Студопедия — ТВАРИНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТВАРИНИ






(68 годин, 2 години на тиждень)

 

№ з\п К-сть год. Зміст навчального матеріалу Навчальні досягнення учнів Спрямованість корекційно-розвивальної роботи
    Вступ.Тварина – частина живої природи. Різноманітність тваринного світу.   Учень: - має уявлення про різноманітність тваринного світу.   Формування позитивного емоційного ставлення до навчання природознавства. Формування поняття – тварина.
    Безхребетні тварини.Загальні ознаки безхребетних тварин. Дощовий черв’як. Зовнішній вигляд. Спосіб життя, живлення, дихання, пересування. Роль дощового черв’яка у ґрунтоутворенні. Черви – паразити (аскарида людська, печінковий сисун, гострик). Спосіб існування червів. Профілактика зараження. Молюски – ставковик звичайний, беззубка. Зовнішній вигляд та спосіб існування. Значення у природі. Ракоподібні (морські та прісноводні). Зовнішній вигляд та спосіб існування (на прикладі річкового рака). Павукоподібні (на прикладі павука – хрестовика). Зовнішній вигляд та спосіб існування. Кліщі, їх різноманітність. Комахи – бджола, мурахи, білан капустяний, яблунева плодожерка, хрущ, колорадський жук, кімнатна муха. Зовнішній вигляд, спосіб існування. Розмноження. Засоби боротьби зі шкідливими комахами. Роль комах у природі та практичне значення для людей. Демонстрування (на вибір вчителя) – колекцій, слайдів, таблиць, малюнків, фільмів безхребетних тварин.   Учень: - знає загальні ознаки безхребетних тварин; - знає особливості зовнішньої будови безхребетних тварин; - має уявлення про спосіб життя найтиповіших представників безхребетних тварин.   Корекція процесів пам’яті, аналізу, синтезу, мислення шляхом формування уявлень про безхребетних тварин. Розширення та уточнення понять про спосіб життя, живлення, розмноження тварин, що вивчаються. Розширення активного словника учнів іменниками та прикметниками, що означають різноманітність безхребетних тварин.
    Хребетні тварини. Загальні ознаки хребетних тварин.   Учень: - знає загальні ознаки хребетних тварин;   Розвиток мислення в процесі визначення характерних ознак хребетних тварин.
    Риби. Загальні ознаки риб. Середовище існування. Різноманітність риб. Річкові риби – окунь, щука, карась, короп. Зовнішній вигляд, спосіб життя. Морські риби – тріска, камбала, оселедець. Зовнішній вигляд. Спосіб життя. Представники рибної фауни водойм України. Рибальство, рибництво. Значення та охорона риб. Демонстрування скелета риби, таблиць, слайдів, діафільмів (на вибір вчителя). Практична робота Спостереження за рибами в акваріумі (з метою з’ясування як вона дихає, рухається), догляд за рибами. Учень: - знає особливості зовнішньої будови та спосіб життя риб; - розподіляє риб на прісноводних і морських; - має уявлення про рибальство і рибництво; - знає основні заходи охорони риб.   Розвиток мислення на основі розпізнавання та групування різних видів риб. Розвиток уваги на основі спостережень за рибами в акваріумі.
    Земноводні. Загальні ознаки земноводних. Зелена жаба. Зовнішній вигляд, спосіб життя. Розмноження та розвиток. Інші земноводні: жаба – ропуха, тритон. Зовнішній вигляд та спосіб життя. Значення та охорона земноводних. Демонстрування живої жаби або вологого препарату, малюнків, таблиць (на вибір вчителя).   Учень: - знає загальні ознаки земноводних; - має уявлення про спосіб життя, розмноження та розвиток земноводних; - знає про значення та охорону земноводних.   Розвиток спостережливості, зосередженості, узагальнення на основі формування уявлень про земноводних тварин. Розвиток усного мовлення.
    Плазуни. Загальні ознаки плазунів. Різноманітність плазунів – ящірка, вуж, гадюка, черепаха, крокодил. Зовнішній вигляд та спосіб існування. Значення та охорона плазунів.   Демонстрування вологих препаратів, колекцій (на вибір вчителя).   Учень: - знає загальні ознаки плазунів; - має уявлення про спосіб існування плазунів; - вміє працювати з колекціями, муляжами.   Розвиток умінь порівнювати, виділяти подібні та відмінні ознаки, виконувати найпростіші класифікації на основі формування уявлень про плазунів. Розвиток вміння самостійно працювати з колекціями, муляжами.
    Птахи. Загальна характеристика птахів: середовище існування, особливості зовнішньої та внутрішньої будови у зв’язку зі здатністю до польоту. Розмноження і розвиток. Птахи лісу – дятел, велика синиця. Хижі птахи – орел, сова. Водоплавні птахи – качка крижень. Птахи культурних ландшафтів (на вибір вчителя) – синиця, ластівка, горобець, ворона, голуб, грач і т.д. Свійські птахи – курка, гуска. Утримання, годування та розведення птахів на птахофермах. Значення та охорона птахів. Демонстрування опудал птахів, скелета, моделі яйця птаха, діафільмів про птахів, альбомів (на вибір вчителя). Екскурсія на птахофабрику або краєзнавчого музею (на вибір вчителя). Учень: - знає загальні ознаки птахів; - знає особливості зовнішньої та внутрішньої будови птахів; - розподіляє птахів за видами; - має уявлення про значення птахів у природі, господарській діяльності людини.     Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування назв різних видів птахів. Розширення та уточнення понять про умови існування, живлення, розвиток та розмноження птахів, що вивчаються. Розвиток мислення на основі аналізу та класифікації птахів за видами.
    Ссавці. Загальні ознаки ссавців. Гризуни – миша, щур, хом’як, білка, бобер. Особливості та спосіб існування. Зайцеподібні – заєць (біляк, русак). Спосіб життя. Розмноження. Хижі звіри – вовк, лисиця, рись, ведмідь. Спосіб існування. Ластоногі та китоподібні – тюлень, морж, кит, дельфін. Зовнішній вигляд та середовище існування. Хоботні – слон. Зовнішній вигляд та спосіб життя. Мавпи. Зовнішній вигляд та середовище існування. Види мавп. Парнокопитні – свиня, корова. Загальні ознаки. (коза, вівця). Непарнокопиті – кінь. Кріль. Утримання та розведення кролів. Зовнішній вигляд, спосіб життя. Вирощування. Господарське значення. Охорона тварин в Україні. Тварини, що занесені до Червоної книги. Практична робота. Догляд за приміщенням і тваринами, участь у роздаванні кормів. Екскурсії до зоопарку, заповіднику, музею, на птахофабрику, тваринницьку ферму (на вибір вчителя).   Учень: - знає загальні ознаки ссавців; - називає їх особливості та спосіб існування; - має уявлення про тварин, які занесені до Червоної книги; - знає про умови утримання, догляду та годівлі деяких сільськогосподарських тварин; - пояснює необхідність охорони тварин; - вміє здійснювати нескладний догляд за деякими сільськогосподарськими тваринами (для сільської школи).   Розвиток пам’яті на основі відтворення назв ссавців, що вивчаються. Формування причинно-наслідкових зв’язків у процесі засвоєння ланцюгів живлення. Формування причинно-наслідкових зв’язків та залежностей між життям тварин та працею людей. Виховання самостійності, працьовитості під час догляду за тваринами та приміщеннями де їх утримають. Виховання доброзичливого ставлення до тварин.
    Повторення Учень: - вміє розпізнавати тварин, що вивчалися.   Розвиток мисленнєвих операцій аналізу, порівняння, класифікації тварин на ссавців, птахів, комах, риб, плазунів.

Й КЛАС

ЛЮДИНА

(68 годин, 2 години на тиждень)

 

№ з\п К-сть год. Зміст навчального матеріалу Навчальні досягнення учнів Спрямованість корекційно-розвивальної роботи
    Вступ.Людина – частина живої природи. Потреба вивчення організму людини, збереження та зміцнення здоров’я.   Учень: - має уявлення про єдність людини та навколишнього середовища.   Формування позитивного емоційного ставлення до навчання природознавства. Формування поняття – людина.
    Загальне ознайомлення з організмом людини. Органи людини та система органів: опорно-рухова, кровоносна, дихальна, травлення, видільна, нервова. Розміщення внутрішніх органів у людини. Організм як єдине ціле.   Учень: - має уявлення про організм як єдине ціле; - має уявлення про основи здорового способу життя.     Формування уявлень про організм людини, здоровий спосіб життя та його складові.
    Опора і рух.Значення опорно-рухової системи. Основні органи опори та руху. Кістки. Типи з’єднання кісток: суглоб, шви, хрящі. М’язи. Робота м’язів. Значення фізкультури, спорту та ранкової гімнастики для розвитку м’язів. Попередження викривлення хребта і розвитку плоскостопості. Демонстрування дослідів (на вибір вчителя): 1.Статистичне та динамічне навантаження на м’язи. 2.Стомлення м’язів під час утримання вантажу на витягнутій руці. 3.Скорочення м’язів під час згинання і розгинання рук у лікті. Практична робота Перша медична допомога при ушкодженнях опорно-рухової системи.   Учень: - знає основні органи опори та руху; - знає про вплив фізичного навантаження на організм; - має уявлення про першу медичну допомогу при ушкодженнях опорно – рухової системи.   Корекція уявлень про здоровий спосіб життя на основі розширення знань про особливості опорно – рухової системи.    
    Кров і кровообіг.Кров та її значення. Рух крові в організмі людини – кровообіг. Органи кровоносної системи: серце та судини. Велике та мале кола кровообігу. Пульс та його значення. Попередження серцево-судинних захворювань. Зміцнення серця. Шкідливий вплив куріння та спиртових напоїв на серце та кровоносні судини. Демонстрування діафільмів, препаратів та муляжів на вибір вчителя. Практичні роботи. Перша допомога під час кровотеч. Підрахунок частоти пульсу в спокійному стані та після виконання ряду гімнастичних вправ. Вимірювання артеріального тиску.   Учень: - знає органи кровоносної системи; - має уявлення про основи здорового способу життя; - знає про шкідливий вплив куріння та алкоголю на організм людини; - має уявлення про надання першої медичної допомоги під час кровотеч.     Розширення та збагачення уявлень про здоровий спосіб життя. Розвиток мислення на основі формування вмінь вимірювати тиск та підраховувати пульс.
    Дихання.Значення дихання. Органи дихання та їх функції. Голосовий апарат. Газообмін в легенях. Хвороби органів дихання та їх попередження. Гігієна органів дихання. Інфекційні захворювання. Вплив нікотину на органи дихання. Необхідність чистого повітря для дихання. Підтримування чистоти повітря у приміщеннях. Значення зелених насаджень для здоров’я людини. Демонстрування діафільмів, муляжів на вибір вчителя. Практична робота Техніка використання гірчичників, накладання компресів. Виготовлення марлевих пов’язок.   Учень: - знає органи дихання та їх функції; - має уявлення про хвороби та профілактичні заходи їх запобігання; - вміє накладати гірчичники та компреси.   Формування мотивації щодо дотримання чистоти у приміщеннях на основі усвідомлення значення чистого повітря для дихання людини. Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування правил запобігання інфекціям, накладання компресів та гірчичників. Розвиток мислення шляхом формування причинно-наслідкових зв’язків між диханням людини та дотриманням чистоти повітря.

 

    Харчування і травлення.Значення харчування. Харчові продукти та поживні речовини. Вітаміни. Органи травлення. Значення пережовування їжі, догляд за зубами, профілактика карієсу. Травлення в ротовій порожнині, шлунку, кишечнику. Гігієна харчування. Запобігання шлунково-кишкових захворювань (гастрит, виразка шлунку). Глистові захворювання та їх попередження. Запобігання харчових отруєнь (апендицит). Профілактика інфекційних захворювань (дизентерія, холера, Боткіна). Вплив алкоголю та куріння на процес травлення. Демонстрування дослідів (на вибір вчителя): 1.Виявлення крохмалю в хлібі та картоплі. 2.Виявлення білка і крохмалю в пшеничному борошні. 3.Дія слини на крохмаль. Практична робота Перша допомога при харчових отруєннях. Учень: - має уявлення про вплив харчування на здоров’я людини; - знає органи травлення; - знає про правильне та раціональне харчування; - має уявлення про санітарно-гігієнічні правила; - має уявлення про надання першої медичної допомоги при харчових отруєннях.   Збагачення, уточнення словника словами-назвами складових частин продуктів харчування (вітаміни, поживні речовини). Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування правил запобігання глистових захворювань. Розвиток мислення шляхом формування причинно-наслідкових зв’язків між правилами дотримання гігієни харчування та шлунково-кишковими захворюваннями.  
    Нирки.Органи сечовидільної системи та їх значення.Запобігання нирковим захворюванням (нефрит, цистит). Демонстрування діафільмів, муляжів на вибір вчителя.   Учень: - знає органи сечовидільної системи та їх значення; - має уявлення про запобігання нирковим захворюванням.     Розширення та уточнення активного словника словами-назвами, що позначають ниркові захворювання.
    Шкіра.Шкіра людини та її значення. Роль шкіри в терморегуляції. Гігієна шкіри та гігієнічні вимоги до одягу. Сучасні косметичні засоби догляду за волоссям, шкірою обличчя, рук, ніг. Загартування організму. Правила правильного користування природничими факторами загартування. Демонстрування косметичних засобів по догляду за шкірою (на вибір вчителя). Практична робота Перша медична допомога при тепловому та сонячному ударах, опіках, обмороженнях.   Учень: - вміє дотримуватись правил особистої гігієни; - має уявлення про надання першої медичної допомоги при тепловому та сонячному ударах, опіках, обмороженнях.   Формування мотивації щодо дотримання правил особистої гігієни. Формування самостійності в діяльності на основі знань про правила особистої гігієни, підтримання чистоти одягу. Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу словами-назвами предметів та сучасних засобів догляду за шкірою. Виховання охайності та дисциплінованості.
    Статева система.Жіноча та чоловіча статеві системи, їх функції. Гігієна статевих органів, запобігання інфекційним захворюванням.   Учень: - знає функції статевих органів; - вміє дотримуватись правил особистої гігієни.   Формування мотивації щодо дотримання правил особистої гігієни. Розвиток мислення на основі формування вмінь визначати значення особистої гігієни для здоров’я людини.
    Нервова система.Нервова система (головний та спиний мозок, нерви). Значення нервової системи. Режим дня, гігієна розумової праці. Сон та його значення. Вплив алкоголю, куріння, наркотиків на нервову систему.   Учень: - має уявлення про значення нервової системи; - знає про фактори, що зберігають здоров’я, і такі, що порушують його.     Формування причинно-наслідкових зв’язків в процесі вивчення значення розпорядку дня та визначення його впливу на здоров’я людини.
    Органи чуттів. Значення органів чуттів. Будова та функції органу зору. Гігієна органу зору. Будова та функції органу слуху. Попередження порушень слуху. Орган смаку. Орган нюху. Орган дотику. Демонстрування розбірних моделей очного яблука, вуха (на вибір вчителя). Практична робота. Перша медична допомога при травмах органів чуттів. Учень: - має уявлення про значення органів чуттів; - має уявлення про надання першої медичної допомоги при травмах органів чуттів.     Розширення уявлень про органів чуттів людини.  
    Екологія людини. Місце і значення людини в природі. Вплив навколишнього середовища на організм людини. Демонстрування діафільму „Організм людини і середовище” (на вибір вчителя).   Учень: - вміє застосовувати набуті знання про будову та функції людського організму у повсякденному житті з метою збереження та зміцнення здоров’я. Розвиток мислення на основі формування вміння розпізнавати та називати внутрішні органи людини. Формування причинно-наслідкових зв’язків та залежностей між неживою природою та здоров’ям людини.

 

Підготовлено

старшим науковим співробітником

лабораторії олігофренопедагогіки,

канд. пед. наук Блеч Г.О.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 688. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия