Студопедия — Text 5.1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Text 5.1






Програма “Точка зору”: інтерв’ю з міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком 24 січня 2007 р.

 

Ведучий: Це прямій ефір і програма “Точка зору”. За чим Україна їде у Давос? Чому українську державні чиновники не платять за газ, та що будуватимуть в Україні – сховище відпрацьованого ядерного палива, чи могильних для відходів? На ці та інші запитання – точка зору міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Добрий вечір!

Юрій Бойко: Добрий вечір!

Питання: Отже про Давос ми ще поговоримо, але спершу про скандал із міністром Рудьковським та туркменськими опозиціонерами. Власне, Ви вже казали, що цей скандал не вплине на постачання туркменської сировини, туркменської нафти і газу для України. Які підстави так вважати, тому що, наприклад, Борис Тарасюк каже, що була доволі сувора нота з боку туркменської сторони?

Відповідь: Я вважаю, це була політична інсинуація типова і туркменська сторона повністю задоволена нашими роз’ясненнями і з розумінням ставиться до всіх перипетій політичної боротьби, які є в нашій країні. Ніякої загрози з постачанням туркменського газу для нашої країни не існує.

П.: Це вже було заявлено після ноти чи до ноти?

В.: Це було заявлено декілька днів тому.

П.: І хто саме, можливо..., з ким Ви..., хто Вам запевнив...?

В.: Наша делегація була в Тукменістані в цей час і розглядала декілька питань стосовно нашої інвестиційної діяльності. Ми будуємо там міст через Амудар’ю, ми беремо участь в реконструкції декількох компресорних станцій і ми будуємо водовідвідне кільце під Ашхабадом. Це масштабні проекти, вони вигідні і нам і туркменській стороні.

П.: Зрозуміло! Ми про ще іще поговоримо. Отже на сьогоднішньому засіданні уряду Прем’єр В.Янукович сказав, що чиновники не платять за газ і наказав блоку паливо-енергетичному і *силовикам розглянути це питання. Кажуть, що не обійшлося і без корупції. Власне, що відбувається?

В.: Дійсно, ситуація з платежами за газ загрозлива. За минулий рік накопичені борги під 2 мільярда гривень, причому левова частина цього боргу – це борги Теплокомуненерго. І, коли ми почали розглядати ситуацію: а хто ж користується цим газом у Теплокомуненерго, то з’ясувалося, що в декількох областях вони *здани в оренду приватним підприємствам, які використовують державні ресурси і просто користуються цією ситуацією.

П.: А які це області і що це за...?

В.: Ми зараз закінчуємо перевірку, але вже зрозуміло, що така ситуація є в Криму і ще в декількох областях.

П.: І, відповідно, будуть кадрові рішення якісь?

В.: Судячи з жорсткої реакції Прем’єр-міністра сьогодні, він налаштований, і ми всі отримали зауваження з цього приводу, і я вважаю, що будуть якісь певні висновки.

П.: Зрозуміло. А ми повертаємось до теми Давосу. Я нагаю глядачам, що сьогодні у швейцарському Давосі відкрився Всесвітній Економічний Форум. Це одна з *найглобальніших зустрічей політиків та бізнесменів. Цього разу зберуться понад дві з половиною тисячі учасників, зокрема 24 лідери держав та урядів і також 95 міністрів. Говоритимуть про енергобезпеку. Отже, Ви також будете виступати, завтра Ви вирушаєте до Швейцарії. З чим Україна летить до Давосу? Які основні позиції, що буде відстоювати Київ?

В.: У нас дуже великий інтерес до нашої країни з боку економічного співтовариства в світі і про це свідчить майбутні зустрічі, які заплановані Прем’єр-міністром з керівниками країн, найбільших світових компаній, тому, що наша країна демонструє, по-перше, сьогодні динамічні темпи розвитку. По-друге, вона, як транзитна країна, що має виключне транзитне положення, відіграє дуже важливу роль в світовому і, особливо, в європейському співтоваристві. Тому ми вважаємо, що певний інтерес і певні домовленості будуть досягнуті.

П.: Що саме пропонуватиме Україна?

В.: По-перше, використання свої транзитних потужностей і збільшення своєї ролі як ключової держави в цьому напрямку.

П.: Щодо нафтогону Одеса-Броди – про що Ви будете говорити із поляками, зокрема, щодо добудови до Плоцька і Гданська і, взагалі, коли він може запрацювати у прямому, а не в реверсному напрямку?

В.: Ми вже висловлювались з цього приводу – ми казали, що згідно з динамікою росту видобутку нафти в Казахстані і в Азербайджані, ми вважаємо, що в прямому напрямку він може запрацювати через два роки. І сьогодні це питання також стоїть на порядку денному. Ми проводимо переговори з нашими майбутніми партнерами. Я не кажу, що там все вирішено, але такий масштабний проект і не може бути вирішений за короткий час. Але певний прогрес там є.

П.: Як Ви збираєтеся переконувати поляків добудувати свою частину труби? Чи буде про це мова іти у Давосі?

В.: Розумієте, коли будується, взагалі вибудовується проект такого масштабу, то переконувати можна тільки цифрами, інтересами і енергетичними проблемами, які будуть вирішені з використанням цього маршруту. На це ми і розраховуємо.

П.: Зрозуміло. Нещодавно в інтерв’ю тижневику “Нова Європа” ви казали, що Україна – це гарне, прекрасне місце для капіталовкладень і інвестиції в Україну – це шлях до енергобезпеки всього континенту. Власне, чи безпечно вкладати гроші в Україну? Які Ваші аргументи?

В.: Політична і економічна ситуація на сьогодні складається так, що інвестори вже розуміють, що вкладати гроші безпечно. Більш того, у нас є вже декілька прикладів і ми будуємо свої відносини з компаніями, які націлені на довгострокове співтовариство з нами і вже зрозуміли, що це дуже вигідно. З одного боку, ми маємо кордон з Євросоюзом, тобто ринок. З іншого – ми маємо досить дешеві енергоносії ще на найближчий час з Росії. І доповнюється це економічною і політичною стабільністю.

П.: Але постійні сутички між Кабміном і Секретаріатом Президента – як це впливає? Чи щось кажуть бізнесмени Вам: “От ви владнайте свої внутрішні справи, а ми тоді прийдемо з грошима”?

В.: Вони з розумінням до цього ставляться – це свідчення молодої демократії, всі країни проходили цей етап.

П.: Добре. Від безпеки енергетичної – до безпеки екологічної. Власне, в Україні збираються будувати сховище для відпрацьованого ядерного палива. Є закиди, що це буде могильник для відходів. Що, власне, це буде?

В.: Це абсолютно неприпустимі закиди тому, що весь цивілізований світ працює таким же чином. Кожна країна, якщо вона будує енергетичну незалежність, вона має свої сховища. Таким же чином будуємо і будемо будувати ми їх. І у нас підписано контракт з американської корпорацією “Холтек”. Ми повинні будемо пройти всі необхідні експертизи, процедури згідного нашого законодавства і світового досвіду і потім тільки приступити до будівництва. Це займе певний час, але у нас досить витримки і ми знаємо, що нам робити.

П.: Наскільки я розумію, американська компанія “Холтек Інтернешнл” перемогла в тендері, а коли буде, відповідно, рішення де саме будуватиметься? Це буде зона відчуження чорнобильська чи біля якоїсь з атомних електростанцій?

В.: Як раз зараз це розглядається, це техніко-економічне обґрунтування. Будуть враховані всі чинники, які будуть націлені на забезпечення повної безпеки, перш за все. А, по-друге, – економічна ефективність.

П.: Чим це вигідно Україні?

В.: Ми економимо приблизно мільярд доларів в найближчі 10 років за рахунок того, що зберігаємо ці наші відпрацьовані комплекти тут, а не постачаємо їх до Росії і не переробляємо їх там.

П.: Чи може відпрацьоване паливо знову використовуватися? Ця технологія вже є в Україні?

В.: Ця технологія є в світі і ми тільки підходимо до того, щоб використати її, але це буде середньострокова перспектива – через три-п’ять років.

П.: Крім того, компанія “Укратомпром” збирається створити незамкнений ядерний цикл. Навіщо це потрібно Україні і, власне, що це буде – побудова нових атомних електростанцій?

В.: Ні, це буде збільшення видобутку уранової сировини для того, щоб забезпечити свої працюючі реактори власною сировиною. У нас ера дешевого *оружейного плутонію вже закінчилась і ми переходимо поступово до світових цін на уранову сировину. Для нас – це боляче. І тому ми плануємо збільшити видобуток своєї сировини для того, щоб за рахунок цього втримати ціни на електроенергію атомного походження на досить низькому рівні.

П.: Коли про це можна буде говорити? Це також середньострокова перспектива?

В.: У нас програма, яка розрахована на 10 років, але збільшення суттєве від 800 тон, які ми зараз видобуваємо, до 1400 – вже буде найближчими трьома роками.

П.: У Вас також є амбіції розпочати видобуток нафти і газу на шельфі Азовського та Чорного морів. Для цього Ви плануєте залучити американські компанії. Власне, коли Україна..., коли може розпочатися спільний видобуток і чи зможе Україна потім, в перспективі самостійно видобувати? Чи вигідні для України морські платформи?

В.: Ми і зараз видобуваємо нафту і газ на шельфі Чорного і Азовського морів але ми робимо це на невеликих глибинах. У нас немає досвіду працювати на глибинах більше, ніж 200 м. І тому ми залучили американські компанії дійсно для того, щоб працювати на глибині 700 м., як це було згідно з тендером. Ми вважаємо, що це досить перспективний проект, він безперечно буде розвиватись. Наше майбутнє, взагалі, – в Чорному та Азовському морях тому, що там ми маємо приблизно півтора трильйони кубів газу. Цього вистачить для того, щоб забезпечити левову частину нашої економіки газом власного видобутку.

П.: Зрозуміло. Також є амбітні плани видобувати газ і нафту за кордоном, зокрема, в Росії. Чи пустить Росія Україну на свою територію і чи ведуться переговори про це і коли буде наступний етап, якщо так?

В.: Принципові домовленості згідно цього були на зустрічі нашого Прем’єр-міністра і керівництва Російської Федерації. І ми підходимо до вирішення цього питання. Воно непросте тому, що Росія має певні законодавчі обмеження, але, враховуючи рівень стратегічного партнерства між нашими країнами, у нас є впевненість, що це буде досягнуто.

П.: Що Росія пропонує натомість? Тобто який може бути компроміс: вони нас пускають на свою територію, ми, відповідно, занижуємо транзитну ставку? Що це може бути – умови якісь?

В.: Умов, як таких, спрощеного обміну немає. На сьогоднiшній день “Газпром” працює на ринку України і він представлений тут спільним підприємством з “Нафтогазом” і цього досить, з нашої точки зору, для того, щоб ця компанія знала проблеми нашого ринку і піклувалася б його існуванням і розвитком. І тому ми вважаємо, що з нашої сторони цілком розумно працювати в Росії. І російська сторона з розумінням до цього ставиться. Це дуже великий наш прохід вперед і ми вважаємо, що це створює досить сприятливі умови для подальшого розвитку нашого стратегічного партнерства.

П.: Зрозуміло. Інтеграція до європейського енергетичного простору – про це йдеться, зокрема, і в енергетичній стратегії України до 2030 року. Власне, як ви збираєтесь інтегруватися і чи готова Україна до інтеграції і що саме треба зробити?

В.: По-перше, ми повинні бути надійними партнерами для Євросоюзу і ми вже це довели – у нас досить суттєвий прогрес. Ми підписали і виконуємо Меморандум про співробітництво і я вважаю, що ми найближчим часом перейдемо до конкретних кроків. Це інвестування в нашу економіку, більш тісна інтеграція з Європейським Союзом, яка буде корисною для обох держав, для обох сторін. Розуміння з нашими партнерами є. Ми досить плідно працюємо з всіма європейськими інститутами в цьому напрямку.

П.: Зрозуміло. Ви часто буваєте в Москві і закидають, що Ви більш, все ж таки, інтегруєтесь не на Захід, а на Схід. Те так?

В.: Ми повинні інтегруватись туди, і захищати свої національні інтереси таким чином, щоб це було корисним для держави. І тому ми, якщо потрібно, будемо їздити в Москву, а вони к нам – тому, що вони теж зацікавлені в розвитку нашого партнерства. Але в той же час ми дуже часто їздимо до Євросоюзу тому, що ми бачимо перспективу там дуже велику. І ми вважаємо, що розвиток наших відносин, особливо в ядерній сфері, з Євросоюзом – це те, що дає нам впевненість у завтрашньому дні.

П.: Чи є впевненість у ціні на газ, зокрема, на 2008 рік? Якою вона може бути і чи є якісь вже домовленості по цьому?

В.: У нас є впевненість в тому, що ми забезпечені газом і умови, за яких ми будемо його отримувати, будуть значно кращими, ніж, скажімо, у наших сусідів.

П.: Навіть, ніж у Білорусі?

В.: Я не хочу сказати про Білорусь і коментувати хід переговорів – це некоректно, але вважаю, що з урахуванням наших національних інтересів ми будемо здатні забезпечити найкращі умови постачання газу в нашу країну.

Ведучий: я Вам дуже дякую! Це була програма “Точка зору”. Ми говорили з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком. На все добре! Майте свою точку зору та поважайте точку зору інших. Хай щастить!

Перший національний телеканал, 24.01.2007,

http://www.1tv.com.ua

 

 

Assignment 6. Give Ukrainian words and expressions equivalent to the following English ones from Text 5.2. Compare your options with the keys.

 

to pour; to be toppled; to follow suit; NATO Secretary General Jaap De Hoop Scheffer (born in 1948, Netherlands, a Dutch politician, the 11th NATO Secretary General) Taliban; to fall on deaf ears; to pre-empt; offensive; to have challenge on someone’s hands; James Coomarasamy; Special UN envoy Marti Ahtisari; Kosovo (region in Serbia); by enclosed doors; Sunni; Shiite; the clean-up process; Gaziel market (in the Green Zone of Baghdad); to unravel; cross-border; exodus; Jon Leyne; displaced (person); Islamabad; suicide attack; Marriott Hotel; Barbara Plett; Jihadist; President Pervez Musharraf (of Pakistan); security alert; tribal areas; militants; to avenge; to overhaul; catwalk; mannequin; Tesco; Lagoo (supermarkets in China); WalMart; Carrefour, Richard Branson (Sir Richard Charles Nicholas Brenson, born in 1950. Created the Virgin brand of entertainment businesses); Macau (alternative spelling: Macao, is one of the two special administrative regions (SARs) in the People’s Republic of China (PRC), along with Hong Kong); New York Stock Exchange (NYSE. Chief Executive Officer – John A.Thain); merger; Euronex (real estate agency in Europe); Lieutenant General; David Petraeus (born in 1952, commander of the U.S. troops in Iraq); testimony; dire; to take live; poison chalice; endorse; Defence Secretary (in the U.S.); Robert Gates; Commander-in-Chief; to have a stake; jittery; disruption; Jonathan Charles

 

Assignment 7. Listen to the phonogram of Text 5.2 and take notes of it using the methodology of interpreter’s note-taking. Compare your notes with the transcript of the text. Get ready to interpret this text in a consecutive mode into Ukrainian using your notes.







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 2598. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия