Студопедия — Чинники емоційно обумовлених (психосоматичних) розладів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Чинники емоційно обумовлених (психосоматичних) розладів.






 

У психології часто акцентують увагу на сімох основних джерелах емоційно обумовлених (психосоматичних) захворювань (Радченко, 2001).

Перше джерело — це внутрішній конфлікт, конфлікт частин особистості, свідомого і несвідомого в людині, єдиноборство між якими приводить до руйнівної «перемоги» однієї з них над іншою. Наприклад, при переїданні можна виділити дві різні частини особистості, що формують різні моделі поведінки. Частина перша як би говорить: «Я хочу себе утішити, заколисати їжею, забути всі ці неприємні переживання». Друга частина призиває: «Негайно припини їсти, подивися, на кого ти схожа, у що перетворилося твоє тіло». Обидві ці частини, як чаші ваг, домінують поперемінно, конфликтуючи між собою. Задача психотерапії в цьому випадку полягає в тому, щоб примирити обох частин. Придушуючи то одну частину, то іншу, ми ніколи не усунемо захворювання.

Друга причина називається мотивацією чи умовною вигодою. Це дуже серйозна причина, тому що часто симптом несе умовну вигоду для пацієнта. Наприклад, припинення мігрені може «відкрити очі» на багато проблем, що «заважає бачити» головний біль, і тоді пацієнт виявиться перед необхідністю їхнього рішення.

Наступне можливе джерело емоційно обумовлених захворювань — ефект навіювання (внушения) іншою особою. Відомо, що якщо дитині в дитинстві часто повторювати: «дурочка», «дурень», «бовдур», «жаднюга» і т.п., то дуже часто діти починають демонструвати поведінку, що відповідає названій, котра автоматично переходить у доросле життя, навіть якщо потім вона раціонально переробляється.

Четверте джерело — це «елементи органічної мови». Хвороба може бути фізичним утіленням фрази. Наприклад, слова «У мене серце за нього болить», «Я від цього з розуму сходжу» можуть перетворитися в реальні симптоми.

Наступне, п'яте, джерело — ідентифікація, спроба бути схожим на когось, на ідеал. Але, постійно імітуючи іншого, людина як би відстороняється від власного тіла. Живучи увесь час в іншій «аурі», вона, зрештою, починає від цього страждати.

Шосте джерело можна назвати самопокаранням. Якщо людина робить непорядний, зі своєї точки зору, вчинок, вона іноді несвідомо піддає себе покаранню. Наприклад, дитині вселяли, що потрібно поважати своїх батьків і робити тільки так, як вони вважають потрібним. Коли вона вирішує робити по-своєму, те робить непорядний учинок з погляду його вихователів, і тоді з'являється почуття провини, а провина шукає покарання. Самопокарання — дуже розповсюджена причина багатьох травм і соматичних порушень.

Остання, сама серйозна і найглибша причина — хворобливий, травматичний досвід минулого. Як правило, це психічні травми раннього періоду дитинства.

Ще однією базисною причиною психосоматичних захворювань може бути алекситімія.

Алекситімія характеризується чотирма типовими ознаками з різним ступенем їхньої виразності в кожнім окремому випадку (Бройтигам і ін., 1999):

1. Своєрідна обмеженість здатності фантазувати. Пацієнт утрудняється чи виявляється просто нездатним користатися символами, результатом чого є своєрідний тип мислення, який можна визначити як «механічний», «утилітарний», «конкретний». Мова йде про зв'язаний із сучасним момент, орієнтованому на конкретні реальні речі мисленні, що майже не торкається внутрішніх об'єктів, позбавлено колоритності, у розмові стомлює співрозмовника і часто має враження дійсної тупості. Воно організовано прагматичо-технічно і спрямоване на механічну функціональну сторону описуваного.

2. Типова нездатність виражати пережиті почуття. Пацієнт не в змозі зв'язувати вербальні чи жестові символи з почуттями. Почуття виявляються, якщо вони взагалі є, як щось неструктуроване, у всякому разі не передане словами. Вони часто описуються через навколишніх («Моя дружина сказала», «Врач сказав»), або замість почуттів описуються соматичні відчуття.

3. Психосоматические пацієнти дуже пристосовані до товариських відносин, що навіть визначається як «гіпернормальність». Їхні зв'язки з конкретним партнером характеризуються своєрідною «порожнечею відносин». Оскільки вони не в змозі розбиратися в психологічних структурах, то залишаються на рівні конкретно-предметного використання об'єктів.

4. З затримки на симбіотичому рівні і зв'язаного з цим недоліку диференціювання суб'єкт-об'єкт випливає нездатність до щирих відносин з об'єктом і до процесу переносу. Відбувається тотальна идентифікованість з об'єктом; психосоматичний хворий існує, так сказати, за допомогою і завдяки наявності іншої людини (його «ключової фігури»). Звідси стає зрозумілим, чому втрата (вигадана чи реальна) цієї «ключової фігури» («втрата об'єкта») так часто виявляється як провокуюча ситуація на початку (чи при погіршенні) хвороби.

Таким чином, алекситімія розглядається як деяка сукупність ознак, що характеризують психічний склад індивідів і призводить до специфічно психосоматичним захворювань. В останні роки її розглядають як фактор ризику розвитку багатьох захворювань.

Як правило, це соціально добре адаптовані особистості, а симптом алекситімії є відповіддю на сімейну заборону із самого дитинства виражати себе і свої почуття. На зміну можливості почуттєво переробляти реальність приходить ригідна поведінка відповідно до соціальних норм і правил. Тоді мова органів, болючі відчуття стають «незручною» спробою тіла інтегруватися з душею людини.

Таким чином, специфічність психосоматозів полягає в тому, що душевне неблагополуччя як першопричина серйозної фізичної недуги в цих випадках сховано, замасковано для самого хворого. Тому психологічна корекція неусвідомлюваної душевної причини тілесного страждання вимагає від фахівця-психотерапевта і психолога особливого підходу, модифікації традиційної психотерапевтичної допомоги.

 

 

Психологічні тести.

Значення психологічних тестів в діагностиці психосоматичних розладів полягає в тому, що вони допомагають отримати об'єктивну оцінку стану пацієнта, незалежну від суб'єктивної думки дослідників. Це досягається за допомогою високої стандартизації в проведенні та оцінці тесту. Багато психологічних тестових методик виникли на основі теорії особистості або збагачені нею.

В психосоматичній практиці найчастіше застосовуються методики:

· Торонтська алекситімічна шкала

· Опитувальник Бека

· Гіссенський опитувальник соматичних скарг

· Тест диференційної самооцінки функціонального стану

· Шкала реактивної та особистісної тривожності Спілберга-Ханіна

· ММРІ, опитувальник Міні-мульт

· Особистісний опитувальник Айзенка

· Опитувальник Сердюка для дослідження самооцінки соціальної значимості хвороби

· Методика незакінчених речень Сакса-Сіднея, модифікована для психосоматичних хворих

· Методика дослідження психологічної характеристики темперамента

· Опитувальник Шмишека

· Методика діагностики показників та форм агресії А.Басса та А.Дарки

· Методика дослідження рівня тривожності Тейлора

· Тест Томаса – типи поведінки в конфлікті (адапт. Грішиної)

· Шкала депресії Цунга

· Методика дослідження стійкості до стресів та соціальної адаптації Холмса та Рея

· Методика діагностики рівня соціальної фрустрованості Вассермана.

Психологчічні тести можуть доповнити, але не замінити загальну діагностику. В індивідуальній клінічній діагностиці вони мають допоміжне значення.

 

Проективні методики.

· Тест Роршаха

· Сонді-тест

· ТАТ – тематичний тест аперцепції

· Малюночні проективні тести ("Образ себе", "Тілесні стани")

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1735. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия