати, аніж осягнути Арістотеля і Платона і, називаючись у цьому житті мудрим філософом, зійти б геенну?»" Герой Вишенського — простак, простий чоловік за соціаль­ним станом і невчеиий вірний, муд­рий своєю глутютою. Еразму Роттер-дамському з його «Похвалою глу-поті», де безглуздість-і лупота світу трагічЕЮ смішна, протистоїть захист ірраціональної глупоти-мудрості.

Соціальна природа симпатій Івана Вишенського — поза всяким сумні­вом. «Як же ви духовними, та не тільки духовними, але й вірними зва­тися можете, — звертається він до ієреїв-уніатів, — коли брата свого, з одної купелі хрещення — вірою і ніл однієї матері, — який народився ж таки, що й ви, благодаті, робите гіршим за себе, принижуєте і ставите його.за ніщо, хлопом на огуду пропи­ваючи, кожум'якою, сідельником, шевцем? Добре, хай буде хлоп, ко­жум'як, сідельник та швець, але зга­дайте, що він брат- ваш, рівний 3 вами в усьому»'".

Захист загальної рівності не ма! нічого спільного з гуманізмом У т()" му розумінні, яке характер» тодішня «латинська» культура. Іван Вишенський виходить із глибокої грішності брудного і мерзенного людського єства і джерело всіх вбачає в самовпевненості й горді11" людини. Звідси і тон нещадних ви-


криттів-звинувачень, якими спов­нені його послання.

Писання Вишенського розходи­лись по Україні і мали вплив пере­важно серед нижчих, соціально упосліджених прошарків право­славної братської громадськості, він звертається до князя Ост-;:ого як до вождя православних сам князь займав іншу позицію. Власне, князь Коистантин-Василь був прихильником унії, тільки він бачив перспективу більш широ­ку; об'єднання з Римом усіх право­вих церков, включаючи Мос­ковську і Молдово-Валахську (ру­мунську). Як союзників у культур­ному русі він розглядав протес-гаитів-антитринітаріїв, Культурний діяч західницької орієнтації, з ши­рокими евкуменічними планами, князь Острозький був рішуче проти того способу об'єднання з рим­ською церквою, який, на його дум­ку, мав призвести до розколу Русі,

Після Брестського собору бороть­ба спалахнула з новою силою. Брат-ciiki розцінювали унію як зраду цер­ковної ієрархії й посилили свій кон­троль над діяльністю церкви, втруча­ючись у діяльність священиків і всю­ди вбачаючи підступи єзуїтів. Пра-квн'ими було вбито полоцького копа-уніата. київського війта, кількох ченців, а архімандрита Виду-<КОго монастиря вірні втопили у Дніпрі Активним учасником подій ищ.ке військо, яке рішуче 'дало православні братства. В чнтиупіатському русі дедалі сильні-111ІП1" ставали консервативно-пра­вославна й фундаменталістська ген­ні.

Характерно, що в творах право­вих иисьменників-полемістів •\имо вирази симпатії до ладу


імперії Османів та турецьких спо­собів встановлення соціальної спра­ведливості-

Описуючи систему покровитель­ства немусульманським церквам у Османській імперії, анонімний автор «Пересторога» (близько 1605 р.) пи­ше: «Так то так Бог предивним чудом


 


 



■ Пересторога // Українська дЬ

XVII с;







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 416. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия