Студопедия — МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ






 

Виробництво сільськогосподарськім продукції характеризується особливостями, що відображуються ціні на готовий виріб. Це стосується чинників, що найбільшою мірою впливають, на виробництво: природні умови, родючість землі, рівень механізації праці, особливості вирощу­вання культур, зберігання і транспортування продукції. Ці чинники відо­бражуються у розрахунку собівартості.

Існують три методи визначення ціни на сільськогосподарську про­дукцію (рис. 13) залежно від таких показників:

· собівартості;

· якості та взаємозамінності;

· попиту та пропозиції.

 

Залежно від собівартості. Визначення цін здійснюється відповідно до витрат підприємств АПК при виробництві продукції. Цитрати, від­несені п;і собівартість сільськогосподарської продукції, визначаються згідно з Типовим положенням з планування, обліку і калькулювання со­бівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України під 23 квітня 1996 р. за №452.

Зазначені витрати групуються відповідно до їх економічного змісту за такими елементами:

· матеріальні витрати (без вартості зворотних відходів);

· втрати на оплату праці;

 

· відрахування на соціальні заходи;

· амортизація основних фонді і нематеріальних активі;

· інші витрати.

Показники планової собівартості використовуються для визначення економічної ефективності виробництва, обгрунтування структури виробництва.

Плануванню собівартості продукції передує аналіз витрат за елемен­тами та статтями в попередньому періоді. Для аналізу беруться дані обліку й звітності, нормативні документи, матеріали спостережень, вив­чення та узагальнення досвіду господарств. Отримані результати вико­ристовуються для розробки заходів економії витрат і підвищення ефек­тивності виробництва у плановому періоді.

Базою для визначення планової собівартості продукції окремих куль­тур і виді» тварин с технологічні карти, де за статтями витрат на основі переліку передбачених технологією робіт, грунтово-кліматичних умов, обгрунтування норм виробітку, нормативів витрат праці, матеріальних і фінансових ресурсів і з урахуванням раціонального використання землі, основних фондів, застосування прогресивних агрозоотехнічних і органі­заційних заходів визначається загальна сума витрат виробництва (прямі витрати).

До собівартості продукції також включаються витрати па управлін­ня та обслуговування виробництва. У процесі планування собівартості продукції враховується вплив основних техніко-економічних чинників: підвищення технічного рівня, комплексна механізація виробництва, упровадження прогресивних технологій, здійснення заходів поліпшення родючості грунтів, підвищення рівня використання виробничих ресурсів (машин, обладнання, худоби, кормів, добрив тощо), упровадження висо­копродуктивних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, порід тварин, раціональне використання матеріальних і фінансових ресурсів, застосування прогресивних форм організації та оплати праці.

Особливістю розрахунку собівартості продукції в АПК є те, що бе­руть її середній рівень за попередні роки (до п'яти років). Це дає змогу врахувати вплив різних чинників (зокрема природно-кліматичних умов).

До розрахованої собівартості додасться певний рівень прибутку, що планується підприємством з урахуванням податків, обов'язкових відра­хувань і платежів. Прибуток, що залишається в розпорядженні підпри­ємства після сплати податків і обов'язкових платежів, розподіляється за основними напрямками:

 

· фонд споживання (переважно на стимулювання праці працівників);

· фонд розпитку та оновлення матеріально-технічної 6ачи;

· фонд ризику, призначеного для зменшення впливу різних чинникііі па кінцеві результати діяльності підприємства.

Рівень прибутковості розраховується у відсотках до собівартості виробленої продукції.

Залежно від якості та взаємозамінності. У розрахунку ціни цим ме­тодом визначається співвідношення цін за замінними видами продукції рослинництва та тваринництва. Базою взаємозамінності продукції за ви­дами береться виробництво культур на єдиній загальній площі. Оскільки споживачам потрібний увесь набір сільськогосподарських культур, то ціни на ці продукти встановлюються і метою зацікавити господарства виробляти їх повний набір. Це є істотним важелем вплину па територі­альну спеціалізацію різних регіонів.

Диференціація за сортами здійснюється з урахуванням якості та вро­жайності продуктів, їх сортів і категорій. Кінцева ціна встановлюється за допомогою системи знижок або надбавок.

Залежно від попиту та пропозиції. Ціна планується в кілька етапів. На першому етапі вивчається попит па певний продукту загальнодер­жавному або регіональному масштабі (залежно від виду продукту).

На другому етапі визначається можливий обсяг виробництва цього продукту та пропозиція його на споживчому ринку. Як попит, так і про­позиція плануються на майбутній період з розподілом на окремі періоди {місяці, тижні). Це дає змогу спрогнозувати їх з урахуванням споживан­ня окремих нидів продуктів за окремими періодами. Так, найбільший період споживання більшості овочів припадає на період масового їх зби­рання (вересень — листопад). Далі споживання цих продуктів па деякий час зменшується. У січні-лютому споживання цих продуктів зростає, а потім знову зменшується.

На четвертому етапі розраховується ціпа па продукти в період масо­вої їх реалізації з урахуванням якості, сортності, категорій та особливо­стей споживання продуктів в окремих регіонах. Вплив цього чинника враховується також при майбутньому розрахунку цін.

Па п'ятому етапі визначається цінова стратегія щодо певного виду продукту на майбутній період та встановлюються конкретні ціни з ура­хуванням усіх чинників, що впливають на них. Їх розміри конкретизу­ються за періодами всього строку реалізації.

Залежно під конкретної ситуації на підприємствах АПК за річними видами продукті застосовуються кілька або всі методи розрахунку ціни.

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1097. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия