Студопедия — B. Загострення холециститу 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

B. Загострення холециститу 7 страница






B. Проліферація лімфоцитів, лімфобластів

C. Проліферація пролімфоцитів та лімфобластів

D. Проліферація пролімфоцитів та лімфоцитів

E. Проліферація лімфоцитів та плазмоцитів

 

28.Лімфоми та мієломна хвороба.

§ Хворий 53 років звернувся до невропатолога зі скаргами на біль в попереку. З приводу радикуліту проведено курс фізіотерапевтичного лікування. Однак стан хворого не покращився. Хворому проведено R-графію кісток хребта і таза, знайдено остеопороз і значні кісткові "пробоїни". В крові помірна нормохромна анемія, в сечі - протеїнурія. Загальний білок крові - 10,7г/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

1. Мієломна хвороба

2. Сечокам'яна хвороба

3. Гострий радикуліт

4. Метастази у кістці

5. Лімфогранулематоз

§ Хворий 62 років скаржиться на постійний біль в попереку та ногах, який посилюється при ходінні, загальну слабкість, задуху. На рентгенограммі: клиноподібна деформація Th10 - L12, дифузний остеопороз більшості хребців. В крові: Hb - 90 г/л, ер. - 2,1х10*12/л, лейкоцити- 2,8х10*9/л, тромбоцити - 150х10*9/л, ШЗЕ- 78 мм/год. Високий рівень М протеїнів: IgG - 70 г/л, IgA - 52 г/л, білок Бенс-Джонса - 12 г/л. В сечі: білок -0,99 г/л, лейкоцити 2-4 в п/з, еритроцити змін. - 4-6 в п/з, циліндри гіалінові та зернисті до 2-4 в п/з, пит. вага сечі - 1008. Аналіз кісткового мозку: кількість плазмоцитів - 18%. Який найбільш ймовірний діагноз?

1. Мієломна хвороба

2. Метастази пухлини в хребет

3. Амілоїдоз нирок

4. Залізодефіцитна анемія

5. Гострий лейкоз

 

§ Чоловік 24 років скаржиться на свербіж шкіри, слабкість, поганий апетит. Хворіє близько 3-х місяців. Об'єктивно: зниженого харчування, пальпуються шийні лімфатичні вузли розміром з горошину, в лівій надключичній області - один щільний лімфатичний вузел до 2,5 см в діаметрі, малорухомий, не спаяний з оточуючими тканинами. Температура - 37,2°С. Пульс - 80/хв, АТ - 110/70 мм рт.ст. З боку внутрішніх органів змін немає. У крові: Ер.-3,2х10*12/л, Нв - 114 г/л, к.п. - 1,0, Л - 11,4х10*9/л, е - 5%, п - 10%, с - 73%, лімф. - 8%, мон. - 4%, ШЗЕ - 38 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

1. Лімфогрануломатоз

2. Хронічний лімфолейкоз

3. Лімфосаркома

4. Лейкемоїдна реакція

5. Рак шлунку

§ Жінка 28 років скаржиться на слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 39°С, пітливість більше у нічний час, схуднення. Об'єктивно: пальпуються шийні, надключичні та пахові лімфатичні вузли розміром до 1,5-2 см, не спаяні з оточуючими тканинами, щільні, безболючі. З боку серединних органів змін немає. У крові: Ер.-3,0х10*12/л, Нв - 90 г/л, к.п. - 0,8, Л - 13,0х10*9/л, е - 3%, п - 9%, с - 78%, лімф. - 7%, мон. - 3%, ШЗЕ - 48 мм/год. Призначена біопсія лімфовузла. Які зміни при дослідженні лімфовузла очікуються при цьому?

A. Клітини Березовського-Штернберга

B. Проліферація лімфоцитів, лімфобластів

C. Проліферація пролімфоцитів та лімфобластів

D. Проліферація пролімфоцитів та лімфоцитів

E. Проліферація лімфоцитів та плазмоцитів

 

§ Хворий 68 років, скаржиться на загальну кволість, біль у кістках, м’язову слабкість, біль при пальпації кісток. В сечі білок до 3,0 г/л, рік тому переніс аденомектомію. На рентгенограмах черепу і тазу у кістках велика кількість дрібних округлих дільниць деструкції діаметром від 0,8 до 2,5 см. Який найбільш імовірний діагноз?

1. *Мієломна хвороба

2. Остеолітичні метастази у кістяк

3. Амілоїдоз нирок з нефротичним синдромом

4. Гіперпаратиреоідна остеодистрофія

5. Хронічний гломерулонефрит з нефротичним синдромом

 

§ Хворий 57 років скаржиться на болі в поперековій ділянці, кістках таза, пітливість, схуднення за останні місяці. При обстеженні в крові анемія, незначна тромбоцитопенія, ШЗЕ - 70 мм/год. При рентгенологічному обстеженні деструктивні зміни в кістках черепа, у тілах поперекових хребців L3-L4. В аналізах сечі протеїнурія, осад без патології. Який найбільш вірогідний діагноз?

1. *Мієломна хвороба

2. Деформуючий спондильоз

3. Хвороба Бєхтєрєва

4. Метастази раку в кістки

5. Хронічний гломерулонефрит

 

§ Хворий 63 роки, звернувся зі скаргами на біль в поперику.З приводу радикуліту проведено курс фізіотерапевтичного лікування. Однак стан хворого не покращився. Хворому проведено R-графію кісток хребта і таза, на котрих знайдено остеопороз і значні кісткові дефекти. В крові помірна нормохромна анемія, в сечі - протеїнурія. Загальний білок крові 10,7 г/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

1. *Мієломна хвороба

2. Сечокам'яна хвороба

3. Гострий радикуліт

4. Метастази у кістці

5. Системний остеопороз

 

§ У хворого 57 років при обстеженні виявлено розповсюджений остеопороз хребців. В аналізі крові: ер 3.4(1012/л, Нв –108г/л, тромбоцити 145(109/л, лейкоцити-5,6(109/л лімфоцити 27 \%, палочкоядерні 7\%, сегментоядерні 57\%, моноцити - 5\% плазмоцити – 4\%. ШЗЕ-55 мм/год. В аналізі сечі білок 0,264 г/л, при інших нормальних показниках. Загальний білок крові 9,8 г/л Для верифікації діагнозу мієломної хвороби потрібно зробити

1. *Стернальну пункцію

2. Визначення рівеня паратгормону

3. Визначення циркулюючих імунних комплексів

4. Реакція на пероксидазу в нейтрофілах

5. Біопсія нирок

 

§ Жінка 56 років на протязі 4-х місяців відмічає слабкість, біль у кістках, зниження апетиту, головний біль. Лікувалась у невропатологів – приймала мануальну терапію. В периферичній крові – анемія, білок -92г/л,гіпергамаглобулінемія, ШОЕ – 68 мм/г. В сечі – протеінурія. На рентгенограмі дефекти костковій тканини округлої форми (“симптом пробойника”). Який з приведених діагнозів є найбільш вірогідним?

1. *Мієломна хвороба

2. Метастази у кістки

3. Системний остеопороз

4. Амілоідоз нирок

5. Хронічний гломерулонефрит

 

§ 70-ти річна жінка поступила в відділення зі скаргами на продуктивний кашель, задишку, підвищення температури до 38,3оС, різку слабість, болі в поперековій ділянці, хребті. Аналіз крові загальний: Ер. 2,4*10 12/л, ШОЕ 91 мм/год. Цукор крові: 6,8 ммоль/л. Аналіз сечі загальний: Пв 1008, білок 0,99 г/л, лейкоцити 2-4 в п.з., еритроцити 0-1 в п.з., позитивна реакція на білок Бенс-Джонса. Який найбільш ймовірний діагноз?

1. Мієломна хвороба

2. Хронічний гломерулонефрит

3. Хронічний пієлонефрит

4. Діабетична нефропатія

5. Туберкульоз нирок

 

§ Жінка 68 років госпіталізована з скаргами на болі в кіст_ках, особливо ребрах, загальну слабість. Об'єктивно: Ат 160/95 мм рт. ст. Шкіра і слизові оболонки бліді, біль при натискуван_ні на кістки грудної клітки. В крові Нв 78 г/л; Е - 2,6х1012 /л; Л - 6,11хІО9/л; ШОЕ - 74 мм/год; глюкоза крові -7,2 ммоль/л; загальний білок - 100 г/л; гама - глобуліни 48\%.В сечі: питома вага 1026, білок - 4,0 г/л, Е - 0-3 в п/зор; Л - 25-30 в п/зор. Який діагноз найбільш імовірний у даному випадку?

1. *Мієломна хвороба

2. Хронічний пієлонефрит

3. Діабетичний гломерулосклероз

4. Хронічний гломерулонефрит

5. Амілоїдоз нирок

§ 70-річна жінка звернулася до лікаря зі скаргами на слабкість, осалгії. При обстежннні визначена анемія, ШЗЕ 60 мм/год,, загальний білок крові - 96 г/л, в сечі протеінурія – 2,6 г/л. Ваш попередній діагноз?

1. *Мієломна хвороба

2. Хронічний гломерулонефрит

3. Гострий гломерулонефрит

4. Амілоідоз нирок

5. Пієлонефрит

 

 

29.Гемофілії та тромбоцитопенічна пурпура.

§ Жінка, 28 років, звернулась до лікаря зі скарженнями на шкірні геморагії після незначних травм та спонані на передній поверхні тулубу та кінцівках. Ці прояви з'явились декілька місяців тому При обстеженні виявлені строката шкіра (свіжі і старі геморагії), позитивні симптоми жгута і щипка, кровотечі з ясен. У крові тромбоцитів 20.109/л, у кістковому мозку збільшена кількість мегакаріоцитів і відсутня отшнуровка тромбоцитів; відсутня ретракція кров'яного згустка - сироватка не відділяється. Проведене лікування стероїдними гормонами дало позитивний ефект. Рекомендоване: медико-генетична консультація та диспансерне спостереження. Яке захворювання у жінкі?

1. Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

2. Гемофілія

3. Хвороба Рандю-Ослера

4. ДВЗ-синдром

5. Геморагічний васкуліт

§ Хворий С., 23 років скаржиться на тупий біль, відчуття важкості та розпирання в епігастрії одразу після їжі, відрижку тухлим, сухість у роті, нудоту, більш натщесерце, проноси. Об`єктивно: шкіра бліда, вміру схудлий. Живіт під час пальпації м`який, відмічається біль в епігастрії. Печінка не виступає з-під краю реберної дуги. В крові - Hb - 110 г/л, еритр. - 3,4х10*12 /л, лейкоцитарна формула - без змін. ШЗЕ - 16 мм/год. Яке найбільш інформативне дослідження допоможе встановити діагноз?

1. Езофагогастродуоденоскопія

2. Рентгенографія органів травлення

3. Дослідження шлункового соку

4. рН – метрія

5. Дуоденальне зондування

§ Жінка 35 років поступила в клініку зі скаргами на болі в епігастрії, які виникають через 1-1,5 год після прийому їжі, печію, блювання, яке приносить полегшення. Об'єктивно: язик обкладений білим нашаруванням, живіт м'який, болючий в епігастральній ділянці. Спостерігаються позитивні симптоми Менделя, Образцова-Стражеска. Яке з наведених досліджень є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

1. Езофагогастродуоденоскопія

2. РН-метрія

3. Ультразвукове дослідження

4. Рентгеноскопія шлунка

5. Колоноскопія

 

§ Жінка 58 років скаржиться на безпричинну появу синців, слабкість, кровоточивість ясен, запаморочення. Об'єктивно: слизові оболонки та шкіряні покриви бліді, з численними крововиливами різної давнини. Лімфатичні вузли не збільшені. Пульс - 100/хв. АТ - 110/70 мм рт.ст. З боку внутрішніх органів змін не виявлено. У крові: Ер.-3,0х10*12/л, Нв - 92 г/л, К.П. - 0,9, анізоцитоз, пойкілоцитоз, Л - 10х10*9/л, е - 2%, п - 12%, с - 68%, лімф. - 11%, мон. - 7%, ШЗЕ - 12 мм/год. Додаткове визначення якого лабораторного показника найбільш доцільне для встановлення діагнозу?

1. Тромбоцитів

2. Ретикулоцитів

3. Часу згортання крові

4. Осмотичної резистентності еритроцитів

5. Фіброгену

§ Женщина 42 лет жалуется на появление кровоподтеков на ногах и затянувшиеся месячные, общую слабость, шум в голове. Объективно: обилие пятнистых геморрагий на ногах и туловище. Тахипное, тахикардия, систолический шум на всех точках. АД-75/50 мм рт.ст. В крови: эр.-1,9•10*12 /л, Нb-60 г/л, ЦП.- 0,9, лейк.- 6,5•10*9 /л, тр.-20•10 /л, СОЭ - 12 мм/ч. Длительность кровотечения по Дуке - 12 мин. В костном мозге - обилие молодых незрелых форм мегакариоцитов без признаков отшнуровки тромбоцитов. Ваш предварительный диагноз?

1. Истинная тромбоцитопеническая пурпура

2. Гемофилия А

3. Болезнь Виллебранта

4. Острый мегакариобластный лейкоз

5. Гемофилия В

§ Юноша 16 лет госпитализирован с жалобами на некупирующееся кровотечение из носа и нестерпимую боль в правом локтевом суставе. Объективно: больной сустав увеличен в размерах, дефигурирован, гиперемия кожи над ним. Имеются проявления артропатии других суставов. Ps - 90/мин. В ан.крови: эр.- 3,9•10*12 /л,Нb-130 г/л, ц.п.-1,0, лейк.-5,6•10* 9/л, тр.-220•10*9 /л, СОЭ-6 мм/ч. Сверт. крови по Ли- Уайту: начало-24',конец-27'10''.Какой препарат наиболее эффективен в лечении данного больного?

1. Криопреципитат

2. Хлористый кальций

3. Эритромасса

4. Аминокапроновая кислота

5. Викасол

§ В гематологічне відділення поступив юнак 16 років зі скаргами на біль в правому плечовому суглобі, який виник після забою суглобу. З анамнезу відомо, що така клінічна картина спостерігалась неодноразово з раннього дитинства. Об'єктивно: суглоб збільшений в об'ємі, різко болючий при пальпації. В крові: Ер. – 3,7х10*12/л, Hb- 110 г/л, тромб.-115х10*9/л, лейк-6,9х10*9/л, ШЗЕ-25 мм/год. протромбіновий індекс-90%, час рекальцифікації – 280 хв., час згортання крові – 38 хв, фібриноген-3,5 г/л. Який найбільш імовіргий діагноз?

1. Гемофілія

2. Імунна коагулопатія

3. Тромбоцитопатія

4. Імунна тромбоцитопенія

5. Геморагічний васкуліт

§ Підліток 13 років, який страждає на гемофілію А, після бійки в школі потрапив до лікарні. Діагностовано правобічний гемартроз колінного суглобу, позаочеревинну гематому. Що слід призначити хворому в першу чергу?

1. Свіжозаморожену плазму

2. Амінокапронову кислоту

3. Відмиті тромбоцити

4. Альбумін плацентарний

5. Суху плазму

§ Хвора В., 16 років, надійшла зі скаргами на носову кровотечу, геморагічну висипку у виді петехій та пятен на шкірі кінцівок, передній поверхні тулуба. З анамнезу: 2 тижні тому було зроблено щеплення. У крові: Ер 4,0*1012/л, Лейк. - 6,7*109/л, Тр 30*109/л, э - 2, П - 4, С- 54, Л - 32, М - 8. ШОЄ 12 мм/год. Ваш діагноз?

1. *Аутоімуна тромбоцитопенічна пурпура

2. Гострий лейкоз

3. Геморагічний васкуліт

4. Хвороба Рандю-Ослера

5. Лейкемоїдна реакція

§ Хвора 37 років відмічає часті носові кровотечі і метрорагії,періодичне утворення синців на шкірі.Почувала себе задовільно.10 днів тому після носової значної кровотечі підсилилась слабкість, з`явились запаморочення і серцебиття.. Бліда,на шкірі передньої поверхні тулуба,ніг і рук розповсюджені петехіальні геморрагії і поодинокі екхімози.Аналіз крові:Нв-93г/л,ер-4,0x10^12/л, КП-0,7; лейк-5,3x10^9/л, тром-10x10^9/л, ШЗЕ-15 мм/год.Який діагноз можна поставити?

1. *Хвороба Верльгофа

2. Гемофілія

3. Геморрагічний васкуліт

4. Залізодефіцитна анемія

5. Апластична анемія

 

§ Больная А., 20 лет, доставлена в стационар по поводу луночного кровотечения после экстракции зуба. Анализ крови: Эр. – 2,8 Т/л, Нв – 80 г/л, Лейк. – 4,0 Г/л, э – 2, п – 3, с – 62, л – 28, м – 5; тромбоциты – 24 Г/л; СОЭ- 25 мм/ч. Какое заболевание Вы предполагаете?

1. *Тромбоцитопеническую пурпуру

2. Острый лейкоз

3. Гемофилию В, кровотечение

4. Агранулоцитоз

5. Апластическую анемию

 

§ У хворої 27 років скарги на носові кровотечі, множинні синці на шкірі передньої поверхні тулуба і кінцівок, різка загальна слабість. Ан. Крові: Нв-74г/л, ретикулоцити-16\%, еритроцити-2,5(1012/л, тромбоцити 30(109/л, ШОЕ-25 мм/год. Що є найбільш ефективним в лікуваннії тромбоцитопенії?

1. *Спленектомія

2. Препарати заліза

3. Переливання крові

4. Цитостатики

5. Вітамін В 12.

§ Хвора 28 років, звернулася до дільничого терапевта. Скарги на слабість, запаморочення, носові кровотечі, крововиливи на тулубі. Хворіє 4 місяці Об’єктивно:стан середньої важкості. В області живота та спини крововиливи розміром 1-2 см різного кольору, неболючі. Периферійні лімфовузли не збільшені, з боку серця та легень патології не виявлено. Печінка (-), селезінка (-), Аналіз крові: Нв.-80г/л, Ер.-2,4х1012/л, КП-0,8, Рет. -0,9\%, залізо сироватки - 14,01 мкмоль/л, L-4,2х109/л, е-2,, б-0, п. -7, с. -40, м. -6, л. -45, тромбоцити-47,1х109/л, ШЗЕ-27мм/год. Ваш діагноз?

1. Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

2. Гемолітична анемія

3. Хронічна залізодефіцитна анемія

4. Хронічний лімфолейкоз

5. Гіпопластична анемія

§ Хвора 28 років, скаржиться на слабкість, запаморочення, носові кровотечі, крововиливи на тулобі. Хворіє 4 місяці. Об’єктивно: у ділянці стегон, черева, спини крововиливи розміром 1-2 см, різного кольору, безболісні. Періферійні лімфовузли, печінка та селезінка не збільшені. У крові: Hb-80 г/л, ер. - 2,4·1012/л, КП - 0,88, лейк. - 4,2· 109/л, е-2\%, п-7\%, с-40\%, л-45\%, м-6\%, ШОЕ - 21 мм/год, тромбоцити 17*109/л. Д-з?

1. *Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

2. Гемолітична анемія

3. Хронічна залізодефіцитна анемія

4. Хронічний лімфолейкоз

5. Гіпопластична анемія

§ Хвора, 35 років, скаржиться на масивні місячні, синці на шкірі. Об'єктивно: стан середньої важкості. Шкіра бліда з наявністю синців. Тони серця приглушені, ЧСС - 100 уд/хв. АТ 90/60 мм рт.ст. Печінка та селезінка не збільшені. Нв крові - 90 г/л, ЦП - 0,84, ер.- 3,2 · 10??/л, рет. - 5 ‰, лейк. - 5,2 · 109/л, с - 49 \%, лімф. - 45 \%, мон. - 6 \%, тромбоцити - 43 · 109/л, ШОЕ - 11 мм/час. Який найбільш вірогідний діагноз у хворої?

1. *Тромбоцитопенія

2. Геморагічний васкуліт

3. Гіпопластична анемія

4. Гемофілія

5. Гострий лейкоз

 

§ Хвора, 36 років, звернулась у зв’язку з появою “синяків” на тілі, кровоточивістю ясен, загальною слабкістю. Місяць тому важке побутове отруєння отрутохімікатом (назви не пам’ятає). Впродовж 7 років працює в контакті з продуктами переробки нафти, зокрема, бензолом. Аналіз крові: еритроцити 3,2 x1012 /л, лейкоцити 2,7 x 109 / л, тромбоцити 70 x 109 /л. Яка паталогія найбільш ймовірна?

1. *Інтоксикація бензолом

2. Інтоксикація фосфорорганічним отрутохімікатом

3. Інтоксикація хлорорганічним отрутохімікатом

4. Інтоксикація ртутьвміщуючим отрутохімікатом

5. Синдром хронічної втоми

§ Хворий, 18 років, скаржиться на різку біль у правому колінному суглобі, який збільшений у розмірі, контури зглажени, шкіра над суглобом гіперемійована, напружена. Рухи у суглобі та його пальпація різко болючі.. З дитинства страждає підвищеною кровоточивістю. У загальному аналізі крові змін немає.. Час згортання крові 18 в 1 хвилину. Яке захворювання у хворого?

1. *Гемартроз

2. Гоноартрит

3. Ревматоідний артрит

4. Артропатія на фоні авітамінозу С

5. Хвороба Шенлей-Геноха

§ Жінка 40 років поступила в клініку зі скаргами на носові та маткові кровотечі, наявність синців на шкірі, гемора-гічну висипку на слизових. 2 тижні тому перехворіла на вірусну інфекцію. Стан хворої важкий, на шкірі тулуба і кінцівок – синці. Змін внутрішніх оргінв не виявлено. В аналізі крові:ер-2,6х1012/л, Hb-70 г/л, тромбоцити-25х109/л, лейк-6,8х109/л. Лейкоцитарна формула без змін. ШЗЕ-30 мм/год. Час кровотечі за Дюке – 13 хв. Якою має бути оптимальна тактика лкування в даному випадку?

1. Глюкокортикоїди

2. Трансфузії єрітроцитарної маси

3. Пересадка кісткового мозку

4. Антигемофільний глобулін

5. препарати вітаміну К

§ Дівчина 18 років скаржиться на різкий біль в горлі,, підвищення температури тіла до 40С. Тиждень тому хворіла на ГРВІ, приймала аналгін та бісептол. самопочуття короткочасно покращи-лось, але потім виникли вищеперераховані скарги. При огляді на слизовій ротової порожнини, некротичні вираз-ки, В аналізі крові: ер 2,8х1012/л, Hb-118 г/л, тромбоцити-100х109/л, лейк-0,8х109/л, с-16%, лімфоцити-67%, моноцити-15%, плазматичні клітини-2%,. ШЗЕ-46 мм/год. Яке лікування вважається першочерговим

1. Глюкокортикостероіди

2. цитостатики

3. Антигістамінні

4. Стимулятори ерітропоезу

5. Антисептики місцево

§ У хворого 33 років спостерігалась блювота "кавовою гущиною" та мелена. "Шлунковий" анамне відсутній, пацієнт відмічає дрібні крововиливи на шкірі. При екстреній ЕФГДС на задній стінці шлунку на фоні незміненої слизової оболонки судина, що кровоточить. Пілорус та дванадцятипала кишка без змін. Кровотеча зупинена ендоскопічно. Нв - 84г/л, лейк. - 26*109/л, тромбоцити 300х109,л. Найбільш ймовірна причина кровотечі

1. Хвороба Шенляйн-Геноха

2. Синдром Меллорі – Вейсса

3. Портальна гіпертензія

4. Рак шлунку

5. Синдром Рандю-Ослера

§ Хворий, 40 років, скаржиться на слабкість, запаморочення, синці на шкірі, кровоточивість ясен, підвищення температури тіла, біль в горлі. В анамнезі: контакт з аніліновими барвниками протягом 8 років.Шкіра бліда, з численними геморагіями. Печінка та селезінка не пальпуються. Аналіз крові: ер. 2,5*10**12/л, Нb 80 г/л, КП 0,9, тр. 15,0*10**9/л, лейк. 2,4*10**9/л, сегментоядерні нейтрофіли 10\%, лімфоцити 85\%, моноцити 5\%, ШОЕ – 60 мм/год. В мієлограмі: знижений вміст клітин, пригнічення паростків кровотворення. Який антибіотик протипоказаний хворому?

1. *Левоміцетин.

2. Пеніцилін.

3. Еритроміцин.

4. Цефамізин.

5. Тетрациклін.

 

 

29.Гемофілії та тромбоцитопенічна пурпура.

§ Жінка, 28 років, звернулась до лікаря зі скарженнями на шкірні геморагії після незначних травм та спонані на передній поверхні тулубу та кінцівках. Ці прояви з'явились декілька місяців тому При обстеженні виявлені строката шкіра (свіжі і старі геморагії), позитивні симптоми жгута і щипка, кровотечі з ясен. У крові тромбоцитів 20.109/л, у кістковому мозку збільшена кількість мегакаріоцитів і відсутня отшнуровка тромбоцитів; відсутня ретракція кров'яного згустка - сироватка не відділяється. Проведене лікування стероїдними гормонами дало позитивний ефект. Рекомендоване: медико-генетична консультація та диспансерне спостереження. Яке захворювання у жінкі?

1. Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

2. Гемофілія

3. Хвороба Рандю-Ослера

4. ДВЗ-синдром

5. Геморагічний васкуліт

§ Хворий С., 23 років скаржиться на тупий біль, відчуття важкості та розпирання в епігастрії одразу після їжі, відрижку тухлим, сухість у роті, нудоту, більш натщесерце, проноси. Об`єктивно: шкіра бліда, вміру схудлий. Живіт під час пальпації м`який, відмічається біль в епігастрії. Печінка не виступає з-під краю реберної дуги. В крові - Hb - 110 г/л, еритр. - 3,4х10*12 /л, лейкоцитарна формула - без змін. ШЗЕ - 16 мм/год. Яке найбільш інформативне дослідження допоможе встановити діагноз?

6. Езофагогастродуоденоскопія

7. Рентгенографія органів травлення

8. Дослідження шлункового соку

9. рН – метрія

10. Дуоденальне зондування

§ Жінка 35 років поступила в клініку зі скаргами на болі в епігастрії, які виникають через 1-1,5 год після прийому їжі, печію, блювання, яке приносить полегшення. Об'єктивно: язик обкладений білим нашаруванням, живіт м'який, болючий в епігастральній ділянці. Спостерігаються позитивні симптоми Менделя, Образцова-Стражеска. Яке з наведених досліджень є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

6. Езофагогастродуоденоскопія

7. РН-метрія

8. Ультразвукове дослідження

9. Рентгеноскопія шлунка

10. Колоноскопія

 

§ Жінка 58 років скаржиться на безпричинну появу синців, слабкість, кровоточивість ясен, запаморочення. Об'єктивно: слизові оболонки та шкіряні покриви бліді, з численними крововиливами різної давнини. Лімфатичні вузли не збільшені. Пульс - 100/хв. АТ - 110/70 мм рт.ст. З боку внутрішніх органів змін не виявлено. У крові: Ер.-3,0х10*12/л, Нв - 92 г/л, К.П. - 0,9, анізоцитоз, пойкілоцитоз, Л - 10х10*9/л, е - 2%, п - 12%, с - 68%, лімф. - 11%, мон. - 7%, ШЗЕ - 12 мм/год. Додаткове визначення якого лабораторного показника найбільш доцільне для встановлення діагнозу?

1. Тромбоцитів

2. Ретикулоцитів

3. Часу згортання крові

4. Осмотичної резистентності еритроцитів

5. Фіброгену

§ Женщина 42 лет жалуется на появление кровоподтеков на ногах и затянувшиеся месячные, общую слабость, шум в голове. Объективно: обилие пятнистых геморрагий на ногах и туловище. Тахипное, тахикардия, систолический шум на всех точках. АД-75/50 мм рт.ст. В крови: эр.-1,9•10*12 /л, Нb-60 г/л, ЦП.- 0,9, лейк.- 6,5•10*9 /л, тр.-20•10 /л, СОЭ - 12 мм/ч. Длительность кровотечения по Дуке - 12 мин. В костном мозге - обилие молодых незрелых форм мегакариоцитов без признаков отшнуровки тромбоцитов. Ваш предварительный диагноз?

6. Истинная тромбоцитопеническая пурпура

7. Гемофилия А

8. Болезнь Виллебранта

9. Острый мегакариобластный лейкоз

10. Гемофилия В

§ Юноша 16 лет госпитализирован с жалобами на некупирующееся кровотечение из носа и нестерпимую боль в правом локтевом суставе. Объективно: больной сустав увеличен в размерах, дефигурирован, гиперемия кожи над ним. Имеются проявления артропатии других суставов. Ps - 90/мин. В ан.крови: эр.- 3,9•10*12 /л,Нb-130 г/л, ц.п.-1,0, лейк.-5,6•10* 9/л, тр.-220•10*9 /л, СОЭ-6 мм/ч. Сверт. крови по Ли- Уайту: начало-24',конец-27'10''.Какой препарат наиболее эффективен в лечении данного больного?

6. Криопреципитат

7. Хлористый кальций

8. Эритромасса

9. Аминокапроновая кислота

10. Викасол

§ В гематологічне відділення поступив юнак 16 років зі скаргами на біль в правому плечовому суглобі, який виник після забою суглобу. З анамнезу відомо, що така клінічна картина спостерігалась неодноразово з раннього дитинства. Об'єктивно: суглоб збільшений в об'ємі, різко болючий при пальпації. В крові: Ер. – 3,7х10*12/л, Hb- 110 г/л, тромб.-115х10*9/л, лейк-6,9х10*9/л, ШЗЕ-25 мм/год. протромбіновий індекс-90%, час рекальцифікації – 280 хв., час згортання крові – 38 хв, фібриноген-3,5 г/л. Який найбільш імовіргий діагноз?

6. Гемофілія

7. Імунна коагулопатія

8. Тромбоцитопатія

9. Імунна тромбоцитопенія

10. Геморагічний васкуліт

§ Підліток 13 років, який страждає на гемофілію А, після бійки в школі потрапив до лікарні. Діагностовано правобічний гемартроз колінного суглобу, позаочеревинну гематому. Що слід призначити хворому в першу чергу?

6. Свіжозаморожену плазму

7. Амінокапронову кислоту

8. Відмиті тромбоцити

9. Альбумін плацентарний

10. Суху плазму

§ Хвора В., 16 років, надійшла зі скаргами на носову кровотечу, геморагічну висипку у виді петехій та пятен на шкірі кінцівок, передній поверхні тулуба. З анамнезу: 2 тижні тому було зроблено щеплення. У крові: Ер 4,0*1012/л, Лейк. - 6,7*109/л, Тр 30*109/л, э - 2, П - 4, С- 54, Л - 32, М - 8. ШОЄ 12 мм/год. Ваш діагноз?

6. *Аутоімуна тромбоцитопенічна пурпура

7. Гострий лейкоз







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2263. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия