Студопедия — Розділ 2. Економічні умови лісогосподарського підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ 2. Економічні умови лісогосподарського підприємства






2.1. Основні галузі господарства в районі розташування об’єкта дослідження

Район розташування підприємства відноситься до числа сільськогосподарських районів області з розвинутим багатогалузевим сільським господарством.

Провідною галуззю є сільське господарство спеціалізоване на вирощуванні зернових і технічних культур. Другою важливою галуззю сільського господарства є тваринництво, базою для чого є посів культур.

Переробкою деревини займаються безпосередньо підприємство та інші приватні користувачі.

Лісистість адміністративних районів, на території яких розташоване підприємство складає 51,1%. Ліси на території розташовані відносно компактно.

2.2. Обсяг заготівлі деревини і її реалізація

В 2007 р. в лісах підприємства було заготовлено 67,9 тис. м³ ліквідної деревини, в т.ч. ділової – 34,2 тис. м³. Із загального обсягу заготовленої ліквідної і ділової деревини хвойні породи складають відповідно 55,7 тис. м³(27,9 тис.м³), твердолистяні породи – 1,6тис. м³(0,7 тис. м³), м’ягколистяні породи – 10,6 тис.м³ (5,3 тис. м). Найбільшими споживачами деревини, є сільські і районі організації, агрофірми, населення, сектор приватного бізнесу. Найбільшим попитом в споживачів користується пиловник.

2.3. Характеристика шляхів транспорту

Район розташування підприємства характеризується розвинутою мережею шляхів транспорту загального користування. Основними транспортними магістралями в зоні діяльності підприємства є Одеса-Санкт-Петербург, Коростень-Чернігів, Чернігів-Сарни, а також автомобільні шляхи з твердим покриттям державного і обласного значення Київ-Мінськ, Київ-Полісся-Овруч, Коростень-Народичі-Довляди, Малин-Базар-Народичі.Протяжність доріг на території підприємства складає 643км, із них з твердим покриттям 62км.Загальна протяжність шляхів транспорту за нормативами на 1000 га площі складає 10-14 км.

2.4. Віднесення лісів об’єкта до поясів і розрядів сталого збору за заготівлею деревини основних деревних порід

Усі ліси ДП «Овруцьке СЛГ» належать до І лісотаксового поясу, як рівнинні ліси. Ліси підприємства відносять до І, ІІ, ІІІ лісотаксових розрядів, так як максимальна відстань вивезення заготовленої деревини не перевищує 40 км.

2.5. Рівень інтенсивності ведення лісового господарства і виробнича потужність господарства.

Господарська діяльність підприємства спрямована на охорону лісів від пожеж інших лісо порушень, покращення санітарного стану насаджень, підвищення продуктивності і якості лісового фонду.

Показники рівня ведення лісового господарства: середній розмір лісокористування 1 га вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок складає 1,8 м, середній приріст вкритих лісовою рослинністю земель-4.0м³, вказують на невисоку інтенсивність ведення лісового господарства, що пов’язана із сильним радіоактивним забрудненням території.

Технічне і транспортне забезпечення недостатнє для успішного виконання планових завдань. Ступінь забезпечення транспортними засобами становить 37,1%.

Виробничим фондом підприємство забезпечене на 90%, житловим на 70%. Кадрами постійних робітників підприємство забезпечене на 85%. Нестача поповнюється за рахунок сезонних і тимчасових робітників.

Таблиця 2.1.

Найменування показників Одиниця вимірювання За даними минулого л/в За даними теперішнього л/в
1. Річний розмір лісокористування (ліквід)-усього тис.м³ 68,1 57,33
В т.ч. від рубок головного користування   тис.м³ 41,9 45,51
2. Середній розмір лісокористування з 1 га вкритих лісовою рослинністю земель м³ 1,8 1,5
3.Річний обсяг робіт з лісовідновлення:      
-створення лісових культур га 261,9  
-сприяння природному поновленню га -  

 

2.6. Значення лісового господарства в економіці району розташування об’єкта і охороні довкілля

Лісове господарство в економіці району займає важливе місце. Основні напрямки його розвитку:- збереження і підвищені природоохоронних, захисних, санітарно-гігієнічних, естетичних та інших корисних функцій лісу, а також одержання цінної ділової деревини.

Підприємство мало затверджену розрахункову лісосіку рубок головного користування на 1997-2007 роки, яку виконало в місцях запроектовано лісовпорядкуванням. За 2007 рік- 41,9 тис.м³ ліквідної деревини. Фактичний відпуск деревини в середньому за рік становив 100% середньорічного обсягу діючої розрахункової лісосіки за ревізійний період. Вихід ділової деревини у 2007 році склав - 27,9тис.м³. Розбіжність між фактичним виходом ділової деревини та даними розрахунковим лісосікам не виявлена.

Основні сортименти, які заготовлюються в підприємстві: пиловник – 75%, тарний кряж, стовпи, тонкомірна деревина, дрова – 25%. Основними споживачами є: 77% іноземні підприємства та 23% сільські районні організації, агрофірми, населення, сектор приватного бізнесу. Найбільшим попитом у споживачів користується пиловник.

Рис.1. Товарна структура лісозаготівель

Наявні в лісовому фонді сільськогосподарські угіддя використовуються для потреб працівників підприємства. Угіддя характеризуються незначною площею і практично значення в економіці району розташування підприємства не мають. Випас худоби в лісовому фонді проводиться в окремих кварталах і лісових урочищах згідно з існуючими правилами. З побічних лісових користувань має місце збір грибів, ягід і лікарських сировини. Промислові заготівлі побічних лісових користувань не проводяться.

Мисливська фауна в лісах підприємства представлена такими тваринам: лось, дикий кабан, козуля, заєць, лисиця та інші. Полювання носить спортивний характер.

Крім задоволення потреб народного господарства в деревині і продукції побічних лісових користувань, лісові насадження мають важливе природоохоронне і рекреаційне значення.

2.7. Сертифікація лісів

Метою сертифікації лісів є забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства. Наявність сертифікату засвідчує, що лісова продукція надходить з лісів, ведення господарства в яких здійснюється на принципах невиснажливого, постійного і безперервного лісокористування з врахуванням питань охорони довкілля, збереження біорізноманіття, інтересів працівників лісу та місцевого населення. За результатами сертифікації видається сертифікат відповідності ведення лісового господарства в лісгоспі до міжнародних вимог щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку. Ліси лісгоспу на даний час не сертифіковані, головним чином, через недостатнє фінансування та радіаційне забруднення деяких територій.

2.8. Висновки до розділу 2.

Умови для ведення лісового господарства сприяють покращенню показників господарства. На території району діяльності підприємства широко розвинута транспортна мережа. Це, і автомобільна дорога міжнародного значення (в районі діяльності підприємства проходить державний кордон з Республікою Білорусь), і залізнична станція Овруч.

Підприємство ставить за мету перш за все збереження і підвищені природоохоронних, захисних, санітарно-гігієнічних, естетичних та інших корисних функцій лісу та лише після цього заготівля деревини. Так як на території Овруцького району працює ще два лісогосподарських підприємства, то місцеве населення деревиною забезпечено.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 574. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия