Студопедия — Кровотеча
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кровотеча






 

Кровотечі - источение крові в кровоносній судині при порушенні цілісності або проникності його стінки. Виділяють ранні кровотечі, що починаються відразу після пошкодження судини, і пізні, що виникають через декілька годин після травми.

При найпоширенішою операції в щелепно-лицевої області - видалення зуба - кровотеча походить від розриву зубної артерії, мережі артеріол і капілярів періодонта і ясна. Це кровотеча носить характер капілярного, паренхіматозного і звичайно припиняється через кілька хвилин (від 5 до 20 хвилин). Однак, в 0,8-2,9% випадків це кровотеча продовжується після цього терміну настання гемостазу і складає більше 1 \ 4 від всіх ускладнень після видалення зуба (Л. І. Воложин, Н. Н. Петрищева, 1996). Відомо багато випадків, коли луночковие кровотечі створювали загрозливі для життя ситуації. При цілому ряді патологічних станів щелепно-лицьової області (травмі, запальному процесі, пухлинах і т.п.) часто зустрічаються тромбогеморрагические ускладнення. Наприклад, при одонтогенних остеомиелитах щелеп, флегмонах у 3,5-10% хворих виникають тромбози та післяопераційні кровотечі.

Воложин А.І., Петрищев М.М. (1996) відзначають, що причинами кровотечі в щелепно-лицевої області найчастіше є: 1) розплавлення тромбу і ерозія судин, ненадійність їх перев'язки, розриви м'яких тканин при видаленні зубів, пошкодження великих судин при переломах лицьового скелета і ін місцеві фактори; фізіологічні гормональні зрушення (вагітність, менструальний цикл і ін), 3) супутня патологія (гіпертензія, цукровий діабет, хвороби крові, печінки і т.д.), прийом медикаментів, що впливають на гемостаз (гормони, антігоагулянти, адреналін), наркотичні засоби (закис азоту та ін), стресові ситуації і т. д.

Для оцінки функціонального стану системи гемостазу в клініці застосовуються різні методи: визначення тривалості кровотечі, часу згортання крові, протромбінового часу, протромбінового індексу, агрегаційної активності тромбоцитів, фібринолітичної активності, толерантності плазми до гепарину і т. д.

У залежності від локалізації, глибини рани, характеру патологічного процесу, супутньої патології проблема зупинки кровотечі вирішується легко, або представляє собою складну задачу.

 

СПОСОБИ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ

З Геморагічні ускладнення

 

Місцево: введення в рану гемостатичного кошти - гемостатичну або желатинової губки, фібрин плівки, гемофібріна, капрофера, оксіцелодекса і т.п. або прошивання судини, що кровоточить, електрокоагуляція і ушивання рани або здавлювання судини в кістки, вбивання фрагмента аутокістки в кровоточить отвір у кістці або щільна тампонада рани і давить, або перев'язка судини на протязі і ін

 

Загальна терапія: дицинон 12,5% по 2 мл в / в, або в / м (ефект настає через 5 15 хвилин); при патологічному фібринолізі - амбен (памба) 1% - 10 мл в / в або в / м; кальцій хлористий 1% 10 мл на 10 мл фізіологічного розчину в / в, аскорутин по 1 таблетці 3 рази на день всередину; вітамін В12 - ціанокобаламін 0,05% - 1 мл в / в або в / м; вітамін К - вікасол: 1% - 1 мл в / м (ефект проявляється через 12-18 годин і більше).

Наявність гіпертензії

Наявність гіпотензії (колапс)

 

Дибазол 0,5% - 5 мл,

Папаверин 2% - 2 мл в \ в

Або

Адельфан 1 таблетка всередину

Внутрішньовенна інфузія:

5% розчин глюкози - 500 мл;

поліглюкін 400 мл, або желатіноль 400 мл

 

 

Амбулаторне спостереження

Консультація гематолога

Госпіталізація,

Консультація гематолога

 

 

У поліклінічної стоматологічній практиці зустрічаються хворі, у яких патологія щелепно-лицьової області поєднується із захворюванням крові. Тактика ведення таких пацієнтів залежатиме від часу звернення до стоматолога, обсягу проведеного обстеження.

1. При наявному завзятому кровотечі та відсутності в анамнезі даних про захворювання крові і при безуспішних спробах зупинки кровотечі в амбулаторних умовах хворого доцільно направити на лікування в щелепно-лицевої стаціонар, де хірург спільно з терапевтом проводять необхідні обстеження і лікувальні заходи, з подальшою консультацією гематологом.

2. Захворювання крові іноді виявляється після хірургічного втручання. У таких випадках проводиться зупинка кровотечі в умовах поліклініки, а при відсутності ефекту в щелепно-лицьовому стаціонарі і потім хворий направляється до гематологічного відділення.

3. При встановленому захворюванні крові у пацієнта і з наявністю гострого запального процесу в нього тактика в амбулаторних умовах наступна: у денний час - хворий направляється до гематологічного відділення, де стоматолог, що знаходиться в штаті стаціонару, проводить хірургічне втручання за участю гематолога: у нічний час - хворий направляється в стаціонар щелепно-лицевої хірургії і після попередньої консультації терапевтом або по телефону гематологом проводиться хірургічне втручання з дотриманням принципів щадить хірургії та ретельного гемостазу, з подальшим переведенням у гематологічне відділення.

4. При проведенні планової операції у хворого із захворюванням крові, останній направляють у відділення гематології, де протягом певного часу проводяться консервативні заходи, потім у цьому ж стаціонарі, або щелепно-лицьовому відділенні здійснюється оперативне втручання з подальшим веденням хворого спільно з гематологом.

 

ВСТУП агресивних РІДИН

 

Це ускладнення зустрічається при недотриманні правил зберігання лікарських засобів, недбалому виконанні ін'єкції, коли, наприклад, замість анестетика вводиться розчин, призначений для інших цілей (спирт, хлористий кальцій, нашатирний спирт, перекис водню і т. д.).

Діагностика даного ускладнення не викликає труднощів. Зазвичай під час введення агресивної рідини і в послеін'екціонний періоді виникає сильний біль і відчуття печіння в області ін'єкції. Необхідно в цих випадках звернути увагу на збереглося вміст шприца, ампули, флакона.

 

НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА

 

Припинити ін'єкцію лікарського засобу

Встановити характер застосованого розчину

 

В область ін'єкції терміново ввести 0,5% розчин новокаїну (фізіологічного розчину) за обсягом у 5 разів більше введеної агресивної рідини, зробити розріз, промити рану фурациліном або фізіологічним розчином.

 

Спільні заходи: анальгін 50%-г 2 мл в / м, димедрол або супрастин 1% -2 мл в / м, антидот за показаннями, антибактеріальна терапія. Спостереження у хірурга-стоматолога або госпіталізація.

 

Гостра дихальна недостатність (ГДН)

 

Найбільш часто ОДН (асфіксія) зустрічається в результаті порушення зовнішнього дихання. Причиною асфіксії можуть бути механічні перешкоди доступу повітря в дихальні шляхи, при здавленні їх ззовні або значне їх звуження пухлиною, при запальному, алергічному набряках, западінні мови, спазмах голосової щілини, дрібних бронхів, і т.д. Частою причиною асфіксії може стати закриття просвіту дихальних шляхів внаслідок аспірації крові, блювотних мас, попадання різних чужорідних тіл.

При травмі щелепно-лицьової області вони спостерігаються у 5% випадків. По механізму виникнення Г. М. Іващенко розрізняють такі види травматичної асфіксії (ОДН).

1. Дислокаційні - викликана зсувом пошкоджених органів (нижньої щелепи, язика, гортані і язика).

2. Обтураційна - внаслідок закриття верхнього відділу дихального шляху чужорідним тілом.

3. Стенотичні - звуження просвіту дихального шляху в результаті крововиливу, набряку слизової оболонки.

4. Клапанна - за рахунок утворення клапана з клаптів пошкодженого м'якого піднебіння.

5. Аспіраційна - від попадання в дихальні шляхи крові, слизу, блювотних мас.

На поліклінічному прийомі хворих лікаря-стоматолога найбільш часто доводиться зустрічатися зі стенотической (при запальному, алергічному набряках) і обтурационной (при попаданні в дихальні шляхи - оттискного матеріалу, марлевого кульки, зуба) формами асфіксій. Клініцистам відомо, що при швидко, гостро протікає асфіксії дихання стає прискореним і потім зупиняється, швидко розвиваються судоми, зіниці розширюються. Особа синюшне або бліде, шкірні покрови набувають сірого забарвлення, губи і нігті ціанотичні. Пульс сповільнюється або частішає. Серцева діяльність швидко падає. Кров набуває темного забарвлення. Порушення змінюється втратою свідомості. У цій ситуації дії медичного персоналу повинні бути чіткими і швидкими.

 

НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА ПРИ ОБТУРАЦИОННОЙ

ДИХАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ:

 

Пальцями або за допомогою слюноотсоса звільнити порожнину рота від блювотних мас та інших сторонніх тіл

Покласти потерпілого животом на коліно надає допомогу, таким чином, щоб голова звисала вниз і вдарити між лопатками

Відсутність ефекту

Ефект позитивний (Чужорідне тіло видалено)

Прийом Гемліха. Виконуючий реанімацію широко розводить стегна хворого і кладе виступаючу частину долоні однієї руки на живіт між пупком і мечовидним відростком грудини пацієнта, друга рука розташовується поверх першої. Проводиться 6-10 коротких поштовхів в напрямку до хребта і голові. Увага! Неправильне положення рук може призвести до пошкодження внутрішніх органів.

Штучне дихання, Оксигенотерапія

Госпіталізація

 

 

Відсутність ефекту Позитивний ефект (Пальцями видаляють залишок стороннього тіла з рота)  
  Штучне дихання Оксигенотерапія Госпіталізація Проводиться інтубація трахеї або коникотомия. Хворому закидайте голову, пальцями лівої руки намацуючи- ють поглиблення між нижнім краєм щи- товидної і верхнім краєм перстневід- ного хрящів. Колючим рухом скаль- пеля розсікаються шкіра, підшкірна кліть- чатка, фасція і конічна зв'язка. За- є свистяче дихання. У розріз вводиться затиск і рана розширюється для вільного дихання. Конкуруючим коникотомии методом вважається введення через конічну зв'язку в просвіт трахеї 2-3 голок з широким просвітом, або трокара. Після відновлення дихання і видалення стороннього тіла рану вшивають, або виробляють трахеотомію

Госпіталізація

 

При стенотической асфіксії проводиться патогенетичне лікування (розтин флегмони, розсічення тканин з метою видалення гематоми, тавегіл 0,1% - 2 мл або димедрол 1% - 2-3 мл в (м), коникотомия. Після відновлення дихання виконується трахеотомія, госпіталізація.

 

СЕРЦЕВО-ЛЕГЕНЕВА РЕАНІМАЦІЯ

При зупинці дихання і кровообігу

 

Для діагностики відсутності дихання і кровообігу (клінічної смерті) достатня реєстрація трьох основних ознак: 1) відсутність дихальних екскурсії грудної клітини, що визначаються візуально: 2) відсутність пульсу на сонній або стегновій артерії: 3) відсутність свідомості. Діагноз клінічної смерті повинен бути поставлений з протягом 8-10 секунд.

Як тільки поставлений діагноз зупинки кровообігу, слід відзначити час зупинки і негайно приступити до серцево-легеневої реанімації (СЛР). Фундаментальне значення має знання трьох прийомів техніки реанімації (правило АВС по сафарі), яка включає в себе логічну послідовність дій реаніматора при пожвавленні: 1) відновити прохідність дихальних шляхів; 2) розпочати штучну вентиляцію легень (ШВЛ), 3) приступити до масажу серця.

Відновлення прохідності дихальних шляхів. Цей прийом досягається проведенням наступних заходів: хворий перебуває в горизонтальному положенні, реаніматор закидає голову хворого тому, підкладаючи одну руку під його шию, а іншу розташовуючи на лобі. Це змушує корінь язика відійти від задньої стінки глотки і забезпечує відновлення вільного доступу повітря в гортань і трахею. У ході пожвавлення рот хворого постійно тримають відкритим, оскільки носові ходи часто забиваються слизом. З метою граничного зміщення вперед нижньої щелепи підборіддя хворого захоплюють двома руками. Цей прийом можна виконати також рукою, помістивши великий палець в рот пожвавлюється. До туалету ротоглотки приступають після одно-дво-кратної спроби зробити ШВЛ, коли переконуються в тому, що в санації дійсно є гостра необхідність. Ефективна аспірація здійсненна за допомогою різних вакуумних відсмоктувач і гумових катетерів з великим діаметром внутрішнього просвіту (0,3-0,5 см). У момент аспірації голова і плечі хворого максимально повернені в бік, рот широко розкритий.

Для підтримання прохідності дихальних шляхів добре використовувати повітроводи, які попереджають обтурацію і утримують корінь язика відсунутим вперед.

Проведення ШВЛ. ШВЛ починають після відновлення прохідності дихальних шляхів. В даний час доведено безперечну перевагу ШВЛ по одному з експіраторний типів (з рота в рот) перед старими прийомами, заснованими на зміні обсягу грудної клітини (по Сильвестру, Шеде та ін авторів). В основі ШВЛ під позитивним тиском лежить ритмічне вдування повітря, що видихається реаніматором в дихальні шляхи хворого. Проводячи глибокий вдих, реаніматор щільно охоплює губами рот хворого і з деяким зусиллям вдмухує повітря. Щоб запобігти витоку повітря, ніс хворого затискають пальцями або своєю щокою. На висоті штучного вдиху нагнітання повітря припиняється, реаніматор повертає своє обличчя в сторону, відбувається пасивний видих. На початку ШВЛ роблять зазвичай 2-3 швидко наступних один за одним енергійних вдиху вдування, потім проводять ШВЛ з частотою 12-15 вдуваний в хвилину. Про ефективність ШВЛ судять за такими ознаками: 1) синхронного з вдуванням підняття грудної клітини; 2) відчуттю еластичного опору при вдування, 3) відчуттю струменя повітря при виході. Недоліками методу ШВЛ без технічних засобів є безпосередній контакт реаніматора з хворим, неможливість забезпечити хворого газовою сумішшю з підвищеним вмістом кисню і швидке стомлення реаніматора.

Застосування різних респіраторів (хутра, РДА-1, мішка Амбу) покращує фізіологічну основу ШВЛ (підвищена концентрація О2), а також її гігієнічну бік. Можливе проведення ШВЛ через повітроводи і маску наркозного апарата. За наявності умов проводять інтубацію трахеї і апаратну ШВЛ. В екстрених випадках, обумовлених гострою дихальною недостатністю і зазвичай розвивається при гострому алергічному набряку гортані, коли немає часу для трахеотомії виробляють коникотомию (розсічення щитоперстневидной зв'язки), або крікоконікотомію (розсічення щитоперстневидной зв'язки і дуги перстневидного хряща). Після відновлення дихання накладають трахеостому.

Непрямий масаж серця. Принцип зовнішнього масажу серця полягає в тому, що три стисненні серця між грудиною і хребетним стовпом забезпечується викид крові з лівого шлуночка в аорту-систола. При припиненні тиску на грудину, за рахунок еластичних властивостей грудної клітини, відновлюється її початкове положення і серце заповнюються кров'ю, настає діастола. Сам по собі масаж не призводить до оксигенації крові; тому пожвавлення буває ефективним при одночасній ШВЛ. Для проведення масажу реаніматор розташовується з будь-якого боку від хворого. Кладе одну долоню на іншу і робить тиск на грудину на кордоні нижньої і середньої третини. Натискання на грудину проводиться строго в передньо-задньому напрямку, при цьому глибина прогину грудної стінки 4-5 см, частота 80-100 в 1 хв. інтервал між окремими компрессиями 0,5-1 сек. Критерій правильного проведення масажу - чітко обумовлена ​​штучна пульсова хвиля на сонній (стегнової) артерії (перевірка ефекту після закінчення 1-ої хвилини реанімаційних заходів, наступна через 3-3,5 хвилини).

Якщо пожвавлення проводить одна людина, то після 2 нагнітань повітря проводять 15 компресій, за участю двох людей співвідношення вентиляція-масаж становить 1:5.

Показники ефективності СЛР наступні: звуження зіниць, синхронна з натисканням на грудину «пульсова хвиля» на сонній артерії (пальпує реаніматор, який проводить ШВЛ), поява тонусу століття і замикання очної щілини, ритмічні, спонтанні рухи гортані, зміна кольору шкіри. З появою виразною пульсації артерії (відновлення серцевої діяльності) масаж серця припиняють, продовжуючи ШВЛ до відновлення спонтанного дихання і свідомості.



 

                                         
                                                                                       
 
 
           
МЕДИКАМЕНТОЗНА СТИМУЛЯЦІЯ СЕРЦЕВОЮ ДІЯЛЬНОСТІ  
Внутрішньовенна інфузія: адреналін - 0,1% - 1 мл повторювати кожні 5 хвилин реанімації атропін - 0,1% -1 мл -3 рази Дефібриляція (сила струму з 200 ДЖ)

Через 30 хвилин

Серцевий ритм і пульс визначаються

Серцевий ритм і пульс не визначаються

 

 

Госпіталізація

Припинити реанімаційні заходи

 

 

МЕДИКАМЕНТОЗНА СТИМУЛЯЦІЯ СЕРЦЕВОЮ

ДІЯЛЬНОСТІ

 

Медикаментозна терапія проводиться з метою відновлення і підтримання нормального ритму серцевої діяльності. Вона починається в гранично ранні терміни і повторюється в ході масажу, серця кожні 5 хв. Доведено, що внутрішньовенне введення стимуляторів серцевої діяльності на тлі масажу серця практично так само ефективно, як і внутрисердечное. Проте останній метод пов'язаний з ризиком прямого пошкодження міокарда, провідної системи серця, інтрамуральним введенням хлориду кальцію.

Для проведення медикаментозної терапії застосовуються такі препарати: адреналіну гідрохлорид (1 мг на розведенні на 10 мл ізотонічного розчину) - підвищує перфузионное тиск при масажі серця, стимулює спонтанні скорочення серця, підвищує амплітуду фибрилляций шлуночків серця, що полегшує дефибрилляцию; атропіну сульфат (0,1 % р-р в дозі 1 мг) - знижує тонус блукаючого нерва, поліпшує передсердно-шлуночкову провідність, натрію гідрокарбонат - вводять 4% розчин з розрахунку 2 мл на 1 кг маси тіла після перших 10-15 хв. реанімації.

Слідом за медикаментозної стимуляцією приступають до електричної дефібриляції серця, яка здійснюється серією послідовних розрядів імпульсного струму. Починають при напрузі 3500 У, надалі кожен раз підвищують напругу на 500 В, доводячи його до 6000 В. Методика електричної дефібриляції серця проста, але вимагає великої обережності, щоб не допустити поразки електрострумом навколишніх осіб. Диски електродів, обгорнуті марлею, змочують розчином електроліту. Електроди щільно притискають до грудної клітки - один праворуч від грудини на рівні другого міжребер'я, другий - кілька всередині від області верхівки серця. Час припинення зовнішнього масажу серця і ШВЛ під час дифибрилляции не повинно бути більше 5-6 сек. При невдачі першої дифибрилляции повторну проводять через 3-4 хв. після додаткового введення адреналіну, хлориду кальцію, натрію гідрокарбонату. Зовнішній масаж серця в поєднанні з ШВЛ забезпечує мінімальну оксигенацію головного мозку і збереження життя протягом години і більше. При відновленні самостійних скорочень серця і адекватного кровообігу стає можливим транспортування хворого в реанімаційне відділення для подальшої інтенсивної терапії постреанимационного періоду.

Реанімаційні заходи зазвичай тривають протягом 30 хвилин і якщо серцева діяльність не відновлюється, то припиняють реанімацію, оскільки після зазначеного часу наступають незворотні зміни в клітинах головного мозку.

 

Додаток 1

 

ЧАСТОТА ДИХАННЯ У ЗДОРОВИХ ДІТЕЙ

 

Вік ПП / хв.
Новонароджені 40-60
1-2 роки 30-35
3-4 роки 25-30
5-6 років 20-25
10-12 років 18-20
Дорослі 15-16

 

ЧАСТОТА ПУЛЬСУ У ЗДОРОВИХ ДІТЕЙ

 

Вік ЧД / хв.
Новонароджені 140-160 6 міс. 130-135 1 рік 120-125 2 роки 110-115 3 роки 95-112 4 роки 91-110 5 років 86-108 6 років 84-108 7 років 80-100 старше 7 років 80-90 Дорослі 70-80

 

СЕРЕДНІ ВЕЛИЧИНИ АРТЕРІАЛЬНОГО

ТИСКУ У ДІТЕЙ

 

Вік Нормальна величина АТ, мм рт. ст.
3 роки 92/48 - 105/52 4 роки 93/48 - 110/63 5 років 95/48 - 113/66 6 років 95/51 - 114/70 7 років 91/52 - 114/7.1

 

За даними Наукового центру охорони здоров'я дітей і підлітків РАМИ.

 

Додаток 2

 

ОСНОВНІ ЛІКАРСЬКІ ПРЕПАРАТИ,

Застосовуються при ІНТЕНСИВНОЇ

ТЕРАПІЇ І РЕАНІМАЦІЇ У ПЕДІАТРІЇ

 

Препарат Форма випуску Разова доза Добова доза Спосіб введення
1 2 3 4 5
Атропін 0,1% розчин 0,1 мл на рік життя Через кожні 3-5 хв Внутрішньовенно, при необхідності внутрішньом'язово
Анальгін 50% розчин 0,1 мл на рік життя 40 мг / кг / добу (максимальна те доза)
Аміназин 2,5% розчин 0,1 мл на рік життя Кожні 6-8 год той же
Арфонад 1% розчин 0,1-0.2 мл на рік - Внутрішньовенно Життя
Алупент 0,05% розчин 0,2-0,7 мл на рік - Внутрішньовенно, життя внутрішньом'язово
Адреналін 0,1% розчин 0,1-0,3 мл на рік Оптимальна доза не Внутрішньовенно, життя встановлена ​​підшкірно
Бемегрид 0,5% розчин 1-1.5 мл на рік - Внутрішньовенно Життя
Гідро-Флакони кортизон по 125 мл 5-7 мг / кг - Внутрішньом'язово
Баралгін Ампули по 5 мл 0,2-0,5 мл на рік - Внутрішньовенно, життя внутрішньом'язово
Гепарин Флакони За 5000ЕД 100-1000 ОД / кг 4 разів Внутрішньовенно
Дроперидол 0,25% розчин 0,3-0,5 мг / кг Кожні 8-12 год Внутрішньовенно Внутрішньом'язово
Дибазол 0,5% розчин 0,1 мл на рік життя - теж
Діафіллін 24% розчин 0,1 мл на рік життя 20/40 мг / кг / добу Внутрішньом'язово
Дексазон Ампули по 1 мл 0,2-0,5 мл / кг 1,5-10 мг / кг / добу Внутрішньом'язово
Дигоксин 0,025% розчин 0,05 мг / кг доза Внутрішньовенно, насичення на 2 діб. Внутрішньом'язово
Допамін 4% розчин 2-12 кг / кг / добу Внутрішньовенно
Добутамін 5% розчин 2,5-10 мкг / кг / добу той же
Ізоптін 0,25% розчин 0,2-3 мг / кг при той же керованої гіпотонії
Індерал 2,5% розчин 0,2 мл на рік життя 400 мг / добу (максимальна те Доза
Інсулін 40 ИЕ / мл, флакони 1ІЕ на 4г сухий - Внутрішньовенне, глюкози крапельно
Кавінтон 0,5% розчин 8-10 мг / кг / добу (1 раз) те саме
Каліпсол 5% розчин 2-3 мг / кг (одноразово) 4-5мг/кг Внутрішньом'язово, Внутрішньовенно,
Капоте Таблетки по 25-30 мг 1-4 мг / кг (на 4 прийоми) Всередину
Кислота 0,1% розчин 0,1-0,5 мл \ кг Внутрішньовенно,
Нікотинова (до 5 мл \ кг) краплинно
1 2 3 4 5
Клофелін 0,01% розчин, 0,15-0,3 мг (кожні 6ч) Внутрішньовенно Таблетки по 0,075 і 0,15 г
Коргликон 0,06% розчину 0,1 мл на рік життя - те ж
Кокарбок-Ампули по50 мг 8 мг / кг 1 раз 100 мг - 1 г (на 2 то ж сілаза прийому)
Контрикал Флакони по 10000-20000 ОД 300-600 ОД \ кг \ добу той же 10000 ОД
Кордарон 5% розчин 0,05-0,1 мг / кг 5 мг / кг той же
Коринфар Таблетки по 10 мг 5-10 мг До 40 мг / сут той же
Курантил 0,5% розчин - 2-4 мг \ кг Внутрішньовенно, Крапельно
Лазикс 1% розчин 2-4 мг / кг (багато-Внутрішньовенно, кратно) внутрішньом'язово
Лідокаїн 2%, 10% розчин Доза насичена 2-3 1мг/кг/час постач. Внутрішньовенно, мг / кг за 15 хв. доза крапельно
Магнію 25% розчин 1мл на рік життя 20 мл максимальна Внутрішньом'язово сульфат доза
Метацин 01% розчин 0,1 мл на рік життя 0,006 г Внутрішньовенно, Внутрішньом'язово, Підшкірно
Наніпрусс флакони по Початкова доза 0,3 - 1,0 мкг / кг / хв, Внутрішньовенно 25-50 мл Максимальна до 10 мкг / кг / хв крапельно
Перміганіт 0,1% розчин 2-10 мг / г той же
Преднізолон Ампули по 30 мг 1-20 мг / кг Внутрішньовенно
Промедол 1% розчин 0,1 мл на рік життя Внутрішньовенно, Внутрішньом'язово
Реланіум 0,5% розчин 0,1-0,2 мл на рік життя той же 1-2 мг / кг / добу (при судомах)
Еуфілін 2,4% розчин 5-20 мг / кг / сут. Внутрішньовенно

 

Додаток 3

 

СПИСОК РЕЧОВИН І АНТИДОТ

 

Найменування речовин, викликають отруєння Найменування антидотів
Барбітурати Бемегрид, анексат
Антихолінестеразні препарати і Фосфороорганічні інсектициди Атропін, метацин
Алкалоїди опію та їх Синтетичні замінники Налорфин
Нітрати, нітрити Метиленовая синь, аскорбінова кислота
Ціаніди Амилнитрит, нітрат натрію, метиленовая синь, тіосульфат натрію, цитохром
Щавлева кислота Хлористий кальцій
Важкі і рідкоземельні Елементи та їх солі Кальцій динатрієва сіль - ЕДТА
Миш'як, ртуть, хром, вісмут І інші метали Унітіол
Алколоїди, глікозиди, мікробні Токсини й інші органічні Речовини «ТУМ» - 1 частина таніну, 2 частини активованого вугілля, 1 частина паленої магнезії
Важкі метали Антидот Стріжіжевского (протиотруту при отруєнні важкими металами)

 

Додаток 4

 

СПИСОК

обладнання та лікарських засобів для надання

невідкладної допомоги

Обладнання, інструментарій та матеріали:

1. Апарат для вимірювання артеріального тиску (тонометр)

2. Бинт

3. Вата

4. Повітряпровід

5. Джгут

6. Голки з широким просвітом (4 шт. З системи переливання крові) - для проколу конічної зв'язки чи асфіксії)

7. Киснева подушка

8. Лейкопластир

9. Роторозширювач

10. Ручний респіратор (мішок Амбу)

11. Система для переливання

12. Слюноотсос

13. Трахеотомічної канюля

14. Фонендоскоп

15. Шприци

16. Штатив

17. Язикодержателем

Лікарські засоби:

1. Атропін

2. Аскорбінова кислота

3. Анальгін

4. Адреналін

5. Баралгін

6. Вікасол

7. Глюкоза 5%, 10%; 40%

8. Желатіноль 400

9. Димедрол

10. Дибазол

11. Дексаметазон

12. Дексазон

13. ДИЦИНОН

14. Інсулін

15. Коргликон

16. Кофеїну бензоат

17. Кордіамін

18. Кальцій хлористий

19. Магнію сульфат

20. Метацин

21. Мезатон

22. Нашатирний спирт

23. Норадреналін

24. Но-шпа

25. Нітрогліцерин

26. Панангін

27. Папаверину гідрохлорид

28. Преднізолон

29. Пипольфен

30. Поліглюкін

31. Реланіум (зберігати в сейфі)

32. Супрастин

33. Тавегіл

34. Фуросемід

35. Еуфілін 2,4% - 10 мл

Додаток 5

СПИСОК ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ,

НЕОБХІДНИХ ДЛЯ НАДАННЯ ЕКСТРЕНОЇ

ДОПОМОГИ У стоматологічному кабінеті:Для надання ефективної невідкладної допомоги в стоматологічному кабінеті необхідно мати набір лікарських препаратів. Пропонуємо зразковий їх список, представлений по нозологічних форм.

1. ПРИСТУП СТЕНОКАРДІЇ: валідол; нітрогліцерин у таблетках під язик або в аерозолі або один з його пролонгованих аналогів (сустак, нитросорбит, тринитролонг); корвалол або валокордин; сибазон (седуксен, реланіум, діазепам); баралгін або трамал.

2. ІНФАРКТ МІОКАРДА: нітрогліцерин (нитросорбит, нітрогліцерин в аерозолі); промедол (трамал); сибазон (седуксен, реланіум), супрастин (димедрол, дипразин, тавегіл); 0,1% розчин атропіну сульфату.

3. Гіпертонічної кризи: Клофелін, дибазол, папаверину гідрохлорид; сибазон (реланіум, седуксен); баралгін, магнію сульфат.

4. ПРИСТУП ПАРОКСІЗМАЛЬНОІ ТАХІКАРДІЇ: розчин новокаїнаміду або 10% розчин лідокаїну. При синдромі Морганьї-Адамса-Стокса: 0,1% розчин, атропіну сульфату, 0,1% розчин адреналіну гідрохлориду, 5% розчин ефедрину гідрохлориду.

5. НЕПРИТОМНІСТЬ: нашатирний спирт: 10% розчин кофеїн-бензоату натрію, розчин кордіаміну; 0,1% розчин атропіну сульфату.

6. КОЛАПС: 1% розчин мезатону, 5% розчин ефедрину, розчин кордіаміну, 10% розчин кофеїн-бензоату натрію; преднізолон або дексазон.

7. ЛІКАРСЬКИЙ АНАФІЛАКТИЧНИЙ ШОК: 0,1% розчин адреналіну гідрохлориду, 0,1% розчин норадреналіну гідрохлориду, 2,4% розчин еуфіліну, поліглюкін, реополіглюкін, натрію хлориду ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози; аерозоль 1,5% алупента, 0,1% розчин атропіну сульфату; 2% розчин супрастину, 0,1% розчин тавегілу; преднізолон (дексазон, дексаметазон); баралгін (трамал), сибазон (седуксен, реланіум, діазепам), фуросемід, 0,06% розчин коргликона.

8. ПРИСТУП БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ: аерозолі бронхолітиків (Вентолін або беротек або алупент); таблетки ізадрина (0,005) або ефедрину гідрохлориду (0,025); розчини - еуфіліну 2,4%, преднізолону (або дексазона), тавегіл 0,1% (або супрастину 2%); атропіну сульфату 0,1% (або метацина 0,1%); адреналіну гідрохлориду 0,1%.

9. Гостра кропив'янка: розчини: супрастину 2% (тавегіл 0,1%), преднізолону (або дексазона); адреналіну гідрохлориду 0,1%; ефедрину гідрохлориду 5%, кальцію глюконату 10%.

10. Набряк Квінке: розчини: супрастину 2% (або тавегіл 0,1%); преднізолону (або дексаметазону); адреналіну гідрохлориду 0,1% (або норадреналіну гідротартрат 0,2%, ефедрину гідрохлориду 5%, мезатону 1%); урегіда (етакринової кислоти) або фуросеміду (лазиксу).

11. ПРИСТУП ЕПІЛЕПСІЇ: сибазон (або седуксен, реланіум, діазепам) 0,5% розчин, аміназин 2,5% розчин.

12. ПРИСТУП ІСТЕРІЇ: хлозепид (хлордіазепоксид, еленіум), сибазон (діазепам, реланіум, седуксен).

13. ТІРЕОТОКСІЧЕСКІП КРИЗ: розчин аміназину, 0,5% розчин сибазону (діазепаму, реланиума, седуксену), преднізолон, анаприлін.

14. ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: інсулін, розчини: глюкози 40%, кофеїну-бензоату натрію 10%, кордіаміну, мезатону 1%, адреналіну гідрохлориду 0,1%, корклікона 0,06% або строфантину 0,025%.

15. РЕАНІМАЦІЯ: розчини - адреналіну гідрохлориду 0,1% або норадреналіну гідротартрат, кальцію хлориду 10%, натрію гідрокарбонату 4%, лідокаїну гідрохлориду 2%, натрію хлориду ізотонічний розчин, поліглюкін, реополіглюкін.

16. КРОВОТЕЧА: дицинон 12,5%; памба (амбен) 1%; кальцію хлорид 10%; аскорбінова кислота 5%; вітамін К - вікасол 1%; епсилон - амінокапронова кислота 5%; вітамін Р - рутин 0,05; дибазол 0,5%; папаверин 2%; капрофер; гемостатична або желатинова губка «Кровостан» або оксіцелодекс.

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 382. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия