Студопедия — ЕТАП НАВЧАННЯ.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЕТАП НАВЧАННЯ.






Тема 15. Облік доходів (збитків) і фінансових результатів діяльності

Зміст теми:

1. Класифікація видів діяльності підприємства

2. Нормативно-правова база та класифікація доходів за видами діяльності підприємства

3. Облік доходів діяльності

3.1. Облік доходів від реалізації продукції (робіт, послуг)

3.2. Облік інших операційних доходів

3.3. Облік доходів від участі в капіталі

3.4. Облік інших фінансових доходів

3.5. Облік інших доходів

3.7. Облік страхових платежів

4. Облік фінансових результатів

1. Класифікація видів діяльності підприємства

Згідно з Інструкцією до Плану рахунків та національних стандартів П(С)БО №3 "Звіт про фінансові результати", №15 "Доходи" всі підприємства незалежно від форм власності повинні вести облік доходів за окремими видами діяльності (схема 1).

Звичайна діяльність - це будь-яка діяльність підприємства, а також операцій, які забезпечують її, або виникають внаслідок такої діяльності.

Звичайна діяльність поділяється на звичайну та іншу операційну діяльність. Інша операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою.

Основна діяльність - це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції.

Інвестиційна діяльність - придбанні та реалізація необоротних матеріальних активів, а також фінансових інвестицій.

Фінансова діяльність - яка призводить до змін розміру і складу власного і позичкового капіталів підприємства.

Надзвичайна діяльність - це операції або події, які відрізняються від звичайної і не ввідбуваються часто або регулярно.

 

 

Доходи (прибутки)
Витрати (збитки)

Схема 1.Загальна класифікація видів діяльності

2. Нормативно-правова база та класифікація доходів за видами діяльності підприємства

Нормативно - правовим документом, якій визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності є П(С) БО №15 „Дохід”. Норми цього П(С)БО застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі - підприємствами) незалежно від форми власності (крім бюджетних установ).

Дохід визначається, коли в наслідок господарських операцій:

1) збільшуються економічні вигоди у вигляді надходження активів, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства).

2) зменшуються зобов’язання, що призводить до зростання власного капіталу.

Критерії визнання доходу, наведені в П(С)БО №15 (схема №2) застосовуються окремо до кожної операції. Крім того відповідно до мети доходи поділяються на такі види:

1) доходи від реалізації товарів, продукції, інших активів, придбаних з метою перепродажу (крім інвестицій в цінні папери.)

2) доходи від реалізації послуг

3) доходи від користування іншими активами, які належать підприємству (у вигляді відсотків, дивідендів роялті).

Дохід від реалізації продукції та товарів визначається за таких умов:

n покупцеві передані ризики і вигоди, пов`язані з правом власності на продукцію.

n підприємство не здійснює надалі контроль за реалізованою продукцією.

n сума доходу (виручки) може бути достовірно визначена.

 

n ймовірне отримання підприємством економічних вигод, пов`язаних з операцією, а витрати, які були понесені у зв`язку з операцією, можуть бути достовірно визначені.

Дохід пов`язаний з наданням послуг може бути визначений за таких умов:

- можливості достовірної оцінки доходу

- ймовірність отримання економічних вигод від надходження послуг

- ймовірність достовірної оцінки ступеня завершеності операції з надання послуг (великий контракт на тривалий час без розбивки на періоди)

- можливість достовірної оцінки витрат здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Оцінка ступеня завершеності надання послуг здійснюється на підставі

n вивчення виконаної роботи

n визначення питомої ваги, обсягу послуг, наданих на певну дату у загальному обсягу послуг, які мають бути надані

n визначення питомої ваги витрат, понесених у зв`язку з надання послуг у загальній очікуваній сумі таких витрат

Дохід визначається, якщо здійснюється обмін активами, які є подібними за призначенням та мають однакову справедливу вартість. Сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю активів, що одержані або підлягають одержанню підприємством, вона може бути збільшена або зменшена на відповідну суму переданих або одержаних грошових коштів та їх еквівалентів.

Цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом корисного використання відповідних об`єктів пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об`єктів.

Цільове фінансування, отримане як компенсація витрат або збитків, яких вже зазнало підприємство, визнається доходом того періоду, в якому утворилась дебіторська заборгованість, пов`язана з цим фінансуванням.

Якщо дохід (виручка) від надання послуг не може бути достовірно оцінена, то він відображається в бухгалтерському обліку в розмірі визначених витрат, що підлягають відшкодуванню.

Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:

1. Сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов`язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету і позабюджетних фондів.

2. Сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо.

3. Сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг).

4. Сума авансу в рахунок оплати продукції.

5. Сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором.

6. Надходження, що належать іншим особам.

7. Надходження від первинного розміщення цінних паперів.

 

Визнані в бухгалтерському обліку доходи класифікуються за такою схемою 2.

 

Схема 2. Класифікація доходів

3. Облік доходів діяльності

Для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства призначені рахунки класу 7 „Доходи і результати діяльності”.

На рахунках цього класу, крім рахунку 76 „Страхові платежі”, протягом звітного року за кредитом відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов`язкових платежів), що включені до ціни продажу, за дебетом - щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов`язкових платежів), щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 „Фінансові результати”.

До обліку доходів планом рахунків передбачено застосування наступних бухгалтерських рахунків:

70 „Доходи від реалізації”

71 „Інший операційний дохід”

72 „Доходи від участі в капіталі”

73 „Інші фінансові доходи”

74 „Інші доходи”

75 „Надзвичайні доходи”

76 „Страхові резерви”.

3.1. Облік доходів від реалізації продукції (робіт, послуг)

Бухгалтерськими документами по обліку доходів від реалізації виступають: "Прибутковий касовий ордер", виписка банку, „Рахунок-фактура”, „Товарно-транспортна накладна”, „Накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів” тощо.

Віднесення доходу від реалізації на фінансовий результат від основної діяльності здійснюється на підставі розрахунку (довідки) оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 70 здійснюється при журнальній формі обліку у журналі №6.

Типова кореспонденція рахунків по обліку доходів від реалізації:

1. Одержано виручку від реалізації готової продукції, товарів, робіт та послуг споживачам

Д-т 30, 31 К-т 701, 702, 703

2. Виставлено рахунок покупцю за відвантажені на його адресу готову продукцію, товар, а також виконані роботи та послуги

Д-т 36, 37, 68 К-т 701, 702, 703

3. Відображено надходження страхових платежів від страхувальника

Д-т 76 К-т 703

4. Відображено дохід від реалізації за рахунок погашення кредиторської заборгованості перед постачальниками та підрядниками

Д-т 63 К-т 701, 702, 703

5. Відображено ПДВ із суми виручки від реалізації (за умови, якщо підприємство є платником ПДВ)

Д-т 701, 702, 703 К-т 641

6. Списано доходи від реалізації за вирахуванням ПДВ

Д-т 70 К-т 791

 

3.2. Облік інших операційних доходів

Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ведеться на рахунку 71 „Інший операційний дохід”.

До інших операційних доходів належать доходи від реалізації іноземної валюти, доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій), доходи від операційної оренди активів, доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті, суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, доходи від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позивної давності, відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні), суми одержаних грантів та субсидій, інші доходи від операційної діяльності.

Бухгалтерськими документами по обліку інших операційних доходів виступають: "Прибутковий касовий ордер", виписка банку, „Рахунок-фактура”, „Товарно-транспортна накладна”, „Накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів”, договір оренди, „Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, контракти і договори, документально оформлені рішення судових органів, книга обліку розрахунків з депонентами, інвентарний опис товарно-матеріальних цінностей тощо.

Віднесення інших операційних доходів на фінансовий результат від основної діяльності здійснюється на підставі розрахунку (довідки) оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 71 здійснюється при журнальній формі обліку у журналі №6.

Типова кореспонденція рахунків по обліку інших операційних доходів.

1. Відображено дохід від реалізації іноземної валюти

Д-т 31 К-т 711

2. Відображено доходи від реалізації оборотних активів виробничих запасів, МШП тощо)

Д-т 30,31, 34, 36, 37 К-т 712

3. Відображено доходи від операційної оренди активів

Д-т 30, 31, 37 К-т 713

4. Відображено дохід від операційної курсової різниці

Д-т 30, 31, 36, 37 К-т 714

5. Відображено штрафи, пені, неустойки, які визнані боржником підприємства, або щодо яких одержані позитивні рішення суду

Д-т 36, 37, 68 К-т 715

6. Відображено суму відшкодувань підприємству вартості раніше списаних активів

Д-т 10, 11, 12, 20, 21, 22, 25, 28, 30, 31 К-т 716

7. Відображено доходи від списання кредиторської заборгованості, що виникла в ході операційного циклу після закінчення строку позивної давності

Д-т 50, 51, 60, 62, 63, 66, 68 К-т 717

8. Відображено суми, отриманих підприємством грантів, асигнувань, субсидій

Д-т 48 К-т 718

9. Відображено доходи за результатами проведених інвентаризацій оборотних та необоротних активів підприємства

Д-т 10, 11, 12, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 28, 30 К-т 719

10. Відображено суму податків і платежів, отриманих у складі іншого операційного доходу

Д-т 71 К-т 64

11. Списано інший операційний дохід на фінансові результати

Д-т 71 К-т 791

 

3.3. Облік доходів від участі в капіталі

Для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані. Дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі, призначено рахунок 72 „Дохід від участі в капіталі”.

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі ведеться за кожним об’єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними підприємством.

Щомісячне списання доходів від участі в капіталі на результат фінансових операцій здійснюється на підставі довідки (розрахунку), оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 72 здійснюється при журнальній формі обліку у журналі №6.

Типова кореспонденція рахунків по обліку доходів від участі в капіталі.

1. Відображені доходи пов’язані із збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування, зокрема внаслідок одержаних асоційованими. Спільними та дочірніми підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок переоцінки необоротних активів та інвестицій

Д-т 14 К-т 721, 722, 723

2. Списано доходи від участі в капіталі

Д-т 72 К-т 792

 

3.4. Облік інших фінансових доходів

Для обліку доходів, які виникають в ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які обліковуються на рахунку 72 „Доходи від участі в капіталі” призначено рахунок 73 „Інші фінансові доходи”.

Аналітичний облік фінансових доходів ведеться за об’єктами інвестування.

Бухгалтерськими документами по обліку інших фінансових доходів виступають: "Прибутковий касовий ордер", виписка банку, „Товарно-транспортна накладна”, „Накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів”, „Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, контракти і договори про передачу необоротних активів в фінансову оренду тощо.

Узагальнення даних по рахунку 73 здійснюється при журнальній формі обліку у журналі №6.

Типова кореспонденті по обліку інших фінансових доходів

1. Відображені дивіденди, відсотки та інші доходи від фінансової діяльності

Д-т 10, 11, 12, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 31, 34, 37 К-т 731, 732

2. Відображено інший фінансовий дохід, зокрема за здані в фінансову оренду необоротні активи

Д-т 68 К-т 733

3. Відображено інші доходи від фінансових операцій при одержані роялті

Д-т 30, 31 К-т 733

4. Відображено дисконт за фінансовою інвестицією

Д-т 14, 35 К-т 733

5. Списано інші фінансові доходи на фінансові результати

Д-т 73 К-т 792

 

3.5. Облік інших доходів

Для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, призначено рахунок 74 „Інші доходи”.

Бухгалтерськими документами по обліку інших доходів виступають: "Прибутковий касовий ордер", виписка банку, „Товарно-транспортна накладна”, „Прибутковий ордер”, „Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, „Рахунок-фактура”, контракти і договори, які заклечались із постачальниками та фінансово-кредитними установами тощо.

Щомісячне списання доходів на результати іншої звичайної діяльності здійснюється на підставі розрахунку (довідки), оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 74 проводяться при журнальній формі обліку у журналі №6.

Типова кореспонденція рахунків по обліку інших доходів:

1. Відображено дохід від реалізації фінансових інвестицій

Д-т 31, 37 К-т 741

2. Відображено дохід від реалізації необоротних активів та майнових комплексів

Д-т 30, 31, 34, 37, 68 К-т 742, 743

3. Відображено дохід від не операційної курсової різниці за активами та зобов’язаннями в іноземній валюті, які пов’язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю

Д-т 30, 31 К-т 744

4. Відображено дохід від безоплатно одержаних активів

Д-т 10, 11, 12, 15, 20, 21, 22, 28, 30, 31, 37, 63, 68 К-т 745

5. Відображено списання кредиторської заборгованості, яка не виникла в ході операційного циклу

Д-т 50, 60, 68 К-т 746

6. Відображено збільшення балансової вартості фінансової інвестиції, оціненої на дату балансу за справедливою вартістю

Д-т 14, 35 К-т 746

7. Відображено суму податків і платежів, які були отримані у складі інших доходів

Д-т 74 К-т 64

8. Списано інші доходи на результати іншої звичайної діяльності

Д-т 74 К-т 793

 

 

3.6. Облік надзвичайних доходів

Для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій застосовується рахунок 75 "Надзвичайні доходи";.

Документами по обліку надзвичайних доходів виступають: "Прибутковий касовий ордер", виписка банку, договори, які підписано із страховими організаціями.

Щомісячне списання надзвичайних доходів на рахунок 794 проводиться на підставі розрахунку (довідки) оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 75 проводяться при журнальній формі обліку у журналі №6.

Рахунок 75 кореспондує:

за дебетом з кредитом рахунків за кредитом з дебетом рахунків
  30, 31, 37, 50, 60

3.7. Облік страхових платежів

Для обліку страховиками надходжень страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами страхування призначено рахунок 76 „Страхові платежі”.

За кредитом рахунку 76 відображається збільшення у страховика страхових платежів, за дебетом - повернення страхувальнику страхових платежів у разі дострокового припинення дії договору страхування.

Щомісяця рахунок 76 закривається кореспонденцією з субрахунком 703 „Дохід від реалізації робіт і послуг”.

Документами по обліку страхових платежів виступають: "Прибутковий касовий ордер", "Видатковий касовий ордер", виписка банку із додаванням до неї первинних документів, а також договори страхування.

Щомісячне списання доходів від страхування здійснюється на рахунок 70 на підставі розрахунку (довідки) оформленої працівником бухгалтерії.

Узагальнення даних по рахунку 76 проводяться при журнальній формі обліку у журналі №6.

Рахунок 76 кореспондує:

за дебетом з кредитом рахунків за кредитом з дебетом рахунків
30, 31, 36, 70 30, 31, 36, 70, 97

 

4.Облік фінансових результатів

 

Згідно з П(С)БО № 3 “Звіт про фінансові результати” прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ним витрати, а збиток – перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені витрати.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшенні зобов’язань, які приводять до зменшення власного капіталу.

Доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, які приводять до збільшення власного капіталу.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як сума прибутку (збитку) від основної діяльності фінансових та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків).

Прибуток від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків на прибуток.

Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та суми податків на прибуток.

Чистий прибуток (збиток) розраховується як сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку (збитку) та податків з надзвичайного прибутку.

Для узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності і надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 “Фінансові результати”, який ведеться за субрахунками:

791 “Результат основної діяльності”;

792 “Результат фінансових операцій”;

793 “Результат іншої звичайної діяльності”;

794 “Результат надзвичайних подій”.

По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати” та його субрахунків відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, а по дебету – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також сума нарахованого податку на прибуток.

Для обліку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного та минулого років, а також використаного в поточному році прибутку використовується рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”, який має такі субрахунки:

441 “Прибуток нерозподілений”;

442 “Непокриті збитки”;

443 “Прибуток, використаний у звітному періоді”.

За кредитом рахунку відображається збільшення прибутків, за дебетом рахунку відображаються збитки та використання прибутку.

Основні бухгалтерські проводки по обліку формування фінансових результатів і використання прибутку

Зміст господарської операції Дебет рахунка Кредит рахунка
Списано на фінансові результати доходи діяльності підприємства:        
– доход від реалізації готової продукції, товарів (робіт, послуг); – інший операційний доход;    
– доход від участі в капіталі;    
– інші фінансові результати;    
– інші доходи;    
– надзвичайні доходи.    
Списано на фінансові результати витрати діяльності підприємства: – собівартість реалізації готової продукції, товарів (робіт, послуг);    
– адміністративні витрати;    
– витрати на збут;    
– інші витрати операційної діяльності;    
– фінансові втрати;    
– втрати від участі в капіталі;    
– інші втрати;    
– надзвичайні втрати.    
Відображено суму нарахованого податку на прибуток від звичайної діяльності і надзвичайних подій.    
Списано наприкінці року суму нарахованого податку на прибуток на фінансові результати.    
Визначено за даними рахунка 79 “Фінансові результати” і списано фінансовий результат діяльності підприємства за звітний період: – на суму одержаного прибутку;    
– в сумі непокритого збитку.    
Відображення використання одержаного прибутку протягом звітного року: – на збільшення статутного капіталу;        
– на створення (збільшення) резервного капіталу;    
– на виплату (нарахування) дивідендів по акціях учасникам.    
Списано при складанні річного звіту суму використаного прибутку    
Списано суму непокритого збитку: – за рахунок нерозподіленого прибутку;    
– за рахунок резервного капіталу.    

 


5.ПИТАННЯ ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ З РОЗДІЛУ ДИСЦИПЛІНИ,

ЩО ВИНОСИТЬСЯ НА САМОСТІЙНО-ДИСТАНЦІЙНИЙ







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1212. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия