Студопедия — Принципи і функції фінансового менеджменту, їх характеристика
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Принципи і функції фінансового менеджменту, їх характеристика






Ефективне функціонування фінансового менеджменту визначається низ­кою принципів, які тісно пов'язані з цілями і завданнями діяльності підпри­ємства.

До основних принципів фінансового менеджменту належать такі (рис. 6).

 

 
 

 


Рис. 6. Принципи фінансового менеджменту

 

1. Інтегрування із загальною системою управління підприємством. Фі­нансовий менеджмент тісно взаємодіє з іншими видами функціонального ме­неджменту (виробничим менеджментом, інноваційним менеджментом, ме­неджментом персоналу), оскільки прийняте управлінське рішення в будь-якій сфері діяльності підприємства впливає на формування грошових потоків і фі­нансові результати. Відповідно фінансовий менеджмент перебуває під впли­вом таких загальних принципів управління, як планування, цільова спрямо­ваність, варіативність тощо.

Комплексний характер формування управлінських рішень. Фінансовий
менеджмент є комплексною системою управління, яка забезпечує розробку
взаємозалежних управлінських рішень, кожне з яких вносить свою частку в
загальну результативність фінансової діяльності підприємства.

Плановість і системність у розробленні управлінських рішень — це пла­нування матеріальних і фінансових ресурсів з метою забезпечення їх збалансо­ваності, системність у розробці стратегії і тактики фінансового менеджменту.

Високий динамізм фінансового управління, який враховує зміни факторів зовнішнього середовища, ресурсного потенціалу, форм організації фі­нансової та виробничої діяльності, фінансового стану підприємства, кон'юнк­тури фінансового ринку.

Варіативність підходів до розроблення окремих управлінських рішень
полягає у прогнозуванні варіантів фінансового розвитку підприємства, пошуку та обґрунтуванні альтернативних фінансових рішень.

Орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства — це орієнтація на стратегію довгострокового розвитку підприємства, досягнення стра­тегічної мети, забезпечення стабільного економічного розвитку в перспек­тиві.

Основні мета і завдання фінансового менеджменту реалізуються через його функції. Умовно функції фінансового менеджменту класифікуються залежно від його об'єкта і суб'єкта (рис. 7).

 

 
 

 


Рис. 7. Класифікація функцій фінансового менеджменту

Функції суб'єкта фінансового менеджменту — види управлінської діяль­ності, спрямовані на досягнення цілей та вирішення завдань фінансового управління підприємства.

Функція планування у фінансовому менеджменті є основою прийняття фі­нансових рішень. З одного боку, фінансове планування — комплекс заходів з розробки планових завдань і їх реалізації на практиці, з іншого — діяльність із формування і затвердження фінансових планів за основними напрямами фі­нансової діяльності підприємства. В основу фінансового планування покладе­но розроблену фінансову стратегію підприємства, що конкретизується на кож­ному етапі його розвитку.

Прогнозування у фінансовому менеджменті — розроблення можливих на­прямів фінансової діяльності підприємства на тривалу перспективу, прогнозу змін його фінансового стану. Якщо мета планування — втілити у життя запла­новані заходи, то для прогнозування характерним є передбачення відповідних змін фінансового розвитку підприємства.

Організація полягає у створенні органів управління, побудові структури апарату управління, підрозділів фінансової служби, встановленні взаємо­зв'язків між ними, розподілі обов'язків і повноважень. Координація у фінан­совому менеджменті — узгодженість робіт усіх ланок системи управління, апарату управління і фахівців, єдність відносин між ними.

Регулювання у фінансовому менеджменті охоплює комплекс поточних за­ходів, що забезпечують фінансову стійкість підприємства в разі виникнення відхилення фактичних результатів від планових завдань, заданих параметрів, норм і нормативів.

Мотивація як функція фінансового менеджменту передбачає спонукання і стимулювання працівників фінансової служби до ефективної та продуктивної роботи з метою виконання поставлених завдань фінансового розвитку підпри­ємства.

Контроль у фінансовому менеджменті — це перевірка організації фінансо­вої роботи та виконання фінансових планів, виявлення відхилень від плану та своєчасне внесення корективів.

Контрольна функція фінансового менеджменту реалізується за такими на­прямами:

- контроль за формуванням фінансових ресурсів в обсязі, достатньому для задоволення потреб соціально-економічного розвитку підприємства;

- контроль за ефективним і раціональним використанням фінансових ре­сурсів підприємства;

- контроль за рівнем самофінансування, платоспроможності й рентабель­ності підприємства.

Залежно від об'єкта фінансового менеджменту розрізняють такі його функції.

Управління капіталом. Реалізація цієї функції фінансового менеджмен­ту відбувається у процесі визначення загальної потреби у капіталі для фінансу­вання активів підприємства; оптимізації структури капіталу з метою забезпе­чення ефективного його використання; розроблення комплексу заходів з рефінансування капіталу у найефективніші види активів.

Управління активами, відповідно до якого розраховується реальна по­
треба в окремих активах із врахуванням запланованих обсягів операційної
діяльності підприємства, визначаються розмір і оптимальний їх склад з позиції раціонального використання, забезпечення ліквідності та ефективності.

Управління грошовими потоками. Фінансовий менеджмент виконує таку функцію при формуванні вхідних і вихідних потоків грошових коштів, їх син­хронізації за обсягом і в часі з метою забезпечення фінансової рівноваги під­приємства.

Управління інвестиціями. Функціональними завданнями такого управ­ління є формування важливих напрямів інвестиційної діяльності підприємства, розроблення його інвестиційної політики; оцінка інвестиційної привабливості окремих реальних проектів і фінансових інструментів, відбір най­ ефективніших з них; формування реальних інвестиційних програм і портфеля фінансових інвестицій; вибір раціональних форм фінансового інвестування.

Управління фінансовими ризиками. У процесі реалізації цієї функції
визначається склад основних фінансових ризиків підприємства; здійснюється
оцінка їх рівня і розмір можливих фінансових втрат у розрізі окремих опера­
цій та господарської діяльності в цілому; формується комплекс заходів з профілактики, мінімізації та страхування фінансових ризиків.

Управління прибутком. Основними завданнями при виконанні фінансо­вим менеджментом цієї функції є виявлення резервів нарощування величини прибутку; забезпечення стабільності формування чистого прибутку за рахунок оптимізації постійних і змінних витрат; обґрунтування облікової, цінової та податкової політики підприємства; забезпечення оптимальних пропорцій та підвищення ефективності розподілу і використання прибутку з метою зміц­нення конкурентних позицій підприємства та добробуту його власників.

Антикризове фінансове управління. Така функція фінансового менедж­менту передбачає виявлення на основі постійного моніторингу фінансового стану підприємства ознак кризових явищ та масштабів фінансової кризи; формулю­вання цілей та розробку антикризової стратегії; вибір адекватних інструментів антикризового управління та заходів фінансової стабілізації підприємства; кон­троль за своєчасністю та ефективністю впроваджених антикризових заходів.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 599. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия