Студопедия — Тема № 6. Правочини 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема № 6. Правочини 5 страница






Вирішити справу. На кого і в якому розмірі буде покладена відповідальність за шкоду, заподіяну здоров'ю громадян?

Задача 4. Під час сварки Іванов вдарив Сидорова ножем та наніс йому тяжкі тілесні ушкодження, які були сумісними з життям. Сидоров був доставлений у районну лікарню, де йому зробили операцію без очищення шлунку, в результаті чого Сидоров помер.

Хто буде нести відповідальність перед вдовою Сидорова за шко­ду, заподіяну його смертю?

 

Задача 5. У вересні 2003 р. громадянка Петрова звернулася в суд з позовом до ТОВ «Антарес» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо–транспортної пригоди. У заяві зазначено, що 10 березня 2003 р. о 16 годині автомобілем ІЖ–2715 під керуванням працівника ТОВ «Антарес» Васькова їй завдано тілесні ушкодження. Через тривале лікування та моральні страждання по­зивачка зазнала матеріальних і моральних втрат, які вона просила відшкодувати.

ТОВ «Антарес» проти позову заперечувало, обґрунтовуючи це тим, що автомобіль ІЖ–2715 належить Васькову на праві власності, а отже, відповідальність повинна бути покладена на нього як на володільця Гр. Сидоров їхав у м. Києві за кермом власного автомобіля. За ним на вантажному автомобілі, що належав ТОВ «Зірка», їхав громадя­нин Іващенко. За кілька метрів до пішохідного переходу Сидоров по­бачив, що на перехід швидко вибіг громадянин Кравченко. Сидоров різко загальмував та зупинився. Іващенко також почав гальмувати, але зупинитися не встиг. Вантажівка в'їхала в автомобіль Сидорова, при цьому він був виштовхнутий на пішохідний перехід. У той час на перехід вийшли громадянка Малишева з дочкою, яким автомобілем Сидорова були завдані тілесні ушкодження.

Хто і в якому розмірі повинен відшкодувати шкоду, завдану громадянці Малишевої та її дочці?

Задача 6. ТОВ «Райдуга» мало поточний рахунок в Акціонерному банку • Комерційний банк». ЗО грудня 2003 р. ТОВ «Сонечко» перерахувало ТОВ «Райдуга» грошові кошти в розмірі 1000000,00 грн., які ТОВ «Райдуга» повинно було сплатити за товар, переданий йому ЗАТ «Інтеп». Однак внаслідок помилки працівників АБ «Комерційний банк» грошові кошти не були зараховані на рахунок ТОВ «Райдуга». Внаслідок незарахування грошових коштів ТОВ «Райдуга» понесла збитки у вигляді 10 000 грн. штрафу, який воно перерахувало ЗАТ «Інтеп» за неналежне виконання зобов'язання по оплаті товару. ТОВ «Райдуга» звернулося до суду з вимогою до АБ «Комерційний банк» про відшкодування збитків на підставі ст. 1166 ЦК України, мотивуючи свою вимогу тим, що внаслідок протиправної винної поведінки працівників АБ «Комерційний банк» ТОВ «Райдуга» було заподіяно збитки в розмірі 10 000 грн.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 7. Від'їжджаючи у відрядження на 2 дні, батьки малолітнього Б. (13 років) попросили сусідку, гр–ку Іванову, доглядати за Б. та надавати йому в разі необхідності допомогу. В перший день, залишившись один дома, Б. почав пускати з балкону паперові літачки, підпалюючи їм хвости. Один з літачків попав на балкон гр–на Сидорова. Почалася пожежа, внаслідок якої Сидорову було заподіяно майнову шкоду в розмірі 10 000 грн. Сидоров звернувся до батьків Б. з вимогою про відшкодування шкоди. Але останні заявили, що шкоду повинна відшкодувати сусідка Іванова, яка повинна була доглядати за Б. під час їх відрядження.

Хто має рацію в даному спорі?

Задача 8. Гр. Іваненко їхав по вулиці зі швидкістю 50 км/год. Сидоров пере­бігав трамвайну колію перед трамваєм, що рухався, та потрапив під машину Іваненко. Внаслідок каліцтва Сидоров частково втратив працездатність, а тому звернувся до Іваненко з позовом про відшкодування шкоди, за­вданої здоров'ю. На суді свідки пояснили, що, коли Іваненко побачив Сидорова, він намагався загальмувати, але не встиг, оскільки Сидоров, перебігаючи через колію перед самим трамваєм, раптово з'явився перед машиною Іваненка.

Чи підлягає позов Сидорова задоволенню?

Задача 9. Робітник Сакського Хімзавода Жуков вкрав із цистерни, що на­лежала Хімзаводу, метиловий спирт, яким пригостив свого приятеля Сомова. В результаті отруєння Жуков втратив зір на обидва ока та став інвалідом 1–ї групи, а Сомов втратив зір на 50% та став інвалідом 2–ї групи. Вважаючи, що використання та зберігання метилового спирту є джерелом підвищеної небезпеки, Жуков та Сомов пред'явили позов до Хімзаводу з вимогою відшкодувати шкоду, заподіяну їх здоров'ю.

Чи підлягає позов задоволенню?

Теми рефератів

1. Порівняльна характеристика необхідної оборони та крайньої необхідності у цивільному та кримінальному праві.

2. Порівняльна характеристика вини у кримінальному та цивільному праві.

3. Історичний розвиток інституту відшкодування моральної шкоди в Україні.

4. Особливості відшкодування моральної шкоди у міжнародному приватному праві.

 

Завдання для самостійного опрацювання

1. Відшкодування ядерної шкоди.

Семінар 23, час– 2 год.

Тема № 22. Окремі види деліктних зобов’язань. Семінар 2.

Основні питання

1. Відповідальність за шкоду, завдану незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду.

2. Умови відповідальності за шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

3. Способи та порядок відшкодування шкоди:

Ø визначення заробітку (доходу), втраченого внаслідок каліцтва, іншого ушкодження здоров’я фізичної особи, яка працювала за трудовим договором, чи фізичної особи–підприємця;

Ø завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я малолітньої або неповнолітньої особи.

4. Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого:

Ø коло осіб, які мають право на відшкодування шкоди;

Ø порядок визначення розміру відшкодування;

Ø порядок відшкодування шкоди.

Додаткові питання

1. Правова природа та підстави виникнення відносин з відшкодування шкоди, завданої громадянину незаконними діями службових осіб органів досудового розслідування.

2. Особливості відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання та досудового слідства.

3. Обсяг, характер і розмір відшкодування шкоди, заподіяної громадянину незаконними діями службових осіб органів досудового розслідування.

4. Суб'єкти і зміст зобов'язання із заподіяння шкоди незаконними діями службових осіб органів досудового розслідування.

5. Порядок відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого.

6. Порядок визначення розміру відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого.

7. Способи відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я малолітньої або неповнолітньої особи.

Задача 1. На підприємстві авторемонтного об'єднання під час виконання гр..Т. трудових обов’язків сталася аварія. Внаслідок аварії йому заподіяно тілесні ушкодження, що викликали втрату працездатності і заробітку. Ушкодження здоров'я заподіяно з вини відповідача, що підтверджується актом про нещасний випадок. Висновком МСЕК встановлено 50% втрати професійної працездатності. Середньомісячний заробіток потерпілого – 870 грн.; розмір пенсій по інвалідності – 436 грн. Адміністрація авторемонтного об'єднання відмовилась відшкодувати заробіток, погодившись перевести його на більш легку роботу.

Чи правомірна позиція авторемонтного об'єднання? Вирішіть спір.

Задача 2. 5 грудня 2006 року під час виконання трудових обов’язків загину гр. М. нещасний випадок стався на території підприємства "Електропромсервіс" з вини відповідача. Згідно з актом про нещасний випадок 5 грудня 2006 року трагічна смерть М. пов’язана з порушенням адміністрацією правил техніки безпеки та технічних недоліків електродвигуна. Підприємство відмовилось відшкодувати шкоду сім'ї годувальника. Дружина померлого звернулась до суду. Сім'я померлого складається з дружини, яка не працює і доглядає за 10 річною донькою, сина (20р), який працює будівельником та батьків пенсійного віку. Середньомісячний заробіток померлого 1300 грн. Визначте коло осіб, які мають право на відшкодування шкоди через смерть годувальника та розмір відшкодування.

Чи можуть дружина, діти або батьки вимагати компенсації моральної шкоди з приводу втрати годувальника? Які граничні розміри компенсації моральної шкоди? Вирішіть спір.

Задача 3. Внаслідок виробничої травми, що сталася у червні 2000 року громадянин К. втратив слух. Установа виплачує втрачений заробіток і витрати на протезування та санаторно–курортне лікування. Через великі незручності у зв’язку з втратою слуху і неможливістю займатися улюбленою роботою, на якій пропрацював 25 років (диктор радіо). К. у травні 2004 року звернувся до установи з вимогою про компенсацію йому моральної шкоди.

Чи правомірні вимоги К.?

Задача 4. 5 березня 2000 року вироком місцевого суду гр. П. засудили до позбавлення волі за ч. 2 ст. 155–6 КК України строком на три роки з конфіскацією майна. Постановою апеляційного суду від 29 вересня 2001 року вирок суду було скасовано і справу закрито за відсутності складу злочину. Однак у гр. П. було конфісковано і реалізовано автомобіль "Нубіра", вартістю 30 тис. грн., конфісковано грошові кошти, вклад до Ощадбанку на суму 10 тис. грн. Втрачено заробіток за період з 5 березня 2000року по 30 вересня 2001 року у розмірі 18 тис. грн.

Визначте цивільно–правові наслідки даної ситуації

Задача 5. 20 квітня 2006 року гр. В., повертаючись з роботи, у дворі будинку №4 побачив чоловіка, яки лежав на асфальті. Переконавшись, що у нього відсутні ознаки життя, він повідомив про це працівників міліції. У цей же день гр.. В. затримали, а 23 квітня 2006 року за поданням слідчого він був заарештований Оболонським районним судом м. Києва і йому пред’явили обвинувачення у вчиненні умисного вбивства, передбаченого ч.. 1 ст. 115 КК України. 21 вересня 2006 р. відносно нього кримінальна справа була закрита за відсутності в його діях злочину. Гр. В, зважаючи на те, що був позбавлений права на навчання (він був студентом ІІ–го курсу ВНЗ) і йому була завдана незаконними діями працівників слідства моральна шкода, звернувся до суду.

Визначте цивільно–правові наслідки даної ситуації.

Теми рефератів

1. Аналіз положень Закону України „Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду”.

2. Відносини по відшкодуванню шкоди, завданої незаконними діями службових осіб дізнання і досудового слідства.

3. Особливості відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання та досудового слідства.

4. Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого:

 

Завдання для самостійного опрацювання

1. Суб’єкти зобов’язання з відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

2. Підстави та порядок зменшення чи збільшення розміру відшкодування шкоди.

 

 

Семінар 24, час– 2 год.

Тема № 23. Спадкове право. Семінар 1.

Основні питання

1. Поняття спадкування. Спадкування як універсальне правонаступництво.

2. Спадкодавці та спадкоємці. Усунення від права на спадкування.

3. Час, місце відкриття спадщини. Склад спадщини.

4. Спадкування за заповітом: заповіт та його форма.

5. Спеціальні вимоги щодо окремих видів заповіту:заповіт з умовою, заповіт подружжя, секретний заповіт; недійсність заповіту.

6. Спадкування за законом: особливості та черговість спадкування за законом.

Додаткові питання

1. Заповідальна відмова.

2. Категорії «обов’язкова частка», «заповідальний відказ», «покладення», «спадкова трансмісія», «спадкова маса», «негідний спадкоємець», «секретний заповіт», «спадковий договір», «право представлення» в спадковому праві України.

Задача 1. Болоболов та його тесть Петровський придбали будинок в рівних частках. Після їх смерті претензії на будинок заявили дружини померлих, два сина Болоболова, дві доньки Петровського, брат Петровськогота теща Петровського, яка протягом тривалого часу зна­ходилася на його утриманні.

Визначте коло спадкоємців. Як слід поділити спадщину?

Задача 2. У померлої Громової залишилися два дорослих сина — Сергій та Микита. Спадкове майно, що залишилося після смерті Громової, складалося з житлового будинку, дачі та предметів домашньої обстановки та вжитку. Через декілька днів після похорон матері Сергій пояснив Микитові (який страждав на алкогольну залежність), що ще за життя мати все своє майно заповідала йому, Сергійові. Але оскільки вони рідні брати, то він, Сергій, дозволяє йому, Микитові, взяти собі деякі речі з предметів домашньої обстановки та вжитку. Микита не заперечував, подякував братові і того ж дня забрав собі старенький холодильник, оскільки його власний холодильник не­задовго перед цим вийшов з ладу. Через півроку, оскільки інших заяв не поступало, державний нотаріус видав Громову Сергію свідоцтво про право на спадщину за законом на все майно. Через два роки Микита Громов, якому стало відомо про відсутність заповіту, розповів цю історію знайомому юристу.

Яку консультацію може дати юрист Микитові?

Задача 3. Під час сварки, у стані ревнощі та сильного душевного хвилювання Миронова Р. вбила свого чоловіка Миронова О. її було засуджено за вбивство у стані афекту, але від відбування покарання було звільнено, оскільки на момент вбивства вона знаходилася у стані вагітності. Після смерті Миронова залишилася п'ятикімнатна квартира, що була придбана ним та його дружиною під час шлюбу. Крім дружини — Миронової Р. та спільного з нею сина Івана 2 років, у померлого залишилися донька від другого шлюбу — Катерина, 11 років, відносно якої він був позбавлений батьківських прав в судовому порядку, та старенька мати. Крім того, син Миронова О. від першого шлюбу — Роман, який загинув 4 роки тому, мав від першого шлюбу сина Ігоря, а від другого — доньку Вікторію та сина В'ячеслава.

Визначте коло спадкоємців за законом та їх частки у спадковому майні.

Задача 4. Саломонов залишив заповіт, за яким все його майно після його смерті переходило до дружини та доньки. 23 травня 1999року Саломонов помер. Між спадкоємцями за заповітом та спадкоємцями за законом виник спір про право на спадщину. Заповіт заперечували:

1. Син Олексій, який мешкав окремо, але брав участь у капітальному ремонті спадкового будинку.

2. Дружина померлого сина Василя, яка діяла в інтересах своїхнеповнолітніх дітей — онуків спадкодавця.

3. Племінниця спадкодавця, студентка фінансового коледжу, 19 років, яка мешкала зі спадкодавцем і знаходилася на його утриманні з 10–річного віку.

Визначте коло спадкоємців за законом та заповітом.

Задача 5. У липні 2006 року Д. звернулась в суд із позовом про поділ спадкового майна, зазначивши в позовній заяві, що 20 жовтня 2005 року після смерті її батька Ш. відкрито спадщину на будинок у м. Кремінна. За життя батько заповів будинок М. (відповідачці). Позивачка посилалась на те, що вона на момент смерті батька була непрацездатною і має право на обов’язкову частку у спадковому майні. Суд в задоволені позову відмовив, виходячи з того, що спадкодавець помер 20 жовтня 2005 року, а позивачка визнана інвалідом після 24 жовтня 2005 року., тобто після відкриття спадщини.

Висловіть власні міркування щодо аналізу запропонованої ситуації.

Теми рефератів

1. Порівняльний аналіз заповіту, спадкового договору та договору довічного утримання.

2. Порядок посвідчення заповіту нотаріусом.

3. Суб’єкти спадкових правовідносин.

4. Приведення спадкового права України до вимог Європейської спільноти.

Семінар 25, час– 2 год.

Тема № 23. Спадкове право. Семінар 2.

Основні питання

1. Порядок та строки прийняття спадщини.

2. Відмова від прийняття спадщини.

3. Відумерлість спадщини.

4. Охорона спадщини.

5. Вимоги кредиторів спадкодавця до спадкоємців.

6. Оформлення права на спадщину.

7. Спадковий договір.

Додаткові питання

1. Держава як спадкоємець.

2. Яке місце спадкового права в системі цивільного права?

3. Які види (форми) спадкування передбачає ЦК України?

4. Який порядок прийняття спадщини?

5. Проведіть характеристику поняття заповіту.

6. Що є спадщиною за ЦК України?

 

Задача 1. Після смерті М. Соколова про свої претензії на спадщину заявили: його син від першого шлюбу — Сергій і дружина від другого шлюбу – Надія. Сергій заперечував проти вимог Надії, зазначаючи, що дру­гий шлюб батька був розірваний 5 років тому за рішенням суду, яке вступило в законну силу. Надія посилалася на те, що ні вона, ні М. Со­колов в органах РАГСу розірвання шлюбу не реєстрували. Одночасно вона стверджувала, що Сергій не може бути визнаний спадкоємцем, оскільки шлюб М. Соколова з матір'ю Сергія свого часу був визнаний судом недійсним.

Чиї претензії на спадщину обґрунтовані?

Б.В.Царьков був призначений єдиним спадкоємцем за заповітом. Через 5 місяців після відкриття спадщини він подав до нотаріальної контори заяву про відмову від спадщини. Дізнавшись про це через 2 місяці, його брат В.В.Царьков негайно звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Проте нотаріус повідомив В.В.Царькова, що, оскільки 6–місячний строк для прийняття спадщини сплив ще 4 тижні тому, його заява не розглядатиметься, і спадщина перейде до держави.

Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса.

Задача 2. Р.Р.Муравйов заповів усе своє майно інститутові, в якому працював. Заповіт був оскаржений обома його синами. Старший посилався на те, що він, будучи шахтарем, пішов на пенсію у 55 років і тому на день відкриття спадщини (йому до цього часу випо­внилося 58 років) був вже 3 роки непрацездатним і просив визнати за ним право на обов'язкову частку. Аналогічну вимогу заявив і молод­ший син Р. Р. Муравйова, оскільки він, хоча і продовжував працювати, був інвалідом II гр. Представник інституту визнав у суді позов старшого з братів і просив відмовити другому позивачеві, посилаючись на те, що при заробітку в 500 гри. та пенсії за інвалідністю останній не може бути визнаний таким, що має право на обов'язкову частку у спадщині.

Вирішіть справу.

Задача 3. Сергій Марченко і його дружина Олена потрапили в автомобільну катастрофу. Сергій помер у той же день, а Олена – на наступний день. Після їхньої смерті залишилось наступне майно: будинок, належний Сергієві (вартістю 12 000 грн.) та автомобіль, оцінка якого після аварії склала 4 000 грн., подарований Олені її батьками в день її 55–річчя. При оформленні спадщини з'ясувалося, що С. Марченко залишив за­повіт на усе своє майно на користь сина від першого шлюбу – Микити, їх спільну з О. Марченко дочку Світлану він позбавив права спадкуван­ня. Ще про одного сина – Павла – в заповіті не згадувалося. У Олени із спадкоємців залишилися, відповідно, діти — Світлана і Павло, а також батько Віктор Петрович.

Хто із спадкоємців і на яку частину майна у грошовому виразі може претендувати?

Задача 4. Згідно з заповітом Павленка його син успадкував майно на за­гальну суму 50 000 грн. При цьому в заповіті зазначалося, що син Павленка зобов'язаний передати своїй сестрі 20 000 грн. Піс­ля відкриття спадщини з'ясувалося, що спадкодавець заборгу­вав своєму знайомому 22 000 грн., з приводу яких той до спливу 6–місячного строку заявив претензії нотаріальній конторі. Син Пав­ленка погодився оплатити 3/5 боргу (оскільки він реально успадкував 30 000 з 50 000 грн.), а 2/5 боргу запропоновував стягнути з сестри. Остання звернулася до юридичної консультації з проханням відпові­сти, які дії відповідатимуть законові: погодитися з братом і оплатити відповідну частину боргу або відмовитися від сплати грошей кредито­рові спадкодавця?

Яку відповідь повинен дати адвокат?

 

Задача 5. Коли померла мати Ірини, Наталії та Сергія Шкітіних, вони вирі­шили, що Ірина і Наталія візьмуть собі особисті речі матері, частину меблів і столовий посуд. Усе інше, в тому числі і будинок, вирішили залишити Сергієві. Після спливу 9 місяців Ірина раптом стала пре­тендувати ще й на половину будинку. Наталія заявила, що вона запе­речує проти вимог Ірини і, якщо справа дійде до суду, то відмовиться від права спадкування будинку на користь брата. Ірина звернулася до адвоката, який запевнив її в тому, що вона має право на 1/2 будинку, що Наталія відмовитися від своєї частки на користь брата вже не може, і пояснив, що потрібно звертатися до суду з позовом про продовження строку для прийняття спадщини.

Чи вірною є позиція адвоката?

Задача 6. Після смерті Христенка до нотаріальної контори звернулися його діти Петро і Ніна з проханням видати свідоцтво про право на спадщи­ну. Нотаріус з'ясував, що Петро і Ніна – кровні діти Христенка, однак декілька років тому після смерті їх матері були усиновлені іншими громадянами: Петро за згодою батька, який був тяжко хворий, був усиновлений подружжям Попових, а Ніна – подружжям Ніченків. Інших осіб, які могли б бути спадкоємцями Христенка, не було.

До кого перейде спадкове майно?

Задача 7. 10 липня померла Чумак О.О., а через 2 міс. – її чоловік Чумак Л.В.У належному їм на праві власності будинку залишилася проживати неповнорідна сестра померлого Л.В.Чумака – Городова. З позовом про визнання права на частку у спадщині (будинок) звернулися сестри Чумак О.О. – Ярослава та Мар'яна, а також її бабуся Ніколенко.

Яке рішення повинен винести суд?

 

Теми рефератів

1. Спадковий договір.

2. Прийняття спадщини.

3. Перехід спадщини до держави.

4. Іноземці як учасники спадкових правовідносин в Україні.

 

Завдання для самостійного опрацювання

1. Особливості видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно.

2. Зміна черговості одержання права на спадкування.

3. Юридичний склад спадкування за законом та заповітом.

4. Поділ спадщини між спадкоємцями, перерозподіл спадщини.

3. Рекомендована література

 

БАЗОВА

1. Білоусов Ю. В., Ватрас В. А., Гринько С. Д., Нагнибіда В. І., Нижний С. В. Цивільне право України: навч. посібник / Р.О. Стефанчук (ред.). — К.: Правова єдність, 2009. — 536c.

2. Боброва Д. В., Безклубий І. А., Багач Е. М., Базова Т. П., Безсмертна Н. В., Дзера О. В. Цивільне право. Практикум: навч. посібник / Київський національний ун–т ім. Тараса Шевченка / Р.А. Майданик (відп.ред.). — К.: Всеукраїнська асоціація видавців "Правова єдність", 2008. — 621с.

3. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга первая: Общие положения. – М.: Статут, 2001. – 842 с.

4. Бірюков І.А. Заіка Ю.О. Цивільне право України. Загальна частина – 2013 538с.

5. Правові засади захисту трудових прав працівників: Підручники, навчальні посібники, Буряк В.Я., — 2013. — 186 c.

6. Цивільне право України: Підручники, навчальні Видання третє, перероблене і доповнене: посібника / Старцев О. В., Харитонов Є. О., Харитонова О. І.,посібники ⁄ — 2013. — 808 c.

7. Гуменюк В.І., Довгерт А.С., Дзера О.В., Кузнєцова Н.С., Ромовська З.В. Практика застосування окремих норм Цивільного кодексу України: практ. посібник — К.: Ін Юре, 2008. — 254 c.

8. Дождев Д.В. Римское частное право: Учебник / Под ред. В.С. Нерсе­сянца. – М.: Изд. группа ИНФРА–М – НОРМА, 1997. – 704 с.

9. Захист прав споживачів: Нормат.–правове регулювання:Зразки документів / О.М. Роїна (упоряд.) — 4. вид., змінене та доп. — К.: КНТ, 2007. — 260с.

10. Енциклопедія цивільного права України / Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України / Я.М.Шевченко (відп.ред.). — К.: Ін Юре, 2009. — 950с.

11. Зобов’язальне право: теорія і практика: Навч. посіб. / О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова, В.В. Луць та ін.; За ред. О.В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 912 с.

12. Ківалов С. В., Червоний Ю. С., Єрмолаєва В. О., Волосатий Г. С., Соломахіна О. М. Науково–практичний коментар Цивільного процесуального кодексу України: пер. з рос., перероб. і доп. / Ю.С. Червоний (ред.). — К.; О.: Юрінком Інтер, 2008. — 656c.

13. Комаров В.В., Тертишніков В.І., Луспеник Д.Д., Баранкова В.В., Бігун В.А., Васильєв С. В. Проблеми теорії та практики цивільного судочинства: [монографія] / В'ячеслав В.К. (заг.ред.). — Х.: Харків юридичний, 2008. — 925с.

14. Кот О. О., Боднар Т. В., Шимон С. І., Отраднова О. О., Бервено С. М., Канзафарова І. С. Науково–практичний коментар Цивільного кодексу України: у 2 т. / О.В. Дзера (ред.) — 3–тє вид., перероб. і доп. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — 1087с.

15. Луць В.В. Контракти у підприємницькій діяльності: Навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер, 2001. – 560 с.

16. Операції з нерухомістю: нормативна база / Є.К. Пашутинський (упоряд.). — 3–тє вид., змінене та доп. — К.: КНТ, 2007. — 456с.

17. Підопригора О.А. Основи римського приватного права: Підручник. – К.: Вентурі, 1997. – 333 с.

18. Покровский И.А. Основные проблемы гражданского права. – М.: Статут, 2001. – 354 с.

19. Правова система України: історія, стан та перспективи: у 5 т. – X.: Право, 2008. Т. З: Цивільно–правові науки. Приватне право / за заг. ред. Н. С. Кузнєцової. – 640 с.

20. Правова система України: історія, стан та перспективи: у 5 т. – X.: Право, 2008. Т. 4: Методологічні засади розвитку екологічного, земельного, аграрного та господарського права / за ред. Ю. С. Шемшученка. – 480 с.

21. Правове регулювання відносин власності за цивільним законодавством України: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2008. – 256 с.

22. Роїна О.М. Договори у господарській діяльності: практ. посіб. — 3–тє вид., доп. — К.: КНТ, 2009. — 800 с.

23. Страхування: договори, суд, законодавство: науково–практ. посібник / Центр правових досліджень Фурси / Л.Л. Нескороджена (уклад.) — К.: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2007. — 544 с.

24. Суди і судочинство в Україні. Нормативно–правове регулювання: [зб. док.] / О.М. Роїна (упоряд.). — К.: КНТ, 2007. — 441 с.

25. Харитонов Є.О., Харитонова О.І., Дрішлюк А.І. Добровільне представництво у цивільному праві України: Навчальний посібник. – К.: Істина, 2007. – 176 с.

26. Цвайгерт К., Кетц Х. Введение в сравнительное правоведение в сфере частного права: Пер. с нем. В 2 т. – М.: Междунар. отношения, 1998. – Т. 1. – 512 с.

27. Цивільне право України Навч. посібник /За ред. Р.О. Стефанчука. – К.: Прецедент, 2005. – 448 c.

28. Цивільне право України. Договірні та недоговірні зобов'язання: підручник / С.С. Бичкова (заг.ред.). — 2–ге вид., змінене та доп. — К.: КНТ, 2008. — 497с.

29. Цивільне право України. Загальна частина: загальні положення. Особисті немайнові права фіз. особи. Речове право. Спадкове право. Заг. положення про зобов'язання і договори: підручник / За ред. І.А. Бірюкова та Ю.О.Заіки — 2–ге вид., змінене та доп. — К.: КНТ, 2008. — 478 c.

30. Цивільне та сімейне право України: підручник / Одеська національна юридична академія / Є.О. Харитонов (ред.), Н.Ю. Голубєва (ред.). — К.: Правова єдність, 2009. — 968 c.

31. Щербина В.С. Господарське право: підручник. — 4–е вид., перероб. і доп. — К.: Юрінком Інтер, 2009. — 640 с.

32. Ярема А.Г., Гнатенко А.В., Григор'єва Л.І., Гуменюк В.І., Данчук В.Г., Довгерт А.С. Практика застосування окремих норм Цивільного кодексу України: практ. посібник — К.: Ін Юре, 2008. — 268 с.

 

ДОПОМІЖНА

Тема 1 Поняття, предмет, принципи, система та джерела цивільного права

1. Ватрас В. Можливість субсидіарного застосування (сімейні правовідносини і Цивільний кодекс України) // Юридичний вісник України. – 20 – 26 листопада 2004 року, № 47. – С. 6.

2. Вопрсы практического применения Гражданского и Семейного кодексов // Юридическая практика № 14 (380), 5 апреля 2005 года. – С. 7.

3. Знаменський Г. Пріоритет спеціальних законів як загальноюридичний принцип // Юридична Україна. – 2003. – № 4. – С. 4 – 7.

4. Мамутов В. Досвід окремої кодифікації та інкорпорації господарського та цивільного законодавства // Юридична Україна. – 2003. – № 3. – С. 9 – 13.

5. Науково–практичний коментар Господарського кодексу України / За ред. В.К. Мамутова. – К.: Юрінком інтер, 2004. – 688 с.

6. Погрібний С. Цивільний кодекс як основний акт цивільного законодавства України // Право України. – 2005. – № 1. – С. 86 – 91.

7. Проблемні питання у застосуванні Цивільного і Господарського кодексів України / За ред. А.Г. Яреми, В.Г. Ротаня. – К.: Реферат, 2005. – 335 с.

8. Рабинович П., Рабинович С., Сивий Р. Цивільне (приватне) право: природно– та позитивно–правові виміри // Юридична Україна. – 2006. – № 1. – С. 4 – 13.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2531. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия