Студопедия — Депозитарна розписка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Депозитарна розписка






Фінансовий інструмент – це засіб обміну, розподілу та контролю ресурсів, ризиків на основі певних прав та обов’язків. За поділом депозитарна розписка відноситься до ринкових інструментів, зокрема до цінних паперів – похідних (разом з опціоном фючерсом).

В загальному розумінні депозитарна розписка – це похідний цінний папір, на основі акції задепонованої в дипозитарії, який обертається за межами країни емітента. Види депозитарних розписок:

- американська

- європейська

- глобальна

13. Форварди і ф’ючерси

Форвард – контракт на купівлю-продаж певного активу, по якому поставка і плата передбачена у майбутньому.

Фючерс - за своїм змістом аналогічний форварду, однак його обіг має низку організаційних особливостей.

Вцілому форвардні контракти пов’язані з вищими операційними витратами(Бо це не біржовий ринок, тому довго шукати контрагента) і кредитним ризиком (продавець і покупець повність залежить один від одного).

Торгівля ф’ючерсами зосереджена на організованих ринках; ф’ючерси більш стандартизовані за обсягом, якістю і терміном виконання. Вказані обставини роблять ф’ючерс більш ліквідним. При торгівлі ф’ючерсами права та обов’язки виникають не мвж покупцем та продавцем, а кожен з них має права та обов’язки щодо розрахунково- клірингової палати. Ця установа виступає гарантом виконання угоди. Торгівлю ф’ючерсами забезпечують дві установи.

 

14. Опціони.

Опціон – це контракт, згідно з яким одна сторона має право, але не обов’язок на певні дії в майбутньому, як правило купівлю базового активу. За володіння опціоном сплачується премія. Інструменти з ознаками опціонів: Конвертована облігація, лізингова угода, варант, права підписки і райти. Опціони поділяються ня:

Одноперіодні опціони:

-Опціон-колл – опціон, який дає право купівлі базового активу.

-Опціон-пут – опціон, який дає право продажу базового активу.

Європейський опціон – опціон, який виконується лише у вказаний день.

Американський – який виконується протягом всього терміну обігу.

Багатоперілдні:

- Кеп – багатоперіодний опціон який передбачає компенсаційну виплату в разв перевищення % певного рівня.

- флор – багатоперіодний опціон, який передбачає компенсаційну виплату його власнику у випадку опускання плаваюсої % нижче певного рівня.

- Колар – комбінація двох попередніх, кошти отримані відпродажу флор зменшують фінансовий тягар на купівлю кеп.

-Кепці он – опціон, який дає право придбання кеп.

-Свопціон – Укладання свопа.

 

Свопи

Своп – це угода обміну грошовими потоками. Умовна сума – це к-ть базових активів, які обмінюються згідно своповою угодою. Актуал – це к-ть базових активів, які реально обмінюються на ринку. Типова схема свопа є наступною:

 

Типова схема свопа є простою, однак опис деталей може займати дуже багато сторінок. Оскільки інтереси сторін свопу як правило ідеально не співпадають, то у ролі посередників на цьому ринку закріпилися дилери, а не брокери. Своп може виконувати такі функції:

1. управління ціновими ризиками;

2. зниження вартості фінансування і підвищення дохідності активу;

3. Усунення обмежень руху капіталу між країнами.

Види свопу: процентний, валютний, товарний.

 

16. Кредитні дефолтні свопи.

Кредитний дефолтний своп (англ. Credit Default Swap, CDS) — кредитний дериватив (своп), угода, згідно якої «Покупець» робить разові або регулярні внески (сплачує премію за кредитнийризик) «Емітентові», який бере на себе зобов'язання погасити виданий «Покупцем» кредит третій стороні у разі неможливості погашення кредиту боржником (дефолт третьої сторони). «Покупець» отримує цінний папір — свого роду страховку, яка гарантує обов'язкове повернення суми виданого раніше кредиту або купленого боргового зобов'язання. У разі дефолта, «Покупець» передасть «Емітентові» боргові папери (кредитний договір, облігації, векселі), а в обмін отримає від «Емітента» компенсацію на суму боргу плюс несплачені відсотки, а також ті, що повинні нарахувати до дати запланованого погашення.

Існує дві форми компенсації – грошова компенсація та фізична доставка. Перша форма передбачає покриття «Емітентом» збитку «Покупця» в розмірі різниці між номінальною та реальною вартістю активу. У разі фізичної доставки, «Емітент» CDS зобов’язаний відкупити визначений в контракті актив за визначену ціну, наприклад, номінальну вартість активу. Таким чином, ризик щодо несприятливого розвитку ціни активу переходить на «Емітента».

 

17. Іпотечні цінні папери

Іпотечні цінні папери - цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів. До іпотечних цінних паперів відносяться: Іпотечні облігації та іпотечні сертифікати.

Іпотечні облігації є іменними цінними паперами. Іпотечна облігація засвідчує внесення грошових коштів її власником і підтверджує зобов'язання емітента відшкодувати йому
номінальну вартість цієї облігації та грошового доходу в порядку,
встановленому законодавством, а в разі невиконання емітентом зобов'язань за іпотечною облігацією надає її власнику право задовольнити свою вимогу за рахунок іпотечного покриття. Можуть випускатися такі види іпотечних облігацій:

1) звичайні іпотечні облігації;

2) структуровані іпотечні облігації.

Іпотечний сертифікат – особливий вид цінного паперу, забезпечений іпотечними активами або іпотеками. Іпотечні сертифікати можуть бути випущені у вигляді:

Сертифікати з фіксованою дохідністю — це сертифікати, забезпечені іпотечними активами та посвідчують такі права власників:
- право на отримання номінальної вартості в передбачені умовами випуску сертифікатів терміни;
- право на отримання процентів за сертифікатами на умовах інформації про випуск сертифікатів;
- право на задоволення вимог

Сертифікати участі — це сертифікати, які забезпечені іпотеками та посвідчують частку його власника у платежах за іпотечними активами

Сертифікати можуть бути випущені в одній з таких форм:
- іменні сертифікати документарної форми випуску (іменні документарні сертифікати);
- іменні сертифікати бездокументарної форми випуску (іменні бездокументарні сертифікати);
- сертифікати на пред’явника документарної форми випуску (документарні сертифікати на пред’явника).
18. Завдання та зміст державного регулювання.

Основними завданнями Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку є:

- формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку й функціонування ринку цінних паперів та їх похідних в Україні, сприяння адаптації національного ринку цінних паперів до міжнародних стандартів;

- координація діяльності державних органів із питань функціонування в Україні ринку цінних паперів та їх похідних;

- здійснення державного регулювання та контролю випуску й обігу цінних паперів та їх похідних на території України, дотримання законодавства у цій сфері;

- захист прав інвесторів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку цінних паперів, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень;

- сприяння розвиткові ринку цінних паперів;

- узагальнення практики застосування законодавства України з питань випуску та обігу цінних паперів в Україні, розроблення пропозицій щодо його вдосконалення.

19. Саморегулівні організації фінансового ринку.

Саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку утворюються за принципом: одна саморегулівна організація з кожного виду професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Така саморегулівна організація повинна об'єднувати більше 50 відсотків професійних учасників фондового ринку за одним з видів професійної діяльності.

У кожному виді професійної діяльності Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку може делегувати саморегулівній організації такі повноваження:

1. збирання, узагальнення та аналітичне оброблення даних щодо провадження відповідного виду професійної діяльності;

2. проведення перевірок провадження відповідного виду професійної діяльності, дотримання вимог законодавства про цінні папери, правил, стандартів професійної поведінки;

3. подання їй обов'язкового для розгляду клопотання про припинення (зупинення) дії ліцензії на провадження професійним учасником фондового ринку певного виду діяльності; 4. сертифікація фахівців фондового ринку;

5. видача ліцензій особам, які здійснюють професійну діяльність на фондовому ринку.

Вирізняють такі види саморегулівних організацій:

Міжнародні організації (наприклад, Federation International des Bourses de Valeurs — Міжнародна організація фондових бірж).

Національні організації. Як правило, в кожній країні є саморегулівні організації, які претендують на презентацію інтересів усього професійного світу, пов’язаного з ринком цінних паперів тієї чи іншої країни.

20. Інфраструктурні учасники фінансових ринків.

Інфраструктурні учасники:

1) реєстратори – установа, яка контролює загальну кількість іменних цінних паперів випущених в обіг певним емітентом;

2) агент по транспорту – установа, яка контролює перехід права власності на цінні папери певного емітента(в Україні такі функції виконують реєстратори).

3) зберігач – це установа, яка зберігає сертифікатів цінних паперів і веде рахунки у цінних паперах.

4) депозитарій – це установа, яка веде рахунки у цінних паперах для зберігачів.

5) розрахунково-клірингова палата – це установа, яка забезпечує взаємозаліки за угодами укладеним на організатори торгівлі.

 

21. Організація обігу та способи котирування фінансових інструментів.

Лістинг – це процедура допуску цінних паперів до котирування на біржі. Протилежним до цього поняття є визначення де лістингу. Котирування можна розглядати:

1. як процес визначення ціни(цінних паперів або цін товарів на біржі);

2. як типову або середню ціну, що має довідкове значення.

Режими котирування:

1) безперервне котирування;

2) фіксинг – в ролі котирування виступає ціна, що склалась на певний момент торгівлі(переважно в найбільш активний).

Види котирувальних цін: ціна відкриття,ціна закриття, максимальна та мінімальна ціна, а також середня ціна.

Процес який відбувається на біржі має характер аукціону(продаж на основі публічного торгу покупцеві,який запропонував найбільшу ціну).Аукціони бувають:

- безперервний аукціон;

- онкольний аукціон – попередньо накопичуються заявки на купівлю та продаж, які у певний момент співставляються та по можливості виконуються.

Біржовий наказ – це наказ клієнта брокеру, про здійснення операції.

Маркет-мейкер – це учасник торгів, який забезпечує ліквідність певної категорії активів, шляхом постійного виставлення цін купівлі та продажу.

 

22. Критерії прийняття інвестиційних рішень.

Критеріями прийняття інвестиційних рішень є наступні:

1. дохід;

2. ризик;

3. ліквідність;

4. інвестиційний горизонт;

5. контроль над об’єктом інвестування;

Для різних інвесторів ці критерії мають різну властивість. Між цим критеріями існують певні зв’язки. Орієнтовними взаємозв’язками між характеристиками інвестицій є наступні:

- Вищого доходу як правило вдається досягти при вищому рівні ризику.

- Зі зростанням ліквідності як правило зменшується дохідність.

- Підвищення ліквідності веде до зниження ризику.

- Чим довший інвестиційний горизонт тим більший ризик

- Контроль над об’єктом інвестування з одного боку знижує ризик з іншого скорочує можливості для диверсифікації.

 

 

23. Інвестиційна стратегія.

Інвестиційну стратегію як правило розробляють інституційні інвестори. Наприклад, в інституті спільного інвестування інвестиційна стратегія має бути висвітлена в інвестиційній декларації. В цій декларації висвітлюють:

1) цілі інвестування (дохідність, що перевищує інфляцію на певний відсоток, середньо ринкова дохідність.);

2) інвестиційний горизонт;

3) структура портфеля та обмеження інвестиційної діяльності;

4) припущення про дохідність основних сегментів ринку;

5) порядок звітності та оцінки ефективності структури і термінів виплати доходу.

Основні підходи до формування інвестиційного портфеля:

1) пасивний – не передбачає особливих зусиль з прогнозування цін (індексний фонд – інвестиційний фонд, що формує портфель аналогічний за структурою певному фондовому індексу).

2) активний – велика роль прогнозування з допомогою фундаментального, технічного аналізу чи інших методів (венчурні фонди, галузеві фонди, хедж-фонди).

За орієнтацією на дохід можна виділити:

- вкладення заради спекулятивного прибутку;

- вкладення заради % і дивідендів.

Використовуються різні методи управління ризиками інвестиційного портфеля. До методів управління ризиками належить встановлення спеціальних цін:

1) стоп-лос – це ціна по якій проводиться операція, з метою обмеження збитків відкритої позиції.

2) Тейк- профіт – це ціна при якій фіксується прибуток.

 

24. Аналіз ризику фінансових інвестицій.

Часто як показник ризику фінансових інвестицій використовують середнє квадратичне відхилення.

Виділяють дві основні складові ризику фінансових інвестицій:

1) систематичний ризик (ринковий) – ризик цінових коливань зумовлений загально ринковою тенденцією.

2) Несистематичний (індивідуальний) – ризик зв’язаний з окремим об’єктом інвестування. Він піддається диверсифікації.

Вплив диверсифікації на рівень ризику

Ринковий

 

Індивідуальний

 

Загальний

 

Види ринкових ризиків: інфляційний, валютний, процентний, цінових коливань.

Види індивідуальних: кредитний.

 

25. Оцінка фінансових інструментів.

Вважається, що справедливою ціною фінансових інструментів виступає теперішня вартість очікуваних по них грошових потоків…………..

 

 

26. Процентний і кредитний ризики.

Процентний ризик – це ризик зміни процентних ставок. Між % ставкою і ціною облігації існує обернена залежність. Способи управління % ризиком:

1) придбання лише тих боргових інструментів, термін погашення яких співпадає з інвестиційним горизонтом інвестора;

2) відмова від придбання облігацій по яких емітент має право дострокового погашення;

3) Імунізація портфеля облігацій – це підбір такого портфеля облігацій, середня тривалість яких співпадає з інвестиційним горизонтом;

Кредитний ризик – це ризик того, що боржник не сплатить основну суму боргу та (або) проценти. Способи управління кредитним ризиком:

1) забезпечення(застава, поручительство, страхування);

2) диверсифікація;

3) лімітування;

4) інформаційне забезпечення;

5) контроль діяльності боржника.

 

 

28. Модель оцінки капітальних активів та арбітражна теорія оцінки.

МОКА(В. Шарп, Дж. Лінтнер, Ж. Моссен) розвинулася на основі сучасної портфельної теорії і полягає в переході аналізу рішень окремого інвестора, до аналізу загальноринкової ситуації. МОКА використовує припущення про існування без ризикової дохідності. В якості фактичних прикладів наводять державні облігації.

 

 

Раціональний інвестор буде формувати портфель на відрізку РоРр, тобто це буде комбінація ринкового портфеля та без ризикових інвестицій. Для аналізу окремих активів використовується формула:

 

 

Арбітражна теорія оцінки подібно до МОКА виражає лінійну залежність дохідності, але не від одного, а декількох факторів. Виділяють такі чинники:

- приріст промислового в-ва;

- приріст сподіваної інфляції;

- несподівана інфляція;

- премія за ризик як різниця ризикових боргових зобов’язань і державних облігацій;

- різниця дохідності довгострокових та короткострокових облігацій.

-

29. Синергетичні підходи в дослідженнях фінансового ринку.

Синергетика – це міждисциплінарний напрям досліджень в межах якого виявляють спільні властивості різних систем. В синергетиці досліджують механізм самоорганізації складних нелінійних систем. Основні поняття синергетики:

1) атрактор – це певний стан до якого притягується система. Атрактор може бути точкою, циклом або складної форми(дивний атракт).

Точка біфуркації – це точка, в якій с-ма може бути притягнута до одного з кількох атракторів. На вибір атрактора можуть вплинути навіть дуже незначні чинники.

2) Фрактал – це самоподібний об’єкт, має подібність ст-ри при різних масштабах розгляду.

До синергетичних теорій, які мають найближче відношення до економіки можна віднести:

- теорія хаосу

- фрактальна геометрія

- теорія рефлективності

З точки зору інструментів моделювання синергетика тяжіє до імітаційного ніж аналітичного моделювання.

Джордж Сорос у своїй теорії рефлективності стверджує, що оцінки учасників ринку завжди помилкові, але не тільки ситуація впливає на оцінку, а й сама оцінка учасників ринку впливає на реальні економічні ситуації. Завдяки цьому можуть формуватися само підтримуючі процеси.

 

30. Акціонерні відносини то моделі корпоративного управління.

В різних частинах світу існують різні моделі корпоративного управління. З теоретичних позицій це не вдалося пояснити ще й досі. Загальноприйнятими вважаються:

- американська

- європейська

Для американської характерні наступні особливості:

- вища роль в ринку акцій

- диверсифікація інвестиційного портфеля

- значна частка поділів, поглинань і тому подібне

- часта зміна власності і контролю над підприємством

Для європейської:

- велика роль банків у фінансуванні підприємств і ринку цінних паперів.

- концентрація власності(поширене сімейне володіння великими п-ствами)

 

 

31. Фінансова реструктуризація п-ства та операції з акціями.

Три групи перетворення корпорації:

1. Експанція або розширення: злиття, поглинання, створення спільного товариства, материнсько-дочірні відносини.

2. Стискання: поділ, відбруньковування, розширення.

3. Зміна прав власності та контролю:

- тендерна пропозиція – пропозиція великого інвестора, який хоче купити акції за ціною вищою ніж ринкова. Види: дружня, недружня, грошова, не грошова.

- програма акумуляції – поступове скуповування акцій, з метою отримання контрольного або блокуючого пакету.

- змагання представників – агітація акціонерів голосувати за ті чи інші кандидатури на керівні посади та відповідні програми.

Операції з акціями:

1. асиміляція – зрівняння у правах акцій старого випуску з акціями нового випуску.

2. конвертація –перетворення ц.п. одного виду і форми випуску в інший вид і форму випуску

3. дроблення акція – зменшення номінальної вартості акцій, шляхом ділення на відповідний дільник. При цьому кількість акцій збільшується, загальна номінальна вартість – незмінна.

4. консолідація – зменшення загальної кількості акцій відповідно до заданого коефіцієнта, з одночасним збільшенням іх номінальної вартості.

5. перегрупування акцій – обєднання акцій кількох акціонерних товариств, які перетворюються в одне. Ця операція можлива, якщо акції знаходяться в системі електронного обігу.

 

32. Фундаментальний та технічний аналіз фінансових активів.

Фундаментальний аналіз ґрунтується на таких твердженнях:

1. акції мають внутрішню вартість, яка визначається майбутнім доходом або чистими активами;

2. оцінка майбутніх доходів ґрунтується на інформації про компанію, галузь та товар, що вона постачає на ринок.

3. вивчення компанії зводиться до розгляду сильних і слабких сторін та переваг над іншими компаніями.

4. коли ціна на акції завищена їх треба продавати, коли занижена продавати.

Технічний:

1. по минулих і нинішніх цінах можна визначити ймовірнісну зміну в майбутньому.

2. якщо зміни зафіксувати, то можна визначити низку закономірностей.

3. на основі цих закономірностей визначають тенденції зміни цін у майбутньому. Вивчення цих тенденцій скеровує до купівлі чи продажу акцій.

 

33. Фондові індекси.

Фондовий індекс – це середній показник ринкових цін акцій. Ціни окремих акцій досить тісно пов’язані із загально ринковою тенденцією, яка відображається фондовим індексом.

За методом розрахунку їх поділяють на:

- прості середні арифметичні

- середні геометричні

- середні арифметичні зважені

За широтою охоплення ринку:

- «блакитних фішок» - включають кілька десятків найбільш популярних акцій.

- загальноринкові – включають кілька сотень акцій, що обертаються на даному ринку.

- галузеві – включають акції підприємств певної галузі (транспортні, електричні).

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1243. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия