Студопедия — Терміни та визначення основних понять
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Терміни та визначення основних понять

Техногенна надзвичайна ситуація -надзвичайна ситуація спричинена чинниками техногенного походження.

Джерело техногенної надзвичайної ситуації - будь-яка подія техногенного походження, що потенційно спроможна завдати шкоди життєво важливим інтересам людей або навколишньому середовищу.

Аварія - небезпечна подія техногенного походження, що спричинила загибель людей або створює на об'єкті чи окремій території загрозу для життю та здоров'ю людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди навколишньому середовищу

Примітка. Розрізняють аварії на промислових об'єктах або на транспорті, пожежі, вибухи чи вивільнення різних видів енергії.

Катастрофа - велика за масштабами аварія чи інша подія, що призводить до тяжких, трагічних наслідків.

Техногенна небезпека - стан, внутрішньо властивий технічній системі, промисловому чи транспортному об'єкту, за якого система, об’єкт перетворюються у джерело небезпеки.

Уражальний чинник джерела техногенної надзвичайної ситуації - складова небезпечної події, що характеризується фізичними, хімічними або біологічними діями та проявами, які визначаються чи виражаються відповідними параметрам.

Уражальна дія джерела техногенної надзвичайної ситуації - негативний вплив одного чи сукупність уражальних чинників джерела техногенної небезпеки на життя та здоров'я людей, об'єкти господарювання та навколишнє середовище.

Потенційно небезпечний об'єкт - об’єкт, на якому можуть використовуватися або використовуються, переробляються, зберігаються чи транспортуються небезпечні речовини, біологічні препарати, а також інші об’єкти, що за певних обставин можуть створювати реальну загрозу виникнення аварії.

Об’єкт підвищеної небезпеки - об’єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин чи категорій речовин у кількостях, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, а також інші об’єкти на яких існує реальна загроза виникнення техногенної та (або) природної надзвичайної ситуації.

Небезпечна речовина - х імічна, токсична, вибухова, окислювальна, горюча речовина, біологічні агенти та речовини біологічного походження (біохімічні, мікробіологічні, біотехнологічні препарати, патогенні для людей і тварин мікроорганізми тощо), які становлять небезпеку для життя і здоров’я людей та навколишнього природного середовища, сукупність властивостей речовин та (або) особливостей їх стану, внаслідок яких за певних обставин може створити загрозу життю і здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу, матеріальним та культурним цінностям.

Потенційно небезпечна речовина - речовина, яка внаслідок своїх фізичних, хімічних, біологічних чи токсикологічних властивостей за певних умов є небезпечною для життя і здоров'я людей та навколишнього природного середовища

Забруднююча речовина - р ечовина хімічного чи біологічного походження, що присутня або надходить у навколишнє середовище і може прямо або опосередковано справляти негативний вплив на здоров’я людей та (або) стан навколишнього природного середовища.

Гранично допустима концентрація забруднюючої речовини (ГДК) - максимально допустима кількість забруднюючих речовин у ґрунті, воді, повітрі, продуктах харчування, харчовій сировині та кормах, що її вимірюють питомою одиницею об'єму чи маси, яка у разі тривалого контакту з людиною або діючи на неї певний проміжок часу, не призводить до негативних наслідків і не погіршує здоров'я людини і майбутніх поколінь.

Небезпечний вантаж -небезпечна речовина, матеріал чи відходи виробництва, які внаслідок їх специфічних властивостей під час транспортування чи перевантаження можуть створити загрозу життю і здоров'ю людей, спричинити забруднення навколишнього природного середовища, зіпсувати чи знищити транспортні споруди і засоби та інше майно.

Єдина система цивільного захисту -система органів управління, сил та засобів органів центральної і місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування, на які покладається реалізація державної політики у сфері ці вільного захисту.

Аварія на промисловому підприємстві -порушення експлуатації підприємства, під час якого виникає перевищення нормованих меж впливу на персонал підприємства, населення та навколишнє середовище.

Примітка. Аварія характеризується вихідною подією, шляхами протікання та наслідками.

[Проектна] [передбачувана] аварія -аварія, для якої проектом визначено вихідні події та кінцеві стани, а також передбачені системи безпеки, що забезпечують обмеження її наслідків установленими для таких аварій межах.

[Позапроектна] [Непередбачувана] аварія -аварія, викликана неврахованими для проектних аварій вихідними подіями або супроводжувана додатковими, порівняно з проектними аваріями, відмовами систем безпеки, технологічного устаткування, помилками персоналу або їх сукупністю і які можуть призвести до тяжких пошкоджень об’єкта. Зменшення наслідків такої аварії досягається управлінням аварією та (або) здійсненням планів заходів щодо захисту всіх реципієнтів.

Промислова катастрофа - велика аварія на підприємстві, яка спричинила втрату здоров’я або загибель людей, руйнування або знищення об’єктів, матеріальних цінностей у значних розмірах, а також завдала великої шкоди навколишньому середовищу.

Безпека на промисловому підприємстві за умови техногенної надзвичайної ситуації - с тан захищеності населення, виробничого персоналу, об’єктів господарювання та навколишнього середовища від небезпеки, яка виникає у разі аварій або катастроф на промисловому підприємстві у зоні надзвичайної ситуації.

Убезпечення за умови техногенної надзвичайної ситуації - впровадження вимог державних, міжгалузевих та галузевих норм і правил, виконання комплексу організаційних, технологічних та інженерно-технічних (в т.ч. природоохоронних) заходів, які спрямовані на запобігання аварій та катастроф на промислових підприємствах у зонах можливих надзвичайних ситуацій.

Радіаційна безпека - д отримання допустимих меж радіаційного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище, встановленими нормами, правилами та стандартами з безпеки.

Радіаційний захист -сукупність радіаційно-гігієнічних, проектно-конструкторських, технічних та організаційних заходів, спрямованих на радіаційне убезпечення населення, об'єктів господарювання та навколишнього природного середовища.

Радіаційна аварія -подія, внаслідок якої втрачено контроль над ядерною установкою, джерелом іонізуючого випромінення, і яка призводить або може призвести до радіаційного впливу на людей та навколишнє природне середовище, що перевищує допустимі межі, встановлені нормами, правилами і стандартами безпеки.

Аварія з [викиданням] [проливанням] радіоактивних речовин -аварія на радіаційно небезпечному об'єкті, яка спричинила [викидання] [проливання] радіоактивних речовин і (або) виникнення іонізуючого випромінювання поза території, передбаченої проектом для нормальної експлуатації даного об'єкту, у кількості, що перевищує встановлені норми його безпечної експлуатації.

Радіоактивне забруднення -забруднення земної поверхні, атмосферного повітря, води, продуктів харчування, харчової сировини, кормів та різних предметів радіоактивними речовинами у кількості, що перевищує рівень, встановлений стандартами, нормами і правилами радіаційної безпеки.

Радіаційно небезпечний об'єкт -об'єкт, на якому зберігають, переробляють, використовують, захоронюють чи транспортують радіоактивні речовини, матеріали або відходи, на якому у разі порушення умов експлуатації може статися опромінювання іонізуючим випромінюванням чи радіоактивне забруднення людей, об'єктів господарювання та навколишнього середовища.

Примітка. До радіаційно небезпечних об'єктів відносяться також джерела іонізуючого випромінювання.

Зона радіактивного забруднення -територія чи акваторія, в межах якої рівні радіоактивного забруднення перевищують встановлені норми радіаційної безпеки.

Примітка. Залежно від ступеня радіоактивного забруднення розрізняють зони помірного, сильного, небезпечного та надзвичайно небезпечного забруднення.

Режим протирадіаційного захисту -порядок дій населення та застосування засобів захисту у зоні радіоактивного забруднення з метою зменшення дії іонізуючого випромінювання на людей.

[Радіаційний] [Регулюючий] контроль -контроль за дотриманням норм радіаційної безпеки і основних санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання, а також отримання інформації щодо рівнів опромінення людей, радіаційного стану об'єкта та навколишнього середовища.

[Дозиметричний] [Радіаційно-дозиметричний] контроль -система вимірювань та розрахунків, які спрямовані на оцінку доз опромінення окремих осіб або груп людей, а також радіаційного стану виробничого та навколишнього середовища.

Аварія з [викидом] [проливом] небезпечних хімічних речовин -аварія на хімічно небезпечному об'єкті, що супроводжується [викидом] [проливом] небезпечних хімічних речовин, які можуть призвести до загибелі чи ураження людей, хімічного забруднення продуктів харчування, харчової сировини, кормів та навколишнього середовища.

Хімічне забруднення -розповсюдження небезпечних хімічних речовин у навколишньому середовищі в концентраціях чи кількостях, що протягом певного часу створюють загрозу життя та здоров’ю людей і (або) негативно впливають на навколишнє середовище.

Небезпечна хімічна речовина (НХР) -хімічна речовина, безпосередня чи опосередкована дія якої на людину може спричинити загибель, гостре або хронічне захворювання людей, завдає шкоди середовищу.

[Викид] [Пролив] небезпечної хімічної речовини -[викидання] [проливання] у разі розгерметизації технологічних установок, ємностей для зберігання чи транспортування небезпечної хімічної речовини (продукту) за певний проміжок часу і у кількості, що може спричинити надзвичайну ситуацію.

Хімічно небезпечний об'єкт -об'єкт, на якому зберігають, переробляють, використовують чи транспортують небезпечні хімічні речовини, у разі аварії на якому чи під час руйнування якого можуть загинути або отримати ушкодження хімічно небезпечними речовинами люди, а також це може призвести до хімічного забруднення навколишнього середовища.

Зона хімічного забруднення - територія чи акваторія, у межі якої потрапили небезпечні хімічні речовини у концентраціях чи кількостях, що протягом певного часу створюють небезпеку для життя та здоров'я людей та завдають шкоди навколишньому середовищу.

Аварія з біологічною загрозою -аварія, що супроводжується поширенням небезпечних біологічних речовин (препаратів) у кількості, що створює загрозу життю і здоров'ю людей, а також завдає шкоди навколишньому природному середовищу.

Небезпечна [ний] біологічна [ний] [речовина] [препарат] -біологічна речовина [препарат] природного чи штучного походження, що створює загрозу життю і здоров'ю людей, а також завдає шкоди навколишньому природному середовищу.

Зона біологічного зараження -територія чи акваторія, у межах якої розповсюджені чи куди привнесені з зовні небезпечні біологічні речовини (препарати), біологічні засоби ураження людей чи патогенні мікроорганізми, які створюють загрозу для життя чи здоров'я людей та (або) завдає шкоди навколишньому природному середовищу.

Раптове руйнування будівель та споруд -небезпечна раптова подія і яка пов'язана з повним чи частковим руйнуванням будівель або споруд, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, які там перебувають, і (чи) завдає матеріальних збитків.

Гідродинамічна аварія -аварія на гідротехнічній споруді, коли вода поширюється з великою швидкістю, що створює загрозу виникнення техногенної або екологічної надзвичайної ситуації.

Аварія на підземній споруді -небезпечна раптова подія на підземній шахті, гірничих виробках, підземному складі, сховищі, у транспортному тунелі чи рекреаційній печері тощо і яка пов'язана з повним чи частковим руйнуванням споруд, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, які там перебувають, і (чи) завдає матеріальних збитків.

Пожежа -позарегламентний процес знищення або пошкодження вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні для живих та здоров’я людей і навколишнього природного середовища.

Пожежна безпека - відсутність неприпустимого ризику виникнення та розвитку пожежі та пов’язаної з нею можливості завдання шкоди життю та здоров’ю людей, матеріальним цінностям і навколишньому середовищу.

Пожежне убезпечення -прийняття та дотримання нормативних та правових актів, правил і вимог пожежної безпеки, а також вживання протипожежних заходів.

Пожежна безпека об'єкта -стан об'єкта, за якого ймовірність виникнення і розвитку пожежі та ймовірність небезпечних чинників пожежі не перевищують нормованих припустимих значень.

Пожежна небезпека -можливість виникнення та (або) розвитку пожежі.

Протипожежні вимоги -перелік інженерно-технічного обладнання та організаційних заходів, необхідних для запобігання виникненню чи розвитку пожежі та для її гасіння.

Протипожежний режим об’єкта -комплекс встановлених норм поведінки людей, правил виконання робіт та експлуатації об'єкта, спрямованих на його пожежне убезпечення.

Протипожежні заходи -комплекс організаційних і технічних заходів спрямованих на дотримання протипожежного режиму та створення умов для запобігання і швидкого гасіння пожеж.

Пожежна охорона -вид діяльності, що полягає в запобіганні виникненню пожеж і в захисті людей, матеріальних цінностей та навколишнього природного середовища від небезпечних чинників пожежі.

Пожежовибухонебезпечний об'єкт -об'єкт, на якому виготовляють, використовують, зберігають чи транспортують легкозаймисті та пожежовибуховонебезпечні речовини, які створюють потенційну загрозу виникнення техногенної надзвичайної ситуації.

Вибух -процес вивільнення великої кількості енергії в обмеженому об'ємі за короткий проміжок часу.

Вибухонебезпечна [речовина] [матеріал] -[речовина] [матеріал], здатна [ний] самостійно або у суміші з окислювачем вибухонебезпечне середовище.

Ударна хвиля -поширювана з надзвуковою швидкістю перехідна ділянка у газі, рідині чи твердому тілі, у якій відбувається різке збільшення густини, щільності, тиску чи швидкості.

Фронт ударної хвилі -передня межа ударної хвилі.

Надмірний тиск у фронті ударної хвилі -різниця між максимальним тиском у фронті ударної хвилі та нормальним атмосферним тиском перед цим фронтом.

Транспортна аварія -аварія транспортних засобів на дорогах, мостах, у тунелях, на залізничних переїздах тощо, що призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, пошкодження транспортних засобів, шляхів, споруд, вантажів тощо та (або) завдала шкоди навколишньому середовищу.

Залізнична аварія -аварія на залізниці, у тому числі в метрополітені, що призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, пошкодження транспортних засобів, шляхів, споруд, вантажів тощо та (або) завдала шкоди навколишньому середовищу.

Аварія на водному транспорті -аварія риболовецьких, рибопромислових, нафтоналивних, пасажирських суден тощо, що призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, пошкодження чи затоплення суден та (або) завдала шкоди навколишньому середовищу.

Автотранспортна аварія -аварія автомобільного транспорту, що виникла під час дорожнього руху і призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, пошкодження транспортних засобів, шляхів, споруд, вантажів тощо та (або) завдала шкоди навколишньому середовищу.

Аварія на трубопроводі -аварія на трасі трубопроводу, пов'язана з викидом або проливом небезпечних хімічних чи пожежовибухонебезпечних речовин, що призвела до загибелі людей чи отриманню ними тілесних ушкоджень та (або) завдала шкоди навколишньому середовищу.

Примітка. Залежно від виду транспортованого продукту розрізняють аварії на газопроводах, нафтопроводах, продуктопроводах та водопроводах.

Авіаційна катастрофа -небезпечна подія на повітряному судні, у польоті чи в аеродромному циклі, внаслідок якої травмуються, гинуть чи безвісти зникають люди, пошкоджено чи зруйновано повітряне судно або матеріальні цінності, які на ньому перевозилися.

 

Примітка до додатку. Наявність квадратних дужок у терміні і визначенні певної термінологічної статті означає, що в ній суміщено два терміни-синоніми або дві терміностатті. Першу статтю треба читати, змінюючи текст першої пари квадратних дужок текстом другої пари квадратних дужок.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Как создавалась эта книга. | Часть первая. Как управлять женой.

Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 387. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия