Студопедия — Тема . Бюджетний процес в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема . Бюджетний процес в Україні






Питання для самостійної роботи

Розгляд і прийняття Державного бюджету України у Верховній Раді України.

Звітність про виконання Державного бюджету України.

Завдання для самостійного вивчення

1.Визначте основні стадії бюджетного процесу.

2.Охарактеризуйте зміст Основних напрямів бюджетної політики.

3.Простежте за організацією звіту про виконання Держав­ного бюджету України.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Розгляд і прийняття ержавного бюджету України у Верховній Раді України.

 

Кожний законопроект, внесений до Верховної Ради Укра­їни, протягом семи днів подасться до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету для проведення експертизи щодо йо­го впливу на доходну та/або видаткову частини бюджету та ви­конання закону про Державний бюджет України у поточному бюджетному періоді.

Протягом двох тижнів Комітет Верховної Ради України з питань бюджету забезпечує підготовку експертного висновку щодо впливу відповідного законопроекту на доходну та/або ви­даткову частини бюджетів. До проектів законів, набрання чин­ності якими в поточному чи наступному бюджетному періоді призведе до збільшення видатків або скорочення доходів бю­джету, суб'єктом законодавчої ініціативи додаються пропозиції

про видатки, які належить скоротити, та/або пропозиції про джерела додаткових доходів для покриття збільшення видатків. Жодна з таких змін не повинна призвести до збільшення дер­жавного боргу і державних гарантій, розмір яких встановлено Законом про Державний бюджет України. При цьому:

1) законопроекти, які згідно з експертними висновками та рішеннями Комітету Верховної Ради України з питань бюджету не впливають на доходну та/або видаткову частини бюджетів, вносяться до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України для їх розгляду в загальному порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради України;

 

Міністерство фінансів України у двотижневий строк го­тує експертний висновок та пропозиції до законопроектів і пе­редає Комітету Верховної Ради України з питань бюджету для підготовки висновків щодо доцільності їх прийняття Верховною Радою України і термінів набрання ними чинності.

Закони України, які впливають на формування доходної чи видаткової частини бюджетів, повинні бути офіційно опри­люднені до 15 серпня року, що передує плановому. В іншому випадку норми відповідних законів застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, наступного за плановим.

Міністр фінансів України, на підставі основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на наступ­ний бюджетний період та аналізу виконання бюджету, дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій проекту Державного бюджету України.

Для підготовки проекту Державного бюджету України Міністерство фінансів України розробляє і доводить до голов­них розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підготов­ки бюджетних запитів, які, відповідно, можуть запроваджувати організаційні, фінансові та інші обмеження, яких повинні до­тримуватися усі розпорядники бюджетних коштів у процесі під­готовки бюджетних запитів. Головні розпорядники бюджетних коштів організовують розроблення бюджетних запитів для по­дання Міністерству фінансів України в терміни та порядку, встановлені Міністерством фінансів України, несуть відпові­дальність за своєчасність, достовірність та зміст поданих бю­джетних запитів, які мають містити всю інформацію, необхідну для аналізу показників проекту Державного бюджету України.

Кабінет Міністрів України приймає постанову щодо схвалення проекту закону про Державний бюджет України та подає його разом з відповідними матеріалами Верховній Раді України не пізніше ніж 15 вересня року, що передує плановому.

Не пізніше, ніж через п'ять днів після подання Кабінетом міністрів України проекту закону про Державний бюджет Укра­їни міністр фінансів України представляє його на пленарному засіданні Верховної Ради України. Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доповідає про відповідність проекту закону про Державний бюджет України вимогам Бю­джетного кодексу України, Основним напрямам бюджетної по­літики на наступний бюджетний період та пропозиціям Верхов­ної Ради України до Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період.

За результатами обговорення проекту закону про Дер­жавний бюджет України Верховна Рада України може прийняти вмотивоване рішення про його відхилення у разі невідповідності БКУ та Основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період та пропозиціям Верховної Ради України до них.

У разі відхилення проекту Закону про Державний бюджет України Кабінет Міністрів України зобов'язаний у тижневий строк з дня набрання чинності рішення про відхилення подати проект закону про Державний бюджет України на повторне представлення з обґрунтуванням внесених змін. Міністр фінан­сів України повторно представляє проект закону про Державний бюджет України не пізніше ніж через три дні після його повтор­ного подання до Верховної Ради України.

Після прийняття до розгляду представленого проекту за­кону про Державний бюджет України не пізніше ніж 1 жовтня (6 жовтня, якщо проект бюджету було прийнято до розгляду пі­сля повторного подання) року, який передує плановому, проект закону про Державний бюджет України розглядається народни­ми депутатами України, а також у комітетах, депутатських фра­кціях та групах Верховної Ради України.

Комітети Верховної Ради України формують свої пропо­зиції до проекту закону про Державний бюджет України і пере­дають їх до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та призначають представників для участі у роботі Комітету Вер­ховної Ради України з питань бюджету, після чого прийняття пропозицій Комітетом Верховної Ради України з питань бюдже­ту припиняється.

Пропозиції щодо збільшення видатків Державного бюджету України мають визначати джерела покриття таких ви­датків, а пропозиції щодо зменшення доходів Державного бюджету України - джерела компенсації втрати доходів Держав­ного бюджету України або види та обсяги видатків, що підляга­ють відповідному скороченню.

Третє читання проекту закону про Державний бюджет України починається з доповіді Голови Комітету Верховної Ра­ди України з питань бюджету та співдоповідь Міністра фінансів України. Після цього Верховна Рада України проводить голосу­вання щодо пропозицій Комітету Верховної Ради України з пи­тань бюджету щодо статей проекту закону про Державний бю­джет України, що не були прийняті у другому читанні, та щодо проекту закону в цілому. Якщо рішення про схвалення закону про Державний бюджет України із запропонованими пропозиці­ями Комітету Верховної Ради з питань бюджету в цілому не прийнято, проводиться голосування щодо кожної запропонова­ної Комітетом пропозиції.

Закон про Державний бюджет України приймається Вер­ховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

Питання2. Організація виконання та звіту про вико­нання Державного бюджету України

Не пізніше ніж через два місяці з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України Міністр фінансів України інформує Верховну Раду України про взяті бюджетні зобов'язання та здійснені платежі, щодо яких бюджетні призна­чення у затвердженому Державному бюджеті України не перед­бачено.

Кабінет Міністрів України забезпечує виконання Дер­жавного бюджету України, а Міністерство фінансів України здійснює загальну організацію та управління виконанням Дер­жавного бюджету України, координує діяльність учасників бю­джетного процесу з питань виконання бюджету.

В Україні застосовується казначейська форма обслугову­вання Державного бюджету України, що передбачає здійснення Державним казначейством України:

1) операцій з коштами Державного бюджету України;

2) розрахунково-касового обслуговування розпорядників бюджетних коштів;

3) контролю бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів;

4) бухгалтерського обміну та складання звітності, про виконання державного бюджету.

 

Державний бюджет України виконується за розписом, що затверджується Міністром фінансів України, відповідно до бю­джетних призначень у місячний строк після набрання чинності закону про Державний бюджет України. До затвердження роз­пису Міністром фінансів України затверджується тимчасовий розпис на відповідний період. Примірник затвердженого бю­джетного розпису передається до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з подальшим інформуванням про внесені до нього зміни.

Стадіями виконання Державного бюджету України за ви­датками визнаються:

1) встановлення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів на основі затвердженого бюджетного розпису;

2) затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів;

3) взяття бюджетних зобов'язань;

4) отримання товарів, робіт та послуг;

5) здійснення платежів;

6) використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

Відповідно до затвердженого бюджетного розпису розпоря­дники коштів Державного бюджету України одержують бюджетні асигнування, що є підставою для затвердження кошторисів.

Кошторис є основним плановим документом бюджетної установи, що надає повноваження щодо отримання доходів і здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення цілей, визначених на бюджетний період відповідно до бюджет­них призначень.

Якщо за результатами місячного звіту про виконання за­гального фонду Державного бюджету України виявиться, що отриманих надходжень недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань відповідно до бюджетних призначень з урахуванням граничного рівня дефіциту (профіциту), затвердженого законом про Державний бюджет України, Міністерство фінансів України встановлює тимчасове обмеження асигнувань загального фонду Державного бюджету України.

Якщо за результатами квартального звіту про виконання Державного бюджету

 

Запитання для повторення та закріплення матеріалу

1. Охарактеризуйте основні принципи бюджетного про­цесу в Україні.

2. З яким часовим поняттям співпадає поняття бюджетно­го періоду?

3. З яких частин складається річний звіт про виконання Державного бюджету

України?

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 425. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия