Студопедия — Gt;Анаеробние шляху ресинтезу АТФ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Gt;Анаеробние шляху ресинтезу АТФ






>Анаеробние шляху ресинтезу АТФ є додатковими способами освіти АТФ у випадках, коли основний шлях отримання АТФ -аеробний - може забезпечити м'язову діяльність необхідною кількістю енергії. Це на перших хвилинах будь-який роботи, коли тканинне подих ще не розгорнулося, і навіть і під час фізичні навантаження високої потужності.

>Креатинфосфатний шлях ресинтезу АТФ (>офеатинкиназний,алактатний)

У м'язових клітинах завжди єкреатинфосфат - з'єднання, що міститьфосфатную групу, пов'язану із залишком креатинумакроенергической зв'язком. Змісткреатинфосфата в м'язах у спокої - 15-20ммоль/кг.Креатинфосфат має великим запасом енергії і високим спорідненістю доАДФ. І він легко входить у взаємодію Космосу з молекуламиАДФ, що з'являються в м'язових клітинах при фізичної роботі у результаті гідролізу АТФ. У ході цієї реакції залишок фосфорної кислоти з запасом енергії переноситься зкреатинфосфата на молекулуАДФ із заснуванням креатину і АТФ:

 

Ця реакція каталізується ферментомкреатинкиназой. У зв'язку з цим даний шлях ресинтезу АТФ ще називаєтьсякреатинкиназним.

>Креатинфосфатная реакція оборотна, та її рівновагу зміщений убік освіти АТФ, і тому вона починає здійснюватися відразу ж потрапити, щойномиоцитах з'являються перші порціїАДФ.

При м'язової роботі активністькреатинкинази значно зростає з допомогоюактивирующего на неї іонів кальцію, концентрація що усаркоплазме під впливом нервового імпульсу збільшується в 1000 раз. Інший механізм регуляціїкреатин-фосфатной реакції пов'язані зактивирующим впливом накреатин-киназу креатину, що утворюється під час даної реакції. за рахунок саме цих механізмів активністькреатинкинази на початку м'язової роботи різко зростає ікреатинфосфатная реакція нас дуже швидко сягає максимальної швидкості.

>Креатинфосфат, володіючи великим запасом хімічної енергії, є речовиною неміцним. Від неї легко можеотщепляться фосфорна кислота, у результаті відбуваєтьсяциклизация залишку креатину, яка веде до утвореннякреатинина:

 

Освітакреатинина не викликає участі ферментів, спонтанно. Ця реакція необоротна. Виниклий креатинін в організмі немає і виводиться з сечею. Тож за виділеннюкреахинина з сечею можна будувати висновки про змістікреатинфосфата в м'язах, позаяк у яких знаходиться основні запаси цього сполуки.

Синтезкреатинфосфата в м'язових клітинах відбувається в період відпочинку шляхом взаємодії креатину з головою АТФ:

Частково запасикреатинфосфата можуть відновлюватися і за м'язової роботі помірної потужності, коли він АТФ синтезується з допомогою тканинного дихання стільки ж, якого вистачає, і забезпеченнясократительной функції міоцитів, і заповнення запасівкреатинфосфата. Тому час виконання фізичної роботикреатинфосфатная реакція може включатися багаторазово.

Сумарні запаси АТФ ікреатинфосфата часто позначають терміномфосфагени.

Освіта креатину відбувається у печінки з допомогою трьох амінокислот:глицина, метіоніну і аргініну. У спортивної практиці підвищення в м'язах концентраціїкреатинфосфата використовують як харчових добавок препаратиглицина і метіоніну.

>Креатинфосфатний шлях ресинтезу АТФ характеризується такими величинами прийнятих кількісних критеріїв:

Максимальна потужність становить 900-1100кал/мин-кг, що у втричі вищу за відповідний показник дляаеробного ресинтезу. Така велика величина зумовлена зокрема високою активністю ферментукреатинкинази і, отже, дуже високою швидкістюкреатин-фосфатной реакції.

Час розгортання всього 1-2 з. Як вказувалося, вихідних запасів АТФ в м'язових клітинах вистачає забезпечення м'язової діяльності саме на протягом 1-2 з, і на момент їх вичерпаннякреатинфосфатний шлях освіти АТФ вже функціонує зі своїми максимальної швидкістю. Таке мале час розгортання пояснюється дією описаних вище механізмів регуляції активностікреатинкинази, дозволяють різко підвищити швидкість цієї реакції.

Час роботи з максимальною швидкістю лише 8-10 з, що пов'язані з невеликими вихідними запасамикреатинфосфата в м'язах.

Головними перевагамикреатинфосфатного шляху освітиАТф є дуже мале час розгортання та висока потужність, Що має вкрай важливого значення для швидкісно-силових видів спорту. Головним недоліком цього способу синтезу АТФ, істотно які обмежують його можливості, є короткий його функціонування. Час підтримки максимальної швидкості лише 8-10 з, до кінця 30-й з його швидкість знижується вдвічі. А до кінця 3-й хв інтенсивної роботикреатинфосфатная реакція в м'язах практично припиняється.

Виходячи з такої характеристикикреатинфосфатного шляху ресинтезу АТФ, можна очікувати, що ця реакція виявиться головним джерелом енергії задля забезпечення короткочасних вправ максимальної потужності: біг на короткі дистанції, стрибки, метання, підйом штанги тощо.Креатинфосфатная реакція може неодноразово включатися під час виконання фізичні навантаження, що уможливлює швидке підвищення потужності виконуваної роботи, розвитку прискорення на дистанції і фінішний ривок.

>Биохимическая оцінка станукреатинфосфатного шляху ресинтезу АТФ зазвичай проходить за двом показниками:креатининовому коефіцієнта іалактатному кисневому боргу.

>Креатининовий коефіцієнт - виділившикреатинина з сечею на добу для 1 кг маси тіла. У чоловіків виділеннякреатинина коливається не більше 18-32мг/сутки-кг, а й у жінок - 10-25мг/сутки-кг.Креатининовий коефіцієнт характеризує запасикреатинфосфата в м'язах, бо між змістомкреатинфосфата й утворенням потім із ньогокреатинина існує лінійна залежність, оскільки це перетворення протікаєнеферментативним шляхом і є необоротним. Отже, з допомогоюкреатининового коефіцієнта можна оцінити потенційні можливості цього шляху освіти АТФ, зокрема йогометаболическую ємність.

>Алактатний кисневий борг - це підвищену споживання кисню у найближчі 4-5 хв після виконання короткочасного вправи максимальної потужності. Цей надлишок кисню потрібно забезпечення високу швидкість тканинного дихання відразу після закінчення навантаження до створення в м'язових клітинах підвищеної концентрації АТФ. У умовах відбуваєтьсяфосфорилирование креатину із заснуваннямкреатинфосфата:

Отже, використаннякреатинфосфата під час роботи призводить

до накопичення креатину, перетворення якого знову укреатинфосфат потребує певного кількості кисню. Звідси випливає, щоалактатний кисневий борг характеризує внесоккреатинфосфатного шляху ресинтезу АТФ в енергозабезпечення виконаною фізичної навантаження і дає оцінку йогометаболической ємності. Ставлення до потужності цього способу освіти АТФ дає показник, отриманий шляхом розподілу величиниалактатного боргу тимчасово виконання навантаження.

У кваліфікованих спортсменів значенняалактатного кисневого боргу після навантажень максимальної потужності зазвичай становить 8-10 л.

Через війну систематичних тренувань, вкладених у розвиток швидкісно-силових якостей, в м'язах збільшується концентраціякреатинфосфата і підвищується активністькреатинкинази, що знаходить свій відбиток у зростанні величиниалактатного кисневого боргу і добового виділеннякреатинина.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 629. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия