Студопедия — Поняття держави
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття держави






ВСТУП

Курс теорії держави і права є фундаментальною, методологічною юридичною дисципліною в системі спеціальної юридичної освіти, що сприяє підготовці юристів високої кваліфікації, активних учасників процесу створення демократичної соціальної правової держави України в умовах поступового формування громадянського суспільства.

Загальна теорія держави і права як базова дисципліна безпосередньо задіяна у формуванні професійних якостей майбутніх фахівців та закладає їх основу, а її завдання обумовлені її місцем у системі навчальних юридичних дисциплін та полягають у наступному:

- по-перше, загальна теорія держави і права озброює студентів знаннями найбільш загальних, основоположних закономірностей державно-правового життя суспільства. Вона покликана забезпечити основу підготовки юриста широкого профілю;

- по-друге, закладає фундамент правової культури майбутніх фахівців, їх юридичного мислення, формує у студентів науковий юридичний світогляд, здатність ухвалювати юридично коректні рішення в професійній сфері;

- по-третє, дає перші уявлення про основні державно-правові поняття та категорії, які необхідні для ефективного опанування галузевих та інших юридичних дисциплін.

Головне завдання курсу: формування уміння з виважених, наукових позицій давати належну оцінку складним явищам та процесам державно-правової дійсності, розкривати їх сутність, розуміти їх соціальне призначення, місце і роль у політичній та правовій системах суспільства, плідно сприяти розв'язанню різноманітних проблем державного і правового будівництва.

Поставлені цілі досягаються шляхом засвоєння найбільш загальних і важливих закономірностей виникнення, розвитку й функціонування держави і права, що є предметом даної науки. Урахування цих закономірностей і використання кращих гуманітарних і демократичних державно-правових здобутків людської цивілізації є неодмінною умовою розбудови в Україні європейських стандартів державності й формування такої правової системи, що реально забезпечує широко визнані сучасні міжнародні стандарти прав і свобод людини і громадянина. Система загальної теорії держави і права відтворюється в програмі навчальної дисципліни "Теорія держави і права".

При вивченні даного курсу використовуються такі методи навчання, як лекції, колоквіуми, семінарські заняття, написання рефератів зі спеціальної проблематики, виконання теоретико-аналітичних завдань, розв'язання тестових завдань, виконання індивідуальної роботи студентів у відповідних формах.

Викладання відбувається за кредитно-модульною системою, яка передбачає як модульний принцип викладення матеріалу, так і поточний модульний контроль (ПМК) за засвоєнням знань із теорії держави і права (табл.1, с.53). Підсумковою формою контролю є іспит, коли перевіряються рівень засвоєння теоретичних знань, уміння їх застосовувати при вирішенні конкретних юридичних справ.

У результаті вивчення теорії держави і права студенти повинні:

знати стан основних проблем загальної теорії держави і права, форми і функції держави, принципи організації і діяльності державного апарату;

розуміти сутність і значення правової форми регулювання суспільних відносин, зміст основних правових інститутів, структуру системи права, форми і принципи реалізації права, поняття норми права та її відмінність від інших регуляторів суспільних відносин;

уміти правильно тлумачити і застосовувати норми права, знати основні елементи механізму правового регулювання.

Посібник містить узгоджену з новим підручником тематику семінарських занять у межах змістових модулів (ЗМ) та питання для обговорення, словник термінів з теорії держави і права, рекомендації щодо самостійної та індивідуальної роботи студентів, а також проведення ПМК знань студентів з урахуванням кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

2. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

№ п/п Тема Всього годин У тому числі
лекції практичні заняття самостійна робота індивідуальна робота
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І. Наукознавчі та історичні аспекти загальної теорії держави і права
  Теорія держави і права: предмет, функції, місце в системі суспільних і юридичних наук          
  Методологія теорії держави і права          
  Походження держави і права          
  ПМК по ЗМ І          
  Всього по ЗМ І          
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІІ. Загальне вчення про державу
  Поняття держави 9,5       0,5
  Функції держави 9,5       0,5
  Форма держави 9,5       0,5
  Механізм держави і державний апарат 9,5       0,5
  ПМК по ЗМ ІІ          
  Всього по ЗМ ІІ          
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІІІ. Загальне вчення про право
  Поняття права          
  Право в системі соціального регулювання 8,5       0,5
  Формування та джерела права 9,5       0,5
  Принципи права 8,5       0,5
  Правове регулювання суспільних відносин 8,5       0,5
  ПМК по ЗМ ІІІ          
  Всього по ЗМ ІІІ          
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ ІV. Нормативна основа правового регулювання
  Норми права          
  Система права і система законодавства          
  Нормативно – правовий акт. Юридичні колізії 9,5       0,5
  Систематизація нормативних актів. Нормотворча техніка 8,5       0,5
  ПМК по ЗМ ІV          
  Всього по ЗМ ІV          
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ V. Реалізація права
  Правові відносини          
  Правова поведінка та юридична відповідальність 9,5       0,5
  Застосування норм права          
  Тлумачення норм права 8,5       0,5
  ПМК по ЗМ V          
  Всього по ЗМ V          
ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ VI. Правова держава і правова система
  Права, свободи та обов'язки людини і громадянина          
  Громадянське суспільство і держава. Демократична держава          
  Правова соціальна держава          
  Правова свідомість і правова культура 9,5       0,5
  Правова система суспільства 6,5       0,5
  ПМК по ЗМ V          
  Всього по ЗМ V          
  Разом по всіх модулях          

 

ЗАТВЕРДЖЕНО вченою радою Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого (протокол № 11 від 29.06.2007 р.)

3. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА";

1. Предмет загальної теорії держави і права

Поняття юридичної науки. Обґрунтування наукового характеру юриспруденції. Система юридичних наук: теоретичні, історико-юридичні, галузеві, спеціальні (прикладні) науки, науки, що вивчають зарубіжні державу і право, наука міжнародного права.

Загальна теорія держави і права як фундаментальна юридична наука: поняття та риси. Предмет загальної теорії держави і права, його структура.

Функції загальної теорії держави і права: пізнавальна, евристична, наукового передбачення, допомоги практиці, світоглядна, інтеграційна, методологічна.

2. Методологія правової науки

Методологія і методи в пізнанні держави і права: поняття і значення.

Загальні (філософські) підходи до дослідження держави і права: діалектичний і метафізичний, матеріалістичний та ідеалістичний підходи. Феноменологічний, герменевтичний, енергетичний, антропологічний, комунікативний підходи до вивчення державно-правових явищ.

Загальнонаукові методи пізнання держави і права. Зміст та особливості логічного, історичного та системного методів.

Спеціальні методи правознавства: статистичний, конкретно-соціологічний, психологічний, кібернетичний методи, методи моделювання і соціального експерименту.

Власні методи правознавства: формально-юридичний та порівняльно-правовий.

3. Загальна теорія держави і права в системі суспільних і юридичних наук

Становлення загальної теорії держави і права як самостійної науки. Роль енциклопедії права та філософії права у процесі формування загальної теорії держави і права.

Загальна теорія держави і права та суспільні науки (філософія, соціологія, політологія, економічна теорія, соціальна психологія).

Загальна теорія держави і права в системі юридичних наук. Зв'язки теорії держави і права з історико-юридичними, галузевими, спеціальними (прикладними) юридичними науками та науками, що вивчають зарубіжні державу і право, наукою міжнародного права.

Загальна теорія держави і права як навчальна дисципліна, її завдання та система.

4. Походження держави і права

Родова община: поняття та характерні особливості. Публічна влада та органи самоврядування в родовій общині. Поняття, риси та функції соціальних норм (мононорм) первісного суспільства.

Причини, загальні закономірності та передумови виникнення держави і права. Значення географічних, демографічних та інших чинників у процесі виникнення держави. Способи (шляхи) виникнення держави в різних регіонах світу. Основні чинники, що вплинули на виникнення права (економічні, політичні, антропологічні тощо).

Загальна характеристика основних теорій походження держави і права: теологічної, патріархальної, договірної, насильства, психологічної, марксистської (класової), расової та інших теорій.

Ознаки держави і права, що відрізняють їх від самоврядування та нормативного регулювання первісної общини.

Поняття держави

Поняття і ознаки держави. Держава як багатоаспектне явище: "держава як народ", "держава як країна", "держава як влада". Соціологічний, політологічний та правовий вимір держави.

Поняття державної влади та її джерело в демократичній державі. Держава як апарат (механізм) політичної влади.

Поняття державного суверенітету, його ознаки. Внутрішній і зовнішній суверенітет. Суверенітет і суверенні права. Співвідношення державного, народного та національного суверенітету. Світові інтеграційні процеси і державний суверенітет.

Типологія держави. Формаційний та цивілізаційний підходи до типології держави.

6. Функції держави

Поняття функцій держави. Зміст функцій держави і об'єкти їх впливу.

Класифікація функцій держави. Загальносоціальні функції та функції захисту групових інтересів. Головні та похідні функції держави. Постійні та тимчасові функції держави.

Внутрішні та зовнішні функції держави. Характеристика внутрішніх функцій держави: функція охорони прав і свобод людини і громадянина, економічна, соціальна, екологічна, інформаційна функції держави, функції оподаткування та фінансового контролю, розвитку культури, науки і освіти, забезпечення режиму законності й правопорядку.

Зовнішні функції держави: функції оборони країни, забезпечення миру і підтримки світового порядку, міжнародного співробітництва та інтеграції в світовий простір.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 501. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия