Студопедия — МАТЕМАТИЧНІ РІВНЯННЯ ДЛЯ РЕГРЕСІЙНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКІВ МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МАТЕМАТИЧНІ РІВНЯННЯ ДЛЯ РЕГРЕСІЙНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКІВ МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 4 страница






Управлінська функція показників полягає в тому, що вони є важливим елементом процесу управління на всіх його рівнях.

Контрольна функція передбачає використання показників суб'єктами контролю з метою нагляду за станом діяльності учас­ників господарських відносин.


Стимулююча функція показників полягає у розробці на їх базі норм підтримки господарюючих суб'єктів, визначення пріорите­тних цілей держави і регіонів, засобів та способів їх реалізації, виходячи зі змісту об'єктивних процесів і тенденцій, що мають місце в національному та світовому господарстві, та враховуючи законні інтереси суб'єктів господарювання.

Показники як джерело економічної інформації, яка викорис­товується в управлінні суб'єктів господарювання, слід розгляда­ти в прагматичному, семантичному і синтаксичному аспектах.

Прагматичний аспект пов'язаний із цінністю і корисністю ви­користання показників для прийняття правильних управлінських рішень. Семантичний аспект забезпечує вивчення змістовного навантаження показників та визначення зв'язку між ними в сис­темі. Синтаксичний аспект дає змогу встановити параметри сис­теми показників та забезпечити форми їх подання.

Ефективність використання показників забезпечується багато-критеріальним підходом до вивчення всіх типів їх внутрішніх зв'язків: семантичних, функціональних і стохастичних (кореля­ційних).

Семантичний зв'язок між показниками існує в тому випадку, якщо вони пов'язані за об'ємом поняття, тобто показник зазвичай характеризує не лише сукупність в цілому, але і її складові час­тини. Семантичні зв'язки між показниками виявляються та фік­суються за допомогою різного виду класифікацій і номенклатур, в яких встановлюється однозначний склад понять у співвідно­шенні їх обсягів. Виявлення та фіксація семантичних зв'язків між показниками є найважливішою умовою забезпечення їх порів­нянності та зведення.

Функціональні зв'язки фіксуються записом відповідних алго­ритмів розрахунку та балансових таблиць і рівнянь. Слід відміти­ти, що в формі алгоритмів та таблиць частково можуть фіксува­тися і семантичні зв'язки.

Що стосується стохастичних зв'язків між показниками, то для них природним засобом вираження є математико-статистичні ха­рактеристики, такі як коефіцієнти кореляції, оцінки параметрів у рівняннях регресії тощо. Наприклад, обсяги господарської діяль­ності змінюються з ростом основних засобів, але рівень цієї зміни не може бути встановлений як одночасно рівномірний, показники тісноти зв'язку, як правило, змінюються в динаміці.

За допомогою окремих ізольованих показників, як правило, неможливо глибоко вивчити ні окремі підприємства, ні регіо­ни, ні види економічної діяльності, оскільки вони здатні відо-


бразити лише одну чи небагато сторін явищ, пов'язаних з про­цесом їх господарювання. В господарській діяльності будь-яке явище має велику кількість характеристик та особливостей, які можуть бути розглянуті в різних аспектах. Зокрема, процеси і явища, які формують фінансовий стан підприємств, визнача­ються такими важливими показниками суб'єктів господарю­вання, як вартість активів, власний капітал, чистий прибуток, виробнича собівартість, додана вартість, чистий дохід, валовий прибуток, доходи працівників і власників тощо. Відобразити такий багатоаспектний перелік явищ неможливо якимось од­ним показником. Разом з тим, оскільки сторони даних явищ об'єктивно взаємопов'язані, то їх вивчення повинне здій­снюватись за допомогою сукупності взаємодоповнюючих по­казників.

Для того, щоб подолати односторонність, абстрактність і до­сягнути багатостороннього і взаємопов'язаного відображення процесу, який вивчається, потрібна система показників. Причому необхідна система має бути розроблена не просто як механічний набір окремих показників, а містити і відображати їх діалектичну єдність, реально існуючі взаємозв'язки ознак та явищ. Це буде сприяти кращому встановленню виду взаємозв'язку, взаємозале­жності та взаємообумовленості явищ, які спостерігаються в гос­подарській діяльності.

Система показників фінансової звітності, як основного джере­ла інформаційних ресурсів для фінансового аналізу, складається з окремих підсистем, блоків, груп і підгруп, які безпосередньо роз­галужені в аналітичних показниках. Наочний приклад такої сис­теми відображено на рис. 2.2.2 і 2.2.3.

Кожна така сукупність відповідних рівнів показників, по суті, являє собою самостійну частину і виконує притаманні їй функціональні задачі в рамках загальної мети всієї системи. Логічний взаємозв'язок всієї сукупності, її підпорядковува-ність загальній меті обумовлюють органічну єдність системи в цілому. Взаємозв'язок показників, логічне поєднання одних показників з іншими— є обов'язковою рисою системи показ­ників, яка претендує на те, щоб бути саме системою, а не на­бором більш чи менш цікавих, актуальних та необхідних пока­зників.

У фінансовому аналізі необхідно також використовувати фо­рмалізовані методи згортання значної кількості аналітичних ха­рактеристик з метою переходу до порівняно невеликої кількості узагальнюючих (інтегральних) показників.


Рис. 2.2.2. Фрагмент системи показників фінансової звітності на прикладі балансу підприємства



 


Сутність інтегрального показника полягає в переході від опи­су досліджуваного об'єкта, який характеризується великою кіль­кістю ознак, до описання меншим числом максимально компакт­них інформаційних показників, які відображають найбільш сут­тєві властивості явища. Агрегування ознак в одну інтегральну оцінку ґрунтується на так званій «теорії адитивної цінності», згідно з якою цінність цілого дорівнює сумі цінностей його складових.

Для інтерпретації економічних показників діяльності господа­рюючих систем необхідно мати обгрунтовані нормативні (ета­лонні, стандартні) величини, які будуть характеризувати допус­тимі (критичні) межі їх зміни.

Щодо термінів «еталон», «норматив» і «стандарт», то їх тлу­мачення дається в словниках. Еталон (фр. etalori) — вимірник, зразок для порівняння з чим-небудь. Норматив (від лат. normatio — упорядкування) — економічний, технічний та інший показник норм, у відповідності з яким проводиться будь-яка ро­бота, виконується будь-яка програма. Стандарт (англ. standard) — зразок, еталон, модель, які приймаються за вихідні для співстав-лення з ними інших подібних об'єктів.

Використовуючи фактичні і нормативні величини показників, можна здійснювати ідентифікацію діяльності господарюючих си­стем за наступними рівнями:

• достатній та позитивний — фактична величина показника
(Пі) перевищує критеріальну (еталонну, нормативну) межу (Пе) в
коридорі значень що забезпечують ефективну діяльність (Ке3), а в
порівнянні з минулим періодом (П0) має тенденцію до покращення:

Пе<П, >П0;

• достатній, але негативний — фактична величина показника
перевищує критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Ке„ а в
порівнянні з минулим періодом має тенденцію до погіршення:

Пе<П, <П0;

• недостатній, але позитивний — фактична величина показни­
ка нижча за критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Ке3, а
порівнянні з минулим періодом має тенденцію до покращення:

Пе>П,>П0;

• недостатній та негативний — фактична величина показника
нижча за критеріальну (еталонну, нормативну) межу в Кез, а порі­
внянні з минулим періодом має тенденцію до погіршення:

Пе>П,<П0.


Рис. 2.2.4. Оцінка стану підприємства за величиною показників його діяльності

Таким чином, за рис. 2.2.4 варто виділити декілька рівнів ве­личини показника:

— рівень 1 — значення показника перебуває у межах визна­ченого коридора нормативних величин, а динаміка його зміни рухається до середини коридора. Стан підприємства можна оці­нити як «відмінний»;

— рівень 2 — значення показника перебуває у межах визна­ченого нормативу, динаміка стабільна. Стан підприємства можна


оцінити як «відмінний», якщо значення показника перебуває в середині коридора або «добрий» — на межах коридора;

-— рівень 3 — значення показника перебуває у межах визна­ченого коридора, але динаміка свідчить про його рух від середи­ни коридора до визначених максимальних і мінімальних меж. Стан підприємства «добрий»;

— рівень 4 — значення показника перебуває за межами кори­дора, але спостерігається тенденція до поліпшення. Стан підпри­ємства, залежно від величини відхилення від норми і темпів руху до еталонного значення, може бути «добрий» або «задовільний»;

— рівень 5 — значення показника стійко перебуває за межами коридора. Залежно від величини відхилення від нормативного рі­вня стан підприємства «задовільний» або «незадовільний»;

— рівень 6 — значення показника за межами коридора і має тенденцію до погіршення. Стан підприємства «незадовільний».

Показники, величини яких ненормовані, оцінюють за тенден­цією зміни їх значень в динаміці. При цьому стан підприємства може поліпшуватись, бути стабільним або погіршуватись.

Оцінка розвитку підприємства при аналітичному дослідженні фактичних, планових і нормативних показників здійснюється за видами порівнянь (табл. 2.2.1).

Таблиця 2.2.1







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 442. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия