Студопедия — На 2012-2013навчальний рік. № Назва теми Кількість годин 1. Тема: Спостереження за пацієнтами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

На 2012-2013навчальний рік. № Назва теми Кількість годин 1. Тема: Спостереження за пацієнтами






“СЕСТРИНСЬКА СПРАВА”

ІІ СЕМЕСТР

 

 

Назва теми Кількість годин
1. Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінювання функціонального стану пацієнта План: 1. Артеріальний тиск: систолічний, діастолічний, пульсовий. 2. Техніка вимірювання, цифрове та графічне зображення АТ. 3. Вікові особливості АТ. 4. Симптоми підвищення та зниження АТ. 5. Спостереження та догляд за пацієнтами з порушенням функції системи кровообігу. 6. Визначення добового діурезу та водного балансу.  
2. Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінювання функціонального стану пацієнта План: 1. Проблеми пацієнта при порушенні функцій травного каналу. 2. Допомога пацієнту під час блювання. 3. Види клізм: очисна, послаблюючі. Показання та протипоказання, підготовка пацієнта та оснащення. 4. Техніка виконання клізм. Дезінфекція. 5. Застосування газовивідної трубки. Показання та протипоказання. Дезінфекція. 6. Застосування суден та калоприймачів. Дезінфекція. 7. Мед сестринські втручання в розв’язанні проблем, що виникли.  
3. Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінювання функціонального стану пацієнта План: 1. Види клізм: сифонна, лікувальна, живільна. Показання та протипоказання, підготовка пацієнта та оснащення. 2. Техніка виконання клізм. Дезінфекція. 3. Застосування суден та калоприймачів. Дезінфекція. 4. Мед сестринські втручання в розв’язанні проблем, що виникли: - біль; - закреп; - пронос; - метеоризм; - кишкова кровотеча.  
4. Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінювання функціонального стану пацієнта План: 1. Проблеми пацієнта при захворюванні сечовидільної системи. 2. Заходи при затримці сечі. 3. Катетеризація сечового міхура, показання і протипоказання, ускладнення. Види катетерів. 4. Допомога пацієнту з приводу нетримання сечі. Застосування сечоприймачів. 5. Промивання сечового міхура, показання і протипоказання. Дезінфекція. 6.Визначення добового діурезу та водного балансу. 7.Мед сестринські втручання з розв’язанням проблем, що виникли.  
5. Тема: Спостереження за пацієнтами. Оцінювання функціонального стану пацієнта План: 1. Особливості мед сестринського догляду за тяжкохворими та агонуючими. 2. Особливості паліативного лікування у закладах Хоспіс. 3. Симптоми клінічної та біологічної смерті. Реанімаційні заходи. Правила поводження з трупом. 4. Етико-деонтологічні особливості спілкування з безнадійним пацієнтом, його сім’єю та близькими. Роль м/с в задоволенні потреб безнадійного хворого в стаціонарі та вдома. 5. Мед сестринські втручання, направлені на вирішення проблем, що виникли: - невміння доглядати за тяжкохворим; - депресія хворого.  
6. Тема: Найпростіші методи фізіотерапії. Гірудотерапія План: 1. Поняття про фізіотерапію. Дія на організм холоду й тепла. 2. Показання, протипоказання, механізм дії, підготовка пацієнта, оснащення до проведення фізпроцедур. 3. Техніка постановки: - банок; гірчичників; компресів; грілки; міхура з льодом. 4. Медсестринські втручання у вирішенні проблем що виникли: - опіки при постановці банок.    
7. Тема: Найпростіші методи фізіотерапії. Гірудотерапія План: 1. Гірудотерапія. Показання, протипоказання, механізм дії, застосування п’явок. Ускладнення, спостереження та догляд. 2. Світолікування. Показання, та протипоказання, механізм дії, техніка застосування. Ускладнення, їх профілактика. 3. Водолікування. Показання, протипоказання, правила приймання. Спостереження за пацієнтом. 4. Медсестринські втручання у вирішенні проблем що виникли: непритомність під час приймання ванни; страх перед постановкою п’явок.  
8. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Вибір призначень з листків призначень хворих. 2. Виписування вимоги-накладної, одержання ліків з аптеки. 3. Виписування, облік та видача наркотичних, сильнодіючих та гостродефіцитних лікувальних засобів. 4. Оформлення журналів обліку ліків. 5. Зберігання ліків у відділенні. Шафи А та Б. 6. Роздавання та правила приймання ліків у стаціонарі. 7. Зовнішній спосіб застосування ліків. 8. Ентеральний спосіб введення ліків.    
9. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Парентеральне введення ліків, переваги та недоліки. 2. Види шприців та голок залежно від виду ін.’єкцій. 3. Способи стерилізації шприців та голок. Збирання стерильного шприца. 4. Набирання ліків з ампул та флаконів. 5. Обробка рук м/с та шкіри пацієнта перед ін.’єкцією.    
10. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Вибір шприца та голки для в/ш ін’єкції. 2. Анатомічні ділянки в/ш ін’єкції. 3. Техніка проведення в/ш ін’єкції: - проба Манту; - проба на чутливість до антибіотиків. 4. Можливі ускладнення в/ш ін’єкцій. 5. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ.    
11. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План:
  1. Вибір шприца та голки для п/ш ін.’єкції.
  2. Анатомічні ділянки для п/ш ін.’єкції.
  3. Техніка проведення п/ш ін.’єкції:
- ведення олійних розчинів; - ведення інсуліну, розрахунок дози.
  1. Можливі ускладнення п/ш ін.’єкцій.
  2. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ.
 
 
12. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План:
  1. Вибір шприца та голки для в/м ін’єкції.
  2. Анатомічні ділянки для в/м ін’єкцій.
  3. Техніка проведення в/м ін’єкції:
- введення антибіотиків, розрахунок дози; - введення забарвлених розчинів; - особливості введення біциліну.
  1. Можливі ускладнення в/м ін’єкцій.
  2. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ.
 
 
13. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Вибір шприца та голки для в/в ін.’єкції. 2. Анатомічні ділянки для в/в ін.’єкцій. 3. Техніка проведення в/в ін.’єкції: - накладання джгута; венепункція, взяття крові для біохімічного та бактеріологічного дослідження; - в/в струминне введення, особливості введення 10% кальцію хлориду та сильнодіючих; - застосування голок-метеликів, катетеризація периферійних вен; - кровопускання. 4. Можливі ускладнення в/в ін.’єкцій. 5. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ.  
14. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Будова та монтаж системи для ін фузійної терапії. 2. Техніка в/в краплинного введення інфузійних розчинів. 3. Спостереження та догляд за пацієнтом під час інфузійної терапії. 4. Можливі ускладнення в/в краплинного введення. 5. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ. 6. Тактика м/с для профілактики кров’яних інфекцій.  
15. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План:
  1. Виписування та зберігання лікарських засобів.
  2. Шляхи введення лікарських засобів:
- в/ш, п/ш, в/м, в/в, в/в крап. ін.’єкції.
  1. Можливі ускладнення при парентеральному введенні лікарських засобів.
  2. Дезінфекція використаного матеріалу згідно чинних наказів та ГСТ.
  3. Профілактика передачі кров’яних інфекцій, безпека медперсоналу.
 
 
16. Тема: Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План: 1. Характеристика основних лабораторних методів дослідження. 2. Вимоги до досліджуваного матеріалу. 3. Підготовка пацієнтів, оснащення та взяття матеріалу для лабораторного дослідження: - харкотиння; - мазок із зіву та носу; - сечі; - калу; - крові для бактеріологічного дослідження. 4. Виписування скерування в лабораторію на всі види досліджень.    
17. Тема: Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План:
    1. Підготовка пацієнта та участь м/с в рентгенологічному дослідженні:
- бронхів; - шлунка; - кишок; - жовчних шляхів; - сечовивідних шляхів.
    1. Застосування контрастних речовин, проведення проб на чутливість.
    2. Спостереження та догляд за пацієнтами під час та після дослідження.
 
18. Тема: Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План: 1. Підготовка пацієнта та участь м/с в ендоскопічному обстеженні: - бронхоскопії; - езофагогастродуоденоскопії; - колоноскопії; - ректороманоскопії; - цистоскопії; - УЗД. 2. Спостереження за пацієнтом під час та після обстеження.    
19. Тема: Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План: 1. Показання та протипоказання до проведення пункцій. 2. Підготовка пацієнта, оснащення та участь м/с в проведенні пункцій: - плевральна; - абдомінальна; - люмбальна. 3. Спостереження та догляд за пацієнтом під час та після обстеження.    
20. Тема: Зондові маніпуляції План: 1. Промивання шлунка з лікувальною та діагностичною метою. 2. Особливості промивання шлунка пацієнтів, які перебувають у непритомному стані. 3. Фракційне зондування шлунка (підготовка пацієнта, техніка проведення, направлення взятого матеріалу в лабораторію). 4. Дуодентальне зондування (підготовка пацієнта, техніка і методи зондування). 5. Можливі проблеми пацієнта (наприклад, неможливість заковтнути зонд, відмова від процедури). 6. Медсестринські втручання з розв’язання проблем, що виникли.    
21. Тема:Рух і здоров’я План: 1. Вплив рухової активності на функціональний стан органів і систем. 2. Антропометрія. Динамометрія. 3. Визначення ступеня фізичного навантаження за частотою пульсу і дихання. 4. Визначення рівня вихідної тренованості за пробами (проба з присіданням, ортостатична проба, проба із затриманням дихання). 5. Основні принципи тренування. 6. Особливості рухової активності різних груп населення з урахуванням віку, характеру праці, стану здоров’я.  
22. Тема: Раціональне харчування План: 1.Основні принципи раціонального харчування. 2. Визначення оптимальної маси тіла людини. 3. Визначення фізіологічних потреб різних груп населення (з урахуванням статі, віку, інтенсивності праці) у поживних речовинах та енергії. 4. Організація харчування залежно від груп інтенсивності праці.    
23. Тема: Загартовування організму. Психічна саморегуляція План: 1. Основні принципи загартовування організму. 2. Характеристика основних засобів загартовування. 3. Санітарно-освітня робота медсестри (підготовка тематичних лекцій, бесід). 4. Саморегуляція поведінки і діяльності пацієнта. 5. Принципи психологічного захисту. Сутність аутотренінгу. 6. Можливі проблеми (наприклад, напруженість на роботі). 7. Медсестринські втручання з розв’язання проблем, що виникли.    
24. Тема: Медсестринський процес. План: 1. Етапи медсестринського процесу, їх взаємозв’язок і зміст: - медсестринське обстеження; - медсестринська діагностика; - складання плану догляду (навчання); - реалізація плану догляду; - оцінювання результатів догляду, його корекція. 2. Робота у відділеннях лікувально-профілактичних закладів    
25. Тема:Медсестринська педагогіка. Профілактика внутрішньолікарняної інфекції. План: 1. Навчання в медсестринській справі. 2. Способи передачі внутрішньолікарняної інфекції. 3. Заходи профілактики і контролю внутрішньолікарняних інфекцій. 4. Види, способи і режим дезінфекції в лікувально-профілактичних закладах.  
26. Тема:Профілактика внутрішньолікарняної інфекції. План: 1. Мета, завдання і принципи роботи ЦСВ. Способи контролю стерилізації. 2. Чинні накази, інструкції і методичні вказівки МОЗ України. 3.Робота у відділеннях лікувально-профілактичних закладів.    
27. Тема: Прийом пацієнтів План: 1. Робота медичної сестри приймального відділенні стаціонару. 2. Огляд волосяних частин тіла пацієнта для виявлення педикульозу. Дезінсекційні протипедикульозні засоби. 3. Санітарне оброблення пацієнтів. 4. Медична документація приймального відділення стаціонару. 6. Робота у приймальному відділенні стаціонару.    
28. Тема: Прийом пацієнтів. Особиста гігієна пацієнтів. План: 1. Транспортування пацієнта в лікувальне відділення. 2. Приготування ліжка для пацієнта, зміна постільної та настільної білизни. 3. Транспортування та перекладання пацієнта. 4. Забезпечення особистої гігієни пацієнту. 5. Лікування та профілактика пролежнів. 6. Робота у відділеннях стаціонару.    
29. Тема: Харчування та годування пацієнтів План: 1. Ознайомлення з організацією лікувального харчування у відділенні. 2. Правила роздавання та вживання їжі в стаціонарі. 3.Складання порційної вимоги. 4.Штучне харчування. 5.Робота у відділеннях стаціонару.      
30. Тема: Спостереження за пацієнтами План: 1. Вимірювання температури тіла, реєстрація результатів. 2. Спостереження та догляд за пацієнтами з захворюваннями органів дихання. 3. Спостереження і догляд за пацієнтами з порушеннями функції системи кровообігу. 4. Виконання катетеризації сечового міхура м’яким катетером. 5. Спостереження і догляд за тяжкохворими та агонуючими.    
31. Тема: Спостереження за пацієнтамиНайпростіші методи фізіотерапії. Гірудотерапія План: 1. Спостереження і догляд за пацієнтами під час блювання. 2. Показання, протипоказання і можливі ускладнення при постановці клізм та газовідвідної трубки. 3. Водолікування: місцеві та загальні ванни. 4. Гірудотерапія: показання, протипоказання, ускладнення. Техніка постановки п’явок. 5. Робота у відділеннях стаціонару.    
32. Тема: Найпростіші методи фізіотерапії. Гірудотерапія План: 1. Засоби впливу на кровообіг, показання та протипоказання до застосування тепла, холоду, п’явок, гірчичників, банок, компресів., солюкс-лампи, кварцювання. 2. Техніка проведення найпростіших фізіотерапевтичних процедур. 3. Робота у відділеннях стаціонару  
33. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів План: 1. Набирання ліків із ампул та флаконів. 2. Проведення проб на чутливість до лікарських засобів. 3. Виконання всіх видів н.’єкцій. 4. Робота у відділеннях стаціонару.    
34. Тема: Виписування, зберігання та застосування лікарських засобів. Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План: 1. Зовнішнє застосування ліків. 2. Закапування крапель у ніс, вуха, очі. Закладання мазі за повіки. 3. Користування кишеньковим інгалятором. 4. Ентеральне введення ліків. 5. Ознайомлення з режимом роботи діагностичних відділень. 6. Засвоєння правил підготовки пацієнтів і взяття та доставка матеріалу для лабораторних досліджень. 7. Робота у відділеннях стаціонару  
35. Тема: Участь медичної сестри в лабораторних та інструментальних дослідженнях План: 1. Підготовка пацієнтів та участь медсестри в рентгенологічних обстеженнях. 2. Підготовка пацієнтів та участь медсестри в ендоскопічних обстеженнях. 3. Підготовки пацієнтів та участь медсестри у проведенні пункцій. 4. Робота у відділеннях стаціонару  
36. Тема: Зондові маніпуляції   План: 1. Промивання шлунка з лікувальною та діагностичною метою. 2. Особливості промивання шлунка пацієнтів, що перебувають у непритомному стані. 3. Фракційне зондування шлунка (підготовка пацієнта, техніка проведення, направлення взятого матеріалу в лабораторію). 4. Робота у відділеннях стаціонару.    
37. Тема: Зондові маніпуляції Основи санології План: 1. Дуодентальне зондування (підготовка пацієнта, техніка і методи зондування). 2. Вплив рухової активності на функціональний стан органів і систем. Антропометрія. Визначення ступеня фізичного навантаження за частотою пульсу і дихання. 3. Визначення рівня вихідної тренованості за пробами. 4. Основні принципи тренування. 5. Робота у відділеннях стаціонару.  
38. Тема: Основи санології План: 1. Основні принципи раціонального харчування. 2. Основні принципи загартовування організму. 3. Саморегуляція поведінки і діяльності пацієнта. Принципи психологічного захисту. 4.Робота у відділеннях стаціонару  

 

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 887. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия