Студопедия — Дошка 14
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дошка 14






 

Понєждє сє ідє врг на нє, обєрєхом смє мєчє, а одєрзєхом вєщєна од Матєр-Сва словєси, якождє будоущая нашіа іє слвна, і тєцєхом до смртє, яко до празднованіа.

Рчєна намо о часи старє, коди жє яхомь храміє сва карпєнстє. І тамо яхомь гостє старє вєрманоє, арабовє і іні. Сє бо тє гостє Радгощє чтєни. І тако ящєхомь од одєн овєх гостіци. Сращє чєстєни іхва, бо чєщє Бозє і намо повєлєша. І цчтємо они.

Сє бо то іяхом оуказіцу на часє нашіє, абихомь нєхибє дієяхомь а Оцєм почєстє оуложіхомь. Нє прстє бєздѣяни тлцєхомь о дрєви, нєбожьтє рєнци нашіа оутрєнждєна о рали своі, а мєчєма іяхомь нєлєгностє нашіу. І тая намо повєлє іті на кроми нашіа а стєгнєтє єіє одо вражь.

Сє бо дими сє вздинущє тєчєхуть до Сврзє і тиа означєтє тугу вєлькоу на оцє, дєцкє а матє нашіа. І то єсє час борбє прідоущь. І нє сьмєхомь сєн баявєтє о друзє дѣли, інакождє об ови. Сє бо прідє воряговє до Нієпри а тамождє яхомь зємє нашіу. І тє то івєрьшє людіа і зємє под сє члнє братє. То бо нє смієхомь осогласітє іно, якождє о мєчє нашієм. І Єрєка отрщєтє одо зємє нашієх а трноутє до срящєнь окудва прєдє.

Сє бо кромє нашіа вразієма окроцєни, а зємє нашіа пєпєрєщєть враг. І то іє дължєнстє нашє, іна жєрятє нє хощаєшємь. Сє інь враг Гєрьманрєх ідє на ни ополуноцє, он іждє внук внучатє Оторєху. І сє вржєць на ни воє своі о розєх на чєли. Ворєнзє рєчєшуть намо іті о нє, і нє сьмєхомь вражєтє обопалє ієх, якождє сутє врзє, яквє пєрвє, а нєіма росдієлє промєждє.

Сє бо ясь ідє на ни о Танасу а Тамоторку моцєщна комоньства а ратє нєщєчіслєна. А тьма о тємє тєчє і такождє тєчяєть о ни. О сє нє імяхомь іна поможєнє, якождє Бзє воляй намо. І оудєсєнтєхомь сили своі а тієчєхомь на нь.

Сє Білєбог вєндє нашє ратє і комоньства. І тамо віждєхомь волшєвніци о лієсєх битьщє, ідущє о ратє а бєроущє мєча. І зряхомь кудєсніцє чюди вліцє твряшє, а ізо прстє, вєрзєнє до Сврзє, ратє встащі Свразіщє. А тиє тєчахуть на врзє а могилють іє. І тамо зряхомь птицє вєлкі лєтящуть до ни а вєрзєть сє на врзє.

Бієть кридєлєма Матр-Сва а клічєть ни, оякожди ідєхомь за зємє нашіу і добіхомься за огніщє плєми нашіа, сє бо сутє русічі. Тєцєтє, братє нашіє, плєми о плєми, родь о роді і біяшєтє врзє на зємє нашє, яква налєждє ни і ніколіждє іні. Тамо бо умрєшєтє, ані вєрнєтє зади сва. Нічє вамо нє острощєсє, нічє нє остасєщєсє, якождє єстє в руцєх Свражіцє. А Тиє вас вєждє во всіє днє до вітєзнєцтвє а гордінстви многая.

 

***

Позаяк се йде ворог на нас, беремо ми мечі, і одержимі віщими од Матир-Сви словесами, якоже будуще наше є славне, і течемо до смерті, яко до празднованія.

Речено нам про часи старі, коли же мали храми свої карпенські. І там були гості старі: верманове, арабове й іні. Се бо ті гості Радогостом чтені. І так брали од кожного з них гостиці1. Сорочки честені їхні, бо честять Боги і нам повеліли. І честимо їх.

Се бо то мали указицю на часи наші, аби не хибно діяли і Отцям почесті уложили. Не персти бездіяльні товкли о дерево, небож руки наші утруджені о рала свої, а мечами добували незалежність нашу. І тая нам повеліла йти на кроми наші і стерегти їх од ворогів.

Се бо дими се вздунувши течуть до Сварги і те означає тугу велику на отців, дітей і матерів наших. І то єсь час борьби прийшов. І не сміли се баявити [*говорити] про другі діла, інакоже про ці. Се бо прийде варягове до Ніпра [*Дніпра] і там взяли землю нашу. І ті то вершили людей і землю під себе чільно брати. То бо не сміли согласити іно, якож з мечем нашим. І Ерека [*Рюрика] відторжете од земель наших і турнете до срачинь [*гидоти] відкуди прийде.

Се бо кроми наші ворогами вкорочені, і землю нашу поперіщить ворог. І то є долг наш, іншої жертви не хочемо. Се інший ворог Германаріх іде на нас ополуночі, він є внук внучатий Оторіху. І се верже на нас воїв свої з рогами на чолах. Варяги речуть нам іти з ними, і не сміємо ворогувати обаполи їх, якож суть вороги, як і перші, і немає розділу проміжду [них].

Се бо ясь іде на нас від Танасу і Таматорку моцним комоньством і раттю незчисленною. І тьма за тьмою тече і так тече на нас. І се не маємо іної помочі, якож Божа воля нам. І удесятерили сили свої і потекли на них.

Се Білобог веде наші раті і комоньства. І там відимо волшебниці в лісах будучи, ідучи до раті і беручи меча. І зримо кудесники чудо велике творячи, а з перстів, вержених [*здійнятих] до Сварги, раті встали Сварожі. А ті течуть на ворогів і могилють їх. І там зримо птиці великі летять до нас і вержуть се на ворогів.

Б’є крилами Матир-Сва і кличе нас, якож ідемо за землю нашу і доб’ємося за огнище племені нашого, се бо суть русичі. Течете, брати наші, плем’я за племенем, род за родом і бийте ворогів на землі нашій, яка належить нам і ніколи іним. Тамо бо умрете, але не повернете зади свої. Ніщо вас не злякає, ніщо не спинить, якож єсть в руках Сварожих. А Той вас веде во всі дні до витяжництва і гординства многого.

_____

1 Мається на увазі податок – гостинець.

 

 







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 367. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия