Студопедия — Ред.] Види та характеристика банківських об'єднань
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ред.] Види та характеристика банківських об'єднань






  Банківська корпорація Банківська холдингова група Фінансова холдингова група Банківська спілка/ асоціація (нетипове банківське об'єднання)
Характеристика
  • має статус юридичної особи (банка);
  • засновується та складається з банків;
  • члени корпорації передають їй повноваження на здійснення окремих операцій;
  • члени корпорації забезпечують централізацію виконання окремих функцій.
  • складається виключно з банків;
  • материнському банку холдингу має належати ≥ 50 % паїв або голосів кожного з його дочірніх банків (але не навпаки).
  • складається переважно або виключно з установ, що надають фінансові послуги;
  • щонайменше один банк-член; материнська компанія є фінансовою установою;
  • материнській компанії має належати ≥ 50 % паїв або голосів кожного з учасників групи (але не навпаки).
Асоціація або спілка банків є договірним неприбутковим об'єднанням банків і не має права втручатися у діяльність банків-членів асоціації.
Мета створення
  • концентрація капіталів членів корпорації;
  • підвищення їх загальної ліквідності та платоспроможності,
  • забезпечення координації та нагляду за їх діяльністю.
  • на головний банк групи покладаються додаткові організаційні функції;
  • створення системи управління спільною діяльністю.
  • на головний банк групи покладаються додаткові організаційні функції;
  • створення системи управління спільною діяльністю.
Захист та представлення інтересів своїх членів, розвиток міжрегіональних та міжнародних зв'язків, забезпечення наукового та інформаційного обміну і професійних інтересів, розробка рекомендацій щодо банківської діяльності.

Банківська корпорація — це юридична особа (банк), засно­вниками та акціонерами якої можуть бути виключно банки. Бан­ківська корпорація створюється з метою концентрації капіталів банків — учасників корпорації, підвищення їх загальної ліквід­ності та платоспроможності, а також забезпечення координації та нагляду за їх діяльністю. Статутний капітал банківської корпора­ції повинен відповідати загальним вимогам Національного банку України щодо статутного капіталу новостворюваного комерцій­ного банку. У Законі України «Про банки і банківську діяль­ність» визначено мінімальний перелік функцій, які є-учасниками корпорації. Зокрема, централізації на рівні корпорації підлягають:

виконання розрахунків як серед членів корпорації, так і за її
межами;

операції на ринках грошей та капіталів;

встановлення та ведення кореспондентських рахунків (у на­
ціональній та іноземних валютах);

моніторинг кредитних ризиків;

розробка та прийняття загальних для членів банківської ко­
рпорації правил і процедур виконання операцій та внутрішньої
звітності;

формування зовнішньої звітності;

внутрішній аудит.

Зазначений перелік централізованих функцій може бути роз­ширений за згодою банків — членів корпорації. Передача повно­важень щодо централізованого виконання вказаних функцій від банків-членів до банківської корпорації повинна бути зафіксова­на не тільки у статуті банківської корпорації, а й у статутах бан­ків—членів такої корпорації.

Банки, що увійшли до банківської корпорації, зберігають свою юридичну самостійність у межах, обумовлених їх статутами та статутом банківської корпорації. Банки, що увійшли у банківську корпорацію, можуть входити до інших банківських об'єднань (за винятком професійних асоціацій, створених не на комерційних засадах) виключно за згодою корпорації. Банки—члени банківсь­кої корпорації повинні в усіх своїх документах, угодах тощо вка­зувати свою належність до корпорації.

Банківська холдингова група — це банківське об'єднання, до складу якого входять виключно банки.

Банківська холдингова група складається з материнського ба­нку та дочірніх банків. Материнському банку банківської холди­нгової групи має належати не менше 50% акціонерного (пайово­го) капіталу або голосів кожного з інших учасників групи, які є його дочірніми банками.

Дочірній банк не має права володіти акціями материнського ба­нку. У разі, якщо дочірній банк набув право власності на акції мате­ринського банку, він зобов'язаний відчужити їх у місячний термін.

Банківські холдингові групи дозволяється створювати лише за умови, що угода про їх створення передбачає покладання на го­ловний банк групи додаткових організаційних функцій стосовно банків—членів групи, а також створення системи управління спі­льною діяльністю.


Материнський банк банківської холдингової групи відповідає за зобов'язаннями своїх членів у межах свого внеску в капіталі кожного з них, якщо інше не передбачено законом або угодою між ними.

Фінансова холдингова група — це банківське об'єднання, яке складається переважно або виключно з установ, що надають фі­нансові послуги, причому серед них має бути щонайменше один банк, і материнська компанія має бути фінансовою установою.

Материнській компанії має належати більше понад 50 відсот­ків акціонерного (пайового) капіталу кожного з учасників фінан­сової холдингової групи. Материнська компанія фінансової хол­дингової групи зобов'язана подавати наглядовим органам консолідовано-фінансовий та статистичний звіти групи відповід­но до вимог цього закону. Материнська компанія при здійсненні своєї діяльності з управління та координації діяльності її членів на виконання законодавства та нормативно-правових актів Наці­онального банку має право встановлювати правила, що є обов'язковими для членів фінансової холдингової групи. Мате­ринська компанія відповідає за зобов'язаннями своїх членів у межах свого внеску в капітал кожного з них, якщо інше не перед­бачено законом або угодою між ними.

Крім банківських об'єднань банки можуть бути учасниками промислово-фінансових груп з дотриманням вимог антимонопольного законодавства України.

З метою захисту та представлення інтересів своїх членів, розвит­ку міжрегіональних та міжнародних зв'язків, забезпечення науково­го та інформаційного обміну і професійних інтересів, розробки ре­комендацій щодо банківської діяльності банки мають право ство­рювати неприбуткові спілки чи асоціації. Банківські спілки та асоці­ації не мають права займатися банківською чи підприємницькою ді­яльністю і не можуть бути створені з метою отримання прибутку. Асоціація (спілка) банків є договірним об'єднанням банків і не має права втручатися у діяльність банків — членів асоціації (спілки).

Банківське об'єднання створюється за попередньою згодою Національного банку України та підлягає державній реєстрації шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків.

Порядок отримання дозволу на створення банківського об'єднання та порядок його державної реєстрації встановлюються Національним банком України.

Банк може бути учасником лише одного банківського об'єднання. Учасники банківського об'єднання перед своєю власною назвою вказують назву банківського об'єднання.

Учасники банківського об'єднання можуть вийти з його складу із збереженням взаємних зобов'язань та дотриманням умов укладених договорів з іншими суб'єктами господарювання.

Банківське об'єднання зобов'язане публікувати в офіційних друкованих виданнях - газеті "Урядовий кур'єр" або "Голос України" інформацію про створення банківського об'єднання за визначеною Національним банком України формою, про зміни в ньому та про припинення його діяльності, а також консолідовану звітність за обсягами та за формою, встановленими Національним банком України.

Учасники банківського об'єднання несуть відповідальність за зобов'язаннями інших його учасників відповідно до укладеного між ними договору.

Банківське об'єднання ліквідується за рішенням його учасників або з ініціативи Національного банку України за рішенням суду у разі, якщо діяльність такого банківського об'єднання суперечить антимонопольному законодавству України або загрожує інтересам вкладників банків чи стабільності банківської системи. Ліквідація банківського об'єднання не припиняє діяльності банків - його учасників.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 486. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия