Студопедия — Ланцюгові передачі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ланцюгові передачі






 

Ланцюгова передача в найпоширенішому вигляді складається з розташованих на деякій відстані один від одного двох коліс, званих зірочками, і охоплюючого їх ланцюга (мал.13, а). Обертання ведучої зірочки перетвориться в обертання відомого завдяки зчепленню ланцюга із зубами зірочок. Іноді застосовують ланцюгові передачі з декількома відомими зірочками. Ланцюгові передачі, що працюють при великих навантаженнях і швидкостях, поміщають в спеціальні кожухи, звані картерами (мал.13, б), що забезпечує постійне рясне мастило ланцюга, безпеку і захист передачі від забруднень і зменшення шуму, що виникає при її роботі. Іноді застосовують ланцюгові варіатори, влаштовані по схемі колодка-ремінних варіаторів з розсувними конусами.

 

 

У зв'язку з витяганням ланцюгів у міру їх зносу натягач ланцюгових передач повинен регулювати натягнення ланцюга. Це регулювання, по аналогії з ремінними передачами, здійснюють або переміщенням валу однієї із зірочок, або за допомогою регулюючих зірочок або роликів.

До. п. д. ланцюгової передачі досить високий: подовження ланцюга унаслідок зносу її шарнірів і розтягування пластин, внаслідок чого вона має неспокійний хід; наявність в елементах ланцюга змінних прискорень, що викликають динамічні навантаження тим більші, чим вище швидкість руху ланцюга і ніж менше зубів на меншій зірочці; шум при роботі; необхідність уважного догляду при її експлуатації.

Ланцюгові передачі застосовують при великих міжосьових відстанях, коли зубчаті передачі неможливо використовувати через громіздкість, а ремінні передачі - у зв'язку з вимогами компактності або постійності передавального відношення. Залежно від конструкції ланцюгів застосовують передачі потужністю до 5000 кВт при окружних швидкостях до 30...35 м/с. Найбільш поширені ланцюгові передачі потужністю до 100 кВт при окружних швидкостях до 15 м/с. Ланцюгові передачі застосовують в транспортних, сільськогосподарських, будівельних, гірських і нафтових машинах, а також у верстатах.

Ланцюги в ланцюгових передачах називають приводними. Приводні ланцюги по конструкції розрізняють: втулкові, роликові (ГОСТ 13568 - 75), зубчаті (ГОСТ 13552-68) і фасонноланкові.

Основні геометричні характеристики ланцюга - крок, тобто відстань між осями двох найближчих шарнірів ланцюга, і ширина, а основна силова характеристика - руйнуюче навантаження ланцюга, встановлюване досвідченим шляхом.

Втулковий однорядний ланцюг (мал.14, а) складається з внутрішніх пластин 1, напресованих на втулки 2, вільно що обертаються на валах 3, на яких напресовані зовнішні пластини 4. Залежно від передаваної потужності приводні втулкові ланцюги виготовляють однорядними (ПВ) і дворядними (2ПВ). Ці ланцюги прості по конструкції, мають невелику масу і найдешевші, але менш зносостійкі, тому вживання їх обмежують невеликими швидкостями, звичайно до 10 м/с.

Приводні роликові ланцюги по ГОСТ 13568-75 розрізняють однорядні нормальні (ПР), однорядні довголанцюгові полегшені (ПРД), однорядні посилені (ПРУ), двох (2ПР) -, трьох (ЗПР) - і чотирирядні (4ПР) і із зігнутими пластинками (ПРИ). Роликовий однорядний ланцюг (мал.14, би) відрізняється від втулкової тим, що на її втулках 2 встановлюють ролики 5, що вільно обертаються. Ролики замінюють тертя ковзання між втулками і зубами зірочок у втулковому ланцюзі тертям кочення. Тому зносостійкість роликових ланцюгів в порівнянні з втулковими значно вище і відповідно їх застосовують при окружних швидкостях передач до 20 м/с. З роликових однорядних ланцюгів найбільш поширені нормальні ін. Довголанцюгові полегшені ланцюги прд виготовляють із зниженим руйнуючим навантаженням; швидкість, що допускається, для них до 3 м/с. Посилені ланцюги прд виготовляють підвищеній міцності і точностіланцюги (мал.14, в) багаторядності дозволяють збільшувати навантаження пропорційно числу рядів, тому їх застосовують при передачі великих потужностей. Роликові ланцюги із зігнутими пластинами (мал.14, г) підвищеній податливості застосовують при динамічних навантаженнях (ударах, частих реверсах і т.д.)

Зубчатий ланцюг (мал.14, д) в кожній ланці має набір пластин 1 (число їх визначається шириною ланцюги) з двома виступами (зубами) і із западиною між ними для зуба зірочки. Цей ланцюг виготовляється з шарнірами тертя кочення. В отворах пластин кожного шарніра встановлюються дві призми 2 і 3 з криволінійними робочими поверхнями. Одна з призм з'єднується з пластинами однієї ланки, а інша - з пластинами сусідньої ланки, внаслідок чого в процесі руху ланцюга призми перекочують одна іншу.

 


Застосовують також зубчаті ланцюги з шарнірами тертя ковзання. Довговічність зубчатих ланцюгів з шарнірами тертя кочення вище приблизно в два рази.

Зубчаті ланцюги для запобігання від зісковзування із зірочок при роботі забезпечують направляючими пластинами 4, є звичайними пластинами, але без виїмок для зубів зірочок. Ці пластини вимагають проточки відповідних пазів на зірочках.

Зубчаті ланцюги унаслідок кращих умов зачіпляє із зубами зірочок працюють з меншим шумом, тому їх іноді називають безшумними. В порівнянні з іншими зубчаті ланцюги важчі, складніше у виготовленні і дорожче, тому їх застосовують обмежено.

 

 

Оскільки ширина зубчатих ланцюгів може бути якій завгодно (зустрічаються ланцюги шириною до 1,7 м), то їх застосовують для передачі великих потужностей.

Фасонноланковий ланцюг і розрізняють двох типів: крюки (мал.15, а) і штирьові (мал.15, би). Ланцюг крюка складається з ланок однакової форми, відлитих з ковкого чавуну або штампованих із смугової сталі ЗОГ без додаткових деталей. Збірку і розбирання цього ланцюга здійснюють шляхом взаємного нахилу ланок на кут 60°.

В штирьовому ланцюзі литі ланки з ковкого чавуну з'єднуються зашплінтованими сталевими (із сталі СтЗ) штирями 2. Фасонноланцюгові ланцюги застосовують при передачі невеликих потужностей, при малих швидкостях (крюк до 3 м/с, штирьова до 4 м/с), звичайно в умовах недосконалого мастила і захисту. Ланки фасонноланкових ланцюгів не обробляють. Завдяки невеликій вартості і легкості ремонту фасонноланкові ланцюга широко застосовують в сільськогосподарських машинах.

Мастило приводних ланцюгів попереджає їх від швидкого зносу. Для відповідальних силових ланцюгових передач застосовують безперервне картерне мастило, здійснюване при швидкості до 8 м/с із зануренням ланцюга в масляну ванну на глибину не зверху ширини пластини і "при більшій швидкості - примусовою циркуляційною подачею мастила від насоса (див. мал.13, би). За відсутності герметичного картера і швидкості ланцюга до 8 м/с застосовують консистентне внутрішньошарнірне мастило, здійснюване періодично через 120...180 ч зануренням ланцюга в нагріте до розрідження мастило. Іноді замість консистентного мастила користуються краплинним мастилом. При роботі передачі з перервами з окружною швидкістю до 4 м/с користуються також періодичним мастилом ланцюга, здійснюваною ручною масельничкою через 6...8 ч.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1345. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия