Студопедия — Характеристика підприємства як об’єкту управління
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика підприємства як об’єкту управління






ВСТУП

 

Виробнича практика студента забезпечує освоєння кваліфікації в відповідності з вимогами учбового плану, сприяє закріпленню й поглибленню знань, привчає до праці в сфері виробництва в умовах трудового колективу. Виробнича практика дозволяє сформувати уяву про зміст й особливості своєї майбутньої професії не тільки через сукупність отриманих теоретичних знань, а й з точки зору практичної діяльності реально діючих підприємств придбати елементи професійного уміння і практичних навичок.

Виробничу практику я проходила на ТОВ «Гермес» у маркетинговому відділі торговим агентом. Працювала з такими торговими марками як «Оболонь», «Вітмарк», «Караван», «Росинка».

Під час проходження практики було ознайомлено з діяльністю ТОВ «Гермес». Розібрала організаційну структуру управління підприємства, зіставилиа її з цілями організації, визначила її ефективність.

ТОВ «Гермес» за формою власності є приватним підприємством, заснованим на власності фізичної особи. Підприємство діє згідно з положеннями Статуту, а також діючого законодавства України. Підприємство є юридичною особою; воно володіє, користується та розпоряджається майном, що йому належить, має самостійний баланс, поточні та інші рахунки, круглу печатку, штампи, бланки з найменуванням підприємства, власний товарний знак, емблему.

Тому метою виробничої практики є:

· закріплення теоретичних знань, здобутих в процесі вивчення дисциплін;

· придбання навиків та умінь із застосування теоретичних знань у практичній діяльності.

· отримання досвіду практичної роботи на підприємстві.

Предметом діяльності ТОВ «Гермес» є:

- оптова торгівля продуктами харчування;

- роздрібна торгівля продуктами харчування;

- оптова торгівля алкогольними та слабо-алкогольними напоями;

- роздрібна торгівля алкогольними та слабо-алкогольними напоями;

- проведення торгово-посередницьких операцій з товарами та послугами, включаючи оптову, роздрібну та комерційну торгівлю на території України.

Визначена мета виробничої практики досягається через вирішення таких завдань:

· закріплення та поглиблення теоретичних знань, одержаних мною в процесі навчання;

· уміння творчо застосовувати одержані знання в сфері менеджменту;

· ознайомлення із структурою та функціонально-організаційними особливостями діяльності;

· цілісне бачення, спостерігання та аналіз діяльності менеджерів, господарської діяльності підприємства;

· формування навиків праці з клієнтами;

· ознайомлення з використанням у виробничій діяльності науково-технічних засобів і комп’ютерної техніки;

· надбання практичних навиків правильного складання, ведення та зберігання документації;

· сприяння в розвитку здібностей аналізувати ситуації, які вимагають застосування знань, приймати рішення згідно з положеннями підприємства;

· ознайомлення з організацією діловодства, відомчими наказами та інструкціями з питань організації діяльності підприємства;

· адаптація до виконання обов’язків посадових осіб, розширити їх уявлення з організаційної культури та професійної етики менеджера.

Інформаційною базою дослідження слугували: нормативно-правові акти, довідкова та спеціальна економічна література з економіки підприємства та аналізу господарської діяльності підприємств, а також звітні дані підприємства.


РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОВ «ГЕРМЕС»

Характеристика підприємства як об’єкту управління

 

Кам’янець-Подільський філіал ТОВ «Гермес» розташований, за адресою вул. Данила Галицького, 32. ТОВ «Гермес» працює на ринку 14 років.

ТОВ «Гермес» за формою власності є приватним підприємством, заснованим на власності фізичної особи. Підприємство діє згідно з положеннями Статуту, а також діючого законодавства України. Підприємство є юридичною особою; воно володіє, користується та розпоряджається майном, що йому належить, має самостійний баланс, поточні та інші рахунки, круглу печатку, штампи, бланки з найменуванням підприємства, власний товарний знак, емблему.

Товариство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, фірмову марку і товарний знак, які затверджуються правлінням акціонерного товариства і реєструються в торгово-промисловій палаті; печатку зі своїми найменуваннями і штамп.

Торгівля - широка область підприємницької діяльності і сфера прикладення праці - в останні роки отримала нові імпульси свого розвитку, значно розширила "поле і правила гри" в економіці перехідного періоду. В неї влилося багато підприємницьких людей і фірм. Керівництво підприємства вимушене кожного дня вирішувати багато проблем організаційного, економічного та фінансового характеру, які вимушені вирішувати інтуїтивно, методом "проб і помилок", отримуючи постійно практичний досвід. Процес насичення споживчого ринку товарами і зростання, а конкуренції вимагає глибоких і всебічних знань його основ в розрізі різних аспектів торгової діяльності, комплексного підходу до багато аспектної торгової діяльності, нових цільових орієнтирів розвитку торгових підприємств, сучасного методичного апарату аналізу, планування і контролю. Управління підприємством здійснюється за допомогою різних методів торгового менеджменту, який формує раціональні управлінські рішення з питань розвитку конкретного підприємства, координацію різних напрямків його діяльності і забезпечення ефективності кінцевих результатів.

Формування асортименту торгового підприємства являє собою процес підбору для реалізації різних груп товарів, їх видів і різновидів, виходить з його товарної спеціалізації і повинен бути направлений на задоволення попиту споживачів і забезпечення високого прибутку. При цьому слід звернути увагу на ряд принципів:

- забезпечення відповідності характеру попиту споживачів, що пов'язано з пошуком певної ніші на ринку, формування певного асортименту;

- забезпечення достатньої широти і глибини;

- забезпечення стабільності асортименту;

- забезпечення умов рентабельності — необхідна умова функціонування будь-якого торгового підприємства. Тому слід враховувати витратоємкість, податкоємкість, оберненість запасів та інші економічні фактори.

Основним видом діяльності товариства є продаж продукції продовольчої групи. ТОВ «Гермес» має такі відділи: «Оболонь», «КРУ», «Бакалія», «Олімп», «Шабо+SV», «Nemiroff», «Золота амфора»,» Торчин», «VIP відділення», «Кабаре».

Асортимент продукції ТОВ «Гермес» складають продукти харчування, до яких входять:

- бакалія;

- консервація;

- напої, соки, вода; кофе, чай;

- алкогольні та слабо - алкогольні напої;

- олія, майонез, кетчуп, томатна паста.

Отже, продукція, торгівлею якої займається ТОВ «Гермес» є продукцією масового споживання. Ринок товарів повсякденного попиту є самим конкурентнішим. Ця продукція має низьку вартість, але вона продається в великій кількості та потрібна громадянам регулярно, тому загальний прибуток на цей сектор ринку досить великий.

Товарообіг забезпечує економічну основу всієї діяльності торгового підприємства, оскільки реалізує основний об'ємний показник цієї діяльності і досягнуті маркетингові позиції. Функціонування потребує постійної розробки управлінських рішень на всіх рівнях діяльності. В процесі реалізації даної функції проводиться аналіз і прогнозування торгової кон'юнктури, здійснюється планування обсягу і складу товарообіг, нормування і планування товарного запасу, планування обсягу і складу закупок.

Продаж товарів на підприємстві, як і на інших підприємствах цієї галузі, характеризується такими показниками:

- загальний обсяг товарообігу, що характеризує обсяги продажу товарів в розрізі окремих видів товарообігу;

- склад товарообігу, що характеризує структуру загального обсягу товарообігу окремих видів в розрізі його форм;

- структура товарообігу, що характеризує товарно-груповий склад реалізації товарів.

Показники товарообігу пов'язані з іншими важливими показниками діяльності торгового підприємства.

Основна ціль управління товарообігом полягає в забезпеченні високих темпів розвитку торгового підприємства і задоволення попиту контингенту споживачів. У відповідності з ціллю перед управлінням стоять наступні завдання:

1. Ув'язка темпів розвитку товарообігу з розвитком регіонального споживчого ринку та змінами його кон'юнктури.

2. Планування обсягу реалізації товарів, що забезпечує отримання необхідної суми прибутку.

3. Забезпечення в процесі планування товарообігу ефективного використання наявних ресурсів.

4. Забезпечення планування структури товарообігу, що відповідає структурі попиту споживачів.

5. Планування обсягу і структури поставок товарів і суми товарних запасів, що забезпечить ритмічну роботу і стабільний асортимент.

Виходячи з основної цілі та завдань будується система управління товарообігом підприємства: оцінка і прогнозування кон'юнктури споживчого ринку, планування обсягів і структури реалізації товарів, нормування і планування товарних запасів, планування надходжень і закупок товарів.

Планування збутової та фінансової діяльності, підприємство здійснює самостійно. Визначення перспектив свого розвитку відбувається виходячи з попиту на продукцію, роботи, послуги і необхідності забезпечення виробничого і соціального розвитку, підвищення особистих прибутків працівників. Постачання продукції, надання послуг, виконання робіт відбувається на готівковій та кредитній основі.

Особливостями ринку харчової продукції є висока конкуренція, широкий асортимент продукції, постійний попит, швидкий оборот вкладень. ТОВ «Гермес» пропонує своїм споживачам високу якість своєї продукції, надійність доставок у точний термін.

На конкурентоспроможність підприємства впливають як внутрішні так і зовнішні фактори. Розглянемо їх у таблиці 1.1.

 

Таблиця 1.1.

Внутрішнє та зовнішнє середовище ТОВ «Гермес»

Внутрішнє середовище
- цілі   Підприємство ставить перед собою такі цілі, як збільшення обсягу збуту продукції; зміцнення позицій на ринку через збільшення спектру послуг, підтримання сприятливої робочої обстановки; збільшення обсягу продажів на 1/3; збільшення прибутку; збільшення кількості підприємств-клієнтів по всій Україні.
- структура   В організації поєднуються вертикальний та горизонтальний поділи праці, є лінійні зв’язки.  
- завдання   Перед працівниками підприємства стоять такі завдання як закупівля та купівля товарів харчування та господарчих товарів; реалізація продукції за встановлений термін; надання послуг клієнтам; для завоювання більшого сектору ринку необхідно провести рекламну компанію.  
       

 

 

Продовження таблиці 1.1.

 

- технологія   Завантаження та вивантаження тари, готової продукції, наклейка акцизної марки проводиться неавтоматизованим способом.
- ресурси     Готова продукція харчування та госптоварів; робоча сила; власні кошти та кредити, аванси; паливо.
- персонал   Кваліфікований персонал, який постійно підвищує свою кваліфікацію; робітники відповідально ставляться до праці.
Зовнішнє середовище
- споживачі Підприємства та державні заклади
- постачальники Заводи, комбінати, фабрики, ферми, пекарні та приватні підприємства одеської області, на яких вирощують або виготовляють продукти харчування.
- конкуренти     Підприємство функціонує на такому ринку збуту, де є багато конкурентів, з’являються постійно нові, є серйозні конкуренти, які значно погіршують діяльність фірми.
- державні органи влади Підприємство дотримується всіх правил регулювання державою, виплачує податки.  
- системи економічних відносин у державі У країні зараз не стабільне становище, що негативно впливає на ефективне функціонування фірми, але продукція підприємства має повсякденній попит, який є нееластичним.

 

З даних (табл. 1.1.) можна зробити висновок, що ТОВ «Гермес» ставить перед собою досяжні цілі та робить все можливе для їх досягнення. Підбираються тільки висококваліфіковані робітники, чітко ставляться завдання, поставщики надійні, що дуже важливо у роботі з продуктами, що швидко псуються.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1289. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия