Студопедия — Економічна роль Скандинавських країн
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Економічна роль Скандинавських країн






 

Економічна роль держави. Розглядаючи специфіку державного регулювання в країнах Північної Європи, необхідно розрізняти дер­жавну власність і державний сектор.

Частка державної власності значна тільки у Фінляндії (на фірми, що належать державі цілком або частково, тут припадає близько 20% капіталовкладень, 12% зайнятих, 21% експорту). Це пояснюється ря­дом причин: історично сформованою власністю держави у Фінляндії лісовими і деякими іншими природними ресурсами; переходом до власності держави після другої світової війни підприємств, що раніше належали Німеччині; широкою участю лівих сил, в уряді й інших ор­ганах влади. Крім того, для Фінляндії було досить актуальною зада­чею за допомогою прямої підтримки держави наздогнати інші скан­динавські країни по рівню соціально-економічного і науково-технічного розвитку.

Існуючі у Фінляндії, а також у Швеції і Норвегії державні компанії є досить могутніми та активно використовуються як свого роду «ло­комотиви» в окремих галузях економіки.

Частка держсектора - значна майже у всіх скандинавських країнах. Під ним розуміється ступінь активності участі держави у всіх еконо­мічних і соціальних процесах. Особливо значна її роль у Норвегії, де податкове навантаження у найбільш доходній галузі економіки - на­фтодобувній, сягає 70%. Кількісно це виражається в долі державних витрат у ВВП; у рівні оподатковування і питомій вазі податків у держбюджеті і ВВП; масштабах державного споживання; чисельності державних службовців і т. ін.

За часткою державних витрат у ВВП Норвегія, Швеція, Данія і Фінляндія займають перші місця серед усіх розвинутих країн (у да­ний час цей показник дорівнює відповідно 66-56/%). Для порівняння наводимо аналогічні дані по деяких інших країнах: Великобританія -42/%, США - 36, Японія - 27. Істотна частина державних витрат являє собою трансферні платежі, тобто переклад фінансових засобів, отри­маних держбюджетом від податків і інших надходжень, безпосеред­ньо різним групам населення у виді допомог і субсидій. Таким чином, відповідно до ідей «держави добробуту» відбувається перерозподіл «національного пирога» на користь найменш забезпечених верств су­спільства. Рівень оподатковування в скандинавських країнах тради­ційно один з найвищих серед промислово розвинутих держав. Напри­клад, частка податків у ВВП Швеції на початку 90-х рр. складала 61/% (максимальний показник серед цих країн). В даний час вона знизила­ся до 51/%, проте Швеція продовжує займати за цим показником пер­ше місце. Приблизно такий же рівень оподатковування в Норвегії, Данії, у Фінляндії він дорівнює 47/% (третє місце серед розвинутих країн). Питома вага державного споживання у ВВП скандинавських країн також висока: у Швеції і Норвнгії – 28/%, у Данії - 26, у Фінлян­дії по 22/%. До сфери державного споживання відносяться освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, підтримка суспільного по­рядку, оборона і т. ін.

Соціальна сфера має надзвичайно високий рівень розвитку (крім того, що велика частка соціальних послуг є в скандинавських країнах безкоштовною, вони досить різноманітні за формами і доступні всім громадянам).

Приблизно кожен третій швед, норвежець і датчанин і кожен чет­вертий фін відносяться до числа державних робітників та службовців (їхня частка складає у Швеції 32\%, у Норвегії і Данії - близько 30, у Фінляндії – 25/%). Це самі великі масштаби зайнятості в державному секторі економіки серед розвинутих країн. Причини наявності такого могутнього державного сектора і чіткої соціальної спрямованості державної політики в скандинавських країнах криються в тім, що со­ціально-економічний і політичний розвиток країн Північної Європи в післявоєнний час будувався на ідеях соціал-реформізму і побудови «держави загального добробуту». Суть криється в досягненні стабі­льного економічного росту за умов низьких темпів інфляції і «повної зайнятості» на базі розвитку змішаної економіки (тобто усіх форм власності: приватної, державної, кооперативної та інші). Ще одна ва­жлива мета полягала у вирівнюванні доходів різних соціальних верст суспільства скандинавських країн за допомогою різних мір державної політики, зокрема, податкових (як уже відзначалося, у цих країнах традиційно високий рівень як корпоративного, так і особистого опо­датковування) і трансферних (у регіоні існує найбільш розвинута се­ред країн членів ОЕСР система різних посібників і дотацій різним ка­тегоріям своїх громадян). Держава в Скандинавії дуже активно бере участь у фінансуванні таких найважливіших сфер, як освіта, охорона здоров'я, пенсійне забезпечення та ін. Найважливішим напрямком державного регулювання у всіх країнах Північної Європи є також «активна присутність» держави на ринку праці (участь у фінансуван­ні навчання і перекваліфікації робочої сили, у створенні нових робо­чих місць, організація служби зайнятості і т. ін.).

Таким чином, у Скандинавії для побудови «держави загального добробуту» необхідним вважають саму активну участь держави в рі­шенні всіх соціально-економічних питань. Іншою найважливішою умовою є формування консенсусу за основними проблемами суспіль­ного розвитку. Індекс промислового виробництва у Скандинавських країнах зображений у (табл.3).

Консенсус формується на базі постійного переговор­ного процесу між представниками трьох політично значущих сил: союзів підприємців, профспілок і представників державної влади. Конкретно це втілюється в практику складання колективних догово­рів про умови оплати праці і соціальних пільг у різних галузях, а та­кож консультаціях державних чиновників профспілками і підприєм­ницькими об'єднаннями практично за будь-яким важливим питанням. У деяких закордонних публікаціях національні господарства регіону називають «економіками узгодження».

Таблиця 1.3

Індекс промислового виробництва Скандинавських країн у 2011-2012рр.

Індекс виробництва 2011/2012,% По відношенню до попереднього кварталу
Промисловість в цілому -6,3 -0,8
Промисловість, за винятком сталеливарної -3,7 0,5
сталеливарна промисловість -18,0 -7,0
Товари широкого вжитку -1,4 4,5
Товари тривалого користування 0,7 5,7
Енергетичний сектор -3,2 -3,4
Будівництво -5,3 -1,1

 

Крім прямої участі держави в соціально-економічному розвитку в Скандинавії, як і у інших розвинутих країнах, існують непрямі мето­ди регулювання за допомогою мір грошово-кредитної політики на основі використання елементів як неокейнсіанства, так і неоконсерва­тизма. Подібний еклектичний варіант, що передбачає вибір то одних, то інших мір державної політики, стає усе більш розповсюдженим у європейських країнах. Розвиток економічного програмування і про­гнозування у скандинавських державах спрямований на визначення пріоритетів у соціально-економічній стратегії, включаючи такі її най­важливіші напрямки, як промислова, науково-технічна, регіональна, торгова, валютна політики. Це дає підприємницькому сектору середньострокові і довгострокові орієнтири, знання яких необхідно для ви­роблення ефективної бізнес-стратегії [11, 12].

Зовнішньоекономічні зв'язки. Специфіку скандинавської моделі соціально-економічного розвитку не можна зрозуміти без аналізу зо­внішньоекономічних зв'язків країн Північної Європи. Вони завжди грали не просто велике, а життєво важливе значення для розвитку на­ціонального господарства в регіоні. Темпи росту зовнішньоторгове­льного обороту, обсяг експорту й імпорту на душу населення в краї­нах Північної Європи перевищують відповідні показники для бага­тьох розвинутих держав світу.

«Відкритість» економіки скандинавських країн набагато більша, ніж у великих країнах. Це пояснюється тим, що, з одного боку, неве­лика чисельність трудових і обмеженість природних ресурсів не да­ють можливості організувати виробництво такого широкого набору товарів і послуг, як у великій країні. Звідси порівняно велика зацікав­леність малих держав Північної Європи в імпорті необхідної їм про­дукції. З іншого боку, виникає необхідність більш інтенсивного, чим у багатьох інших країнах, розвитку свого експорту, оскільки менш місткий внутрішній ринок малих скандинавських країн не в змозі по­глинути всю вироблену продукцію, а в масштабах економіки в цілому експортні доходи є джерелом валюти для оплати необхідного імпор­ту.

Зокрема, експортна квота складає в Норвегії в середньому за останні десятиліття 45/% ВВП, у Данії – 37/%, в інших скандинавських країнах - від 25 до 35/%. Для порівняння приведемо інші експортні квоти: США – 11/%, Японії-10/%, Німеччини, Франції і Великобрита­нії - 23 – 25/%. У багатьох галузях економіки скандинавських країн експортна квота може складати до 50 – 70/% від виробленої продукції. Це означає, що положення багатьох компаній регіону і зайнятість со­тень тисяч скандинавів у значній мірі пов'язано з кон'юнктурою на світових ринках, з їхньою успішною участю в міжнародному ділово­му партнерстві. Скандинавські держави розвивають на світових рин­ках тип так званої «нішевої спеціалізації», тобто концентрують свої зусилля на випуску продукції в досить вузьких сферах виробництва. Це можуть бути як прості вироби (наприклад, шведські сірники, під­шипники і т. ін.), так і технічно складні види продукції (сфера елект­роніки, хімії, біотехнології, атомної енергетики і т. ін.). Тип міжнаро­дної спеціалізації практично цілком відповідає структурі національ­ного господарства, тобто продукція більшості галузей експортується. При цьому в експорті скандинавських компаній все більшу частку за­ймає високотехнологічна продукція.

Традиційно важливу роль відіграє експорт різних послуг: фрахто­вих, будівельних, дизайнерських, консалтингових і деяких інших. В імпорті країн Північної Європи, крім Норвегії, відносно велику част­ку займають енергоресурси, а також багато видів сировини.

Основними торговими партнерами скандинавських країн є держави Західної Європи (на них припадає від 2/3 до 3/4 зовнішньоторговель­ного обороту Скандинавії). Серед найважливіших партнерів слід за­значити Великобританію і Німеччину; а також саме країни Північної Європи. В останні роки дещо активізуються ділові зв'язки зі США, та країнами Східної Європи. Зазначимо, що у країнах Північної Європи значно раніш, ніж у ЄС зрозуміли необхідність вільного пересування трудових ресурсів у регіоні та міграції робочої сили. Ще з 1954 р. фу­нкціонує «Загальноскандинавський ринок праці», що охоплює нині усі п'ять країн регіону. Його мешканці мають право працювати у будь-якій скандинавській країні без отримання попереднього дозволу від влади. Центром «тяготіння» на цьому ринку праці і головним ім­портером робочої сили є, безумовно, Швеція.

Північноєвропейські країни беруть активну участь у міжнародних науково-технічних зв'язках, підключаються до всіх перспективних проектів в сфері науково-технічної інтеграції, в основному з країнами Західної Європи. Відношення до іноземних інвестицій у скандинав­ському регіоні не є однозначним. Наприклад, Данія і Норвегія за умов чіткого контролю держави активно залучають іноземні інвестиції у свою економіку. Швеція і Фінляндія в останні роки почали лібералі­зувати своє законодавство щодо створення більш сприятливого інвес­тиційного клімату для закордонних компаній у різних сферах націо­нальних економік.

У цілому щорічні обсяги прямих іноземних інвестицій складають в останні роки: у Фінляндії близько 1 млрд. дол.; у Норвегії - приблиз­но 1,5 млрд. дол.; у Данії - близько 4 млрд. дол.; у Швеції - 14 млрд. дол.

З наведеного вище випливає, що найбільш утягнутою у процеси ін­тернаціоналізації виробництва є Швеція. Саме ця країна є найбільш розвинутою і виступає самим великим інвестором.

У 80 - 90-і рр. скандинавські країни стали набагато активніше бра­ти участь у міжнародних інвестиційних процесах. ТНК цих країн від­кривають все більшу кількість своїх філій в усьому світі. Провідне місце займають шведські і фінські фірми. Ступінь інтернаціоналізації їхньої діяльності часто вище відповідних показників для ТНК вели­ких країн. Інтеграційна політика країн Північної Європи відрізняється великою своєрідністю. Насамперед для скандинавських країн є до­сить важливим брати участь у так званому «північному співробітниц­тві» (специфічній формі торгових, соціально-економічних, політич­них, наукових, культурних і інших зв'язків між країнами). Крім того, до 1973 р. усі вони були членами Європейської асоціації вільної тор­гівлі - торгового об'єднання, що найбільше повно відповідає принци­пам вільної торгівлі, проведення самостійної внутрішньої, зовнішньо­економічної і зовнішньої політики, з відсутністю наднаціональних органів влади і можливістю збереження свого суверенітету.

Проте у 1973 р. Данія стала членом ЄС, і з тих пір питання про участь у цьому інтеграційному угрупованні стало однієї з найважли­віших проблем економічного розвитку інших скандинавських країн. Швеція і Фінляндія також вирішили не залишатися за мережами єв­ропейського інтеграційного процесу і вступили до ЄС у 1995 році. Норвегія, згідно проведеного свого часу референдуму, не увійшла до ЄС.

В даний час, коли держави ЄС активно працюють над створенням Економічного і Валютного Союзу, кожна зі скандинавських країн по-своєму вирішує для себе питання участі в ньому.

На країни Північної Європи припадає всього 1% населення, 3% ВВП і промислової продукції розвинутих країн. Однак, за показниками ВВП і промислового виробництва на душу населення, Скандинавські країни входять до складу перших 15 найвисокорозвинутіших країн світу, і перебувають на одному з перших місць за запропонованою "Програмою розвитку ООН" за показником "Індекс людського розвитку", що охоплює: освіту, рівень доходів, грамотність дорослого населення.

Державне регулювання у країнах північної Європи розрізняється за державною власністю та державним сектором.

Значну частку державної власності має Фінляндія, Швеція та Норвегія, де державні компанії є досить потужними й активно використовуються в окремих галузях економіки.

Частка державного сектору значна в усіх Скандинавських країнах, оскільки це показник активної участі держави у всіх економічних і соціальних процесах розвитку країни.

За часткою державних витрат у ВВП Швеція, Данія та Фінляндія займають перші три місця серед розвинутих країн (на 2006 р. такий показник становив 65, 60 і 55 %). Істотна частина державних витрат — переведення державних фінансових коштів, отриманих державним бюджетом від податків та інших надходжень, безпосередньо різним групам населення у вигляді допомоги і субсидій.

Рівень оподаткування у Скандинавських країнах є один із найвищих серед промислово розвинутих країн. Наприклад, частка податків у ВВП Швеції на кінець 2006 р. становила приблизно 58% (максимальний показник серед цих країн).

Частка державного споживання у Скандинавських країнах також має високий показник: Швеція — 28%, Данія — 26, Фінляндія та Норвегія — 22. До сфери державного споживання належить освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, підтримка суспільного порядку, оборона та ін.

Майже кожна третя людина, що є громадянином Скандинавських країн, належить до числа державних робітників та службовців (їх частка у Швеції — 32 %, Норвегії та Данії — 30, Фінляндії 28).

Причина потужного державного сектору і чіткої соціальної спрямованості державної політики в Скандинавських країнах полягає у тому, що ці країни використовують післявоєнні реформи "державами загального добробуту". Сутність реформи передбачає досягнення стабільного економічного зростання з низькими темпами інфляції та "повної зайнятості" на базі розвитку змішаної економіки та постійне вирівнювання доходів різних соціальних груп суспільства.

Цей процес відбувається за допомогою певних заходів державної політики, а саме: податкових (високий рівень як корпоративного, так й особистого оподаткування); трансферний (розвинута, система різноманітних допомог і дотацій різним категоріям громадян).

Швеція за рівнем ВВП на душу населення займає десяте місце у світі і третє серед країн Північної Європи. Термін "шведська модель" виник наприкінці 60-х років і використовується й нині. Це пояснюється тим, що головною метою державного регулювання е повна зайнятість і вирівнювання доходів населення, а також високий вплив соціального страхування.

Досвід розвитку Швеції свідчить, що "розбухання" частки ВВП, який перерозподіляється через бюджет, призводить до придушення стимулів економічної активності, депресивної економіки, що, у свою чергу, змусило уряд країни здійснювати реформи, спрямовані на велику лібералізацію економіки.

 

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1267. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия