Студопедия — Комплексний аналіз факторів культури зовнішнього середовища і врахування національних стереотипів поведінки у міжнародному менеджменті
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Комплексний аналіз факторів культури зовнішнього середовища і врахування національних стереотипів поведінки у міжнародному менеджменті






 

Економічний, політичний та правовий аналіз зовнішнього середовища дозволяє визначити і оцінити, чи має сенс для фірми робота у даному регіоні, країні. Якщо ж відповідні висновки зроблені і узгоджені із стратегічними завданнями фірми, на перший план виступає завдання максимально ефективної роботи в обраних країнах [21].

Це завдання включає дві базові складові: з одного боку, необхідний вибір відповідних організаційних форм і масштабів проникнення. Друга складова ефективної роботи фірми у країні перебування - врахування і ефективне використання культурного середовища країни.

 

Роль культурного фактору в міжнародному менеджменті. Розрізняють три основні принципові позиції:

1.Першу представляють так звані універсалісти: їх точка зору полягає в тому, що значення культурного фактору перебільшено і, оскільки всі люди більш менш однакові, не потрібно робити будь-які суттєві поправки на культуру і тим більше чекати від них суттєвого приросту ефективності управління національними колективами.

2.Прихильники іншої позиції стверджують, що країни і нації розрізняються не за культурною традицією, а головним чином - рівнем економічного розвитку. Цей підхід так і називається: економіко-кластерний. У відповідності до нього міжнародний менеджер повинен шукати відповіді на питання ефективного управління саме у контексті порівняльного економічного розвитку країн перебування і країни базування.

3.Третя точка зору відстоює важливу роль саме культурного середовища, вважаючи, що його вивчення і практичне використання відповідних результатів підвищує ефективність міжнародного менеджменту. Більше того, особливості країн, абсолютно несхожих саме у культурно-історичному розвитку, дають часто однаково високі кінцеві економічні результати, але побудовані на абсолютно різних управлінських підходах.

Основними аспектами культурного середовища є:

- фізичні особливості;

- поведінка;

- належність до групи;

- значення роботи, професії;

- ієрархія потреб;

- комунікації.

Отже, вивчення і врахування національно-культурних особливостей окремих працівників буде підвищувати ефективність їх роботи і діяльність міжнародної організації в цілому, а також забезпечувати всередині фірми і в її зовнішньому середовищі атмосферу національно-культурної гармонії і соціального миру, цих найважливіших складових того, що можна назвати якістю життя в організації.

 

Комунікації в системі міжнародного менеджменту. Однією із найскладніших проблем культурної взаємодії у системі міжнародного менеджменту є комунікації.

Практика менеджменту дозволяє виділити і сформулювати ряд ключових проблем, з якими зіштовхується менеджер ТНК у повсякденній роботі і які суттєво залежать від культурного середовища [3, 21].

1. Мовні бар’єри.

Першою і природною перепоною для ефективних комунікацій в міжнародній фірмі є часто мовні бар’єри. Практика міжнародного бізнесу виробила декілька основних рецептів вирішення цієї проблеми, і першим серед них є спілкування на основній мові міжнародних комунікацій - англійській. Знання англійської в обсязі, достатньому для серйозних ділових контактів, - абсолютна вимога для будь-якого менеджера у сучасних умовах.

Суттєву допомогу і в подоланні самого мовного бар’єру, і в налагодженні комунікацій всередині міжнародної фірми надають місцеві спеціалісти і менеджери, які володіють мовою країни базування.

2. Невербальне спілкування.

Важливими є оцінка і врахування спілкування без слів (жестів, поз, форм привітання, різних ритуалів і т.д.). За даними Мехребієна лише 7% головної інформації під час спілкування передається словами, а 55% сприймається через вираз обличчя, пози, жести, 38% - через інтонації і модуляції голосу. Не вчасно вставлена у розмову пауза, безневинний (з точки зору своєї культури) жест, не адекватно сприйняті співбесідником із іншої культури, - все це може не лише спотворити враження від реально сказаного, але й визвати жорстку негативну особисту реакцію співбесідника, лише тому, що “ми сприймаємо людей іншої культури через призму нашої власної культури.

3. Сприйняття.

Немає сумнівів у тому, що негативний досвід, набутий раніше у спілкуванні з тією чи іншою особою, буде суттєво відбиватись на тому, як ми сприймаємо й інтерпретуємо інформацію, що отримуємо від неї. Однак наскільки сильніше можуть діяти уявлення, переконання і традиції національно-культурного характеру. Ось чому врахування нюансів сприйняття через призму іншої культури - необхідна риса професійно підготовленого менеджера.

4. Стереотипи.

Стереотипізація може розглядатись як похідна від неадекватного сприйняття: наклеювання деяких ярликів представникам іншої нації або культури призводить до відмови від об’єктивного сприйняття і аналізу інформації, заміни національними штампами.

Якщо бізнесмен вважає свого партнера хитрим шахраєм на тій підставі, що останній належить до певної нації, то навряд чи він буде сприймати ділову інформацію і поведінку партнера взагалі як чесну і відверту.

Національна стереотипізація, як правило, - досить складний продукт розвитку тієї чи іншої культури, впливу певної ідеологічної обробки, політичних подій та інших процесів. Ця проблема може досить суттєво ускладнити і контакти, і ділові зв’язки в міжнародному бізнесі. Тому головне завдання грамотного міжнародного менеджера полягає у подоланні цієї важкої спадщини.

5. Обставини часу і місця.

Тут можна виділили три головні моменти:

- значення плану і порядку в комунікаціях: їх дотриманню надається особливе значення у східній та ісламській культурі, у той час як західна - звертає на це набагато менше уваги. Зміна порядку зустрічі, узгодженої програми переговорів, спроба почати обговорювати раптово виникаючі теми - все це може бути розцінено представниками відповідних культур як спроба партнера погіршити їх позиції на переговорах і в майбутніх спільних справах взагалі;

- місце ділового контакту за певних обставин також відіграє значну роль в ефективності комунікацій;

- особливим питанням комунікації є повага до часу (пунктуальність). Цінність цієї якості дуже висока у США і в Європі, але, наприклад, країни латиноамериканського кластеру не приділяють цьому питанню серйозного значення, і запізнення бізнесмена на ділову зустріч на півгодини або, навіть, на годину не вважають великою проблемою.

6. Етика.

У будь-якій національній культурі питання моралі і етики відіграють першочергову роль, і вони можуть суттєво впливати на ефективність комунікацій. Від питань зовнішнього вигляду на ділових переговорах у чужій країні і до проблем моральної прийнятності тієї чи іншої реклами з точки зору норм даної культури - у всій цій широкій гамі питань міжнародний менеджер повинен бути ознайомлений з місцевою культурною традицією і проявляти максимум такту при оцінці прийнятності певних комунікаційних кроків та дій.

7. Інформація в системі управління.

Ще одна проблема, що суттєво впливає на ефективність комунікацій у міжнародній організації, - це вплив централізації і децентралізації в системах інформаційного обміну, обробки і прийняття рішень.

Загальновідомий той факт, що ділові культури різних націй суттєво відрізняються такими характеристиками як контроль над інформацією, що циркулює у фірмі, включаючи і ту, яка потрапляє у фірму із зовнішнього середовища, а потім надходить в середовище із фірми.

Наприклад, на думку дослідника Роберта Уорчестера, американські фірми поєднують явно виражену централізацію із забезпеченням безперешкодного інформаційного обміну між рівнями ієрархії, у той час як характерна риса англійського менеджменту - виключно інтенсивна однорівнева комунікація при вкрай обмеженій міжрівневій. Структури управління у фірмах арабських країн майже зовсім позбавлені будь-якого інформаційного обміну, а китайські системи менеджменту - строго ієрархічні з чітко дозованою і повністю контрольованою інформацією в умовах жорстко централізованого управління нею. Дуже цікаво трактується італійська комунікативна система, у якій інформація циркулює в рамках замкнутих частин окремих ієрархічних структур, а обмін інформацією між цими структурами майже не відбувається.

8. Етноцентризм.

Суттєвою перешкодою на шляху ефективної комунікації є прояви етноцентризму, тобто переконання у зверхності своєї нації над іншими в інтелектуальній, економічній, естетичній, силовій та різних інших сферах, не кажучи вже про крайній прояв цього явища - шовінізму. Викривлене сприйняття, упередженість оцінки, небажаність уважно аналізувати та інші негативні інформаційні наслідки етноцентризму очевидні.

Обговорення проблем комунікацій у міжнародному менеджменті робить очевидним твердження про те, що при всій їх різноманітності і складності міжнародний менеджер на етапі аналізу культурного зовнішнього середовища може зробити виключно багато для їх успішного вирішення в процесі здійснення зарубіжних бізнес-проектів. У будь-якому разі, цей аналіз застереже його від можливих помилок у сфері комунікацій, який на думку Ронена і Мескона забезпечує 60-80% ефективності діяльності фірми за кордоном.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 913. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия