Студопедия — Тема № 6. Правочини 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема № 6. Правочини 4 страница






Які дії має право вчинити адміністрація майстерні?

Задача 3. Громадянин М. здав у ремонт ТзОВ “Автосервіс” автомобіль “Ауді–100”. В договорі сторони обумовили вартість ремонту, яка за попередньою оцінкою складає 3000 грн., і строк виконання робіт – протягом 2–х тижнів з моменту здачі.

Через 2 тижні, прибувши за автомобілем, М. було запропоновано доплатити ще 680 грн. за проведений ремонт і профілактику охолоджувальної системи автомобіля. Про виконання цих робіт сторони не домовлялися. Представник ТзОВ пояснив, що необхідність проведення таких робіт виникла в ході загального ремонту.

М. відмовився оплатити вартість додаткових робіт.

Задача 4. Громадянка М. замовила в ательє з власного матеріалу пальто. Напередодні видачі готового пальто в ательє внаслідок замикання електропроводки сталася пожежа. Пальто було знищено, як і інше майно, що знаходилося в ательє.

Дайте правову оцінку ситуації. Чи має право М. вимагати відшкодування вартості матеріалу? Чи вправі ательє вимагати оплату за виконану роботу?

Чи зміниться вирішення питання, якщо:

1. Матеріал належав ательє;

2. М. вчасно не забрала готовий виріб, а звернулася через місяць після обумовленого строку.

Задача 5. Гринь домовився зі своїм сусідом – радіотехніком Зозулею, про те, що той у вільний від праці час збере для нього магнітофон, придбання необхідних матеріалів Зозуля взяв на себе. Було встановлено, що Гри ш, заплатить Зозулі 400 грн. за роботу та матеріали. Розпочавши роботу, Зозуля не зміг самостійно розробити нову схему магнітофону, у зв'язку з чим домовився з інженером Родіоновим про розробку такої схеми за 150 грн., давши йому завдаток в сумі 50 грн. Крім цього, деякі деталі Зозуля не зміг придбати, тому їх він зробив сам. Зозуля повідомив Гриняпроте, що він повинен йому сплатити не 400 грн., а 700 грн., на це Гринь відповів, що, уклавши договір, він взявся виконувати роботу на свій ризик, тому наслідки повинні бути віднесені на його рахунок. Зозуля стверджував, що обумовлена ними сума при укладанні договору була лише приблизною, та якщо Гринь не може сплатити вказану суму, то вони повинні розірвати договір, однак Гринь повинен йому відшко­дувати понесені витрати в сумі 250 грн. (50 грн., які були сплачені як завдаток, та 200 грн., сплачені за деталі).

Як повинен бути вирішений спір між сторонами?

 

адача 6. За договором, укладеним між Яценком та будівельною організа­цією «Квадрат», на земельній ділянці Ященка було збудовано буди­нок, який був прийнятий Ященком у день закінчення будівництва – 14 липня 2002 р. Побачивши, що деякі роботи, які передбачалися проектом, будівельниками не виконані, Яценко 3 березня 2003 р. звернувся до будівельної організації з вимогою про усунення недоліків. У цьому йому було відмовлено на тій підставі, що Яценко пропустив строк для пред'явлення такої вимоги. Тоді замовник звернувся до суду. Суд відмовив Яценку у задоволенні його вимог, тому що ним було пропущено строк для пред'явлення таких вимог.

Чи правильне рішення суду?

 

Теми рефератів

1. Поняття і значення договорів на виконання проектних та пошукових робіт.

2. Поняття і значення договорів будівельного підряду.

3. Загальна характеристика і система зобов‘язань, спрямованих на виконання робіт.

Завдання для самостійного опрацювання

1. Множинність осіб у договорі підряду та залучення для виконання договору третіх осіб.

2. Договір підряду на виконання проектних та пошукових робіт.

Семінар 18, час– 2 год.

Тема № 18. Зобов’язання по наданню послуг

Основні питання

1. Поняття та види договорів про надання послуг.

2. Договір про перевезення пасажира та багажу. Відповідальність сторін за договором про перевезення вантажу.

3. Загальна характеристика договору про транспортне експедирування.

4. Сторони, форма і зміст договору доручення.

5. Договір зберігання.

Додаткові питання

1. Предмет договору про надання послуг.

2. Зміст договору про надання послуг.

3. Відповідальність сторін за договором про надання послуг.

4. Одностороння відмова від договору про надання послуг та її правові наслідки.

5. Загальна характеристики договорів про надання послуг. Відмежування договорів про надання послуг від договорів про виконання робіт.

6. Правова природа договору доручення.

7. Співвідношення договору доручення і довіреності.

8. Поняття страхового випадку.

9. Вимоги до сторін за договором стахування.

 

Задача 1. Підприємець Довженко уклав із залізницею договір перевезення з Одеси в Дніпропетровськ червоних помідорів та кабачків. Залізниця подала вагони під навантаження його вантажу з запізненням на три дні. До цього часу вантаж почав псуватися. В результаті при його реалі­зації Довженко зазнав значних збитків і подав в суд позов до залізниці з вимогою відшкодування збитків, викликаних тридобовою затримкою подачі вагонів. Залізниця відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка подачі вагонів була викликана розмиттям полотна за­лізниці через тривалі зливові дощі в 100 км від станції навантаження вантажу.

Яке рішення повинен прийняти суд? Чи зміниться рішення суду у випадку, якщо затримка подачі вагонів відбулася через затримку вивантаження попереднім клієнтом.?

 

Задача 2. Проаналізуйте наступні життєві ситуації та дайте відповіді на за­питання:

а) ТОВ «Радомир» уклало із Акціонерним банком «Лондер–інк» договір про надання банківського сейфу, причому, банк за умовами договору не ніс відповідальності за вміст сейфу.

Чи можна розглядати укладений договір як договір зберігання? Назвіть норми ЦК (за їх наявності), якими регулюються договірні відносини між ТОВ «Радомир» та АБ «Лондер–інк»;

б) Кривуленко залишила в автоматичній камері схову залізничного вокзалу клітку з живим папугою та один кілограм ковбаси. Повернувшись через місяць за своїми речами, Кривуленко виявила, що папуга помер, а ковбаса протухла.

Чи зобов'язаний був залізничний вокзал вжити усіх заходів для забезпечення схоронності речей, залишених Кривуленко у камері схову (ст. 942 ЦК)?Чи можна передавати на зберігання тварин?

в) Стаття 974 ЦК передбачає, що перевізник зобов'язаний забезпечити схоронність валізи (сумки), особистих речей пасажира (крім дорогоцінностей та грошей), які пасажир перевозить у відведеному місці.

Чи має місце у зазначеній ситуації укладання договору зберігання? Якщо так, то в якій формі? Чи зобов'язаний перевізник забезпечувати схоронність вмісту валізи (сумки) пасажира? Що слід розуміти під «відведеним місцем»?

г) Марушко, від'їжджаючи у довготривале відрядження, залишила на зберігання у своєї подруги 1000 гривень та дозволила їй у разі потреби витрачати частину грошей (звичайно, за умови подальшого повернення).

Чи можна кваліфікувати домовленість між Марушко та її под­ругою як договір зберігання? Якими нормами ЦК мають регулюватися описані відносини? Чи можна передавати на зберігання гроші? Якщо так, то за яких умов?

д) Студенти юридичного факультету ЛьвДУВС Гринда та Кацер перед початком першої пари здали до університетського гардеробу свій верхній одяг (пальто та дублянку). Гардеробниця видала Гринді номерний жетон, а Кацеру, замість жетона, – шматок картону, на якому був зазначений номер вішалки.

Чи мало місце укладання договорів зберігання? Якщо так, то у якій формі? Чи зможе Крацкер вимагати повернення своєї дублянки, пред'явивши шматок картону, а не жетон? Чи зможе Гриндаренко вимагати повернення пальта, якщо він втратить жетон. Чи буде він вправі посилатися на показання свідків, якщо вартість пальта 1000 гривень?

Чи є зберігання речей у гардеробі оплатним? Чи діє при цьому презумпція відплатності договору (ч. 5 ст, 526 ЦК)?

 

Задача 3. Позивач найняв Адвоката для ведення справи в господарському суді. Після кількох судових засідань Адвокат уклав з Відповідачем мирову угоду, яка була затверджена ухвалою суду, а провадження у справі припинене. Умови мирової угоди Позивача не задовольнили. Позивач подав інший позов про стягнення збитків з Адвоката, Від­повідача і господарського суду солідарно, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що не надавав Адвокатові повноважень на підписання мирової угоди, чого суд не перевірив.

Чи правомірні вимоги Позивача? Чи зобов' язу є Позивача миро ва угода, укладена Адвокатом? Як слід Позивачеві захищати свої інтереси? Вирішіть справу.

 

Задача 4. 16–річний Сашко влітку працює за трудовим договором у комп'ю­терному клубі. Сашко ознайомився зі змістом ст. 35 ЦК України і по­просив батьків подати заяву органові опіки та піклування про надання йому повної цивільної дієздатності. Отримавши їхню відмову, Сашко попрохав Адвоката звернутися в його інтересах у суд в цілях отримання рішення про надання Сашкові повної цивільної дієздатності.

Чи можуть Сашка та Адвокат укласти договір доручення на ведення Адвокатом судової справи від імені та в інтересах Сашка щодо надання останньому повної цивільної дієздатності? Як Адвокатові слід проконсультувати Сашка?

 

Теми рефератів

1. Джерела регулювання транспортних перевезень.

2. Претензії та позови при перевезеннях.

3. Особливості договору чартеру (фрахтування) за законодавством України.

4. Правове регулювання та особливості права довірчої власності за цивільним законодавством України.

5. Правова природа договору управління майном.

6. Соціально–економічна суть страхування та його правове регулювання.

Завдання для самостійного опрацювання

1. Особливості зберігання на товарному складі.

2. Загальна характеристика спеціальних видів зберігання.

3. Поняття та підстави виникнення страхових зобов'язань.

4. Сторони, предмет (матеріальний об'єкт), форма та строк договору зберігання.

5. Поняття договору комісії. Комісія і суміжні правові конструкції.

 

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ № 4

„НЕДОГОВІРНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ. СПАДКОВЕ ПРАВО”

Семінар 19, час– 2 год.

Тема № 19. Зобов`язання, які виникають із розрахунково–кредитних відносин

Основні питання

1. Поняття та правова природа позики. Співвідношення позики і позички.

2. Поняття та характеристика кредитного договору. Види кредитів.

3. Поняття та загальна характеристика договору банківського вкладу (депозиту). Види банківських вкладів.

4. Договір банківського рахунку. Особливості виконання договору банківського рахунку.

5. Форми розрахунків. Основні види безготівкових розрахунків та їх цивільно–правове регулювання.

Додаткові питання

1. Які речі можуть бути передані у позику та яка різниця між договором позики і майнового найму?

2. Яка форма договору позики?

3. За якими правилами здійснюється повернення позичених речей та грошей?

4. В яких випадках можливе заперечення договору позики за безкоштовністю?

5. Які види кредиту ви знаєте?

6. На яких принципах здійснюється кредитування?

7. У якій формі укладається договір кредитування?

8. В якій формі укладається договір банківського вкладу?

9. Які права та обов’язки мають сторони договору банківського рахунку?

 

Завдання 1. Порівняйте договір банківського вкладу і договір позики, договір банківського вкладу і кредитний договір за:

суб’єктним складом;

порядком укладення;

істотними умовами;

формою договору.

 

Задача 1. За договором банківського вкладу гр.Р. вніс на ім’я свого 10–річного сина 1000 грн. Через деякий час син звернувся в установу банку з вимогою по видачу йому цих грошей і нарахованих на них процентів.

Які права третіх осіб, на користь яких укладено договір банківського вкладу? Чи правомірні вимоги 10–річного сина?

Задача 2. За строковим договором банківського вкладу банк гарантував клієнтам виплату 23% річних. Через 2 місяці банк уже здійснював прийняття вкладів під 17% річних і довів до відома усіх клієнтів, з якими були укладені договори банківського вкладу під 23% річних, про зміну ставки проценту з 23% на 17%.

Чи правомірні дії банку? Чи можуть вкладники захистити свої права у судовому порядку?

Задача 3. Іванов взяв у позику у банка «АВС Вапк» 20000 грн. на два роки з умовою щомісячної виплати відсотків по банківській ставці рефінансування. Перший рік Іванов сплачував відсотки, після чого звернувся до банку з пропозицією повернення всієї суми грошей. Працівник «АВС Вапк» відмовив гр–ву Іванову, зазначивши, що лише після закінчення строку дії договору може бути повернута взята в кредит сума.

Яка різниця між договором позики і кредитним договором? Чи правомірна відмова працівника банку? Вирішіть справу.

Задача 4. Банк уклав договір позики з приватним підприємцем, за яким передав останньому 50 тисяч доларів США, що на момент укладення договору складало 250 тисяч грн. При цьому позичальник зобов'язався повернути суму в гривпях, за офіційним курсом НБУ па день вико­нання зобов'язання. Підприємець поклав ці гроші на депозитний рахунок в іншому банку. Внаслідок короткого замикання в приміщенні банку сталася по­жежа, через що гроші позичальника згоріли. Підприємець відмовився повертати позичену суму позикодавцеві, пославшись на відсутність своєї вини у невиконанні зобов'язання. Позикодавець звернувся до суду з вимогою до позичальника про виплату йому позиченої суми з урахуванням індексу інфляції, процентів за договором, а також 3–ох процентів річних від простроченої суми.

Вирішіть справу.

 

Задача 5. У січні 2005 р. між А. (позикодавець) та С. (позичальник) було укладено договір позики, предметом якого була грошова сума, стро­ком на 1 рік з виплатою відсотків. Через три місяці після укладення договору А. пред'явив до С. вимогу щодо сплати грошей, пославшись на тяжке матеріальне становище, в якому він раптово опинився через неочікуване скорочення штату працівників, під яке він потрапив. А. вважав, що такі обставини є обставинами непереборної сили (форс–мажор), а відтак він не може нести відповідальність за односторонню відмову від договору.

С. погодився з вимогами А., проте натомість повідомив його про те, що він, у свою чергу, звільняється від обов'язку сплачувати відсотки за позику. На його думку, в даному випадку має місце залік (зарахування) взаємних вимог за договором.

Чи правомірними є вимоги позичальника та позикодавця?

 

Теми рефератів

1. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень.

2. Розрахунки із застосуванням векселів.

3. Поняття та види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

4. Поняття договору про спільну діяльність та договору простого товариства у порівняльному аспекті.

5. Права та обов'язки сторін за договором факторингу.

 

Завдання для самостійного опрацювання

1. Поняття та ознаки договору факторингу.

2. Розрахунки за інкасо.

3. Розрахунки із застосуванням чеків.

4. Розрахунки готівкою.

Семінар 20, час– 2 год.

Тема № 20. Загальні положення про недоговірні зобов’язання. Зобов’язання з односторонніх дій

Основні питання

1. Загальна характеристика недоговірних зобов'язань із правомірних дій.

2. Поняття, види і характеристика публічної обіцянки винагороди.

3. Вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення.

4. Рятування здоров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи.

5. Зобов'язання, що виникають внаслідок безпідставного придбання або збереження майна.

Додаткові питання

1. Наведіть поняття публічної обіцянки винагороди.

2. Яка правова природа публічної обіцянки винагороди?

3. Права переможця конкурсу

4. Зміна умов конкурсу

5. Дайте визначення поняття закритого конкурсу.

6. В чому зміст зобов'язання з дій особи, яка діяла без доручення в чужому інтересі?

7. Наведіть поняття набуття або збереження майна без достатньої правової підстави.

 

Задача 1. Гр–н О. випадково знайшов у метро гаманець, в якому виявилася візитка з домашньою адресою та фотографією гр. К. Виявилося, що гаманець дійсно належить К., якому його і повернув. Після цього О. випадково у газеті натрапив на оголошення про винагороду в розмірі 300 грн., обіцяну К. тому, хто знайде його гаманець. Гр–н О. звернувся до гр–на К. з вимогою про сплату винагороди, по­силаючись на те, що він виконав умови публічної обіцянки винагороди, визначені К. Останній відмовився виплатити винагороду, пославшись на те, що він здійснив би її виплату, якби О. пред'явив до нього вимогу одночасно з поверненням гаманця.

Чи мас право гр–н О. претендувати на одержання винагороди?

Задача 2. Повертаючись додому з роботи, пожежник Т. побачив, що з–під дверей магазину, що належить ТОВ «Весна», йде густий дим. Оскільки в магазині ніхто не відповідав на крики Т., останній вибив вітрину магазину, загасив пожежу і врятував непритомну прибиральницю магазину С, через недопалок цигарки якої виникла пожежа. ТОВ «Весна» пред'явила вимогу до Т. про відшкодування шко­ди, завдану знищенням вітрини, посилаючись на те, що товариство не уповноважувало Т. на вчинення зазначених дій. Т. в свою чергу зазначив, що рятувати чуже життя та майно від пожежі – його служ­бовий обов'язок, тому ці відносини взагалі не можуть регулюватися цивільним правом, адже є трудовими. Т. вважав, що пожежна части­на, в якій він працює, зобов'язана відшкодувати шкоду, завдану його здоров'ю, адже, рятуючи життя і майно інших від пожежі, Т. ушкодив руку і зазнав опіків, на лікування яких витратив 1500 грн.

Чиї вимоги є правомірними? Вирішіть справу по суті.

Задача 3. По телеканалу «ТВТ» торговельна марка «Старт» оголосила конкурс про створення найкращого рекламного слогану спортив­ним товарам, що нею виробляються. Поет П. вирішив узяти участь у конкурсі, надіславши на адресу, зазначену в оголошенні, кілька варіантів рекламних слоганів. На ім'я П. надійшов лист від торговельної марки «Старт», в якій була висловлена вдячність П. за його працю, проте вказувалося, що у зв'язку з перепрофілюванням її діяльності вона більше не займається виробництвом спортивної продукції, а відтак конкурс був скасований, про що раніше повідомлялося по радіо.

Хто виступив організатором конкурсу? Чи правомірні дії торговельної марки «Старт»? Чи може П. претендувати, на ви­плату винагороди? •

 

Теми рефератів

1. Загальна характеристика недоговірних зобов'язань із правомірних дій.

2. Публічна обіцянка винагороди з оголошенням конкурсу.

3. Рятування здоров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи.

Завдання для самостійного опрацювання

1. Зобов'язання із створення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи.

Семінар 21, час– 2 год.

Тема № 21. Загальні положення про відшкодування шкоди

Основні питання

1. Делікт як підстава притягнення до недоговірної відповідальності.

2. Елементи деліктного зобов’язання: суб’єкти, об’єкти, зміст.

3. Підстави деліктної відповідальності: шкода; протиправна поведінка; причинний зв'язок; вина.

4. Співвідношення договірної та недоговірної відповідальності.

Додаткові питання

1. Поняття делікту.

2. Принцип генерального делікту.

3. Види шкоди в цивільному праві.

4. Форми вини. Особливості вини у цивільному праві.

5. Чи знає цивільне право України категорію „презумпція вини”?

6. Які особливості не договірної відповідальності в порівнянні з договірною?

 

Завдання 1. Врахування форми вини при вирішенні питання майнової відповідальності.

Завдання 2. Проаналізуйте зміст принципу повного відшкодування завданої шкоди (ст.1166 Цивільного кодексу України).

Випишіть з Цивільного кодексу та проаналізуйте правові норми, якими передбачено обмежений розмір відповідальності. Які обставини мають значення при обмеженні розміру відповідальності?

Завдання 3. Знайдіть норми законодавства, в яких містяться умови відповідальності за заподіяння шкоди.

Завдання 4. Проведіть порівняльний аналіз шкоди, завданої в умовах необхідної оборони та в умовах крайньої необхідності.

Завдання 5. Проведіть порівняльний аналіз умов відшкодування майнової та моральної шкоди.

Задача 1. 17 червня 2007 року під час відсутності гр. Р. була затоплена її двокімнатна квартира. Згідно з актом комісії комунального підприємства проникнення в квартиру води сталося з вини відповідача К., який забув закрити водопровідний кран у своїй квартирі, розташованій поверхом вище. При обстежені квартири зазначеною комісією виявлено, що водою зіпсовано покриття стелі, шпалери на стінах, меблі втратили товарний вигляд та пошкоджено інше майно. За висновками технічного спеціаліста (експерта), квартира потребує великого відновлюваного ремонту, зміни електричної проводки, оновлення меблів. Загальна сума завданої майнової шкоди становить 25 тис. грн. при виявлені зазначеної події у гр. Р. стався серцевий напад.

Проаналізуйте наявні підстави деліктної відповідальності.

На які види відшкодування має право потерпіла?

Задача 2. Громадянин Я. проходив вулицею, наступив на мокрий листок, що впав з дерева, послизнувся, і, падаючи, штовхнув громадянина Г., який від падіння на тротуар покалічився.

Чи є підстави для покладення на Я. обов’язку відшкодування збитків, викликаних каліцтвом Г.?

 

 

Теми рефератів

1. Співвідношення договірної та недоговірної відповідальності.

2. Вина як підстава деліктної відповідальності.

3. Майнова шкода в цивільному праві.

4. Категорія причинного зв’язку в цивільному праві.

Семінар 22, час– 2 год.

Тема № 21. Загальні положення про відшкодування шкоди

Основні питання

1. Обставини, які звільняють від майнової відповідальності (необхідна оборона, самозахист);

2. Обставини, які виключають майнову відповідальність (казус, непереборна сила).

3. Відшкодування моральної шкоди.

Додаткові питання

1. Дайте визначення поняття необхідної оборони в цивільному праві.

2. Наведіть передбачені ЦК України випадки зобов'язань з відшкодування шкоди, завданої правомірними діями.

3. Поняття моральної шкоди.

4. Визначення розміру відшкодування моральної шкоди.

5. Чи визначений законодавцем розмір моральної шкоди?.

Задача 1. Колишнє подружжя Іванченків, які мешкали після розлучення в одній квартирі, знаходились у неприязних стосунках. Після чергової сварки Іванченко розіслала близьким родичам колишнього чоловіка телеграми, в яких повідомила про його смерть.

Коли родичі, що прибули із різних міст, з'ясували, що Іванченко живий та здоровий, вони вирішили звернутися до адвоката з пи­танням, чи мають вони юридичні підстави вимагати від Іванченко відшкодування витрат, що вони понесли на авіаквитки, проживання в готелі і харчування, а також моральної шкоди.

Яку відповідь повинен надати адвокат?

Задача 2. Громадянка Іванова звернулася в суд з позовом до редакції газети «Сіи'я і дім. Народна трибуна» про відшкодування моральної шко­ди. Підставою для вимоги була та обставина, що в вересні 1999 р. н цьому виданні була опублікована стаття, в якій висвітлені обставини загибелі сина позивачки, причому інформація була подана з негатив­ним відтінком та критикою поведінки загиблого (він грубо порушив правила дорожнього руху), в результаті чого їй завдано моральних страждань і заподіяно моральну шкоду. В доповненнях до позову по­зивачка просила суд зобов'язати відповідача спростувати негативну інформацію про її сина та вибачитися перед рідними та близькими загиблого.

Яке рішення повинен винести суд?

Задача 3. Колишнє подружжя Іванченків, які мешкали після розлучення в одній квартирі, знаходились у неприязних стосунках. Після чергової сварки Іванченко розіслала близьким родичам колишнього чоловіка телеграми, в яких повідомила про його смерть. Коли родичі, що прибули із різних міст, з'ясували, що Іванченко живий та здоровий, вони вирішили звернутися до адвоката з пи­танням, чи мають вони юридичні підстави вимагати від Іванченко відшкодування витрат, що вони понесли на авіаквитки, проживання в готелі і харчування, а також моральної шкоди.

Яку відповідь повинен надати адвокат?

 

Теми рефератів

1. Порівняльна характеристика необхідної оборони та крайньої необхідності у цивільному та кримінальному праві.

2. Порівняльна характеристика вини у кримінальному та цивільному праві.

3. Історичний розвиток інституту відшкодування моральної шкоди в Україні.

4. Особливості відшкодування моральної шкоди у міжнародному приватному праві.

 

Семінар 23, час– 2 год.

Тема № 22. Окремі види деліктних зобов’язань. Семінар 1.

Основні питання

1. Відповідальність фізичної чи юридичної особи за шкоду, завдану їхнім працівником чи іншою особою.

2. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки:

3. Особливості відшкодування шкоди, завданої органом державної влади, органом влади АРК або органом місцевого самоврядування чи їх посадовими особами.

4. Особливості відшкодування майнової шкоди фізичній особі, яка потерпіла від злочину.

5. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою, неповнолітньою або недієздатною особою.

6. Особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Додаткові питання

1. Які умови відповідальності батьків за шкоду, завдану їхніми малолітніми дітьми?

2. Поняття джерела підвищеної небезпеки.

3. Хто відшкодовуватиме шкоду, завдану незаконними актами органів державної влади?

4. Наведіть особливості відповідальності осіб, які спільно завдали шкоду.

5. Особливості відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою.

 

Задача 1. У ніч на 15 червня 2006 року неповнолітні М. (віком 13 років) та Б. (13 років і 7 місяців) незаконно заволоділи автомобілем "Славута" ЗАЗ–ДЕО, 2000 р., що належав на праві власності Л. Через 5 місяців автомобіль був знайдений на узбіччі траси Київ–Одеса значно пошкодженим. За фактом незаконного заволодіння була порушена кримінально справа. Згідно з постановою слідчого Бориспільського РУ ГУ МВС України справа щодо неповнолітніх була закрита на підставі п.5 ст.6 КПК України. Вартість ремонту автомобіля, придбаних деталей та вузлів становить 7 500 грн. обітку, що склало 320 гривень і 580 гривень затрачених на лікування. Батьки неповнолітніх відмовились добровільно відшкодувати заподіяну шкоду, посилаючись на відсутність їх вини, пов’язаної з пошкодженням автомобіля.

Проаналізуйте ситуацію. Вирішіть спір.

Задача 2. 13 лютого 2005 року внаслідок зіткнення автомобіля "Славута" ЗАЗ–ДЕО, який належить підприємству "Радіоприлад" та автомобіля "Опель", яким керував власник В. пасажиру останнього гр.М. заподіяно тілесні ушкодження середньої тяжкості. За висновком ДАІ дорожньо–транспортна пригода сталась з вини обох водіїв. Однак, ступінь вини водія підприємства при зіткненні автомобілів був значно вищий ніж водія В. Гр. М., внаслідок ушкодження здоров'я, витратив кошти на лікування та не одержав заробітну плату. Окрім матеріальної шкоди йому було заподіяно фізичні і моральні страждання. Зазначені обставини він підтвердив центром психологічних досліджень НДІ. Оскільки винні особи відмовились добровільно відшкодувати заподіяну майнову і моральну шкоду, гр. М. звернувся до суду.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача 3. До суду з позовною заявою проти АТП–11 звернулися пасажири автобусу, що належав АТП–11, який у серпні 2000 р. слідував за маршрутом Київ – Харків. Із обставин справи виявилося, що, пере­їжджаючи через залізничний переїзд, автобус зіткнувся з потягом. У результаті аварії пасажири автобусу отримали тілесні ушкодження, деякі з них стали інвалідами 2–ї та 1–ї групи. Під час слідства водій автобусу показав, що переїзд, який знахо­диться у віданні Південної залізниці, був регульованим, але на той момент світлофор не працював. Тому водій, не побачивши потягу, поїхав через переїзд, у результаті чого трапилася аварія.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2992. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия