Студопедия — Діяльність фінансової системи держави як предмет фінансового права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Діяльність фінансової системи держави як предмет фінансового права






Фінанси охоплюють широкий спектр обмінно-розподіль­них і перерозподільних відносин, що за єдиної сутності мають характерні ознаки й особливості. "Розуміння фінансів як єди­ного цілісного явища дає підстави для виділення поняття "фі­нансова система" як певної сукупності форм і методів фінансо­вих відносин та їх інституціонального забезпечення".

Не можна впевнено керувати фінансами не знаючи всієї су­купності цих взаємозв'язків, їх змісту, спрямованості, взаємо­дії. Під час прийняття рішень з окремих питань управління фінансами (регулювання діяльності підприємницьких струк­тур, функціонування банківської системи, фінансового ринку тощо) потрібно враховувати, якими будуть наслідки для інших складових фінансової системи. Тобто, для ефективного управ­ління фінансами слід мати чітке уявлення про об'єкт управлін­ня, розуміти проблеми формування та функціонування фінан­сової системи країни.

Питання щодо сутності та складу фінансової системи не менш дискусійне у фінансовій науці, ніж стосовно власне фі­нансів та їх функцій.

Ґрунтовне дослідження теоретико-методологічних аспек­тів розбудови фінансової системи України здійснив В.М. Опарін, який детально вивчив проблематику фінансової системи, визначив різні підходи щодо трактування фінансової системи у фінансовій науці. Ми поділяємо позиції В.М. Опаріна, що фі­нансова система — "не просто сукупність певних форм і мето­дів фінансових відносин. Це відповідно організована система".

Заслуговують на увагу та підтримку й інші визначення фі­нансової системи. На думку О.Р. Романеска, "це сукупність відокремлених, але взаємопов'язаних між собою сфер фінансо­вих відносин, що мають особливості в мобілізації та вико­ристанні фінансових ресурсів, відповідний апарат управління та правове забезпечення". Вона характеризує фінансову сис­тему в двох аспектах:

- за внутрішньою структурою — як сукупність відокрем­лених, але взаємопов'язаних сфер і ланок фінансових відно­син, що відображають специфічні форми та методи розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту;

- за організаційною структурою — як сукупність дер­жавних органів та установ, котрі здійснюють фінансову діяль­ність.

Узагальнюючи різні підходи до структуризації фінансової системи, слід зазначити, що загалом позиції авторів багато в чому збігаються, хоча вони використовують різні терміни. Майже всі автори зауважують, що до фінансової системи нале­жать різні ланки державних фінансів, фінанси підприємниць­ких структур, фінансовий ринок, але є розбіжності стосовно включення до фінансової системи фінансів домогосподарств і міжнародних фінансів.

Зважаючи на сказане вище, у структурі фінансової си­стеми вирізняють такі сфери (підсистеми):

- централізовані фінанси, основу яких становлять держав­ні фінанси;

- децентралізовані фінанси, до котрих належать фінанси суб'єктів господарювання (підприємств) та фінанси домогоспо­дарств;

- фінансова інфраструктура, що включає фінансовий ри­нок і систему органів управління фінансами;

- міжнародні фінанси.

Отже, у цій структурі є і фінанси домогосподарств (населен­ня), оскільки суб'єкти фінансових відносин — громадяни, здій­снюють фінансову діяльність; і міжнародні фінанси, фінансові відносини у сфері яких, пов'язані насамперед із міжнародною торгівлею, характеризують грошові потоки між суб'єктами різ­них країн. У фінансовій науці міжнародні фінанси визнано важливою сферою фінансів, що зумовлено глобалізацією еко­номіки, інтернаціоналізацією фінансів.

Усі сфери фінансової системи поділяються на окремі лан­ки, що мають багатоаспектні взаємозв'язки. Кожна сфера та ланка фінансової системи посідають певне місце в регулюванні ринкових відносин, визначним способом впливають на процес відтворення, виконують певні функції.

Централізовані фінанси — підсистема фінансових відно­син щодо формування централізованих грошових фондів, які зосереджуються в інститутах державних органів влади з метою виконання державою функцій, а саме: адміністративної, обо­ронної, соціально-економічної та правової. Це основна сфера пе­рерозподілу ВВП і національного доходу. До такої сфери нале­жать: державний бюджет, місцеві бюджети (фінанси місцевих органів влади), державні позабюджетні цільові фонди, держав­ний кредит, фінанси державних і муніципальних підпри­ємств.

Головною ланкою централізованих фінансів є бюджетна система, що організаційно залежить від форми державного устрою та, як правило, складається з державного й місцевих бюджетів.

Державний бюджет — головний централізований фонд грошових коштів держави, основний засіб перерозподілу на­ціонального доходу. Через державний бюджет перерозподі­ляється майже 40 % національного доходу країни.

Місцеві бюджети (місцеві фінанси) — фінансова база міс­цевих органів влади й управління. Вони забезпечують регіо­нальні потреби у фінансових ресурсах і доходах, їх внутрішньо територіальний перерозподіл.

Сукупність усіх видів бюджетів бюджетної системи стано­вить зведений бюджет — сукупність показників усіх бю­джетів, що входять до складу бюджетної системи. Законодавчі органи влади зведений бюджет не затверджують, його вико­ристовують для аналізу, прогнозування, визначення засад дер­жавного регулювання економічного та соціального розвитку держави.

Державні цільові фонди мають цільове призначення. їх за­стосовують з метою розширення соціальних послуг населенню, розвитку галузей інфраструктури, надання суспільної допомо­ги непрацездатним і малозабезпеченим громадянам. В Україні нині діють такі державні цільові фонди:

- Пенсійний фонд України;

- Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності;

- Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

- Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

У перспективі — Державний фонд медичного страхування.

Державний кредит — специфічна ланка державних фі­нансів, він безпосередньо пов'язаний із бюджетним дефіцитом, оскільки є джерелом його покриття. Це сукупність економіч­них відносин, що виникають між державою та фізичними або юридичними особами (приватними, фінансово-кредитними установами, корпораціями, іноземними урядами і міжнарод­ними фінансовими організаціями) у процесі формування за­гальнодержавного фонду грошових ресурсів. У таких відноси­нах держава виступає позичальником коштів, а фізичні та юридичні особи — кредиторами. Однак можливі ситуації, коли власне держава є кредитором, а іноді й гарантом за певними угодами.

Фінанси підприємств та установ недержавної форми влас­ності та фінанси домогосподарств поєднуються поняттям де­централізовані фінанси.

Фінанси підприємств та установ — базова ланка всієї фі­нансової системи, оскільки саме тут утворюється значна части­на ВВП та національного доходу, вона виступає об'єктом роз­поділу через фінансові відносини. Фінанси підприємств —економічні відносини, пов’язані з рухом грошових потоків, формуванням, розподілом і використанням доходів і грошових фондів суб'єктів господарювання у процесі відтворення. За­лежно від виду діяльності серед фінансів підприємств розріз­няють: фінанси комерційних підприємств, некомерційних під­приємств, громадських організацій.

Фінанси домогосподарств — це сукупність грошових фон­дів, що акумулюються у населення з таких джерел: доходи від трудової діяльності, доходи від капіталу, доходи від рухомого і нерухомого майна, доходи, отримані у вигляді спадщини, до­ходи з інших джерел.

Сфера міжнародних фінансів характеризує економічні від­носини на світовому рівні, відображає грошові потоки між дер­жавами: урядами, підприємствами, громадянами. Перерозподільні відносини у сфері міжнародних фінансів виникають під час формування і використання фінансових ресурсів світових та регіональних міжнародних організацій і фінансових інсти­туцій. Функціонуючи у міжнародній сфері, фінанси вплива­ють на економічні відносини учасників, формування їх фі­нансової політики, розвиток міжнародних інтеграційних про­цесів.

Фінансова інфраструктура створює сприятливі умови для гармонійної діяльності всієї фінансової системи та кожної її сфери зокрема, це сукупність фінансових інститутів та еле­ментів. До фінансової інфраструктури належать: система ор­ганів управління фінансами, нормативно-законодавча база; підготовка фахівців, інфраструктура фінансового ринку, спе­ціалізоване виробництво (цінних паперів, грошових банкнот, фінансової документації).

Фінансовий ринок опосередковує рух фінансових ресурсів між підприємствами, галузями, сферами економіки, населен­ням, державою. Основна функція фінансового ринку полягає у перетворенні тимчасово вільних грошових коштів (заоща­джень) на позиковий капітал для інвестицій в економіку. Фі­нансовий ринок — підсистема фінансової інфраструктури, спе­цифічна сфера економічних відносин, у якій формуються і функціонують відносини між учасниками фінансового ринку стосовно купівлі-продажу фінансових фондів.

Структура фінансової системи може змінюватися під впли­вом відповідних перетворень в економіці країни. У державах із перехідною економікою окремі ланки фінансової системи пере­бувають на стадії формування. Це, насамперед, фінансовий ри­нок, місцеві фінанси, державні позабюджетні цільові фонди.

Ефективна діяльність кожної зі складових фінансової си­стеми можлива за умов чіткого законодавчого врегулювання їх взаємодії. Функціонування фінансової системи зумовлює фі­нансову діяльність держави, виявляється у відносинах, урегу­льованих відповідними нормами фінансового права. Отже, предметом фінансового права є суспільні відносини, що вини­кають у процесі фінансової діяльності держави.

У нормах фінансового права закріплено права й обов'язки учасників фінансових відносин.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 406. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия