Студопедия — Дошка 25
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дошка 25






 

Сє бяшєтє ови о Караніу. І сє град мал о брзєх морстієх русштієх. І тамо бя конєзє, яков ісє рчє єланє бієтє, о отрцєтє одо Русє. І тоє оудієяшєть ратє і комонєства, а ідє на нє і вітєжє іє. А єланьстє плакєшєсє о тугу ієх і просяцє іє данє платєтє. І та данє снє оудієаня о овнє хорязє і віно. І то єланстє вієдяє, яко руштє піящутє многа, і оліщє на нє сє врзєтєсє і витєжєтє ієх.

І сє бо грядєть волсєв Ухорєнзє і братє ієо Словєнь, і тоє рєкста руштієм: "Нє тварзєшєтєсє на дарє тоа". І сє руштіє нє слєхоша і сє оупіяє. І отєма днєма єланьштє сєн вргощє на онь і розтрщє ієх. І сє погиньстє тоа зрящє руштіє отєцє до стєпіє. І тамо сє рчє: і сили свієа овлєцєтєсє, і ідьша оспєть на оніє, і поврзєшє іє. Сє Бзі дєрзяшє оніє а руцє іх оукрѣпшє, і тиє одєжєшуть вітєжє. Сє бо прящуть вразіє і тако рєкуть: "Яко овчє рострцєм они і бєдєхомь самє о крає тіє владщє, яко краснє соутє они, і тіє нє дахом."

Сє Трглавє моліхомь, вліцє а малє. І сє бо Трглавє нашє остяжоутє ни, і брзє скочашутє на комонє, вразієм поражєнтє творяй. І то узряшєхомь, яко Бзі овладяшуть о тє, і сє узрєхомь, яко мртвє соутє і оубієни Бзєма. І намо по імє крочєшєтє і відєтє мєртва тєлєси мнозіа, яко вліка Ратє Пєроуніа на нє сє вєргошіа і розтрщє тоу.

І сє Сварозічи ошує тоа тєкошуть, і Дажбо прінєсє побієдоу нашіу во рєнцієх свєієх роду славноу, об оцєх слву дєржащієму і до днєсє на поліє вєнтєжєтє вразє свіє могоущєму. І сє Жаля жалюіє над вразі і Горинє горєншєтьсє о смртє ієх, яко одє рєнцє Бозскє сє вєргоуть. Сє Каринє плачєтьсє о мєртвієх тієх, яко сталісє о тропіє Божєньстє і зємрєшуть. І поля тиа полнєнє соутє мртвє кощє і главє оусєнчєни, і оудє одо тєлєси оурєзієни сє валіашє о травіє. І смрад ідє одє поліє тиа, і врани лєтяшуть до нє, мртвє очєси долбєнтєсє і ястє мужєскіа мяси, многа понєщєни.

Сє рцє Орєу Сваргь нашє: "Яко сємє Істварє, істварю ви од пєрстє моя. І будє рєчєно, іжє стє сини Стварєго, і ставітєсє, яко сини Істварєгви. І будєтіє, яко дієти моя, і Дажьбо будє Оцє вашє. Тому достєтє послухашєтєсє, і тиє вам рєчє, чєсо імяшєтє о тиє дієятє. І, како рєчє, тє і чєто творяшєтє".

І народ влікь а витєжєнтє о сва свєти і потлцєшєтє роді іні, іжє істягноушє сили, ізо камєнє чюди творяє, бєзо комоня повєнзи, і всако дієятє чудніа мімо кудєсніці, іжє всяк бєндєшєтє грядєть, яко кудєснік.

І ругу твьряє, клєнтви дієяшіє на кмєть, і кмєть сє подробє. І тако словєси многя і многя. І о тєієх словєси омамєтє ви і подробєнтє одєрєнє, о златіє мієно. І ото мієно продашєтє ви вразієм, хотяє тако.

І тоє Бозі вамо рєчуть і да Орєовіє завієтє: "Любитє свєта зєлєна і жівотніа. І любитє друзє сва і битє мірніє мєздє роді". І по тєо добіє бистє сєдьмидєсєнтє конєнзє нашіє, яко Мєзіслав, а Боруславь, і Комонєбранєч і Гориславь. І тако ізбрящєні іни о вєчє, і одлоучєні о вєчє, колібва люди нє хотяшєтє ієх. Сє бо тиє конєзє вліцє трудішєсє. І сє Кишєк бя вєлік а моудр, і тоі умрє.

А по нє бяшє іні. Кажєдіє творяє нієщо благіє о руси. Памєнтє нашіє то удржєшєть, якождє імяхомь іє славєтє всак трізєнь трівієдє і потщітєсє о памєнть ієх на сини нашіє. І нікій нє смє на то запомняшєтєсє, яко проклєит бєндє о Бозієх нашієх а чловієцієх. І люди імєно го охібнуть од вієки.

 

***

Се були вони у Карані1. І се град малий на берегах морських руських. І там був князь, який оце рече еланів бити, щоб відігнати од Русі. І той удіяв рать і комоньство, і іде на них і вітяже [*перемагає] їх. А еланці плакали о тузі їх і просили їм [русам] данину платити. І та данина з них вдіяна з овець, хорязі [*одягу] і вина. І те елани відали, яко руси пиячуть многа, і тоді на них се вержитися і витяжити їх.

І се гряде волхв Ухорензе і брат його Словень, і ті рекли русам: "Не творіться [*не спокушайтеся] на дар той". І се руси не слухали й упилися. І тими днями елани верглися на них і розтроще їх. І се погинь ту зріючи, руси втекли до степу. І тамо се рече: і сили свої стягнеш, і ідеш вспять на них, і поверзеш їх. Се Боги дерзячи їх і руки їх укріпили, і ті одержують витяж [*перемогу]. Се бо прящуть ворогів і так речуть: "Як овець, розтрощимо їх і будемо самі в краю тому володіти, яко красні суть вони, і ті не дамо".

Се Триглава молимо, великі й малі. І се бо Триглав наш остяжить [*збере]2 нас, і борзо скачемо на комонях, ворогам поразку творячи. І то узріємо, яко Боги оволодівають тими, і се узріємо, яко мертві суть й убиті Богами. І нам по них крокувати і видіти мертві тілеси многі, яко велика Рать Перунова на них се верглась і розтроще ту.

І се Сварожичі ошую тих течуть, і Дажбо3 принесе побіду нашу в руках своїх роду славному, об отців славу держащому і до днесь на полі витяжити ворогів своїх могущому. І се Жаля жалює над ворогами, і Горинь горює о смерті їхній, яко од руки Божескої се вергнуті. Се Каринь плачеться о мертвих тих, яко стали на тропу Божеську і замерли. І поля ті повнені суть мертвими кістками і главами усіченими, й уди од тілес урізані се валялися на траві. І сморід іде од полів тих, і ворони летять до них, мертві очі довбати і їсти мужеські м'яси, многі понищені.

Се рече Ору Сварог наш: "Яко я є Іствар [*Творець], створю вас од перст моїх. І буде речено, іже єсть сини Стварега, і ставтесь, яко сини Істварегви. І будете, яко діти мої, і Дажьбо буде Отець ваш. Тому достатньо послухатись, і той вам рече, що маєте про те діяти. І, яко рече, так і то творіть".

І народ великий і звитяжив о всіх світах і потовк роди іні, іже істягнувши сили, ізо каменя чудеса творя, без коня повозки, і всяко діяти чудне мимо кудесниці, іже всяк буде грядити, яко кудесник.

І ругу творили, клятви діючи на кметь4, і кметь се підкорили. І тако словеси многі і многі. І від тих словес оманюєте ви і приневолюєте одерень [*рабів], на злато міняючи. І ото наміняне продаєте ви ворогам, хотячи також.

І те Боги вам речуть і дали Орієві завіти: "Любіть світ зелений і животний. І любіть друзів своїх і будьте мирними між родами!" І по тій добі були сімдесят князів наших, яко Мезислав і Боруслав, Комонебранич і Горислав. І тако ізбрані іни на вічі, й одлучені на вічі, коли б люди не хотіли їх. Се бо ті князі великі трудилися. І се Кишек був великий і мудрий, і той умре.

А по ньому були іні. Кожний творив якесь благо для русів. Пам'ять наша то удержить, якож маємо їх славити всяк тризни тричи і подбати про пам'ять їх на синів наших. І ніхто не сміє на те запам'ятувати, яко проклятий буде Богами нашими і человічеством. І люди імено його охибнуть на віки».

_____

1 Взятий варіант Гнатюків, у Яценка і Лозко – "про покарання".

2 Мається на увазі, що руси зберуться під стягами з Триглавом.

3 У Миролюбова в оригіналі (за Лозко) написано "Дежде", а в Яценка "Дажбо".

4 Лозко у цьому уривку перекладає "кметь" як народ.

 

 







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 394. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия