Студопедия — Строкові угоди па УМВБ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Строкові угоди па УМВБ






Згідно з Правилами випуску та обігу деривативів на біржовому ринку похідними інструментами, або деривативами, називають­ся фінансові інструменти біржового чи позабіржового ринку, ціна яких залежить від вартості базових активів, що покладені в їх осно­ву (цінних паперів, фондових індексів, боргових інструментів, товарів, інших похідних інструментів або попередньо визначеного цінового індексу чи іншої шкали). Похідні інструменти засвідчують право або зобов'язання придбати чи продати базові активи в обумовлений термін у майбутньому за ціною і на умовах, визначених сьогодні. Тор­гівля деривативами не передбачає безпосередньої передачі прав влас­ності на відповідний базовий актив, і тому з операцій по деривативах не стягується держмито.

Комерційні банки та інші фінансові установи можуть хеджувати за допомогою строкових контрактів кредити, які вони надають під експортно-імпортні операції; операції на ринку ОВДП, у тому числі ті, що виконуються за розпорядженням клієнтів, тощо.

Строкові угоди можуть укладатися як на біржі, так і на позабіржовому ринку. Принципалом за укладеними на біржі угодами, гаран­том їх виконання і розрахунковим центром біржі має виступати клірингова палата як підрозділ біржі або окрема уповноважена юри­дична особа, яка не має права виконувати банківські активні операції за наявності відповідної обмеженої ліцензії НБУ на проведення клі­рингових операцій та відповідних правил розрахунків і системи гаран­тій щодо виконання зобов'язань за укладеними на біржі угодами.

На біржах укладаються контракти з такими способами виконання:

• контракт з поставкою базового активу, згідно з яким продавець зобов'язується в день поставки контракту виконати поставку стан­дартної кількості базового активу за розрахунковою ціною (ціною закриття останньої торгової сесії) за відповідним типом і серією контракту, а покупець зобов'язується до дня поставки оплатити та прийняти відповідний базовий актив;

• контракт без поставки базового активу (розрахунковий ф'ючерс),
відповідно до якого одна сторона зобов'язується у день виконання
контракту виплатити другій стороні грошову суму в розмірі варіаційної маржі, що нарахована відносно розрахункової. Розглянемо механізм укладення біржових строкових контрактів на прикладі проведення торгів у секції термінового ринку Україн­ської міжбанківської валютної біржі.

Згідно з Правилами проведення торгів у секції термінового рин­ку УМВБ, затвердженими Біржовим комітетом УМВБ (протокол № 33 від 19 жовтня 1997 р.), торги ведуться у вигляді безперервно­го подвійного аукціону, в режимі якого учасники торгів можуть ви­ставляти заявки на купівлю та продаж у будь-який момент торгової сесії. При цьому допускається коригування ціни та обсягу заявок, а також їх зняття з торгів до моменту укладення угоди.

Розрахунок взаємних грошових зобов'язань учасників (кліринг) за результатами торгів здійснює банк "Кліринговий дім".

Учасниками торгів у секції є:

• безпосередні учасники торгів: трейдери — представники членів секції та трейдери — індивідуальні торговці

• члени Біржового комітету, дирекція Біржі, уповноважені пред­ставники "Клірингового дому";

• уповноважені співробітники Біржі, що відповідають за прове­дення торгів;

• представник НБУ, Міністерства фінансів та інші особи за пого­дженням з дирекцією Біржі.

Трейдером називають фізичну особу, що має сертифікат УМВБ на право торгівлі строковими угодами, торгує тільки від свого імені та на власний рахунок за власні кошти. Член секції — це юридична особа, яка має право укладати угоди на свою користь та на користь своїх клієнтів.

Особи, які не мають права бути безпосередніми учасниками торгів, укладають договір з членами секції на клієнтське обслуговування (договір доручення або договір комісії). Кожен клієнт перебуває на обслуговуванні лише одного члена секції.

Учасники торгів — трейдери попередньо депонують кошти у роз­мірі передбачуваного ними обсягу торгів для покриття вимог за по­чатковою маржею та поточних розрахунків за результатами торгів (прибутків/збитків за варіаційною маржею, біржовим збором, штра­фами тощо). За кожним типом і серією контракту проводиться ок­рема торгова сесія. Заявки на торгах подаються трейдерами від імені членів секції та за їх рахунок, а також від імені членів секції за рахунок клієнтів. Причому клієнтські заявки мають бути подані в першу чергу. Клієнтські заявки подаються за умови наявності відпо­відного клієнтського наказу-заявки-доручення.

Угоди укладаються за технологією безперервного подвійного аук­ціону. Заявка на закриття позиції автоматично допускається до торгів. Заявка, що збільшує обсяг відкритих позицій, має бути фінан­сово забезпечена згідно з вимогами "Клірингового дому".

У кожний момент часу можуть бути дійсними не більш як дві заявки від одного учасника (одна — на купівлю, друга — на продаж). Кожна наступна однонаправлена заявка учасника торгів анулює його попередню відповідну пропозицію. Для скасування пропозиції по­дається заявка на її анулювання.

Заявки включаються до реєстру заявок за такою ієрархією пріо­ритетів:

• вищою ціною (заявки на продаж сортуються за зростанням, на
купівлю — за зменшенням ціни);

• часом подання;

• кількістю лотів.

Підбір угоди виконується за принципом "вимоги купівлі проти вимог продажу" за встановленим порядком пріоритету:

• ціною (якщо ціна заявки на продаж не більша від ціни заявки
на купівлю, встановлюється середня ціна) та меншій кількості лотів;

• часом — при однакових заявлених цінах виконуються заявки,
що були подані раніше;

• обсягом — за однакових названих вище умов у першу чергу
виконуються заявки з найбільшим обсягом.

Невиконані заявки не переносяться на наступну торгову сесію та вилучаються з реєстру заявок. Заявка може бути виконана в будь-якому обсязі залежно від співвідношення попиту та пропозиції. Невиконана частина заявки продовжує брати участь у торговій сесії. Причому для пріоритету часу використовується первинний термін подання заявки. З кожної укладеної угоди сплачується обов'язко­вий біржовий збір.

Ціною відкриття є ціна першої укладеної угоди, або котирувальна ціна попередньої торгової сесії. Протягом торгової сесії безперерв­но розраховується поточна котирувальна ціна, яка округляється до значення, що кратне кроку ціни. Котирувальна ціна на кінець тор­гової сесії за даним типом та серією контракту є ціною закриття, відносно якої і відбувається розрахунок варіаційної маржі за відкри­тими позиціями. Ціна закриття, яка склалася в останній торговий день обігу відповідного типу та серії ф'ючерсного контракту, є розра­хунковою ціною, за якою ліквідуються контрольпі позиції учасників біржового ринку.

Форвардна угода — це угода між двома сторонами про майбут­ню поставку предмета контракту за наперед обумовленою ціною, яка укладається поза біржею й обов'язкова до виконання для обох сторін угоди. Форвардні угоди укладаються на купівлю або на продаж ви­значеної кількості певного фінансового чи матеріального активу. Один із учасників угоди зобов'язується здійснити поставку, а інший — її прийняти.

Предметом контракту (базовим активом) можуть виступати акції, облігації, валюта, товари та ін. Формальне визначення форвардного контракту дуже подібне до визначення ф'ючерсу. Відмінність поля­гає в тому, що форвард укладається поза біржею.

В умовах форвардного контракту можуть передбачатись штрафні санкції за його невиконання. Контрагент може вибрати сплату штра­фу при певній ситуації на ринку, тому теоретично не існує гарантій виконання форвардного контракту.

Форварди укладаються, як правило, з метою реальної поставки (купівлі чи продажу) відповідного активу для страхування від мож­ливих несприятливих цінових змін на даний актив. Механізм стра­хування форвардними контрактами суттєво відрізняється від меха­нізму страхування ф'ючерсами. Проілюструємо ці відмінності на прикладах.

 

Основні відмінності між ф'ючерсними та форвардними контрактами такі:

1. Ф'ючерси є біржовими угодами. Насамперед це означає, що вони є високоліквідними фінансовими інструментами. Базовими виступа­ють тільки певні види активів, які користуються попитом на біржо­вому ринку. Ф'ючерсні контракти стандартизовані щодо кількості, якості базового активу, дати поставки.

Форварди — позабіржові угоди, тому їх ліквідність значно ниж­ча. Вторинний ринок форвардних угод дуже обмежений. Базовим активом може бути вибраний будь-який актив. Обсяг базового акти­ву та дата поставки обумовлюються самими учасниками угоди.

2. Менше ніж 2% ф'ючерсних угод закінчуються поставкою, фор­варди, навпаки, орієнтовані на реальну поставку активу.

3. У результаті щоденного котирування ф’ючерсних контрактів
на біржі існують тимчасові грошові потоки, пов'язані з нарахуван­ням або зняттям коштів із рахунків учасників ринку. У форвардах
подібний режим може встановлюватись за домовленістю партнерів,
але частіше режим поточних розрахунків не встановлюється, а отже,
не виникають тимчасові грошові потоки, як на ф'ючерсному ринку.

4. У торгівлі ф'ючерсними контрактами значну роль відіграють
клірингові палати. Вони виступають для кожного учасника угоди
як протилежна сторона угоди, а також є гарантами виконання умов
угоди.

У функціонуванні форвардного ринку не беруть участі клірингові палати. Учасниками форвардної угоди виступають два учасники, один з яких зобов'язується поставити базовий актив, а інший — прийня­ти поставку цього активу. Умовами форвардної угоди можуть перед­бачатися штрафні санкції за невиконання умов угоди. Посередниками-гарантами при укладанні форвардних угод можуть виступати треті особи, але в переважній більшості випадків у форвардних угодах беруть участь лише два учасники.

5. Учасники форвардного ринку підпадають під кредитний ризик,
оскільки кожна із сторін може не виконати угоду, хоча, як правило,
і передбачено штрафні санкції за невиконання умов угоди. На ф'ю­черсному ринку функціонують клірингові палати, які гарантують виконання ф'ючерсних угод.

6. Хеджування за допомогою ф'ючерсних контрактів полягає в паралельному проведенні операцій на ринку спот та строковому ринку. Хеджування за допомогою форвардних контрактів полягає в пе­ренесенні операції з реального ринку на ринок строкових угод.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 729. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия