Студопедия — Порядок взаємодії функціональних і територіальних підсистем Єдиної системи цивільного захисту населення і територій.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок взаємодії функціональних і територіальних підсистем Єдиної системи цивільного захисту населення і територій.






Сутність взаємодії при виконанні завдань цивільного захисту міститься в узгодженні і об’єднанні зусиль органів управління сил та засобів ЦО, які задіяні для проведення аварійно-рятувальних робіт в осередках і зонах ураження, як по цілям, завданням, способам їх виконання так і по місцю та часу.

Організація взаємодії по цілям, задачам і заходам міститься у визначенні ролі і місця кожного органу управління, формування в досягненні поставленої мети, виконанні кожного поставленого завдання і проведення кожного наміченого заходу.

Організація взаємодії за способами виконання поставлених завдань і заходів - це визначення порядку використання сил і засобів різного призначення при виконанні завдань і проведені заходів, а також форм маневру ними в ході виконання поставлених завдань.

Організація взаємодії за місцем проведення аварійно-рятувальних робіт складається із узгодження зусиль за напрямками, маршрутами, районами, об’єктами та дільницями рятувальних робіт.

Організація взаємодії за часом – це узгодження зусиль за термінами виконання завдань проведення заходів, а також за іншими тимчасовими показниками.

Організація взаємодії при виконанні завдань цивільного захисту означає: встановлення єдиних сигналів, єдиної системи кодування карт, документів тощо, порядку обміну взаємною інформацією, порядку організації взаємодії територіальних та відомчих сил ЦЗ, створення спеціальної системи зв’язку взаємодії, порядку надання допомоги силами і засобами ЦЗ, а також контролю за виконанням встановленого порядку взаємодії.

Організація взаємодії між органами управління ЄСЦЗ включає: визначення кола виконавців і їх конкретних обов’язків при виконанні заходів ЦЗ; узгодження зусиль виконавців за способами виконання задач, місцем і часом; призначення головних виконавців заходів, які відповідають за безпосередню координацію зусиль сил і засобів ЄСЦЗ залучаються; встановлення єдиних сигналів управління і порядку обміну інформацією між виконавцями, творення зв’язку взаємодії; визначення порядку здійснення контролю за практичною підтримкою взаємодії у ході проведення заходів ЦЗ

Порядок взаємодії між формуваннями в процесі проведення аварійно-рятувальних робіт визначають відповідальні уповноважені керівники робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і особи, які очолюють проведення робіт на відповідних об’єктах (дільницях).

Взаємодія у подоланні наслідків надзвичайних ситуацій організовується через спеціально визначені оперативні групи органів управління (координуючих та постійних).

З метою запобігання надзвичайним ситуаціям, своєчасного і ефективного реагування, у відповідності з розробленим планом, організовується взаємодія органів управління та підпорядкованих їм сил, а саме:

– визначаються органи управління, які взаємодіють за надзвичайних ситуацій, склад і кількість сил і засобів реагування на надзвичайну ситуацію;

– погоджується порядок спільних дій сил реагування на надзвичайну ситуацію з визначенням основних завдань, місця, часу і способів їх виконання;

– розв'язуються питання всебічного забезпечення спільних заходів. що здійснюватимуться органами управління з питань надзвичайних ситуацій ти підпорядкованими їм силами, у тому числі взаємного надання допомоги транспортними, інженерними, матеріальними, технічними та іншими засобами;

– установлюється порядок приведення до готовності і організації управління спільними діями органів управління з питань надзвичайних ситуацій і сил у процесі виконання завдань.

Залежно від обставин, масштабу, характеру та можливого розвитку надзвичайної ситуації взаємодія організується на регіональному, місцевому та об'єктовому рівні між органами управління (постійним та повсякденним), силами територіальної підсистеми та відповідного рівня органами управління й силами територіальних структур функціональних підсистем, а також силами недержавних підприємств, установ і організацій які беруть участь у виконанні робіт по попередженню та ліквідації надзвичайних ситуацій, під керівництвом відповідної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Планування роботи Єдиної системи цивільного захисту населення і територій.

Головним обов’язком начальників і органів управління ЄСЦЗ всіх ланок є завчасне планування заходів цивільного захисту населення і територій. Планування повинно бути реальним, цілеспрямованим і конкретним.

Реальність – одна із головних вимог до планування і забезпечується всебічним і глибоким аналізом стану цивільного захисту відповідної ланки, правильною оцінкою обстановки, яка може скластися на тій чи іншій території (галузі, об’єднанні, на об’єкті господарської діяльності), старанними розрахунками, точним обліком людських і матеріальних ресурсів і можливостями, специфіки місцевих умов, а також часу, необхідного для виконання покладених завдань.

Цілеспрямованість в плануванні заключається в умінню визначити головні задачі, визначити особливо важливі заходи, на вирішенні яких повинні бути зосереджені головні зусилля керівників, органів управління і служб цивільного захисту.

Конкретність планування припускає, що всі заплановані заходи і дії повинні мати визначений об’єм, зміст і бути узгодженні між собою за метою, місцем, часу, складу сил, способам їх виконання. Крім цього, в планах повинні бути визначенні конкретні посадові особи, які відповідальні за виконання заходів і здійснення контролю.

Планування заходів дня запобігання надзвичайним ситуаціям і зменшення (мінімізації) їх можливих наслідків здійснюється всіма ланками територіальної підсистеми з урахуванням імовірності й прогнозованих ризиків виникнення та можливих масштабів наслідків.

Запобіжні заходи плануються спільно із заходами проведення будівельних, ремонтних та відновлювальних робіт окремими розділами або розробляються окремі документи щодо їх планування.

Заходи щодо розвитку та вдосконалення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій відображаються у відповідних планах (програмах) соціально-економічного розвитку окремими розділами або розробляються окремі плани розвитку та вдосконалення цивільного захисту населення і територій.

Планування заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій всіма ланками територіальної підсистеми здійснюється залежно від прогнозованих видів надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути на відповідній території (у галузі, на об'єкті). характеру їх походження та відповідних завдань органів і підрозділів цивільного захист). зокрема на випадок загрози виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, на особливий період, участі в територіальній обороні та антитерористичній діяльності.

На підставі методичних рекомендацій Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій органами управління територіальної підсистеми розробляються плани цивільного захисту населення і територій від надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру й на особливий період.

Організаційно-методичне керівництво плануванням дій територіальної підсистеми здійснює територіальний орган Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, на який покладається

забезпечення стратегічного і оперативного планування в рамках ЄСЦЗ;

збирання, оброблення і доведення до виконавців інформації, необхідної для планування і управління, включаючи інформацію про стан і потенційну небезпеку об'єктів і природних явищ, потенційну загрозу, оцінку ризику (з урахуванням прогнозованих і фактичних метеорологічних, сейсмічних та інших обставин).

Заходи щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, що стосуються особливого періоду, участі в територіальній обороні та антитерористичних операціях розробляються в окремих плануючих документах закритого (обмеженого) користування відповідно до законодавства у сфері оборони, мобілізації, територіальної оборони та боротьби з тероризмом.

Контрольні питання до розділу для самостійної підготовки

1. Організація взаємодії по цілям, задачам і заходам ЦЗ.

2. Організація взаємодії за способами виконання поставлених завдань.

3. Організація взаємодії за місцем проведення аварійно-рятувальних робіт.

4. Організація взаємодії за часом.

5. Вимоги до планування заходів ЦЗ.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 563. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия