Студопедия — B. Загострення холециститу 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

B. Загострення холециститу 2 страница






B. Сухий плеврит

C. *Спонтанний пневмоторакс

D. Тромбемболія легеневої артерії

E. Крупозна пневмонія

2. В оранжерії ботанічного саду чоловік 28 років після того як понюхав орхідею збліднів, втратив свідомість. ЧСС 115 на хвилину. Артеріальний тиск – 50/0 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?

A. *Преднізолон

B. Кордіамін

C. Строфантін

D. Мезатон

E. Дімедрол

3. Хворий 27 років отримав травму грудної клітки при ДТП. Об-но: стан хворого важкий, ціаноз шкіри, при пальпації болючість та крепітація в ділянці IV - VI ребер зправа по задній аксілярній лінії. Дихання справа різко ослаблене. Підшкірна емфізема. На оглядовій рентгенограмі колапс правої легені на 1/2 об'єму. Місце виконання діагностичної плевральної пункції?

A. В плевральний синус

B. В VІ міжребер’ї по задньоаксилярній лінії

C. *В ІІ міжребер’ї по серединьоключичній лінії

D. В VІІ міжребер’ї по лопатковій лінії

E. У місті найбільшої тупості, яка визначається перкуторно

4. Хворий Д., 62 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в пульмонологічному відділенні з діагнозом: аспіраційний абсцес нижньої долі лівої легені (S6), важка течія, гостра дихальна недостатність ІІІ ст., відмічається висока температура тіла, лихоманка, заливний піт, сухий кашель з болями в грудях на стороні ураження; при перкусії-укорочення звуку над вогнищем ураження, дихання ослаблене. Рентгенографічно: інфільтрація легеневої тканини. На 5-й день хвороби стан хворого погіршився. У пунктаті плевральної порожнини визначається гній. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

A. Емфізема легень

B. Спонтанний пневмоторакс

C. *Емпієма плеври

D. Ексудативний плеврит

E. Легенева кровотеча

5. У хворого на цукровий діабет діагностовано пневмонію. Хвороба супроводжувалась лихоманкою та профузним потовиділенням. Скарги: спрага, слабість, занепокоєння. Об’єктивно: шкіра суха, поморщена; слизові сухі, ковтання затруднене; язик червоний, сухий; температура - 38,5 оС; ЧСС = 88 /хв, А/Т = 140/90 мм рт. ст.; діурез - 450 мл/добу. Лабораторні дані: Ht =58%; Na = 160 ммоль/л, К = 4 ммоль/л, п.в. сечі = 1030. Інфузійну терапію слід почати з:

A. *5%-ного розчину глюкози

B. 10%-ного розчину глюкози

C. Гіпоглікемічна

D. Розчину Рінгера

E. Реополіглюкіну

6. Під час епідемії грипу у хворого Г., 59 років після зниження лихоманкиз'явився біль в грудній клітці, кашель з жовто-зеленим харкотинням 100 мл на добу, інколи з домішками крові. Об`єктивно: ЧД - 36/хв. Над легенями справа під лопаткою притуплення перкуторного звуку, жорстке дихання, середньо- і великопухирцеві хрипи. В крові: лейк. - 18,6*109 /л, ШОЕ-64 мм/ год. Аналіз харкотиння: лейк. 80 - 100 в п/з, ер. - 40 - 50 в п/з, еласт. волокна, коки. Рентгенологічно: корені розширені, справа нижня частка неоднорідно затемнена з двома ділянками просвітлення. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

A. Інфільтративний туберкульоз легенів в фазі розпаду

B. Ексудативний плеврит

C. Периферичний рак нижньої частки правої легені

D. Інфарктпневмонія

E. *Правобічна нижньочасткова пневмонія з абсцедуванням

7. Хворий 20 років скаржиться на сухий кашель, біль в м'язах, підвищення температури тіла до 38°С впродовж 5 днів. Протягом 2 тижнів: біль в горлі, нежить. Приймав ампіцилін по 2 г на добу без позитивного ефекту. Об'єктивно: голосове тремтіння, перкусія легень без особливостей, жорстке дихання. Лейкоцити крові - 7,0*109/л, лейкоцитарна формула в межах норми. ШОЕ - 25 мм/год. Рентгенографія ОГК: підсилення легеневого малюнку, малоінтенсивні вогнищеві тіні в нижніх відділах правої легені. Найбільш вирогідний діагноз?

A. Грипп

B. Гострий бронхіт

C. *Мікоплазменна пневмонія

D. Післягрипозна пневмонія.

E. Пневмококова пневмонія

8. Жінці 32 років, яка хворіє бронхіальною астмою алергічного генезу, планується операція- холецистектомія. Який з наступних препаратів з профілактичною метою необхідно включити до премедикації?

A. *Піпольфен

B. Аміназін

C. Седуксен

D. Промедол

E. Дроперідол

9. У хворого 45 років з гострим абсцесом лівої легені при кашлі раптово виникли сильні болі в грудній клітці, задуха, посилилась тахікардія. При рентгенологічному контролі зліва виявлено колабовану ліву легеню, повітря в лівій плевральній порожнині з горизонтальним рівнем рідини. Який механізм виникнення даного ускладнення?

A. Розрив булли лівої легені

B. *Прорив гнійника в плевральну порожнину

C. Перехід запалення на вісцеральну плевру

D. Ателектаз лівої легені

E. Гостра серцево- легенева недостатність

10. У хворої, що страждає бронхіальною астмою більше 20 років, на фоні нападу задухи раптово з'явився постійний кашель без харкотіння, біль у грудній клітці, посилилась задишка. На ЕКГ - перевантаження правих відділів серця. Лікування бета-адренергічними засобами не має ефекту. Яке можливе ускладення розвинулося у даної хворої?

A. Серцева астма

B. *Астматичний статус

C. Набряк легенів

D. Пневмоторакс

E. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

11. Больной 27 лет жалуется на сухой кашель, одышку при малейшей нагрузке, боли в грудной клетке, повышение температуры до 37,3 0С в течение 3-х недель. В прошлом злоупотреблял наркотиками. Дыхание жесткое, хрипов нет, тахикардия - 120 /мин. Рентгенологически с обеих сторон легких - интерстициальные изменения. При бронхоскопии в лаважной жидкости - Pneumocista carinii. Какие препараты наиболее эффективны для лечения данного больного?

A. Цефамизин, нитроксолин

B. Ампициллин, низорал

C. Эритромицин, рифампицин

D. *Бисептол, клиндамицин

E. Интерферон, ремантадин m

12. Хвора А., 25 років скаржиться на лихоманку (Т=39,5 °С), озноб, слабкість, сухий кашель з болями у правій половині грудної клітини. Хворіє 2 доби. Об”єктивно: справа нижче кута лопатки притуплення перкуторного звуку, вислуховуються бронхіальне дихання та шум тертя плеври від паравертебральної до середньопавинної лінії. Аналіз крові: лейкоцити – 18, 109/л, п. – 12%, ШОЕ – 35 мм/год. Діагноз?

A. Сухий плеврит

B. *Позагоспітальна пневмонія

C. Ексудативний плеврит

D. Абсцес легені

E. Ателектаз легені

13. У хворого 35 років під час фізичного навантаження появились різкі болі в лівій половині грудної клітки. Об′єктивно: хворий покритий холодним потом, важко вдихнути повітря із-за болів. Аускультативно: дихання справа везикулярне, зліва - ослаблене. Тахікардія, пульс 100 уд. в хв. Діагноз?

A. Стенокардія напруги

B. Гострий інфаркт міокарду

C. *Спонтанний пневмоторакс

D. Лівобічний плеврит

E. Пневмонія

14. Хворий С., 25 років поступив після травми грудної клітки. При клінічному та рентгеннологічному обстеженні встановлено діагноз “напружений пневмоторакс зліва”. Яка невідкладна допомога?

A. *Дренування плевральної порожнини

B. Внутрівенні інфузії

C. Оксигемотерапія

D. Інтубація

E. Аналгетики

15. У клініку поступив хворий 18 р., зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіння шкіри. Захворів гостро, біля години тому після прийому ампіциліну. В дитинстві кропивниця, харчова поліалергія. Об-но: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Рs 96 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде?

A. Еуфілін

B. Дімедрол

C. Допамін

D. *Гідрокортизон

E. Мезатон

16. Юнак 18 років, студент, взятий на облік 6 місяців тому з приводу віража туберкулінової проби. Профілактичне лікування не приймав. Захворів два тижні тому, з`явився біль в грудях, сухий кашель, задишка, підвищилась температура до 38ºС. При огляді права половина грудної клітки відстає при диханні. На рентгенограмі легень справа затемнення від ІІІ ребра до діафрагми, високої інтенсивності, однорідне, верхня границя тіні у вигляді косої лінії, нижня зливається з діафрагмою і м`якими тканинами. Аналіз крові: лейк. – 12,0*109 г/л, ШОЕ – 50 мм/год. Проба Манту з 2 ТО – 18 мм папула. Який діагноз найбільш вірогідний у хворого?

A. Фібрінозний плевріт

B. Інфільтративний туберкульоз

C. *Ексудативний плеврит

D. Крупозна пневмонія

E. E. Казеозна пневмонія

17. У пацієнта 43 років, госпіталізованого у тяжкому стані в пульмонологічне відділення, по клінічним та рентгенологічним даним запідозрена стафілококова етіологія пневмонії. Який варіант антибіотикотерапії найбільш доцільний?

A. *Кларітроміцин + цефтриаксон

B. Пеніцилін + тетрациклін

C. Левоміцетин + карбеніцілін

D. Гентаміцин

E. Ріфампіцин

18. Хворий скаржиться на набряк обличчя і шиї, осиплість голосу, нежить, утруднення дихання. За годину до цього з’їв невелику кількість полуниці. Ваш діагноз?

A. Анафілактичной шок

B. *Набряк Квінке

C. Алергічна кропив’янка

D. Атопічний дерматит

E. Поліноз

19. Хворий 36 років поступив зі скаргами на кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищення температури тіля до 37,8ºС, болі в правому боці при диханні. Перкуторно зправа в нижніх відділах легень притуплений перкуторний звук, аускультативно - послаблення везикулярного дихання та крепітація, шум тертя плеври. Для якого патологічного стану характерні приведені дані?

A. Ексудативний плеврит

B. *Позалікарняна пневмонія

C. Госпітальна пневмонія

D. Туберкульоз легень

E. Гострий бронхіт

20. Чоловік 50 років знаходиться в терапевтичному відділенні з приводу гострої пневмонії. Скаржиться на слабість, кашель з гнійнокривавистим харкотинням. Об’єктивно: стан важкий. t-39,2ºС. ЧД - 30/хв. ЧСС- 96/хв, АТ 110/70 мм рт.ст. В легенях справа голосні вологі хрипи. Тони серця приглушені, ритм правильний, тахікардія. На рентгенограмі легенів справа кілька тонкостінних порожнин з рівнем рідини. Який збудник найбільш вірогідно визвав пневмонію?

A. Пневмококк

B. Стрептококк

C. Паличка Фридлендера

D. *Стафілокок

E. Мікоплазма

21. Хворий 45 років після перенесеної 2,5 тижні тому застуди відмітив кашель з виділенням гнійного харкотиння, до 100-120 мл на добу, підвищення температури тіла до 38°С. Через 2 години з'явились сильні болі в правій половині грудної клітки, різка задишка. Пульс - 112/хв, АТ - 90 та 55 мм рт.ст. Виражений акроціаноз. ЧД - 42/хв. Об'єктивно: відставання правої половини грудної клітки в диханні. При перкусії: притуплення легеневого звука. При аускультації: дихання над правою легенею не вислуховується. Який з перерахованих діагнозів відповідає даній клінічній картині?

A. Крупозна пневмонія

B. Абсцедивна пневмонія

C. Ексудативний плеврит

D. Інфаркт легень

E. *Піопневмоторакс

22. У чоловіка 46 років виявлено пневмонію із множинними порожнинами розпаду в обох легенях. Лікування пеніциліном було неефективним. З бронхопульмонального лаважного вмісту був висіяний золотистий стафілокок, який має стійкість до метициліну. Призначення якого з антибактеріальних засобів є оптимальним в даній ситуації?

A. *Клафоран

B. Карбеніцилін

C. Ампіцилін

D. Тетрациклін

E. Бісептол

23. Хворий 36 років, протягом 5 років страждає фіброзно-кавернозним туберкульозом легень. Звернувся до дільничного фтизіатра із скаргами на гострий біль в нижній частині правої половини грудної клітки, посилення задишки інспіраторного характеру. Об’єктивно: загальний стан хворого середнього ступеня важкості. Шкірні покриви бліді, сухі на дотик. Над нижньою частиною правої легені відмічається значне послаблення голосового тремтіння, перкуторно – тимпаніт, аускультативно – відсутність дихання. Рентгенологічно: по периферії правого гемітораксу відмічається ділянка, позбавлена легеневого малюнку, яка відділена від легені чіткою межею. Для якого ускладнення найбільш характерна така клінічна симптоматика та рентгенологічні дані?

A. Ателектаз легені.

B. Ексудативний плеврит

C. *Пневмоторакс.

D. Полікістоз.

E. Бульозна емфізема.

24. Після психоемоційного стресу у хворого 24 років часто виникали стани, які щодня супроводжувалися свистячим диханням, експіраторною задишкою, частими нічними симптомами, що обмежувало його фізичну активність. ПШВ і ОФВ1- 60\%, відхилення - 30 \%. Який діагноз захворювання?

A. Персистуюча бронхіальна астма середньої важкості

B. *Важка персистуюча бронхіальна астма.

C. Інтермітуюча бронхіальна астма.

D. Легка персистуюча бронхіальна астма.

E. Бронхоспастичний синдром алергічного генезу.

25. Під час огляду потерпілого після дорожньо-транспортної пригоди спостерігається ціаноз, утруднене дихання. Стан хворого тяжкий, права половина грудної клітини відстає в акті дихання, міжреберні проміжки розширені справа, під час перкусії коробковий звук, відсутнє дихання під час аускультації. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Клапанний пневмоторакс

B. Відкритий пневмоторакс

C. Пневмоперитонеум

D. Гострий гнійний плевріт

E. Тотальний гемоторакс справа

26. В лікарню звернувся за допомогою 42 річний чоловік у якого через 10 хвилин після укусу бджоли з’явився набряк обличчя, погіршилося дихання. Пульс – 98 на хвилину, артеріальний тиск 130/80 мм рт.ст. Черговий лікар внутрішньо-м’язово ввів хворому 1 мл 1\% розчину дімедролу і рекомендував на слідуючий день звернутися до дільничого терапевта. Ви згодні з рішенням чергового лікаря? Якщо ні, то щоб Ви запропонували хворому?

A. В/в ввести розчин хлористого кальцію

B. Згоден із рішенням чергового лікаря

C. Госпіталізувати в лікарню для спостереження

D. *В/в ввести преднізолон і госпіталізувати в лікарню

E. В/в ввести розчин хлористого кальцію і госпіталізувати в лікарню

27. Хвора 36 років скаржиться на задишку, відчуття стискання в правій половині грудної клітки, підвищення температури до 38,7ºC, кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного харкотиння. Хворіє понад тиждень. Скарги пов’язує з переохолодженням. При огляді: легкий акроціаноз губ, пульс ритмічний, 90/хв., АТ - 140/85 мм рт.ст. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкусія - справа нижче кута лопатки прослуховується тупість з межею до верху. В цій ділянці дихання різко ослаблене, відсутнє. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Правобічна нижньочасткова плевропневмонія

B. *Правобічний ексудативний плеврит

C. Ателектаз правої легені

D. Абсцес правої легені

E. Правобічна вогнищева пневмонія

28. Чоловік 26 років, захворів гостро 2 дні тому, коли виникли головний біль, слабкість, кашель зі “ржавим” харкотинням. Об-но: гіперемія обличчя, ЧДР – 36 за хвилину. Над легенями перкуторно: тупий звук праворуч нижче від кута лопатки, аускультативно – бронхіальне дихання. АТ 100/70 мм рт.ст., ЧСС – 98 за хвилину, температура тіла 38ºС. В аналізі крові: Лей – 17*109/л, ШОЕ – 32 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне затемнення у нижній долі правої легені. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. *Великовогнищева пневмонія

B. Параканкрозна пневмонія

C. Гострий бронхіт

D. Ексудативний плеврит

E. Туберкульоз легень

29. Хворому на двосторонній гідроторакс неодноразово проводили плевральні пункції з обох сторін. Після чергової пункції погіршення стану, лихоманка, болі у грудях. Наступного дня лікуючим терапевтом під час плевральної пункції зправа одержано гній. Який механізм виникнення правосторонньої гострої емпієми?

A. Лімфогенний.

B. *Контактно-аспіраційний.

C. Гематогенний.

D. Імплантаційний.

E. Повітряний.

30. У ребенка 1 года, лечившегося в стационаре по поводу острого гнойного отита, на 2-й неделе развилась острая очаговая бронхопневмония, протекающая с деструкцией. Какой возбудитель вероятнее всего явился причиной болезни у данного ребенка?

A. *Стафилококк

B. Пневмококк

C. Стрептококк

D. Микоплазма

E. Палочка инфлюэнцы

31. Хворий 49 р. скаржиться на ядуху, кашель. Мокроту не виділяє. Неодноразово застосовував сальбутамол, інтал, але без ефекту. Об-но: сидить, спираючись на стіл. Ціаноз обличчя, акроціаноз. Дихання поверхневе, затруднене, місцями не вислуховується; розсіяні хрипи, значно подовжений видох. Серце - тони приглушені, тахікардія. Ps - 112/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Печінка біля краю реберної дуги. Периферичних набряків немає. Який попередній діагноз у хворого?

A. Хронічний обструктивний бронхіт

B. Бронхіальна астма, помірної важкості

C. Аспірація стороннього тіла

D. *Астматичний статус

E. Серцева астма

32. Хворий з діагнозом перітоніт неясного генезу, АТ=90/60мм.рт.ст., Р-126 у 1/хв., ЧДД-32 у 1/хв., шкіра сірого кольору. В операційній проведена катетерізація верхньої порожневої вени по Сельдінгеру із підключичного доступу. Анестезія загальна зі штучною вентиляцією легенів. Через годину відзначається гіпотонія, тахікардія, екстрасістолія, дихання над правими відділами легенів не прослуховується. Яка причина погіршення стану хворого.

A. Ендотоксичний шок

B. *Пневмоторакс з колапсом та ателектазом

C. Кардіогенний шок

D. Гостра серцева недостатність

E. Надниркова недостатнісь.

33. У больного 72 лет на третьи сутки после аденомэктомии появились кашель с мокротой, температура 37,9 оС, недомогание. На рентгенограмме – инфильтрат в нижней доле правого легкого. Препаратом выбора для лечения подобного осложнения является:

A. Пенициллин.

B. Оксациллин.

C. *Цефтриаксон.

D. Эритромицин.

E. Гентамицин.

34. Чоловік 50 р. скаржиться на задишку, кашель, біль в лівій половині грудної клітки, підвищення t до 37,5 oС.Захворів 3 тижні тому. Палить 30 років. Об-но: пониженого живлення, ціаноз губ, грудна клітка емфізематозна, зліва - спереді від ІІІ ребра до низу - тупий звук. Дихання відсутнє в міжлопатковій ділянці зліва. Рентгенологічно: інтенсивне гомогенне затемнення зліва, тінь серця відхилена вправо. Ваш діагноз?

A. *Ексудативний плеврит

B. Крупозна пневмонія

C. Інфільтративний туберкульоз.

D. Гідроторакс зліва

E. Ателектаз легені

35. Хворий 51 року, скаржиться на виражену задишку, відчуття важкості та розпирання в лівій половині грудної клітини. Об-но: ЧД-30/хв, ЧСС - 108/хв. Над лівою половиною грудної клітини голосове тремтіння різко послаблене, перкуторний тон тупий, при аускультації різке послаблення везикулярного дихання. Рентгенологічно – гомогенна тінь до рівня 2-го ребра з вернею косою межею, органи середостіння зміщені праворуч. Методом вибору при лікуванні даного хворого повинно бути.

A. Екстренна бронхофіброскопія

B. Інгаляція (2 агоністів короткої дії)

C. Внутрішньовенне введення антибіотиків

D. Внутрішньовенне введення великих доз глюкокортикостероїдів

E. *Лікувально-діагностична плевральна пункція

36. Хворий Я., 32 років після переохолодження відчув загальну слабкість, пітливість, підвищену температуру, з′явився кашель. Об`єктивно: Грудна клітка симетрично бере участь у диханні, справа під лопаткоюпритуплення перкуторного звуку, послаблене везикулярне дихання, вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. В крові: лейкоцити - 8,2 Г/л, ШОЕ - 21 мм/год. Який діагноз найбільш ймовірний?

A. *Позагоспітальна пневмонія

B. Хронічний бронхіт

C. Гострий бронхіт

D. Рак легені

E. Туберкульоз

37. Чоловік 50 років, хворіє на туберкульоз легень. На рентгенограмі у легенях багато вогнищ 3-6 мм, місцями вони зливаються в інфільтрати, на верхівках – бульозна емфізема. Після сильного кашлю у хворого раптово виникли біль у лівій половині грудей, задишка, з’явились ціаноз, тахікардія. Перкуторно – зліва тимпаніт, дихання ослаблене. ЕКГ - синусова тахікардія. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Легенева кровотеча

B. Хронічне легеневе серце

C. *Спонтанний пневмоторакс

D. Ателектаз

E. Ексудативний плеврит

38. В результаті мікробіологічного обстеження харкотиння у хворого встановлена хламідійна етіологія негоспітальної пневмонії. Який з нижче перерахованих антибактеріальних препаратів буде найбільш адекватним для лікування цього хворого?

A. Цефазолін

B. Гентаміцин

C. *Кларитроміцин

D. Цефтриаксон

E. Бісептол

39. В хирургическое отделение доставлен больной Н., 46 лет с прооперирован по поводу аппендицита.. Через 4 суток появились рецидивирующие ознобы, кашель, одышка, лихорадка 38,50, возобновился лейкоцитоз с палочкоядерным сдвигом. На ренгенограмме выявлен инфильтративный очаг в нижней доле правого легкого. Какое состояние развилось у больного?

A. *Нозокомиальная пневмония.

B. Тромбинфарктная пневмония

C. Догоспитальная пневмония.

D. Абсцесс легкого.

E. Туберкулез легких

40. У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другог щеплення вакциною АКДП були зафіксованіі ознаки набряку Квінке. Який препарат Ви використаєте для надання дитині невідкладної допомоги?

A. Гепарин

B. *Преднізолон

C. Адреналін

D. Фуросемід

E. Седуксен

41. У хворої, що страждає бронхіальною астмою більше 20 років, на фоні нападу задухи раптово з'явився постійний кашель без харкотіння, біль у грудній клітці, посилилась задишка. На ЕКГ - перевантаження правих відділів серця. Лікування бета-адренергічними засобами не має ефекту. Яке можливе ускладення розвинулося у даної хворої?

A. *Астматичний статус

B. Серцева астма

C. Набряк легенів

D. Пневмоторакс

E. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

42. 27-річний чоловік, що раніше нічим не хворів, поступив до лікарні зі скаргами на сильний озноб, лихоманку та вологий кашель протягом 4 днів. Відмічає швидку втому та задих при рухах. Мокротиння в’язке, обільне, має іржавий окрас. Рентгенограма грудної клітини виявила інфільтрацію нижньої долі зліва. Який збудник найбільш вірогидний у даному випадку пневмонії?

A. Hemophilus influenzae

B. Klebsiella pneumoniae

C. Staphylococcus pneumonius

D. *Strehtococcus pneumoniae

E. Streptococcus viridaus

43. Хворий 10 років страждає на бронхіальну астму протягом останніх 5 років. Неодноразово отримував стероїдні гормони. Загострення хвороби почалось 3 доби тому. Протягом остпньої ночі 10 разів користувався "Сальбутамолом". Об'єктивно: стан тяжкий. Шкіряні покриви бліді, акроціаноз, значна експіраторна задишка, стійкий кашель. Грудна клітка вздута, дихання послаблено, незначні сухі хрипи. Діагностовано: Астматичний статус, Iст. Яка найбільш оптимальна терапія?

A. Еуфілін в/в + "Сальбутамол"

B. Штучна вентиляція легенів

C. Еуфілін в/в і в/м

D. Адреналін п/ш + еуфілін в/м

E. *Еуфілін в/в + преднізолон в/в

44. В конце первых суток у новорожденного состояние ухудшилось – повысилась температура тела до 38 С, появились цианоз, беспокойство, одышка до 85 в минуту, втяжение межреберий на вдохе. На губах- пенистое отделяемое. Над легкими «мозаичный» перкуторный звук, дыхание ослаблено, хрипы не выслушиваются. Тоны сердца приглушены, тахикардия, систолический шум. В крови лейкоцитоз, сдвиг влево. Поставьте предварительный диагноз:

A. *Интранатальная пневмония

B. Постнатальная пневмония

C. Болезнь гіалинових мембран

D. Обструктивный бронхит

E. Пневмопатия

45. У хворого 32 років, який лікувався у стаціонарі з діагнозом: гострий абсцес правої легені, після кашлю раптово з'явилися важке дихання, ціаноз, біль у правій половині грудної клітки. Яке ускладнення найбільш вірогідне?

A. Інфаркт-пневмонія

B. Інфаркт-міокарда

C. Перфорація стравоходу

D. Ексудативний плеврит

E. *Піопневмоторакс

46. Ребенку 8 месяцев после соответствующего обследования установлен диагноз атипичной внебольничной пневмонии хламидийной этиологии. Выберите оптимальный вариант антибиотикотерапии

A. *Макролид II-го поколения

B. Цефалоспорин II-го поколения

C. Аминопенициллин

D. Аминогликозиды

E. Макролид I-го поколения

47. Хворий 42 років поступив через 3 години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини туловища, задишкою, тахікардією, пульс-120 уд. в хв. Рентгенологічно пневмотораксу не виявлено, значно розширене середостіння в обі сторони. Яка невідкладна допомога?

A. Пункція плевральної порожнини

B. *Дренування переднього середостіння

C. Дренування плевральної порожнини

D. Торакоскопія

E. Торакотомія

48. Больной 28 лет, находясь на лечении по поводу туберкулеза легких внезапно почувствовал острую боль в правой половине грудной клетки, одышку. Перкуторно над правым легким определяется коробочный звук, дыхание не прослушивается. Рентгенографически правое легкое коллабировано к корню на 1/2 объема. Сердце и органы средостения смещены влево. Какое осложнение возникло у больного? Больной 28 лет, находясь на лечении по поводу туберкулеза легких внезапно почувствовал острую боль в правой половине грудной клетки, одышку. Перкуторно над правым легким определяется коробочный звук, дыхание не прослушивается. Рентгенографически правое легкое коллабировано к корню на 1/2 объема. Сердце и органы средостения смещены влево. Какое осложнение возникло у больного?

A. Экссудативный плеврит

B. Эмпиема плевры

C. *Спонтанный пневмоторакс

D. Сухой плеврит

E. Инфаркт легкого

49. Жінка 40 років надійшла до клініки зі скаргами на напад задишки, яка триває кілька годин і не проходить під впливом раніш ефективного астмопенту. З'явилося серцебиття та неспокій. 8 років хворіє хронічним бронхітом. Об'єктивно: стан тяжкий, хвора сидить, спираючись руками об край столу, блідий ціаноз, на відстані чутно свистяче дихання. В легенях на фоні послабленого дихання вислуховуються в невеликій кількості розсіяні сухі хрипи. Пульс - 108/хв. АТ - 140/80 мм рт.ст. Застосування яких препаратів у першу чергу є обов'язковим у лікуванні хворої?

A. *Глюкокортикоїдів

B. Адреноміметиків

C. Антигістамінних

D. Холінолітиків

E. Стабілізаторів мембран тучних клітин

50. Хворий 45 р., захворів гостро після переохолодження. t-38,7ºС. При кашлі виділяється мокротиння з неприємним запахом. Справа вислуховуються різнокаліберні вологі хрипи. В крові: Л-16,0*109/л, н.п.я.-12%, ШОЕ-52 мм/год. Ro: в 3-му сегменті справа визначається фокус затемнення 3 см малої інтенсивності з нечіткими рівними контурами і просвітленням в центрі. Яке захворювання найбільш ймовірне?

A. Інфільтративний туберкульоз

B. Периферичний рак легень

C. *Абсцедуюча пневмонія

D. Ехінококова кіста

E. Кіста легені

51. Дитині віком 10 місяців з метою зниження температури давали сироп парацетамолу, через 2 години температура не знизилася і мати дала дитини аспірин в дозі 0,1 г. Через 20 хвилин у дитини з‘явився набряк лиця, папульозний висип, затруднене дихання. З анамнезу відомо, що дідусь хлопчика не переносить аспірин. Якщо це набряк Квінке, то що необхідно призначити дитині першочергово?

A. *Глюкокортикоїди в/в

B. Анальгін в/м

C. Еуфілін в/в

D. Серцеві глікозиди

E. Антигістамінні ентерально

52. У больного 24 лет после приема диклофенака по поводу головной боли возник приступ удушья с малопродуктивным кашлем и кожный зуд. В анамнезе крапивница. Объективно – отечность лица, вздутие шейных вен, сидит,опираясь руками о стул, слышно стридорозное дыхание. Ваше диагностическое заключение?

A. Бронхиальная астма

B. Истерическая астма

C. Сердечная астма

D. *Отек Квинке

E. Аспирация таблетки диклофенака

Невідкладні стани: Пароксизмальні аритмії, ТЕЛА 6к.

1. У хворого з пароксизмом шлуночкової тахікардії з’явилась задишка інспіраторного характеру, кашель з виділенням великої кількості пінистого харкотиння. Об’єктивно: ортопное, акроціаноз. Шкіра бліда з сіруватим відтінком, волога. ЧСС – 200 за 1 хв., ритмічний. АТ – 70/10 мм рт. ст. З чого необхідно розпочати невідкладну допомогу?

A. Преднізолон

B. Кордарон

C. Анапрілін

D. Дофамін

E. * Дефібриляція

2. Чоловік 56 років скаржиться на серцебиття, що раптово виникло 3 години тому. Об-но: Межі серця + 1 см вліво, тони приглушені, ритм неправильний, ЧСС= 135, ПС = 110/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Печінка не пальпується, набряків немає. На ЕКГ - RR - 0,42-0,82 сек, зубці Р не виявляються. Який з препаратів здатний покращити інотропну функцію серця і боротись з аритмією?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2602. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия