Студопедия — 20 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

20 страница






д) вставні слова, що вказують на способи оформлення думок
або характер висловлювання: взагалі, дійсне кажучи, одним сло-
вом, можна сколоти, м'яко кажучи, так би мовити, що наїива-
сться. як кажуть, якщо говорити правду та ін..

е) вставні слова, «вернені до співроімовннка або до читача і мстою активі шиї Його уваги до повідомлюваного: /ю п мате, ба­чиш, розумієш, уявіть, вірите, послухайте, полніьтєся. пробачте мені, докиньте

Від вставних слів, еювосполучень і речень сла вілршіяги вставлені компоненти, пі г ширшою, але менш однорідною синтаксичною групою і щодо змісту, і шоло синтаксичної будови. З семантичною погляду вставлений компонент іумовлений праг­ненням моппя до яскравішою підтвердження висловленої думки новими варіаціями особливих сприймань, оцінок, зіставлень, спо­стережень, уточнень. Ті чи інші смислові навантаженім вставлених компонентів, як правило, ситуативні; додаткові пояснення, іаува-жсиия шлкатуються обалвинами мовлення і психологічним холом думок мовця. Тому найпоширенішою функцігю исгіінісішх речень с уточнення, роз'яснення, доповнення змісту основного речення: Там батько, пчачучи з дітьии [А ми малі були і.» іі\ не нитерпів шхоїдни, пачер на панщині (Шсвч.).

Ряд вставлених компонентів ч іначсішям побіжних и> важень не пов'ятусться зі змістом основною речення:

Кінцем чобота допоможеш знічев'я йаиу {грибу/ «поїти на шітяне ижко {нащо нак. товчки дрімати?/. Вони можуть се­мантично співвідноситись як з членом ечновного печення або з його частиною, так і іІ змістом речення а цілому: Віктор.'.тнув на батьки, на ш-лі ікюеі «ии, на примружені очі чх таь мружив тіїьки тато/, і серце о.'орнуїи тепю і ніжність і Доич); / паїи-нець під іик'ачи сивів, прогрітий атцем, і деревій, це дике дитя степу, він теж сивий ічамусь бііьшіеть трав степояил маніть еиіуватон-ивий відтінок, від сонця чи від чого вони тнивіш?) (Гонч.).

Вставні слова Й словосполучення на письмі виділяються кома-ми; Бетеречно, інтика відіграє всікчи важливу роїн у нар/Юній чсі)ициш (Ьул.І. Нарешті, г* і на іежно о інання дохри. тияш ■-•иі вірувань годі іроіуміти історію украшськхп культури та літе­ратури, як давньої, так і нової... (митрополит Ілзріон), Архаїчний і національний іа/юктер української хухтки. на думку бііьшості аослІдникіе, пашгає саме в бііаму кольорі і Ворон)

Залежно від контексту деякі слова {наприкшд. ншчайно, зда-і тьсн. нарешті, взагалі, безперечно, видно) можуть вживатися то як вставні, то як невегавні. Пор.: Морозний сні.*, блискучий та легкий. Здасться, падас па серце прялю (Рил.); / мені осіння ніч короткою здається (Укр.).

Не с вставними й. отже, не віиіляються комами такі слова: ніби, нібито, мовби, немовби, наче, неначе, все-таки. а(іже. <""■ навіть, між іншим, у кінцевому підсумку, буквально, майже, за традицією, при цьому, приточу, якраз, як-не-як. тни часом, дотогожтаїн.

Після сполучників перед вставним словом ставиться кома: Чи просто везе мені, щастить, чи. може, само наше життя таке вже стаю врожайне птноголосними видатними лнніьми? (Гонч.).

Якщо сполучник стоїть на початку речення, то він вія вставного слова, як правило, не віллілясться: А може, сад дрімає в мечі, в моїй просвітленій дліиі (Ссря.).

Якщо вставне слово стоїть після сполучника а. то кома після нього може ставитися і не ставитися: Кало творчих пошуків Воло­димира /ваііолича Верішдського такс, що з плином часу його ідеї не застарівають, а. навпаки, стають лце актуальнішими (3 під­ручника).

Якщо в одному з двох вставних словосполучень, шо повторю­ються, пропущене слово, тоді замість коми стави іься пгре: Респуб­ліка іимтниа, з одного боку, задовольняти свої потреби в кадрах, а з другого — на іНзговІрніес основах задовальїшти проханім близьких і далеких сусідів (Рус.).

Вставні речення різних типів, що приєднуються за допомогою спо.тучлшків і сполучних слів, виділяються комами: Малишко, як мені здасться, зумів осягнути саму душу народної поеіії. внут­рішні закони її розвитку (Гонч.).

Вставлені конструкції (слова, словосполучення, речення), які передають додаткову інформаиію. зауваження, виділяються най­частіше дужками: Відцвів воронець, облетіли на вітрах маки ВК> (рано вони зацвітають І швидко гиснуть), зате літо смаг­ляве вже виглядає іі-зи кучугур (Гонч.).

Інколи лужки замінюються комами н тирс, якими, як правило, виліляють усклалнені або складні вставлені компоненти: Зі скре­готом, і брязкотим у •.'вір, якщо те, іцо залишалося, можна назвати дворам, - в'їжджають два бузьдіззери ІДовж).

Вставлені конструкції, які граматично значно тісніше пов'язані з основним реченням, тобто нсмаг потреби різкі» відмежовувати їх від основного речення, як правило, виділяються тирс: Позбавити людину рідної мінчи — чи то згідно і її волею, чи всупереч їй —


Івфоумвліаш документ

аморально; це те ж саме, що підрізати коріння її духовності (Рус).

Якщо вставлене речення виділюється двома тире, то кома, яка повинна стояти на кісці розриву, ставиться перед другим тире або вся вставлсаа конслрукша виділяється: вонамн з тнре; Про літера­туру кажуть—нехай не буде це прийнято як тривіальність, — що література є дзеркалом життя (Смол.); Сьогодні устав ране боявся проспати, —мама ще вдосвіта пішла на ферму»—похап­цем зібрався і вже був рушив з двору, як згадав про квіти (Цкша).

Якщо вставляється пряма нова без слів автора, то вона береться в лапки й виділяється дужками: Об Тздіиз батько сюлених і близьких родичів, навіть вмостився в одну туристську групу (^Подивлюся, як там за морями-окевнами люд живе* *? (Вол.).

.Якщо крім прямої мови є ще слова автора, то лапок може не бути: Виявляється, вони встають нерано (Валеріан пЬно пра­цює! — пояснила товаришка Підмогияьна), але пообіцяла зараз же Валеріана збудити (Смол.).

Впрем 151, Напишіть звіт про практику а таборі відпочинку. ■■■

Вправа 152, Напишіть Зел* про екскурсію ДО музвюТ. Г. Шевченка.

Вправа 133. Напишіть індивідуальний авп про виконання громад­ського доручення.

Вправа 1*4. Від поданих іменник* утворіть форми родового підмін-ха однини, стбгрунтуйтв закінчення **{«*) чи -у[-яу). Під час виконання вправи кон*ктуіттвся Орфографічним словником».

Документі договір, наказ, лист, наряд,план, протокоя, список,рахунок, стіл, Волгоград, Степан, гай, падай, вокзал, град, барвінок, листопад, вівторок, сад, роман, верстат; завод, тролейбус, Кавказ, Київ, Дністер, грунт, дош, дощик, Париж, балет; сантиметр, рік, хліб, відмінок, мінімум, анраз. інвентар, інститут, успіх, кінець, мороз, Сибір, огтаб, голос, підмет, ваучер, брокер, сертифікат; юрист, апарат, абзац, пункт, факт, формуляр, об'єкт, варіант, принцип, проект.

Вправа 165. Подані слевоеполухання поставте у давальному відмін­ку одчини; пояснгп» закінчення.

Ректор Петренко Василь Олегович, директор Шульга Іван Іванович, керівник іяйн Михайло Гнатовнч, бригадир Кузьмеюю Хома Лукнч, пре­зидент Ватин Стеоан Федотович, кореспондент Пушене» Галина Олек­сандрівна, проректор Голубчух Петро Ярославович.

Вправа 156. Складіть речення з поданими мижчо словами. Запам'я-тайто їх значення.

Зпамсшпість — авюритет, дефект — недолік, дипломат — дипло­мант дипломник.

Довідка. Слово тамснитість вживається гаді, коли Йдеться про велику популярність особи (переважно причетної до мистецтва й літе­ратурні; слово авторитет вжинагться тоді, коли йдеться про повагу до особи, мшектнву; слова дефект і недолік — цс синоніми. Недолік — упущеній, недогляд, помилка в якій-нсбудь справі, діяльності, роботі. Це термін ділового спілкуваши {усунути недоліки я роботі); дефект — це вала, яку можна побачити чи фізично відчути на чомусь чн на комусь конкретно {дефект мовлення, дефект психіки); диплаиат — посадова особа, яка займаться дипломатичною діяльїіістю; дилтиант - пере­можець конкурсу: дипшиник — автор дипломної роботи.

Вправа 157. Випишіть з поданих речень вставні компоненти І сха­рактеризуйте їх за значенням 1) виражають упевненість або невпев­неність; 2) оцінку висловлюваного; 3) вказівку на джерело повідомлення; 4) зв'язок думок; 5) активізацію уваги до повідомлюваного; 6) способи оформленні) думок.

І. Що ми не встигли — всптіуть наші внуки, і. сподіваймось, зроб­лять все як слід* (Зоб.). 1 Воно мені, мабуть, так мало бути. Мабуть, воно гак сказано мені! (вій.'.). 3. Боявся ген. Тарасе, шо вмреш па чужині, між чужими людьми. Отже, ні! Посеред рідної великої сім'ї спочив тн сано­чником вічним ІКул.). 4. Слово, моя тн сдииая зброг, ми не повинні зат­нуть нбог! Може, в руках невідомих братів станеш тн кращим мечем на іоггів (Укр.). 5. Я не журюсь нітрошки, що хтось тебе (мову] забуваг. «б'с. мовляв, цвяхи в дошку, в групу забивати (Вий.). 6. С, на жаль, люди, які вважають, що їм цілком достатньо так-сяк засвоєної російської мови, а вже, скажімо, українська їм ні до чоіп (Дікякі). 7. Певно, не чалий час минув, поки нюди затвердили вигуки, навчилися розуміти їх. МкИ ті зразки — вигуки — почали викликати однакові враження... (Мирн.). 8. Яка сила, яка мїіа звліюкутих слів! І се чоловік писав не під безпосереднім подихом України, на руїнах Січі дс-небуль, а в далекім Кос-Аралі, серед пустині, кирпі іькнх. і се, власне, сильно підкреслює, як їлибоко були заложені вдушу Шевченка основи украінськоіо слово (Хотк.). 9, ОфІшйно імперією держав,- пзнівалася з XVIII століття. Однак усі історичні ріки імперії попа іберсгпд і часів Московського царства. Це була, по-перше, держава з ііеобмежеікію владою монарха над підлеглими. Цс була, по-друге, держава з необмеженою владою паз величезними територіями (Поп-У 10. Думаю, шо все ж тут тобі не можна бути (Лат.). II. Кажуть, ис можна руйнувати гніздо лелеки, бо тоді не уникнути нещастя (3 жури.). 12. Я шану, повірте, знаю не з книг (Соми.). ІЗ. Можливо, грека трохи дивували суворих скіфів (різні ритуали. Він, може, часом щось і не вто­ропав, а часом грек, бувало, й торопів (Кікт.). 14. Була то, правду кажучи, личанім краміїрсьиа була, яких беїліч в Італії {Укр.).

Вправо 158. Перепишіть речення, розставте необхідні розділові знаки при вставних компонентах і поясніть Ьс уживання.

І. І мабуть кожен, хто зняв Василя Земляка, не раз ловив себе на
здивуванні віз двох — таких різних, мало схожих один на одною — йою
образів і 1 -.."лі. 2. А і піснями біль тамую. Увечері бувало індичо. —
задумаюсь, затихну, засумую (Сим.). 3. А мн зустрічались. Не тут і не в
ньому столітті — в наступному кадрі чи може в минулому світі. Можливо
були мн квітками в одному суцвіпі чн просто сусідніми дна ми в епс-
котному лі ті (Андр.). 4. Із тобою було б нам гірко, обіймав би нас часом сум,
і бувало б темніла зірка у тумані трипожшіх дум (Силі.), 5, Одного разу
чуєте стою на човні і вудками на Дніпрі і бачу серединою Дніпра уявіть
собі мчить проти течи човеп без вітрил, мотора і весс.т. Я певіш річ за весла
І до човна, б. На щастя сом пішов понад берети і я слава Боїу встиг
ухопитися за кущ. Сом видно втомився. Ну Й сом я вам скажу! (З те.
ОтвМ Вишні). 7. І може стало десь боляче всесвіту? {Серб.). 8. Вибрати
потрібне слово— то велике вміння і навпаки якщо вн юристустеся словом
неточним, то ие власіїе тс саме, коли б замість відточеного олівця па уроці
малювання вн користувалися цвяхом (Цкта). Ч. Сово Аганіїа (шахлр-
чулотпореш.) як сказали б мабуть сучясш медики було словом талано-
витого гіпнотизера (і кн. «Дванадцять місяців»), 10. Не ікаю, чн побачу
вас. чн ні а може власне і ис в тому справа а гаїоанс шо десь в далечині с
хтось такий, як невтоленна спрага (Каст.). II. Що гріха таїти! Більшість
учителів я певен і місі іпепо зітхнули, що нарешті иихалнсі. мене, а коли б
вірили в Бога, то й перехрестилися б, особливо п, які дивувалися й мені
здасться навіть були ііезаловолені і розчаровані, що іспити я склав цілком
пристойно 12. Коли буду я навіть сивок», і життя ИРС ніде мрякою, я

■ і!, тебе буду красивою, в для коюсь може Й ніякою (А'імгяі.).

Вправа 159. Прочитайте текст. Введіть, де можливо, вставні слова, словосполучення, речення. Вкажіть, що вони виражають і як змінюється зміст речення.

Про жодне з дерев на Україні не складено стільки леї сім, як про дуб, шо у Верхній Хортиці на Запоріжжі І не тільки іому, що не дерево красиве й могупк, що воно вже сотні років зсленіс. А насамперед тому, шо його вельми шанували запорізькі козаки, що сам гетьман Богдан Хмельницький відпочивав у його тіні перед походом на ворога.

Хортніи-кий дуб г державною пам'яткою природи. Він охоронястьеа державою з 1972 року.

Всм'ї" ж на сьогодні оголошепо державними пам'ятками природи понад 2600 окремих прнродштх об'пстів та місцсіюсісн. шо мають особ­ливу цінність І** чиї г незвичайними або ж пніовимн для нашої республіки чн її окреміш районів. Вони оберігаються для наукових і культурно-освіт-ніх цілей. А ще для тою, щоб довго-довіо люди мої лн милуватися їхньою кр.кою («Заповідні куточки України»).


Розділ Ш

Запитання і завдання для свмовснгроЛіО

1. Що таке Звіт?

2. Як! бутиють звіти? ''.

3. Яку схему має звіт?

4.3 якою мето» пишеться звтг?

5. Які Іменники належать до II відмани?

6. Схарактер**зуйте відмінкові закінчення Іменників II відміни чоловічого роду у родовому еідмїнку однини. Проілюструйте прикладами.

?. Які слова Й словосполучення називаються вставними? в- За допомогою яких вставних слів можма пом'якшити том викладу?

9- Які розділові знаки ставляться при вставних словах і сло­восполученнях?

10. Які розділові знаки ставляться при вставних і вставлених реченнях?

11 Із "Словника української мови- (в 11-ти т.) випишіть усі значення слів мабуть, безперечно, звичайно, очевидно, нарешті: проілюструйте прикладами речень.

12. Які вставні слова й словосполучення можна ввести в тагі речення?

1, За такі результати роботи Ви не можете одержатн премії. 2. Завод не гарантує опалу за цю роботу. 3. Наше завдання — зав'язати контакт в Україні з козацтвом, об^шшнся думками, саіаьно- продовжуезгн працю, донести славний козацький прапор до золотоверхого Кнева.


я-1 -.

 

Увага! Культура мовлення

О котрій годині?

У(в)... хвилин на...у(к>)....

' У(в) двадцять хлилчн наМретх? ОпІвна*..у(ю) О пів на четверту

За... хвилин до' За чверть хвилин до десята/ "

О...Ш(годині) ' ■: ■ ''>•...*.'•'"

О шістнадцятій годині '.'■

Котра година? '.''1""

Хвилин на...у(ю) Десять хвилин на другу

Шв на...у(я>) '■ " ■"

Пів на дванадцяту '- •'••А-

. За... хвилин...в(я) ■ ■■" ■" •"■

За чверть (я десять хвшшн) восьма


 

.... а і


...а(я) година ф

Сьома година

Зайдіть завтра перед восьмою годиною Зайдіть будь-якого дня Прийдіті. теля дев'ятої години Унеділя вистава о дванадцятій годині


■Ьі-адіЛ1*» За п 'ятнаоцять хвилин дев'ята година "-.** *' 1&
_..г<1. За чверть восьма година. ги

Десять лашнш по восьмій годині

Запам'ятайте відповідники стійких виразів!

 

 

□риступйтм ДО вИїТОНІНИЯ приступить к испоянению
обов'язків обязанностей іЛіч-.:
перехбкуватися ^ • ... приходить к угзезкленню .X
належить виплатити, , причнтастея к уплате АДОт*
спіло на д^мку уі лрніслб на ум  
вдатися до хитрощів .. пустіпься на хтрость :'*»-
робота під силу работа по силам  
зруйттуватн дощенту разрушить до основанхч  
мова окрема ^ -. за вашою згодою звести нанівець речь особах і
с вашого согдасня ' свести на нет \ш ь.
на вигляд евйду ш 1 •. і
віч-на-віч с глазу не тлаз ■і*
охбче, з охотою с гогбвностью  
здавна славних іюр ■ •
сімейний стан семейное положи ниє  
з нового рядкі т». с красной строки  
зникнути з очей, шезнутн скрнться из виду  
ділі виступатиме следуюїднм будет вистудіть
знімати з посади смешать с дбляшостн  

 

§ 33. План

— це заздалегідь «креслена програма заходів, що пе­редбачає; порядок, обсяг і термін здійснення ix

Слово план ще може означати порядок розміщення частки я ко­го-набудь викладу, його композицію.

За терміном виконання плани поділяихгься на: (..>•

• перспективні (охоплюють декілька років); '

в річні (календарний, фінансовий, навчальний);

• піврічні (семестрові); (-"-' ■■V-в гвартальяі; '

• ЧІСЯЧИї; '.у; '••

• тижневі;

• щоденні.

Зміст плану виїшадаєзься у формі тексту або таблтті Ксявтватй пункт плану складається і трьох обов'язкових частин:» зміст роботи;

• термін виконання;

в відповідальні за виконання.

Плавн підписуються особами, що гпіїтатДитгп зо їх виховШ' ня, або керівником установи.

Затверджується план колегіальним отатяикм або керіїинком установи (структурного підроздіту). Заіверйатяво плани групу­ються у слреввх окремо від проекту їх.

Реквізити плану такі:

1. Гриф затвердження.

2. Назва докуменга,

3. Назва установи чи структурного підрозділу..* '

4. Заголовок (вказусться термін, на який сиадедапяав). "

5. Текст (зміст плану).

6. Підпис(н>. ■--.*■

7. Дата складання..

Зразок плану:.і- =- ■.

Затверджено ".'■*"""

Дирезстор Інституту ядерних дгхліджв»

._________ І. М. Видоісвськнй --ї-

ЗО вересид 2002 року

; План роботи

Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного мвя-еріалу на І півріччя 2002 року

 

м вУв Дата зро- Зміст роботи Вихаі»ідмья» заишншаиі ВІЯМгтп» аромшинна ІІрнмНхі
1. 2.         _
3.   :•   • ь ■■«  
4.       ■ •-  

Завідувач швлальното відділу В. 1: Гаатрмдю*


§ 34. Особливості ви користання Іменників у ділових паперах.

Виздарнстоьуючи імезлодас в с*фіш'Йно-доіовому стилі, слід пам'ятати:

1. Перевагу надавати абстоахтннм імеввикам: вкладання (інве­стиції}, управлівва: (меведжмент), керівних (менеджер), зустріч, відсоток (проиент). чинник, злторитет, довідка, автобіографія, під­твердження, термін, вирішення,маркетинг, розв'язання.

2. Іненкики—назви осіб за професією, посадою, званням вжи­ваються у формі чоловічого роау: їй не властиве розмежуаантзя чоловічого і жіночого роду за допомогою язоїх-небуяь спеціальних зовнішніх показників у межах слова. До них належать: гсолос, ін­женер, педагог, доцент, професор, генерал, технік, директор, декад, фотограф, географ {декан факультету, дарепор інституту, профе­сор кафедри). Вказівку на особу жіночої статі містять лише хои-тсксіуальні показники — дієслова: Декан факультету іноземної філології Ольга ВазодилшрівтНшарчук запросила нас на зустріч з першокурсниками,

3. Синоніми не в усіх значеннях взаємозамінні. Натгриклад, си­ноніми бік — сторона вживаються а офіційних паперах у складі різних термінів:

чинна ' • ■ лицьовий

позовна сторона '*■ зворотний Сік

потерпіла тіньовий

У мовній гпїаістгаді усталилася ояитахсичні конструїодіїі з одного боку в другого боку

бути на чиємусь боці ' - '■ "'•-' ;'. '■ ■

■ погляд з боку ', "'*.

привернути на свій бік

Синоніми вирішення — розв 'язання с взаємозамінними, поєд­нуючись з гменанзами: ггптанкя, птюбдема, стжвз. Для урізиома-н ітнення викладу обидва син он імн варто використо вувати по черз і:

розв 'язання завдань

вирішення проблеми,

розв 'язання питань

сміл иве Інженерне розв 'язання ■

4. Ухопити імен ннта дотримуючись унормованих форм чзкяатї1
т ^^ш^м

різний біль (ч. р.) усй.'..;---^.: *.М2

наступний запис (ч. р.) _.

економічна криза (ж. р.) ^ * ''

чорне вугілля (с. р.) \ шГ>

'' 5. ініціальні, комбіновані, часткові та сютадноехо|х-ч*іі*і
■детурн можуть бути змінними '* незмінними: у,,

навчаюся вКЯУімені Т. Шевченка '", %_..п

за довідкою звернутися до керівника ЖБК '** '' "' '.'

розглядали питання на профбюро **** 'т,г' *' '

нові моделі машини гаш ''л '*

- • аяс(и г*і'." і її- V г' ■ і іч*-. і змТ ■

*■ реєстрація ішюбу в загсі ■ !*'"! ■ '^'ї' ''.'■-*

зібрання у сільраді " ' ■■■■

б. Уживати форму кличного відмінка тільки у звертанні доосіб. ЬазнЕжгяи:

-> посаду: голово, декане, ректоре; '. ❖звання: професоре, ашдеміку, генерале; '' *Нм*я: Олегу, Ігорю, Ганно, Шріс, Ічяе, Грицю, Людвігу. Степане, Петре, Іване; ❖ім'я оо батькові: Оксано Петрівно, Григорію Степановичу,

Миколо Івановичу. Надіє Григорівно, Соломіє Віталіївно; ❖родича: батьку, сину, сестро, брате. (Вправа 160, Напишіть план роботи групи на І семестр.

Вправа 161. напишіть річний план виховне* роботи вашого факуль­тету.

Впрам 162. Перепишіть, оставляючи пропущені сполучні толосм. Усно обгрунтуйте їх вибір.

Вправа 1 вЗ- ОфоСАгіь план роботи класи ото керівника 6-Б класу не
І чверть 003 навчального року, врахувавши тамі пункти змісту ро-

боти: і) зустріч з учнями; 2) самто Першого дзвоника; 3) година класного керівники з оргмкіЗіилйнмж питань; 4) аатпьношнт*н виставка квітів.

вправа ЇМ. Перепишгть, з* слів, поданих у дужках, вмбврть найдо­цільніше. Порсніть скхм5/іиєості аи^истання Іменників у поданому тексті.

Низький (обсяг, рівень) культури усної й (письмової,писемної) ділової мови (викликаний, спричинений, зумовлений) багатьма (фазпорамн, чин­никами) як об'скінаного, так і суб'єктивного характеру, серед яких основ* ними <;

1, гнання моаи й мовна (гтямогність, обізнаність) не усвідомлюються певною (групою, категорією) суслшьега яхлтиеі, шо с сбса'і^іфанмн для

(перемоги, досягнена*) високих (етапів, сходвнок, щаблів) у службовій кар'єрі.

2. (Неспроможність, невміння) виділяти явища, одинниі структури однієї мовквід іаиюї в умовах (глдннї.фунадонуваинл) на одній території двох і більше мов.

3. Відсутність (умінь, навичок) (коржлуаашої, послуговування) до-іідаовою япзфатурою, (віасутиість, недостатність) такої, завелика (ціна,

вартість) подібних ВНдань — словників, довідників, енциклопедій тощо.

4. Спрощений підхід до (вивчення, засвоєння) якноак довументіб.так
і їхньої (побудови, структури, схеми), і як (наслідок, результат; підсу-
мок) — нємі.інлл враховувати конкретні (чинний*, фактори), що впли-
вають на ситуаиію (З лідт^нит.).

Вправа ТвЗ. Прочитайте подані слс*оелс/іуч#нкя, запищгть Гх у формі кличного відмінка, складіть з ними речення.

Браг Петро, сестра Галина, товариш Ілля, лан директор, пан генерал,

бабуся Зоя» Юрій Михайлович, шановний декан, Олег Андрійович, вель­мишановний ректор.

■права 16в. Подані слова згрупуйте в синонімічні ряди; аманачтв, які синоніми одного раду можна використати в офіс^йЧю-діловому стилі та під час складання яких документа?.

Підсумок, ГйрСДМова. зв'чюк, відомості, спад, результат, звіт, контакт, вісті, інфовмашя, наслідок, попереднє слово, рапорт, підстава, висновок, спілкування, поіідомлення, вступ, донесення, ваасмоав'яюк, чутки, аргу­мент, облруитування, звжпзд, доказ, депресія, застій.

Заїшганмя і зводгшня для свшлеогцролю

1. Що таке план?

2. Які тили планів виділяються за терміном виконання?

3. Які реквізити плану?

 

4. Назвіть особливості використання іменників у ділових па­перах.

5. наведіть приклади абревіатур, запишіть їх та визначте, змінні вони чи ні.

8. Запишіть назви осіб за професією, посадою та поставте їх у Формі кличного відмінка.

■?:*ьл-

$ 35. Оголошення

Оголошення —• це гювідошення про час і зміст нарад, за-
сідань; неогзхідхість виконати якусь роботу; іютребу в заміщенні
вакантної посади чи набір рсоочої скли та ін. - *......................,

їй

В оголошенні обов'язково вказується, хто й про шо повідомляє; дата виділягться іншим шрифтом; формулювати в тексті стнслІ.

"За змістом оголошення поділяються на; організаційні — ого­лошення про подію чн певний захід; рекламні — оголошення про навчання, послуги, роботу тошо.

За формою оголошення бувають: писані, мальовані, друковані в газетах, хсуріїалах. на окремих аркушах. Ло них належать афіші, що рекламують кінофільми, кониертн, внетавн тошо.

В оголошеннях, крім чіткої мовн. важливості теми, цікавості змісту, велике значеній маг оформлення: написання слів більшими н меншими літерами, добір кольорів, симетричність розташування повідомлень, а по радіо й телебаченню час повідомлень, чгткість вимови, оригінальність композиції тексту.

За походженням розрізняють оголошення: службові — від під-иригметв. установ, навчальних іакладів, фірм, агентств; особисті — від приватної особи чи групи осіб.

Зразки оголошень:

О гол о ш *■ н н я

1 грудня /999 р. о 15 1)0 я актовій зал/ центральїюго корпусу Національного педагогічного унівсінитету імені М. П. Црага\ш-нова відбудеться літературний вечір, присвячений річниці з дня народження Григорія Скпш>р<н)и

Оголошення

Сім я т двох осіб найме двокімнатну квартиру потішеного шанування чи Мінському масиві строком па І рік. Тел. 430-97-05.

Оголошення

Акціонерний банк «Влтус-банк» пропонує:

відкриття і ведення рагунків юридичних осіб: розрахункіню-касове обслуггнлування клієнтів іш вигідних умовах;

приймання депозитних вклаОїв від юридична* осіб на різні строки (мінімальна сума вклаїлу 100 гри. процентна стшвка за домовленістю)

ІІ/юсп. Возз'єднання. 15 (Дарницький рай,по

Тез. 550-23-40. 553-37-07

0 36. Повідомлення про захід

Повідомлення — ие різновид службового листа, * япіму вн-кладено запрошення взяти участь в якійсь нараді, криферешпі. зборах.

У гювідомленні повинні бути такі реквізити:

1. Дата Й час засідання. >'• •' *.к '

2. Місце засідання. —ч.*•*■' •>

3. Його назва (тематика)..-"в-, -г....: 1 *і..

4. Порядок денний. " '■» '"

5. Прізвища доіизвіовчів з кожного питання, г.;\.>

6. Прізвище й телефон відтювідальної особи..

7. Спосіб приїзду до місця засідання. дч.у%#і»і Повідомлення підпису*: голова колегіального ортгу або вя»

рівник установн..

_, *^,

Зразок повідомлення:

Шановний Пономаренко В. В.'

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі науково-практичної конференції вУкраінсьча держава та українська арчія*.

Науково - пра кт ична конференція відбудеться в актовому залі Будинку офіцерів (вуя. Грушевського, 30/1) 30—31 жовтня 1999р.

Початок об //. 00.

Проїзд: тролейбус №20 до зуп. «Будинок офіцерів».

Всеукраїнське товариство «Просвітли • ■ Міністерство оборони України \ і

 

її ч '

- в 37. Правопис складних Іменників

■«'

Складні іменники пишуться разом або через дефіс. Разом пишуться

1. Складні іменігики. утворені з двох основ із сполучними го­лосними о (після твердих приголосних, у тому числі шиплячих), е (після м'яких приголосних), е (після основ на й або нв подовжений







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 551. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия