Студопедия — Стратегія і тактика
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стратегія і тактика






· Тактика - конкретні дії, сукупність яких приводить до загального результату

· Стратегія - загальна карта, яка направляє всі ці дії у напрямку до досягнення чіткої мети

 

 

Визначення стратегічного планування [1]

 

Стратегічне планування – це впорядковані дії з формулювання фундаментальних рішень і розробки заходів, що формують і спрямовують діяльність з ГП. Проведення стратегічного планування дозволяє визначити, чи є бажані цілі в галузі державної політики реалістичними і досяжними, і які з інструментів адвокасі необхідно застосувати під час впровадження відповідної кампанії. Ступінь використання елементів стратегічного планування організаціями громадянського суспільства є показником їх організаційного розвитку.

 

Стратегія – це загальна “карта”, за якою спрямовується використання конкретних дій чи тактичних прийомів в напрямку чітко визначених і реалістично досяжних цілей. Стратегічне планування включає реалістичну оцінку того, де наразі знаходяться організації громадянського суспільства, куди вони хочуть йти, і як їм туди дістатися. Стратегічне планування є конче необхідним для проведення оцінки. Не знаючи, з чого організація розпочинає свою діяльність, важко оцінити досягнутий прогрес.

 

Важливість стратегічного планування

 

Стратегічне планування призводить до визначення низки конкретних цілей, розробки плану заходів, спрямованих на досягнення цих цілей, а також механізмів оцінки прогресу в напрямку досягнення встановлених цілей впродовж кампанії адвокасі. Як і для мандрівників під час подорожі, ретельне стратегічне планування до початку самої кампанії з адвокасі створює “карту”, за якою учасники кампанії рухаються до “остаточного пункту призначення”.

 

Модель стратегічного планування на основі 10 запитань

 

Питання з 1 по 6 стосуються зовнішнього середовища.

1. Політичний клімат: Чи є політичне середовище таким, за якого організація, що проводить кампанію з адвокасі, чи питання, яке вона намагається вирішити, має реальні шанси на успіх?

2. Цілі і завдання кампанії: В чому полягає проблема? Чого хоче організація? В чому полягають ризики та можливі негативні наслідки кампанії з адвокасі?

3. Ключові гравці: Хто може сприяти реалізації кампанії? Хто може стати на заваді реалізації кампанії? Хто в межах і поза межами уряду може підтримати або виступити проти організація?

4. Ключове повідомлення: Що необхідно донести до ключових гравців? Чи передбачаються різні ключові повідомлення для різних цільових аудиторій?

5. Вісник: Хто має донести ключове повідомлення до ключових гравців?

6. Механізми донесення ключового повідомлення: Яким чином організація повинне донести ключове повідомлення?

 

Питання з 7 по 10 стосуються внутрішнього середовища

 

7. Організаційні ресурси: Які ресурси має організація для виконання різних завдань протягом кампанії? На що має спиратися організація під час своєї діяльності?

8. Прогалини, труднощі: На які компоненти організація повинна звернути увагу в плані їх покращання і розвитку? Чи мають потенційні союзники організація необхідну спроможність?

9. Послідовність кроків: З чого організація повинна почати свою діяльність? Якою має бути належна послідовність впровадження різних компонентів кампанії адвокасі?

10. Оцінка: Як організація оцінюватиме ефективність впроваджуваної кампанії? Яким чином організація вноситиме необхідні корективи?

Використання моделі для стратегічного планування:

1. Політичний клімат: Чи є політичне середовище таким, за якого організація, що проводить кампанію з адвокасі, чи питання, яке вона намагається вирішити, має реальні шанси на успіх?

 

Будь-яка ефективна кампанія з адвокасі повинна спочатку оцінити, чи є політичне середовище, в умовах якого здійснюватиметься компанія, достатньо сприятливим як для організації, так і для обстоюваного нею питання. За певної політичної ситуації кампанія з питань конституційної реформи може виявитися нежиттєздатною, тоді як кампанія із захисту екологічно вразливих регіонів навпаки може мати шанси на успіх. Рішення, що ухвалюються на усіх етапах стратегічного плану, також повинні враховувати результати оцінки політичного середовища. Рішення щодо формулювання питань, цільових установ і осіб, що ухвалюють рішення, ключового повідомлення і вісника, а також створення коаліцій приймаються на основі оцінки політичного середовища.

2. Цілі і завдання кампанії: В чому полягає проблема? Чого хоче організація? В чому полягають ризики та можливі негативні наслідки кампанії з адвокасі?

 

У кожній кампанії з адвокасі необхідно чітко визначити проблему і бажану політичну мету. Місцева система водопостачання є незадовільною і місцева спільнота хоче мати доступ до якісної питної води? Центральні органи влади перешкоджають вільному обміну ідеями і неурядові групи хочуть добитися публікації матеріалів без цензури?

Чітко визначивши проблему і можливі варіанти її вирішення, необхідно розглянути потенційні ризики, пов’язані з реалізацією кампанії адвокасі. Піднявши певне питання і розпочавши кампанію адвокасі з його вирішення, завжди існує ризик, що ухвалене рішення буде не таким, як цього б хотілося. Наприклад, добиваючись розширення заповідника, існує ризик, що особи або організації, які прагнуть використовувати його ресурси у власних інтересах, скористаються дебати в рамках кампанії, щоб навести аргументи стосовно того, що заповідник вже і так займає занадто велику територію і її необхідно зменшити.

Організації, що проводять кампанію з адвокасі, не завжди можуть контролювати перебіг подій, тому ризик негативних наслідків кампанії може переважити вірогідність ухвалення бажаного рішення. Цей ризик треба ретельно і об’єктивно оцінити, перш ніж розпочинати кампанію з адвокасі.

3. Ключові гравці: Хто в органах влади може сприяти реалізації кампанії? Хто в органах влади може стати на заваді реалізації кампанії? Хто в неурядовому секторі може підтримати або виступити проти вас?

 

Дуже важливо визначити ті державні установи та/або тих державних посадових осіб, які спроможні сприяти або, навпаки, блокувати досягнення бажаних політичних результатів. Вирішення питання може залежати від адміністративного органу, який вводить в дію певні нормативні положення або здійснює контроль за дотриманням стандартів, судових інстанцій, спроможних примусити органи виконавчої влади дотримуватися вимог закону, або ухвалення певних законодавчих положень. Часто необхідно або доцільно добиватися вирішення проблемного питання за декількома напрямками. Але у будь-якому випадку, необхідно ретельно розглянути усі можливі варіанти, що можуть сприяти або стати на заваді вашій громадсько-політичній позиції.

 

Визначивши відповідні установи державної політики, необхідно в кожній установі визначити ключових осіб, які можуть вплинути на результат. Такою особою може бути парламентар, міністр, чиновник або обрана посадова особа. Головне завдання полягає в тому, щоб визначити ключових осіб, задіяних в процес ухвалення рішення, як тих, хто підтримає позицію організація, так і тих, хто виступатиме проти неї. Аналогічно, визначення тих недержавних інтересів та організацій, що можуть бути союзниками або опонентами організація під час реалізації кампанії з адвокасі, має велике значення для стратегічного планування. Визначення союзників і опонентів як в межах, так і поза межами уряду, допоможе кампанії з адвокасі мобілізувати підтримку і нейтралізувати опозицію.

 

4. Ключове повідомлення: Що необхідно донести до ключових гравців? Чи передбачаються різні ключові повідомлення для різних цільових аудиторій?

 

Сформулювавши питання, визначивши бажаний результат, а також установи і гравців, спроможних сприяти його досягненню, необхідно розробити ключове повідомлення, яке може переконати таких гравців і залучити їх на сторону організації. Для різних установ і осіб можуть використовуватися різні ключові повідомлення. Наприклад, якщо кампанія з адвокасі включає як судовий процес, так і роботу з адміністративними органами, ключові повідомлення для суду і відповідного адміністративного органу можуть суттєво відрізнятися: у першому випадку – акцент на аргументи суто правового характеру, у другому – акцент на переваги варіанту, що його пропонує організація, порівняно до інших можливих варіантів вирішення питання. У подальших розділах ми більш детально зупинимося на тому, що для забезпечення впливу на громадську думку можуть використовуватися різні або по різному представлені ключові повідомлення.

5. Вісник: Хто має донести ключове повідомлення до ключових гравців?

 

Необхідно ретельно підійти до вибору найефективнішого вісника для кожної цільової аудиторії. Висококваліфікований юрист, залучений для участі у судовому процесі, може виявитися далеко не найкращим доповідачем під час слухань щодо певного питання у парламентському комітеті. Вибір вісника може бути таким же життєво важливим питанням, що і зміст самого ключового повідомлення.

 

6. Механізми донесення ключового повідомлення: Яким чином організація повинне донести ключове повідомлення?

 

Засіб, за допомогою якого передається ключове повідомлення, також варіюватиметься в залежності від питання і, власне, самого ключового повідомлення. Часто кампанії з адвокасі передбачають використання різноманітних ЗМІ, з метою забезпечення максимально ефективного донесення ключового повідомлення і якнайширшого розповсюдження інформації серед цільової аудиторії.

 

7. Організаційні ресурси: Які ресурси має організація для виконання різних завдань протягом кампанії? На що має спиратися організація під час своєї діяльності?

 

Оцінка інституціональної спроможності для виконання вищезазначених завдань допоможе організації визначити, що можна зробити за наявних ресурсів. В організації, що впроваджує кампанію з адвокасі, може працювати фахівець, який має добре налагоджені контакти на радіо і телебаченні, і може взяти на себе організацію і впровадження цього компоненту кампанії. За аналогією, організація може мати внутрішні ресурси для проведення судових процесів, лобіювання певних питань в законодавчому органі тощо. Оцінка наявних ресурсів дає можливість визначити не лише сильні сторони організації, але також виявити недоліки, прогалини і труднощі, що очікують на організацію.

 

8. Прогалини, труднощі: На які компоненти організації повинна звернути увагу в плані їх покращання і розвитку? Чи мають потенційні союзники організації необхідну спроможність?

 

Визначивши сильні сторони і наявні ресурси, організація повинна об’єктивно оцінити будь-які недоліки, що їх необхідно усунути. Наприклад, досягнення бажаного політичного результату може вимагати доступу до експертних знань і досвіду, що їх не має організація. Залучення такого досвіду через встановлення партнерських відносин з іншою „спорідненою” організацією або шляхом залучення фахівця, який має такі знання і досвід, є необхідним кроком у розробці кампанії з адвокасі.

 

9. Послідовність кроків: З чого організації повинна почати свою кампанію? Якою має бути належна послідовність впровадження різних компонентів кампанії адвокасі?

 

Часові рамки кампанії з адвокасі та послідовність впровадження різних її компонентів можуть бути вирішальним чинником у досягненні бажаного результату. Ретельно продуманий часовий графік впровадження кампанії є важливим компонентом будь-якої кампанії з адвокасі.

 

10. Оцінка: Як організація оцінюватиме ефективність впроваджуваної кампанії? Яким чином організація вноситиме необхідні корективи впродовж кампанії?

 

Об’єктивна періодична самооцінка кампанії з адвокасі дозволить організації оцінити прогрес в напрямку досягнення остаточної мети. Під час оцінки необхідно переглядати ефективність кожного елементу робочого плану і необхідність внесення коректив у визначену стратегію. На додаток до оцінки впроваджуваних заходів, постійний перегляд припущень і зовнішніх чинників, що впливають на ефективність робочого плану, має життєво важливе значення для забезпечення успішності кампанії з адвокасі.








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 399. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия