Студопедия — Теоретична частина.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретична частина.






 

1) Поняття дисциплін планування.

Дисципліна планування - одна з ключових концепцій в багатозадачності і багатопроцесорних систем, як в операційних системах загального призначення, так і вопераційних системах реального часу.

 

2) Необхідність використання дисциплін планування.

Дисципліни планування потрібні для того, щоб ефективно навантажувати систему. Для забезпечення продуктивності системи потрібно дати завдання процесору.

 

Вимоги до дисципліни планування:

- Справедливість,

- Макс. пропускна здатність,

- Прийнятий час реакції,

- Гарантований час реакції,

- Передбачуваність,

- Врахування зовнішніх пріоритетів,

- Мінімальні накладні витрати по реалізації дисципліни комплексного використання ресурсів.

 

3) Базові дисципліни планування.

PSJN (preemptive SJN - SJN з витісненням) - поточний активний процес уривається, якщо його час виконання, щозалишився, більший, ніжуновоприбулогопроцесу. Дисципліна забезпечує ще більшу перевагу коротким процесам перед довгими. Зокрема, в ній усувається те зростання штрафного відношення для найкоротших процесів, яке має місце в SJN.

 

HPRN (highest penalty ratio next - з найбільшим штрафним відношенням - наступний) - дисципліна без витіснення, що забезпечує якнайкращі показники справедливості. Це досягається за рахунок динамічного перевизначення пріоритетів. Всякий раз при звільненні ЦП для всіх готових процесів обчислюється поточне штрафне відношення:

p[i]=(w[i]+t[i]) / t[i]

де i - номер процесу; w[i] - час, витрачений процесом на очікування; t[i] - тривалість процесу - передзадана або прогнозована. Для процесу p[i], що тільки що поступив=1. ЦП віддається процесу, що
Изм.
Лист
№ докум.
Подпись
Дата
Лист
 
Курсова робота 201-ТК
має найбільше значення p[i]. Для коротких процесів HPRN забезпечує приблизно ті ж показники

справедливості, що і SJN, для довгих - ближчі до FCFS. На великому діапазоні середньої тривалості процесів показники, забезпечувані HPRN, представляють середнє між SJN і FCFS і слабо залежать від тривалості. Ще одна гідність HPRN - в тому, що в часі очікування може враховуватися (з деякими ваговими коефіцієнтами) і очікування в інших чергах і, таким чином, виконується більш комплексний облік завантаження системи. Істотним недоліком методу є необхідність перевычисления штрафного відношення для всіх процесів при кожному перемиканні, що погано узгоджується із загальною політикою мінімізації накладних витрат в дисциплінах без витіснення.

 

SRR (selfish RR - егоїстичний RR) – метод з витісненням, що дає додаткові переваги виконуваним процесам, що дозволяє підвищити пропускну спроможність. Всі процеси розділяються на дві категорії - нові і вибрані. Новими вважаються ті процеси, які не отримали ще жодного кванта часу ЦП, решта всіх процесів - вибрані. Під час вступу до системи кожному процесу дається деякий пріоритет P0, однаковий для всіх процесів, який надалі зростає. В кінці кожного кванта часу перераховуються пріоритети всіх процесів, причому пріоритети нових процесів зростають на величину dA, а вибраних - на величину dB. ЦП віддається процесу з найвищим пріоритетом, а при рівності пріоритетів - тому, який раніше поставлений в чергу.

Показники дисципліни істотно залежать від вибраного співвідношення між dA і dB. При dB/dA=1 дисципліна вироджується в звичайну RR, при dB >> dA - в FCFS. Власне дисципліна SRR забезпечується в діапазоні значень 0<dB/dA<1.

FB (foreground-background - передний-задний плани) - черга готових процесів розщеплюється на дві підчерги - черга переднього плану і черга заднього плану. Черги обслуговуються по дисципліні RR, але чергу переднього плану має абсолютний пріоритет: поки в ній є процеси, черга заднього плану не обслуговується. Новий процес прямує в чергу переднього плану. Якщо процес використовував встановлене число N квантів в черзі переднього плану, але не завершився, він переводиться в чергу заднього плану.

 

MLFB (multiply level feed back - багаторівневі черги із зворотним зв'язком). Розщеплювання черги готових процесів на дві і більш за підчергу забезпечує селекцію процесів по тривалості - довші процеси потрапляють в черзі з великими номерами і, відповідно, з меншими пріоритетами. Дисципліна MLFB дуже ефективна для систем, що працюють в інтерактивному режимі.

4)
Изм.
Лист
№ докум.
Подпись
Дата
Лист
 
Курсова робота 201-ТК
Реалізація планування у Linux.

Планування процесів реального часу в ядрі:

• вони завжди матимуть під час планування пріоритет над звичайними про­цесами;
• процес із плануванням за принципом FIFO виконуються доти, поки він сам не звільнить процесор (наприклад, внаслідок призупинення або завершення) або поки не буде витіснений процесом реального часу із вищим пріоритетом;
• те саме стосується процесу із круговим плануванням, крім того, що він додат­ково буде витіснений після вичерпання кванта часу.

Традиційний алгоритм планування.

Розглянемо алгоритм планування звичайних процесів. В основі алгоритму лежить розподіл процесорного часу на епохи (epochs). Упродовж епохи кожен процес має квант часу, довжину якого розраховують у момент початку епохи. Здебільшого різні процеси мають кванти різної довжини. Коли процес вичерпав свій квант, його витісняють і протягом поточної епохи він більше не виконувати­меться. Керування передають іншому процесові. Якщо ж процес був призупинений для виконання введення-виведення або внаслідок синхронізації, його квант не вважають вичерпаним і він може бути вибраний планувальником упродовж поточної епохи. Епоха закінчується, коли всі готові до виконання процеси вичер­пали свої кванти. У цьому разі алгоритм планування перераховує кванти для всіх процесів і розпочинає нову епоху.

Квант, який задають на початку епохи, називають базовим квантом часу проце­су. Його значення можуть динамічно змінюватися системними викликами PC і setpriorityO. Процес-нащадок завжди успадковує базовий квант свого предка. Пріоритет процесу буває двох видів:
фіксований, для процесів реального часу, що задають тільки під час створення процесe;
динамічний, для звичайних про­цесів, який залежить від базового пріоритету і часу, що залишився до вичерпання кванта.

Динамічний пріоритет будь-якого звичайного процесу завжди нижчий за будь-який пріоритет процесу реального часу.
Опишемо найважливіші поля структури даних процесу стосовно планування:
• policy — визначає, до якої групи відноситься процес (звичайні,
Изм.
Лист
№ докум.
Подпись
Дата
Лист
 
Курсова робота 201-ТК
реального часу з алгоритмом FIFO тощо);
• nice — задає величину, на якій ґрунтується базовий квант часу процесу (надалі для спрощення вважатимемо nice рівним базовому кванту, насправді це не зовсім так);
• counter — містить кількість переривань таймера, що залишилися до вичерпан­ня кванта часу процесу. На початку епохи counter надають значення базового кванта і зменшують його на одиницю в обробнику переривання таймера.

Процедура планування
Ця процедура спочатку перевіряє, чи не переходить поточний процес у стан очі­кування, і якщо це так, вилучає його з черги готових процесів. Потім вибирається процес для виконання. Для цього проглядають чергу готових процесів, для кож­ного процесу оцінюють динамічний пріоритет і вибирають процес із максимальним його значенням. Алгоритм оцінки цього пріоритету описаний нижче. Для проце­су, що вичерпав свій квант часу, він дорівнюватиме нулю.
Якщо жоден процес не був вибраний, поточний процес продовжує виконува­тися. Коли ж вибір відбувся, контекст перемикають на новий процес.

5) Опис дисципліни у відповідності до варіанту номера студента Ni. Недолік дисципліни планування.

Дисципліна планування SJN (shortest job next, що означає: наступним буде виконуватись найкоротше завдання) потребує, щоб для кожного завдання була відома оцінка в потребах машинного часу. Необхідність повідомляти ОС характеристики задач, в яких описувались би потреби в ресурсах обчислювальної системи, привела к тому, щоб були розроблені відповідні мовні засоби. Зокрема, мова JCL (job control language, мова управління завданнями) була однією з самих відомих. Користувачі вимушені були указувати припустимий час виконання, и для того, щоб вони не зловживали можливістю встановлювати завідомо менший

час виконання (з ціллю отримати результати раніше інших), ввели підрахунок реальних потреб. Диспетчер задач порівнював запрошуваний час і час виконання і в випадку перевищення вказаної оцінки в даному ресурсі встановлював дануе завдання не в початок, а в кінець черги. Ще в деяких ОС в таких випадках використовувалась система штрафів, при яких у випадку
Изм.
Лист
№ докум.
Подпись
Дата
Лист
 
Курсова робота 201-ТК
перевищення запитуваного машинного часу розрахунок обчислюваних ресурсів проводилась уже по іншим розцінкам. Дисципліна обслуговування SJN передбачає, що мається тільки одна черга задач, готових до виконання. І завдання, котрі в процесі свого виконання були тимчасово заблоковані (наприклад, очікували закінчення операцій вводу/виводу), знову попадають в кінець черги готових до виконання на одному рівні із тими, що знову вступають.

Недолік дисципліни планування - завдання, яким потрібно дуже мало часу для свого завершення, вимушені очікувати процесор нарівні з довготривалими роботами.

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1151. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.017 сек.) русская версия | украинская версия