Студопедия — АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА






12.1. Економічна сутність інвестицій та інвестиційної дія­льності.

12.2. Аналіз розвитку інвестиційної діяльності підприємства.

12.3. Аналіз ефективності інвестицій.

12.1. Економічна сутність інвестицій та інвестиційної діяльності

Сталий розвиток підприємства та його фінансова стій­кість безпосередньо пов'язані з інвестиційною діяльністю, яка є сукупністю практичних дій щодо вкладення коштів у формуван­ня потенціалу господарюючої системи.

Інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних ціннос­тей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті чого створюється прибуток і чистий до­хід в сумі амортизаційних відрахувань, або досягається соціаль­ний ефект.

Такими цінностями можуть бути: кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери; рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності); майнові права інтелектуальної власності; сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у ви­гляді технічної документації, навиків та виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованих («ноу-хау»); права користування землею, во­дою, ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права і активи, необхідні для здійснення господар­ської діяльності.

Інвестиції у відтворення необоротних активів і на приріст ма­теріально-виробничих запасів здійснюються у формі капітальних вкладень.

З економічної точки зору інвестиції розглядаються як витрати на створення активів.

Інвестиційна діяльність здійснюється на основі:

• інвестування — громадянами і юридичними особами;

• державного інвестування — органами влади і управління за рахунок коштів бюджетів, позабюджетних фондів і позичкових


коштів, а також державними підприємствами і установами за ра­хунок власних і позичкових коштів;

• іноземного інвестування — іноземними громадянами, юри­дичними особами та державами;

• спільного інвестування — громадянами та юридичними особами України, іноземних держав.

Інвестори — це суб'єкти інвестиційної діяльності, які при­ймають рішення про вкладення власних, позикових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об'єкти інвестування. Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, поку­пців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвести­ційної діяльності.

Для підприємства найважливішою формою інвестиційної дія­льності є інноваційна, що здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціаль­ну сферу, за напрямами:

• випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технологій;

• формування прогресивних міжгалузевих структурних зру­шень;

• реалізація довгострокових науково-технічних програм з ве­ликими строками окупності витрат;

• фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

• розробка і впровадження нової, ресурсозберігаючої техноло­гії, призначеної для поліпшення соціального і екологічного ста­новища.

Об'єктами інноваційної діяльності є:

• інноваційні програми і проекти;

• нові знання та інтелектуальні продукти;

• виробниче обладнання та процеси;

• інфраструктура виробництва і підприємництва;

• організаційно-технічні рішення виробничого, адміністрати­вного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшу­ють структуру і якість виробництва та (або) соціальної сфери;

• сировинні ресурси, засоби їх видобування і переробки;

• товарна продукція;

• механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.

Інвестиційна діяльність може здійснюватись за рахунок:

• власних фінансових ресурсів інвестора (прибуток, аморти­
заційні відрахування, відшкодування збитків від аварій, стихій-


ного лиха, грошові нагромадження і заощадження громадян, юридичних осіб тощо);

• позикових фінансових коштів інвестора (облігаційні позики, банківські та бюджетні кредити);

• залучених фінансових коштів інвестора (кошти, одержані від продажу акцій, пайові та інші внески громадян і юридичних осіб);

• бюджетних інвестиційних асигнувань;

• безоплатних та благодійних внесків, пожертвувань організа­цій, підприємств і громадян.

В основі аналізу інвестиційної діяльності підприємства лежать різні класифікаційні ознаки інвестицій.

1. За обсягами вкладень розрізняють валові та чисті інвестиції.
Валові інвестиції — це загальний обсяг ресурсів, що інвесту­
ються на приріст активів підприємства.

Чисті інвестиції— це сума валових інвестицій, зменшена на величину амортизаційних відрахувань.

Динаміка показника чистих інвестицій відображає характер економічного розвитку підприємства. Якщо сума чистих інвести­цій становить від'ємну величину (тобто обсяг валових інвестицій менше суми амортизаційних відрахувань), це свідчить про зни­ження виробничого потенціалу і як наслідок — зменшення обся­гу створених об'єктів господарської діяльності (така ситуація ха­рактеризує підприємство, яке «проїдає свій капітал»). Якщо сума чистих інвестицій дорівнює нулю (тобто обсяг валових інвести­цій дорівнює сумі амортизаційних відрахувань), це свідчить про відсутність економічного зростання, тому що виробничий потен­ціал залишається при цьому незмінним (така ситуація характери­зує підприємство, що «топчеться на місці»). Якщо сума чистих інвестицій є додатною величиною (тобто обсяг валових інвести­цій перевищує суму амортизаційних відрахувань), це означає, що економіка господарюючої системи знаходиться на стадії розвит­ку, тому що забезпечується розширене відтворення її виробничо­го потенціалу (така ситуація характеризує підприємство з розви­нутою економікою).

2. За об'єктами вкладень ресурсів — реальні, фінансові, іммо­
білізовані та інноваційні.

Реальні (капітальні) інвестиції включають вкладення в об'єкти матеріальних і нематеріальних необоротних активів, які підляга­ють амортизації, та товарно-матеріальні запаси.

Фінансові інвестиції включають придбання фінансових акти­вів (акцій, облігацій, сертифікатів, відкриття депозитних рахун-


ків), участь у заснуванні нових підприємств та в спільній діяль­ності. Фінансові інвестиції поділяються на прямі та портфельні.

Пряма інвестиція — господарська операція, яка передбачає внесення активів до статутного капіталу юридичної особи в об­мін на корпоративні права. Портфельна інвестиція — господар­ська операція, яка передбачає придбання цінних паперів, дерива-тивів та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку.

Іммобілізовані об'єкти інвестицій формуються коштами дебі­торської заборгованості, які інвестують господарську діяльність покупців та інших господарюючих систем, через систему розра­хунків.

Під інноваційними інвестиціями розуміють придбання ліцен­зій, патентів, програмних продуктів, фінансування наукових роз­робок, підготовку та перепідготовку фахівців.

3. За характером участі в інвестуванні — за участі інвестора та
непрямі.

Під інвестиціями за участю інвестора розуміється безпосередня участь інвестора у виборі об'єктів інвестування і вкладення кош­тів. При цьому інвестор безпосередньо залучений в усі стадії інве­стиційного циклу, в тому числі у передінвестиційні дослідження, проектування й будівництво об'єкта інвестування, а також вироб­ництво кінцевої продукції. Пряме інвестування здійснюють підго­товлені інвестори, які мають досить точну інформацію про об'єкт інвестування і добре знайомі з механізмом інвестування.

Непрямі інвестиції — це інвестування, опосередковане інши­ми особами (інвестиційними або іншими фінансовими посеред­никами). Не всі інвестори мають достатню кваліфікацію для ефе­ктивного вибору об'єктів інвестування і наступного управління ними. У цьому випадку вони купують цінні папери, що випуска­ються інвестиційними або іншими фінансовими посередниками (наприклад, інвестиційні сертифікати інвестиційних фондів та ін­вестиційних компаній). Посередники зібрані таким чином інвес­тиційні кошти розміщують на власний розсуд, а одержані доходи розподіляють потім серед власників цінних паперів.

4. За періодом інвестування — короткострокові та довгостро­кові. Короткострокові інвестиції — це вкладення капіталу на пе­ріод до одного року. Під довгостроковими інвестиціями розумі­ють вкладення капіталу на період, більший одного року.

5. За формами власності інвесторів — приватні, державні, іно­земні та спільні.

Приватні інвестиції здійснюються громадянами, а також під­приємствами недержавних форм власності.


Державні інвестиції— це вкладення, що здійснюються центральними і місцевими органами влади за рахунок коштів бюджету, позабюджетних фондів та позикових коштів, а також державними підприємствами за рахунок власних та залучених коштів.

Іноземні інвестиції — вкладення, які здійснюються іноземни­ми громадянами, юридичними особами та державами.

Головним чином, іноземні інвестиції можна класифікувати в такий спосіб:

рухоме і нерухоме майно. До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможли­вим без їх знецінення та зміни призначення. Рухомими є речі, які можна вільно переміщувати в просторі.

іноземна валюта, що визнається конвертованою Національ­ним банком України.

валюта України — при реінвестуванні в об'єкт первинного інвестування або в будь-які інші об'єкти інвестування.

цінні папери і майнові вимоги (договірні комерційні зо­бов'язання).

права на ведення господарської діяльності, наприклад, дія­льності, що ліцензується (без передачі самої ліцензії), права інте­лектуальної власності (наприклад, ноу-хау) та інші майнові права (наприклад, права власності на частку в статутному капіталі юридичної особи).

Іноземні інвестори мають право здійснювати всі види інвес­тицій у таких формах:

• участь у господарських організаціях, що створюються разом з вітчизняними юридичними особами чи громадянами, або при­дбання частки в діючих господарських організаціях;

• створення іноземних підприємств на території України, фі­лій або інших структурних підрозділів іноземних юридичних осіб, або придбання у власність діючих підприємств;

• придбання безпосередньо нерухомого або рухомого майна, що не заборонено законами України, або придбання акцій чи ін­ших цінних паперів;

• придбання самостійно або за участі громадян чи вітчизняних юридичних осіб прав користування землею та використання при­родних ресурсів на території України;

• господарська діяльність на основі угод про розподіл про­дукції;

• придбання інших майнових прав.


Оцінка іноземних інвестицій, включаючи внески до статутно­го капіталу підприємства з іноземними інвестиціями, здійснюєть­ся в іноземній конвертованій валюті та у гривнях, за згодою сто­рін, на основі цін міжнародних ринків або ринку України. При цьому перерахунок сум в іноземній валюті у гривні проводиться за курсом, встановленим Національним банком України.

Під спільними інвестиціями розуміють вкладення, що здійс­нюються суб'єктами господарювання даної країни та іноземних держав.

6. За видами об'єктів формування вкладень інвестиції поділя­
ють на:

• фінансові операції:

грошові кошти, цільові банківські внески, паї, акції та інші цінні папери;

інші фінансові інструменти.

господарські (виробничі) операції: рухоме та нерухоме майно;

майнові права, пов'язані з авторським правом, досвідом та іншими видами інтелектуальних цінностей;

сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань які оформлені у вигляді технічної документації та вироб­ничого досвіду, необхідного для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованого («ноу-хау»);

права користування землею, ресурсами, а також майнові права.

7. У регіональному аспекті виділяють інвестиції:

внутрішні, тобто вкладення суб'єктами господарської діяль­
ності держави в об'єкти інвестування, що знаходяться на її тери­
торії;

іноземні — вкладення іноземних юридичних, фізичних осіб,
іноземних держав, міжнародних урядових і неурядових організа­
цій;

зарубіжні — вкладення коштів в об'єкти інвестування за
межами території певної країни.

8. За ступенем ризику інвестиції поділяють на:

безризикові — характеризують вкладення коштів у такі
об'єкти інвестування, за якими відсутній реальний ризик втрат
капіталу або очікуваного доходу і практично гарантоване отри­
мання розрахункової реальної суми чистого інвестиційного при­
бутку;

ризикові — мають ступінь ризику, що залежить від впливу
ринку на зміни результатів роботи підприємства, строків інвесту-


 



вання та отримання результатів, масштабів проекту, його цілей (створення нової продукції, зменшення витрат виробництва, розширення обсягів продажу тощо).

Критеріями оцінки ступеня ризику можуть бути втрати:

а) всієї суми розрахункового прибутку — допустимий
ризик;

б) прибутку і розрахункового доходу в частині амортизацій­
них відрахувань — критичний ризик;

в) активів одержаних за рахунок інвестицій — катастрофічний
ризик і банкрутство інвестора.

9. За формами відтворення в об'єктах розрізняють інвестиції на:

• формування нових об'єктів господарської діяльності;

• розширення наявних об'єктів господарської діяльності з ме­тою формування додаткових виробничих комплексів і вироб­ництв, розширення існуючих структурних підрозділів для збіль­шення виробничих потужностей;

• реконструкцію наявних об'єктів господарської діяльності із заміною морально застарілого і фізично зношеного обладнання з метою випуску нової продукції;

• технічне переоснащення — комплекс заходів, спрямованих на підвищення техніко-економічного рівня виробництва окремих цехів, виробництв, ділянок.

10. За видами інвестиційної стратегії виділяють:

• пасивні інвестиції, тобто такі, що підтримують на незмінно­му рівні показники прибутковості вкладень за рахунок заміни за­старілого обладнання;

• активні інвестиції, що забезпечують підвищення конкурен­тоспроможності підприємства та його прибутковості порівняно з раніше досягнутими рівнями за рахунок упровадження нової тех­нології, організації випуску продукції, що користується попитом, освоєнням нових ринків збуту.

11. За характером використання ресурсів в інвестиційному
процесі виділяють:

• первинні інвестиції, які характеризують використання впе­рше сформованих для інвестиційних цілей як власних, так і пози­кових фінансових ресурсів;

• реінвестиції, що являють собою використання в інвести­ційних цілях чистого прибутку, одержаного від попередніх ін­вестицій;

• деінвестиції, що являють собою процес вилучення раніше інвестованого капіталу з інвестиційного обороту без подальшого його використання в інвестиційних цілях.


Окремим випадком інвестування є вкладання коштів у фінан­сові інструменти (цінні папери). При цьому кожен з учасників ін­вестиційного процесу вирішує власні завдання:

емітенти — позичальники коштів на фондовому ринку — мають запропонувати такі цінні папери, які за інших однакових умов користуватимуться більшим попитом і забезпечать ефекти­вність інвестиційної стратегії. Під останньою розуміють задово­лення потреби в інвестиційних ресурсах найбільш вигідним і найменш ризикованим способоінвестори вибирають тип цінного папера, який відповідає стратегії зберігання коштів чи одержання прибутку з урахуван­ням ризикованості відповідних операцій на фондовому ринку, пі­сля чого добирається конкретний об'єкт вкладання ресурсів, тоб­то цінний папір певного суб'єкта господарювання.

Цінні папери — грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випли­вають з цих документів, іншим особам.

В Україні можуть випускатися цінні папери наступних видів:

1. Акція — цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує дольову участь у статутному капіталі акціонерного то­вариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на "участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

2. Облігація — цінний папір, що засвідчує внесення її власни­ком грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого процента (якщо інше не пе­редбачено умовами випуску).

3. Казначейські зобов'язання — вид цінних паперів на пред'яв­ника, що розміщуються виключно на добровільних засадах серед населення, засвідчують внесення їх власниками грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу.

4. Ощадний сертифікат— письмове свідоцтво банку про де­понування грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і процентів по ньому.

5. Інвестиційний сертифікат— цінний папір, який випуска­ється виключно інвестиційним фондом або інвестиційною ком-


панією і дає право його власникові на отримання доходу у вигля­ді дивідендів.

6. Вексель — цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку ви­значену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

7. Приватизаційні папери — це особливий вид державних цін­них паперів, які засвідчують право власника на безоплатне одер­жання у процесі приватизації частки майна державних підпри­ємств, державного житлового фонду, земельного фонду.

8. Заставна — це борговий цінний папір, який засвідчує безу­мовне право його власника на отримання від боржника виконан­ня за основним зобов'язанням, за умови, що воно підлягає вико­нанню в грошовій формі, а в разі невиконання основного зобов'язання — право звернути стягнення на предмет іпотеки.

9. Іпотечні цінні папери — боргові цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які засві­дчують право власників у межах одного випуску (щодо емітента) на отримання від емітента належних їм коштів у встановлений строк.

Можуть випускатися такі види іпотечних цінних паперів:

— сертифікати (сертифікати з фіксованою дохідністю та сер­тифікати участі);

— облігації (звичайні іпотечні облігації та структуровані іпо­течні облігації).

10. Сертифікат фонду операцій з нерухомістю— цінний па­
пір, що засвідчує право його власника на отримання доходу від
інвестування в операції з нерухомістю.

Інвестиційна діяльність передбачає визначення суми грошей, яку буде мати інвестор у кінці операції, тобто дослідження грошо­вого потоку від нинішньої суми до майбутньої, і навпаки, у зворо­тному напрямі — від майбутнього до поточного моменту часу.

12.2. Аналіз розвитку інвестиційної діяльності підприємства

Мета аналізу розвитку інвестиційної діяльності під­приємства полягає у вивченні:

• балансу інвестиційних потоків грошових коштів (фінансо­вих ресурсів) і витрат на формування об'єктів інвестицій;

• інвестиційних ресурсів підприємства за їх величиною, стру­ктурою і динамікою;


• інвестиційних об'єктів за обсягами, функціональним при­значенням, цільовим спрямуванням та розміщенням;

• ефективності відшкодування вкладених коштів в інвести­ційні об'єкти за рахунок доходів від реалізації товарів, продукції, робіт і послуг та отриманого прибутку, що забезпечує рентабель­ність інвестицій не нижче бажаного для підприємства рівня.

В процесі аналізу необхідно враховувати особливості інвести­ційної діяльності виходячи з того, що:

• формування об'єктів інвестування потребує концентрації і, найчастіше, одночасного витрачання значних фінансових ре­сурсів;

• залучені фінансові ресурси для здійснення інвестиційної ді­яльності використовуються на платній основі, а їх вартість обме­жується рівнем прибутковості об'єктів інвестицій;

• окупність інвестицій відбувається лише протягом певного часу в процесі експлуатації об'єкта інвестування. Тому будь-яка інвестиція передбачає наявність періоду, де відбувається тільки витрачання коштів без відповідних грошових надходжень. При цьому треба виділяти дві складові частини інвестиційного проце­су, які виражають сутність інвестування: періоди вкладення кош­тів і одержання доходів;

• інвестиційна діяльність передбачає ризик, який варто врахо­вувати при формуванні фінансових ресурсів для інвестування та визначенні грошових потоків від об'єктів інвестицій. Витрати і доходи інвестиційної діяльності формуються з певною невизна­ченістю та ймовірністю;

* • надходження грошових потоків від об'єкта інвестицій відбу­ваються з урахуванням фактора часу. Тому розподілені в часі грошові потоки мають бути приведені до поточної (сучасної) ва­ртості.

Першим завданням аналізу є оцінка балансу інвестиційної ді­яльності підприємства щодо джерел фінансових ресурсів і об'єктів інвестицій (табл. 12.2.1).

Як видно з табл. 12.2.1, підприємство у поточному періоді для інвестиційної діяльності використано 17178,1 тис. грн фінансо­вих ресурсів, що більше, ніж у минулому періоді, на 4093,6 тис. грн, або 31,3 %. Власні джерела коштів для інвестицій становили 86,8 %. Серед об'єктів інвестування необоротні активи становили 88,4 %, в тому числі основні засоби — 72,0 %.

Друге завдання аналізу — визначити величину, структуру і динаміку основних джерел інвестиційної діяльності підприємства (табл. 12.2.2).



 


Таблиця 12.2.2







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 580. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия