Студопедия — ПЕРЕЛОМИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕЛОМИ






ПЕРЕЛОМИ КІСТОК ТАЗА.

Таз дбайливо стягують рушником або тканиною. На носилки установлюють дерев'яний щит (широку дошку) і обережно кладуть потерпілого, який повинен лежати на спині з трохи розведеними і зігнутими в колінах ногами (положення «жаби»). Під колінні суглоби підкладають згорнуті у виді валика одяг, ковдру, подушку. Госпіталізація в травматологічне відділення.

ПЕРЕЛОМИ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ.

Зупинка кровотечі: на рану накладають асептичну пов'язку, для знеболювання дають 1-2 таблетки анальгіну. Іммобілізація кінцівки шинами. Госпіталізація в травматологічне відділення. Перенесення на носилках у лежачому положенні.

ПЕРЕЛОМИ КІСТОК ГОМІЛКИ.

Зупинка кровотечі (у випадку відкритого перелому): накладення пов'язки і транспортної шини. Для знеболювання -1 -2 таблетки анальгіну. Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні.

ПЕРЕЛОМ КІСТКИ СТОПИ.

Накладення шини на стопу з переходом на гомілку. Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування на носилках у сидячому положенні.

ПЕРЕЛОМ КЛЮЧИЦІ.

Ушкоджену руку, зігнуту в ліктьовому суглобі, прибинтовують до тулуба. За відсутності перев'язного матеріалу руки заводять за спину, кладуть на них ціпок і закріплюють її в ліктьових згинах. Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування в сидячому положенні.

ПЕРЕЛОМ КІСТОК ПАЛЬЦІВ КИСТІ.

При травмі одиночного пальця накладають дротову шину. При значних ушкодженнях пальцям додають положення як при обхваті м'яча - у кисть кладуть невеликий предмет, пальці укладають у «хватальному» положенні і бинтують. Направляти у травматологічний пункт або травматологічне відділення.

ПЕРЕЛОМИ РЕБЕР.

Накласти здавлювальну пов'язку на грудну клітку (бинт, рушник або простирадло). Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування на носилках у сидячому положенні.

ПЕРЕЛОМ КІСТКИ ЗВОДУ ЧЕРЕПА.

При відкритих ушкодженнях накладають асептичну пов'язку, холодний компрес (сніг або вода в поліетиленовому пакеті). Госпіталізація в нейрохірургічне (травматологічне) відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні. Постраждалого обережно кладуть на носилки, щоб уникнути асфіксії блювотними масами, голову повертають набік. Для додання голові нерухомості, навколо неї у виді бублика утворюють валик із ковдри або одягу.

ПЕРЕЛОМИ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ.

Пов' язка на рану або тампонація носа, іммобілізація кісткових відламків імпровізованою шиною. Госпіталізація в стоматологічне (травматологічне) відділення.

ТРАВМИ

РАНИ.

При усіх видах ран їх обробляють йодом і накладають асептичну пов'язку, що одночасно є і способом зупинки кровотечі, і засобом захисту від інфекції. Сильну кровотечу припиняють за допомогою джгута і тампона. При великих ранах кінцівок застосовують іммобілізацію шинами з підручних предметів. Госпіталізація в травматологічне або хірургічне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні. При невеликих ранах, що не супроводжуються сильною кровотечею, потерпілого направляють у травматологічний пункт або поліклініку.

 

ПОРАНЕННЯ ГРУДЕЙ І ЛЕГЕНЬ.

При усіх видах поранення грудей і легень краї рани змазують йодною настоянкою і накладають герметичну пов'язку (марлеві серветки заклеюють смужками липкого пластиру). Госпіталізація в хірургічне відділення. Транспортування на носилках із піднятим підголівником. По дорозі в лікарню потерпілому дають кисень.

ПОРАНЕННЯ СЕРЦЯ.

Потерпілому забезпечують горизонтальне положення, накладають пов'язку на рану. Госпіталізація у хірургічне відділення. Транспортування в лежачому положенні. По дорозі в лікарню потерпілому дають кисень.

 

ПРОНИКАЮЧІ ПОРАНЕННЯ В ЖИВІТ.

Пов'язка на рану. Внутрішні органи, що випали, не вправляють. Знеболюючих засобів не дають. Термінова госпіталізація в хірургічне відділення. Обережне транспортування на носилках. По дорозі дають кисень.

 

ЗАКРИТА (ТУПА) ТРАВМА ЖИВОТА БЕЗ УШКОДЖЕННЯ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ.

Потерпілому забезпечують горизонтальне положення. На живіт кладуть міхур із льодом. Ніяких знеболюючих засобів не застосовують. Госпіталізація в хірургічне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні.

 

СТРУС ГОЛОВНОГО МОЗКУ.

Потерпілому забезпечують горизонтальне положення, щоб уникнути блювоти, голову повертають убік. Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні. По дорозі стежать за положенням голови.

 

ЗАБИТЕ МІСЦЕ ГОЛОВНОГО МОЗКУ.

Потерпілому забезпечують горизонтальне положення. Госпіталізація в травматологічне відділення. Транспортування на носилках у лежачому положенні.

ШОК

Негайно усувають дії факторів, що травмують. Зупиняють кровотечу шляхом накладання здавлюваної пов'язки, роблять іммобілізацію шинами при ушкодженні кінцівок. При термінальному стані проводять штучне дихання «з рота в рот» і непрямий масаж серця. Щоб уникнути ускладнень, як можна рідше перекладають і повертають потерпілого. Екстренна госпіталізація (на носилках) у реанімаційне або травматологічне відділення.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 261. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия