Студопедия — Неонатологія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Неонатологія






781. У доношеної новонародженої дитини діагностована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В(ІІІ), матері -А(ІІ). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

А. Група крові В(ІІІ), резус-фактор негативний

В. Група крові А(ІІ), резус-фактор негативний

С. Група крові В(ІІІ), резус-фактор позитивний

Д. Фуросемід

Е. Преднізолон

782. Дитина народилася у термін 40 тижнів з вагою 3000 г, оцінкою по шкалі Апгар 7-8 балів. У матері група крові АВ (IV) Rh(-) негат. У дитини В(ІІІ) Rh(+) позит. Жовтяниця з'яви­лася в першу добу. Загальний біліру­бін - 200 мкмоль/л, непрямий – 190 мкмоль/л, прямий - 10 мкмоль/л, НЬ - 160 г/л, ретикулоцити - 4,4 %. Печінка +4 см, селезінка + 1,5 см. Сеча світла, кал за­барвлений. Проба Кумбса позитивна. Ваш діагноз:

А. Геморагічна хвороба немовлят

В. Гемолітична хвороба немовлят

С. Фетальний гепатит

Д. Фізіологічна жовтяниця

Е. Синдром Криглера - Найяра

783. Дитині 1 місяць. Батьки скар­жаться на блювоту, обсяг іноді пере­вищує з'їджену їжу, з домішкою сква­шеного молока. Блювання з'явилася на третьому тижні життя. Уповільнене збільшення маси. Яке обстеження необхідно провести?

А. Лапароскопія

В. Оглядова рентгенографія орга­нів черевної порожнини

С. Бактеріологічний посів калу

Д. Визначення катехоламінів у сечі

Е. Рентгенографія органів черевної порожнини з контрастуванням

784. У новонародженого у віці одного дня виникла жовтяниця. За­гальний білірубін сироватки крові -144 мкмоль/л, непрямий білірубін -130 мкмоль/л. Тест Кумбса позитив­ний. Дитина від першої вагітності. Мати має групу крові - 0(І) Rh(-). Найімовірніша причина жовтяниці?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Атрезія жовчних шляхів

С. Кон'югаційна жовтяниця

Д. АВО-несумісність

Е. Фетальний гепатит

785. У новонародженого з гемо­літичною хворобою за Rh-фактором група крові 0(І) Rh(+), у матері А (І) Rh(-). Яку кров необхідно переливати при операції замінного переливання?

А. 0(І) Rh(+)

В. А(ІІ) Rh(-)

С. 0(І)Rh(-)

L. А(ІІ) Rh(+)

Е. В(ІІІ)Rh(-)

786. Новонароджена дитина, тер­мін ґестації 36 тижнів, при народженні маса - 2400 г, ріст - 51 см. Дитина збу­джена, тремор кінцівок, не смокче, ви­ражене диспное, гепатоспленомегалія. Наприкінці першого дня з'явилася жовтяниця шкіри і слизових, на дру­гий день - висипка на шкірі: пухирці в області грудної клітки. Який ваш по­передній діагноз?

А. Внутрішньоутробна інфекція

В. Гемолітична хвороба новонародженого

С. Фізіологічна жовтяниця новонародженого

Д. Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

787. Дівчинка 5 років госпіталі­зована в нефрологічне відділення з вираженими набряками обличчя, по­переку, передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів, олігурією. Об'єктивно: шкіра бліда, суха, печін­ка +5 см, асцит. АТ - 90/50 мм рт. ст. В аналізі сечі: білок - 9,2 г/л, мікрогематурія, циліндрурія. У крові різко збільшена ШОЕ, гіпоальбумінемія, гіперхолестеринемія. Який препарат патогенетичної терапії необхідно при­значити?

А. Верошпірон

В. Свіжозаморожена плазма

С. Лазикс

Д. Циклофосфан

Е. Преднізолон

788. Дитина народилася масою 3700 г з оцінкою по шкалі Апгар 8-10 балів. На 5 добу життя дитина була ви­писана додому. На 8 добу на шкірі ди­тини з'явилася везикуло-пустульозна висипка у місцях природних складок. Загальний стан дитини не порушено. Загальний аналіз крові без особливос­тей. Сформулюйте діагноз:

А. Епідермічна пухирчатка немов­ляти. Доброякісна форма.

В. Везикулопустульоз

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

Д. ВУІ. Краснуха

Е. Природжений сифіліс

789. У новонародженого з підозрою на внутрішньочерепну пологову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров'янистий ліквор. Який крововилив має місце у цьому випадку?

А. Супратенторіальний

В. Кефалогематома

С. Епідуральний

Д. Субарахноїдальний

Е. Субтенторіальний

790. Новонароджений від вагітнос­ті з важким гестозом другої половини, народився на 41 тижні ґестації, з вагою тіла 2400 г, зріст - 50 см. При об'єктивному обстеженні: шкіра брезкла, підшкірно-жирова клітковина тонка, м'язова гіпотонія, рефлекси періоду новонародженості знижені. Внутріш­ні органи без патологічних змін. Як оцінити дану дитину?

А. Доношений із затримкою внутрішньоутробного розвитку

В. Недоношений

С. Незрілий

Д. Переношений

Е. Доношений з нормальною масою тіла

791. При проведенні скринінг-дослідження у 2-тижневого немовляти була виявлена фенілкетонурія. Яке лі­кування необхідно призначити дитині для попередження важких ускладнень у майбутньому?

А. Гормональну терапію

В. Спеціальну дієту

С. Вітамінотерапію

Д. Антибіотикотерапію

Е. Сонячні ванни

792. Дитина 2 діб, яка народилася на 34-ому тижні вагітності з масою 2200 г і оцінкою за Апгар 6 балів, має дихальні розлади у вигляді втягнення мечовидного відростка та міжре­берних проміжків, участь крил носа в диханні. Перкуторних змін немає, при аускультації - вологі різнокаліберні хрипи з обох боків. Природжені реф­лекси викликаються. Акроціаноз шкі­ри. Вкажіть найбільш вірогідну при­чину дихальних розладів.

А. Пологова травма

В. Первинний ателектаз легень

С. Природжена пневмонія

Д. Хвороба гіалінових мембран

Е. Аспіраційний синдром

793. Дитина від II вагітності, поло­ги в строк у жінки з 0(І) групою крові, Rh(+). З перших днів життя у дитини мала місце жовтяниця, непрямий бі­лірубін 328 мкмоль/л. На 3 добу з'яви­лись зригування, погане смоктання. Печінка та селезінка збільшені. НЬ -140 г/л, Ер - 4х1012/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Фетальний гепатит

В. Фізіологічна жовтяниця

С. Гемолітична хвороба новонаро­джених

Д. Кон'югаційна жовтяниця

Е. Атрезія жовчних шляхів

794. У немовляти, з оцінкою по шкалі Апгар при народженні - 7 балів, при повторному огляді через годину звертає на себе увагу підвищене збу­дження і рухове занепокоєння. Немов­ля безпричинно кричить, пронизливо скрикує, стогне, дихання поверхневе, тонус м'язів знижений, колінний і п'ятковий рефлекси мляві. Шкіра блі­да, виражений периоральний ціаноз. Очі відкриті, спрямовані в одну точку (симптом відкритих очей), періодич­но з'являється збіжна косоокість. Про яку патологію можна думати?

А. Крововилив у наднирники

В. Асфіксія немовляти важкого сту­пеня

С. Пологова травма спинного мозку

Д. Внутрічерепна пологова травма

Е. Пневмопатія немовляти

795. У доношеного немовляти з 3-го по 10 день життя відзначалася жовтяниця. Загальний стан залишав­ся задовільним. Максимальний рі­вень білірубіну в крові у цей період -102 мкмоль/л, з них 8,2 мкмоль/л за рахунок кон'югованого. Розвиток якого стану найбільш імовірний у цієї ди­тини?

А. Атрезія жовчовивідних шляхів

В. Фізіологічна жовтяниця

С. Гемолітична хвороба немовлят

Д. Спадкоємна гемолітична мікросфероцитарна анемія

Е. Фетальний гепатит

796. У новонародженої дитини на третій день життя на передній части­ні грудної клітки з'явилася червона, щільна, гаряча на дотик, болюча при пальпації пляма з чіткими межами. Протягом декількох годин вона зна­чно збільшилася в розмірі, наступно­го дня колір її став синьо-багряним і виникло розм'якшення в центрі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Рожисте запалення немовлят

В. Пухирчатка немовлят

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

Д. Псевдофурункульоз

Е. Некротична флегмона немовлят

797. У роділлі 26 років народилась жива дитина вагою 4000 г, довжиною 54 см. Шкіра обличчя та кінцівок ціанотична, тіло рожеве; дитина дихає, крик слабкий; ЧСС - 100/хв.; пере­важає тонус згинальних м'язів; на по­дразнення відповідає гримасою. Якою має бути оцінка новонародженого за шкалою Апгар?

А. 8 балів

В. 6 балів

С. 7 балів

Д.5 балів

Е. 9 балів

798. У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2 добу з'явилась жовтяниця, на 3-ю -зміни в неврологічному стані: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Група крові матері - А(ІІ) Rh(-), дитини - А(ІІ) Rh(+). На 3 добу гемоглобін у дити­ни 200 г/л, Ер - 6,1х1012/л, біліру­бін у крові - 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фракції, Нt - 0,57. Чим по­яснити жовтяницю у дитини?

А. Черепно-мозковою пологовою травмою

В. Фізіологічною жовтяницею

С. Гемолітичною хворобою новона­роджених

В. Атрезією жовчовивідних шляхів

Е. Фетальним гепатитом

799. Після народження дитина блі­да, має неритмічне дихання, яке не поліпшується на тлі оксигенотерапії. Пульс слабкий і швидкий, артеріаль­ний тиск важко виміряти. Набряків не­має. Яка найвірогідніше причина цих симптомів? І

А. Застійна серцева недостатність

В. Асфіксія

С. Внутрішньочерепний кровови­лив

Д. Внутрішньоутробний сепсис

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

800. Дитина віком 12 годин наро­дилася від другої вагітності на тлі ток­сикозу у жінки, яка хворіє хронічним аднекситом. Маса - 2900 г, довжина -52 см. Оцінка за Апгар: 4-6 б. Об'єк­тивно: стан дитини важкий. Крик тихий, природжені рефлекси пригнічені, м'язовий тонус знижений. Шкіра із сіруватим відтінком, акроціаноз. Дихан­ня поверхневе, неритмічне, 70/хв. Аускультативно - послаблене дихання, вологі різнокаліберні хрипи. ЧСС -140/хв. Печінка - +2 см. Меконій від­ходив. Який попередній діагноз?

А. Пізня постнатальна пневмонія

В. Рання постнатальна пневмонія

С. Внутрішньоутробна пневмонія

Д. Сепсис

Е. Первинні розсіяні ателектази

801. Дитина народилася глибоко не­доношеною. Після народження у дити­ни наростають симптоми ДН, загаль­ний набряк, дрібноміхурцеві вологі хрипи над нижньою долею правої леге­ні. З другої доби приєднались множин­ні шкірні екстравазати, кривава піна з рота. На рентгенограмі органів грудної клітки - ателектаз нижньої долі правої легені. Гемоглобін крові - 100 г/л, гематокрит - 0,45 г/л. Який діагноз най­більш імовірний?

А. Природжена пневмонія

В. Синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання

С. Набряк легень

О. Хвороба гіалінових мембран

Е. Набряково-геморагічний син­дром

802. Дитині 2 дні. Народилась доно­шеною з ознаками внутрішньоутробного інфікування, в зв'язку з чим ди­тині призначено антибіотики. Вкажіть, чому інтервал між введенням антибіо­тиків у новонароджених дітей більший у порівнянні зі старшими дітьми і до­рослими, а дози - нижчі?

А. У новонароджених більш низь­ка концентрація білка і альбумінів у крові

В. У новонароджених більш низь­кий рівень клубочкової фільтрації

С. У новонароджених знижена ак­тивність глюкуронілтрансферази

Д. У новонароджених знижений рН крові

Е. У новонароджених більш висо­кий гематокрит

803. У дитини, що знаходиться в стаціонарі з приводу септикопіємічної форми пупкового сепсису, установле­на стафілококова природа захворю­вання. Який найбільш оптимальний вид специфічної терапії?

А. Трансфузії нативної плазми

В. Стафілококовий анатоксин

С. Антистафілококовий імуноглобулін

Д. Переливання крові

Е. Стафілококовий бактеріофаг

804. У новонародженої дитини пра­ва рука приведена до тулуба, розігнута у всіх суглобах, ротована усередину в плечі, пронована в передпліччя, кисть у стані долонного згинання. Відсутні спонтанні рухи в плечовому і ліктьо­вому суглобах, пасивні рухи безболіс­ні. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Верхній проксимальний тип аку­шерського парезу Дюшена - Ерба

В. Нижній дистальний тип акушер­ського парезу Дежерина - Клюмпке

С. Тотальний тип акушерського па­резу

Д. Остеомієліт правої плечової кістки

Е. Поліомієліт

805. Дитина народилася на 38-му тижні ґестації. Яка маса тіла при народженні може свідчити про її недо­ношеність?

А. Менше 2500,0 г

В. Менше 3000,0 г

С. Менше 2800,0 г

Д. Ця дитина незалежно від маси тіла вважається доношеною

Е. Менше 2000,0 г

806. У недоношеного немовляти з назофарінгеальним зондом на першу добу життя виникла блювота черво­ною кров'ю. Тест Апта позитивний. Згортуваність крові за Лі - Уайтом -6 хв. Яка найбільш імовірна причина кровотечі?

А. Коагулопатія

В. Травма при введенні зонда

С. Геморагічна хвороба немовлят

Д. ДВС-синдром

Е. Заковтування материнської крові

807. На 3-й день життя в новонаро­дженої дитини відзначене підвищення температури тіла до 38,5°С. Об'єк­тивно: неспокійна, слизові оболонки і шкірні покриви сухі. Яка найбільш до­цільна тактика ведення хворого?

А. Призначення літичної суміші

В. 0,1 мл 50 % розчину анальгіну в/м

С. Звільнити дитину від пелюшок, додатково призначити усередину 5 % розчин глюкози до 100 мл

Д. Інфузійна терапія

Е. Антибіотик

808. У пологовому будинку в ди­тини на 3-й день життя з'явилася ге­морагічна висипка, блювота з кров'ю, випорожнення чорного кольору. Об­стеження виявило анемію, подовжен­ня часу згортання крові, гіпопротромбінемію, нормальну кількість тромбо­цитів. Яка оптимальна терапевтична тактика лікування цього хворого?

А. Етамзилат натрію

В. Вітамін К

С. Е-амінокапронова кислота

В. Фібриноген

Е. Глюконат кальцію

809. У дитини при народженні від­криті велике і мале тім'ячка. До якого віку у цієї дитини повинне закритися мале тім'ячко?

А. До 6-го місяця

В. До 10-12 тижнів після наро­дження

С. До 4-го місяця

Д. До 4-8 тижнів після народження

Е. До 1-1,5 років

810. Дитині 16 днів, через гіпогалактію у матері необхідне призначен­ня докорму. Яку суміш варто призна­чити?

А. "Малютка"

В. "Малиш"

С. Кефір

Д. Незбиране коров'яче молоко

Е. Ацидофільне молоко

811. Пологи завершилися живою, доношеною дівчинкою, без асфіксії. Об'єктивно: дитина млява, шкіра блі­да, злегка жовтувата. Набряків не­має. Живіт м'який, печінка і селезінка збільшені. Дослідження крові на резус-належність показали, що в матері група крові - А(ІІ), Rh(-), у дитини - A(ІІ), Rh(+). Яку патологію немовля­ти можна припустити?

А. Порушення мозкового кровообігу

В. Гемолітична хвороба немовляти

С. Аномалії розвитку паренхіма­тозних органів

Д. Фізіологічна жовтяниця

Е. Внутрішньочерепна мозкова травма

812. Доношена дитина масою 3150г народилася від другої вагітності. Першу вагітність перервано штучним абортом. У матері - Rh(-) негативна кров, у дитини - Rh(+) позитивна. У новонародженого через 1 годину взя­та пуповинна кров на білірубін. Пер­ший аналіз - 60 мкмоль/л, другий -71 мкмоль/л. Який приріст білірубіну в сироватці крові є показанням для замінного переливання крові?

А. 2-4 мкмоль/л

В. 10-11 мкмоль/л

С. 5-7 мкмоль/л

Д. 7-10 мкмоль/л

Е. 12-15 мкмоль/л

813. Доношена дитина вагою 3100 г народилася від третьої вагітності. Пер­ша вагітність - штучний аборт, друга - самовільний викидень у 12-13 тижнів. Оцінка дитини за шкалою Апгар - 9 балів. Плацента велика, масою 800 г. В першу добу з'явилося жовтушне за­барвлення шкіри, дитина в'яла. У ма­тері В(ІІІ) Rh-негативна група крові, у дитини - А(ІІ) Rh-позитивна. Збіль­шена печінка та селезінка. В пуповин-ній крові - білірубін - 80 мкмоль/л; НЬ - 116 г/л, Ер - 2,0 х 1012/л, наявність молодих форм еритроцитів – норма еритробластів. Яка найдоцільніша лі­кувальна тактика у даному випадку?

А. Використання ентеросорбентів

В. Фототерапія

С. Дезінтоксикація

Д. Покращення кон'югаційної функ­ції печінки

Е. ОЗПК

814. Стан новонародженого через добу після народження погіршився. Із анамнезу відомо, що у матері - 0(І) Rh(-) група крові, у батька - А(П) Rh(+). Перша вагітність закінчилась самовільним викиднем. Дитина блі­да, в'яла, судомні тремтіння кінцівок, збільшена печінка. З'явилось іктеричний колір шкіри, слизових оболонок. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В. Гемолітична хвороба новонаро­джених

С. Інфекційний гепатит

Д. Внутрішньочерепна травма

Е. Транзиторна гіпербілірубінемія

815. У дитини віком 2 доби, наро­дженої на 32 тижні вагітності з вагою 1700 г наростають зміни з боку ди­хальної системи, які з'явились через 8 годин після народження. У матері дитини 3-я вагітність, другі пологи, абортів не було. Попередня народже­на дитина загинула від синдрому ди­хальних розладів. Об'єктивно: оцінка за шкалою Сільвермана 6 балів, ди­хання з порушеним ритмом, апное, звучний видих, кивання головою при диханні, зниження тонусу м'язів. При аускультації дихання помірно послаб­лене, багато хрипів з обох боків. При рентгенологічному дослідженні вста­новлено нодозно-ретикульозну сітку. Чим обумовлений синдром дихальних розладів у дитини?

А. Ателектазами легенів

В. Діафрагмальною грижею

С. Синдромом гіалінових мембран

Д. Внутрішньоутробною пневмонією

Е. Набряково-геморагічним син­дромом

816. Вагітна Р., 26 років, надійшла до пологового будинку в потужному періоді. Дана вагітність друга, перша закін­чилась передчасним пологами мертво­го плоду. Через 30 хвилин від початку потуг народилась жива дівчинка ма­сою 3600 г, крик з'явився відразу, шкіра бліда, субіктерична, визначається збільшення печінки та селезінки. По­слід відшарувався та виділився через 15 хвилин, маса плаценти - 800 г. У ма­тері - резус-негативний тип крові 0(І) групи, у дитини - 0(І) група, резус-позитивний. У крові дитини біліру­бін складає 64 мкмоль/л, гемоглобін-160 г/л. Який з наступних діагнозів най­більш імовірний?

А. Внутрішньоутробне інфікування

В. Внутрішньочерепна пологова травма новонародженого

С. Асфіксія новонародженого важ­кого ступеня

Д. Пологова пухлина

Е. Гемолітична хвороба новонаро­дженого, жовтянично-анемічна форма

817. Дитина народилася на 8-му місяці вагітності. У неї встановлено мікроцефалію, катаракту, ваду серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був нетривалий підйом тем­ператури до 37,5°С, збільшення лімфатичних вузлів та дрібноплямистий висип на обличчі, тулубі і кінцівках, який пройшов без залишкових явищ. Який найбільш імовірний попередній діагноз у дитини?

А. Хламідійна інфекція

В. Цитомегаловірусна інфекція

С. Герпетична інфекція

Д. Краснуха

Е. Токсоплазмоз

818. Дівчинка народилась від 5-ї вагітності, 2-х пологів. Мати має А(ІІ) Rh-негативний, дитина - А(ІІ) Rh-позитивний тип крові. Білірубін в пуповинній крові складав 32 мкмоль/л (непр. - 32 мкмоль/л, пр. - 0). Че­рез 5 годин стан дитини погіршився, з'явились симптоми інтоксикації, іктеричність склер, жовтяниця шкіри, в'ялість, фізіологічні рефлекси при­гнічені. Рівень білірубіну підвищився до 110 мкмоль/л (за рахунок непрямої фракції). Ваша терапевтична тактика?

А. Операція замінного переливан­ня крові

В. Гемотрансфузія, сеанси фототе­рапії

С. Гемодіаліз, форсований діурез

Д. Гемосорбція

Е. Інфузія альбуміну, фенобарбі­тал, холестирамін

819. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітнос­ті (мала місце загроза зриву, гестоз І типу ІІ-ї половини), 3-х пологів. Ма­тері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки незрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільше­ний, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз:

А. Уроджений гепатит

В. Гемолітична хвороба новонаро­джених

С. Сепсис

Д. Природжена вада серця

Е. Природжений токсоплазмоз

820. Дівчинка від третьої вагітності народилася доношеною, із помітною жовтяницею шкіри і слизових оболо­нок. Навколоплідні води зафарбовані в жовто-зелений колір. Запідозрено гемолітичну хворобу новонародже­них. Що з перерахованого підтвердить діагноз найбільш імовірно?

А. Рівень еритроцитів та Нb у пуповинній крові

В. Акушерський анамнез матері

С. Група крові та Rh-належність ма­тері і дитини

Д. Рівень білірубіну в пуповинній крові

Е. Погодинний приріст білірубіну

821. Доношений новонароджений масою тіла 3800 г, що відповідає термі­ну ґестації, важить на 3-й день життя 3200 г. Втрата маси:

А. Перевищує норму

В. Менше норми

С. Відповідає нормі

Д. Не можна оцінити

Е. Інший варіант відповіді

822. Новонароджений масою 4300 г народився з утрудненим виведенням плечей після тривалих пологів. При огляді спостерігаються ціаноз, западан­ня грудини та роздування крил носа. Немовля потрібно обстежити в плані:

А. Однобічного паралічу гортанно­го нерва

В. Паралічу Ерба

С. Паралічу Дежерін - Клюмпке

Д. Паралічу діафрагмального нерва

Е. Двостороннього паралічу гортан­ного нерва

823. В дитини віком 40 годин спо­стерігаються гіперестезія, пригнічен­ня ЦНС, порушення апетиту. Є підо­зра на сепсис. Слід провести диференціальний діагноз із:

А. Гіпокальціємією

В. Гіпоглікемією

С. Гіпербілірубінемією

Д. Пперкаліємією

Е. Гіпомагніємією

824. У доношеної дитини віком 6 днів на різних ділянках шкіри виявля­ються еритема, мляві міхурі, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля має вигляд ошпареного окро­пом. Виявлено позитивний симптом Нікольського. Загальний стан дитини важкий. Виражений неспокій, гіперестезія, фебрильна температура. Найімо­вірніший діагноз у цьому випадку?

А. Епідермоліз

В. Флегмона новонародженого

С. Псевдофурункульоз Фігнера

Д. Міхурчатка новонародженого

Е. Ексфоліативний дерматит Ріттера

825. У передчасно народженої ди­тини на шкірі стегна виявлено везикулярні висипання. Загальний стан дити­ни не порушений. З яким інфекційним агентом можна пов'язати ці зміни?

А. Стрептокок

В. Бліда спірохета

С. Стафілокок

Д. Мікоплазма

Е. Лістерія

826. Доношений новонароджений з проявами риніту, гепатоспленомегалією та десквамацією шкіри долонь, стоп і ділянки промежини міг бути інфікованим:

А. Блідою спірохетою

В. Цитомегаловірусом

С. Вірусом герпесу

Д. Токсоплазмою

Е. Мікоплазмою

827. Доношена дівчинка від II ва­гітності. Пологи в лицевому передлежанні. Після народження неспокійна, свідомість не порушена, клонічні судо­ми. М'язовий тонус підвищений, сухо­жильні рефлекси високі, фізіологічні рефлекси підвищені. Велике тім'яч­ко напружене, пульсує. Позитивний симптом Грефе. Який синдром уражен­ня ЦНС зумовив тяжкість стану?

А. Синдром порушення вітальних функцій

В. Синдром лікворної гіпертензії

С. Синдром спинального шоку

Д. Синдром мозкової коми

Е. Синдром вогнищевих розладів

828. Дівчинка у віці 36 годин. На­родилась у сідничному передлежанні, оцінка за шкалою Апгар 4/6 балів. Вага 4000 г. Адинамічна, м'язова гіпотонія (більше в ручках). Рефлекси спинального автоматизму не виклика­ються. На огляд реагує болісним кри­ком. ЧД - 70/хв., втягування посту­пливих місць грудної клітки. Дихання пуерильне. Епізоди брадиаритмії. Для лікування дихальних розладів най­більш необхідно:

А. Призначення серцевих глікозидів

В. Призначення антибіотиків

С. Санація трахеобронхіального де­рева

Д. Введення сурфактанту

Е. Іммобілізація шийного відділу хребта

829. Доношений хлопчик 5 діб жит­тя з клінічними проявами кардиту, сер­цевої недостатності. При якій частоті серцевих скорочень введення серцевих глікозидів найбільш раціональне?

А, 100 на хвилину

В. 130 на хвилину

С. 120 на хвилину

Д.160 на хвилину

Е. 80 на хвилину

830. Доношена дівчинка у віці 7 діб. Оцінка за шкалою Апгар 6/7 балів. Вага - 3400 г, зріст - 50 см. Окруж­ність голови - 36 см, грудей - 35 см. З народження в неврологічному статусі: неспокій, поверхневий сон, тремор кін­цівок та підборіддя, м'язова дистонія, підвищення безумовних рефлексів. Велике тім'ячко 2,5x2,5 см. Дані нейросонографії без патологічних змін. Неврологічні прояви зменшились на 7 добу. Найбільш імовірний синдром пошкодження ЦНС:

А. Гідроцефальний

В. Гіпертензійний

С. Гіперзбудливості

Д. Судомний

Е. Коматозний

831. При огляді новонароджено­го запідозрено фенілкетонурію. Яке скринінгове дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

А. Проба Фелінга

В. Визначення статевого хроматину

С. Дослідження дерматогліфіки

Д. Проведення нейросонограми го­ловного мозку

Е. Визначення каріотипу

832. У немовляти (пологи патоло­гічні) з першого дня життя відсутні активні рухи в правій руці. Стан по­рушений. Рефлекс Моро справа не ви­кликається. Різко знижені сухожильно-периостальні рефлекси на ураже­ній руці. Імовірніше всього, у дитини:

А. Внутрічерепна родова травма

В. Травматичний плексит, дисталь­ний тип

С. Остеомієліт правої плечової кістки

Д. Травматичний перелом правої плечової кістки

Е. Травматичний плексит, тоталь­ний тип

833. У дитини, народженої в тер­мін 32 тижні, через 4 години після народження з'явилася клініка СДР. При огляді - кров'янисто-пінисте виділення з рота, аускультативно - у легенях ослаблене дихання, розсіяні крепітуючі і незвучні дрібнопухирчасті хрипи. Рентгенологічно - зменшення розмі­рів легеневих полів, "розмита" рентгенологічна картина. Укажіть найбільш імовірний діагноз:

А. Первинні ателектази

В. Набряково-геморагічний синдром

С. Хвороба гіалінових мембран

Д. Транзиторне тахіпное

Е. Внутрішньоутробна пневмонія

834. У дитини група крові В(ІІІ) Rh-негативна, у матері А(ІІ) Rh-позитивна. На 12 добу рівень загально­го білірубіну - 150 мкмоль/л, пря­мого - 7,8 мкмоль/л, непрямого -142,2 мкмоль/л. Стан не порушений. Укажіть найбільш імовірний діагноз у дитини.

А. Механічна жовтяниця

В. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, резус-конфлікт

С. Гемолітична хвороба немовлят, жовтянична форма, групова несу­місність

Д. Кон'югаційна жовтяниця

Е. Фізіологічна жовтяниця

835. Немовля народилося від V ва­гітності (попередні вагітності перери­валися у першому триместрі), що пе­ребігала з ґестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостеріга­лися аномалія розвитку очей (приро­джена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, при­роджена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазна­чених аномалій розвитку?

А. Внутрішньоутробна інфекція

В. Генні аномалії

С. Хромосомні аномалії

Д. Вплив професійної шкідливості

Е. Вплив екологічно забрудненого середовища

836. Дівчинка народилась на 35-му тижні ґестації. Маса при народжені 2450г, довжина тіла - 46 см. Період адаптації протікав гладко. Виписуєть­ся додому на 8-му добу життя з масою 2500 г. Знаходиться на грудному вигодовуванні. В якій групі здоров'я слід спостерігати цю дитину?

А. І

В. ІІА

С. ІІБ

Д. III

Е. IV

837. Дитина 30 днів, народилася недоношеною, вага при народженні 2300 г. У матері агалактія. Яку з штучних молочних сумі­шей лікар може призначити для цієї дитини як найбільш оптимальну?

А. "Лофенолак"

В. 5 % манна каша

С. "Прособі"

Д. "Малиш"

Е. "Малютка"

838. У хлопчика 4 діб життя з'яви­лись прояви геморагічної хвороби новонароджених у вигляді мелени. Який препарат повинен був призначити лі­кар в перші години життя для профі­лактики цього захворювання?

А. Дицинон

В. Глюконат кальцію

С. Вікасол

Д. Епсилон-амінокапронову кис­лоту

Е. Вітамін С

839. Доношена дівчинка від II вагіт­ності, що протікала на фоні пієлонеф­риту, кольпіту. Із 3-ї доби життя відзна­чається поява та зростання іктеричності шкіри на фоні млявості, зниження апетиту. В легенях дихання пуерильне. Тони серця приглушені. Живіт помір­но здутий. Печінка +3 см. Селезінка +0,5 см. Сеча має колір "пива", кал зви­чайного кольору. Загальний білірубін 168 мкмоль/л, прямий 138 мкмоль/л. Найбільш імовірний діагноз?

А. Жовтяниця від материнського молока

В. Гемолітична хвороба новонаро­джених

С. Фізіологічна жовтяниця ново­народжених

Д. Внутрішньоутробний гепатит

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

840. Хлопчик народився на 32-му тижні ґестації. Через 2 години після народження з'явились дихальні розла­ди. Тяжкість СДР за шкалою Сільвермана 5 балів. В динаміці дихальні роз­лади зростають, дихальна недостат­ність не ліквідується при проведенні СДППТ за Мартином - Буйєром. На рентгенограмі: в легенях відзначаєть­ся ретикулярно-нодозна сітка, пові­тряна бронхограма. Напевне, синдром дихальних розладів обумовлений:

А. Сегментарними ателектазами

В. Хворобою гіалінових мембран

С. Бронхолегеневою дисплазією

Д. Природженою емфіземою легень

Е. Набряково-геморагічним син­дромом

841. У новонародженої, на вигляд здорової дівчинки, на 2 добу життя

спостерігаються блювання з доміш­ками крові, мелена. Найвірогідніший діагноз?

А. Вада розвитку шлунково-киш­кового тракту.

В. Пологова травма

С. Тромбоцитопатія

Д. ДВЗ-синдром

Е. Геморагічна хвороба новонаро­дженого

842. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35 %, а в загальному ана­лізі ліквору виявлено підвищену кіль­кість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

А. Анемії

В. Менінгіту

С. Сепсису

Д. Внутрішньочерепного кровови­ливу

Е. Внутрішньоутробної інфекції

843. У новонародженої дівчинки, яка народилася від 2 термінових по­логів з масою 3500 г, оцінкою за шка­лою Апгар 8-8 балів, на 1 добу життя з'явилася жовтяниця. Непрямий бі­лірубін в крові 80 мкмоль/л, через 6 годин - 160 мкмоль/л. Виберіть пра­вильний метод лікування

А. Операція замінного переливан­ня крові

В. Фототерапія

С. Інфузійна терапія

Д. Призначення фенобарбіталу

Е. Ентеросорбенти

844. Новонароджена, вага тіла 2000 г. Термін ґестації 30 тижнів. Че­рез три години після народження з'явилась ядуха, акроціаноз. ЧД-80/хв., експіраторні шуми, ЧСС -186/хв. Перкуторно - звук вкорочений, вислуховується крепітація. Лікар за­підозрив синдром дихальних розладів. Яке дослідження потрібно провести?

А. Аналіз крові

В. Рентгенографія органів дихання

С. Біохімічне дослідження сироват­ки крові

Д. Вимірювання артеріального тиску

Е. Електрокардіографія

845. Дитина від матері, що страж­дає хронічним холециститом, на 6-му місяці вагітності перенесла ГРВІ. У пологах - тривалий безводний період. Маса тіла - 3100 г. Пуповина відпа­ла на 7 добу. Додому виписана на 8-й день життя. З 10 дня стала млявою, погано смокче, зригувала. На 17 добу маса тіла 3150 г, шкіра сіра, з пупкової рани гнійні виділення. Випорожнення із зеленню, рідкі. Хірургом діагностова­но гнійний остеомієліт плечової кіст­ки. Яка найбільш імовірна патологія, що зумовлює таку картину?

А. Остеомієліт

В. Сепсис новонароджених

С. Гнійний омфаліт

Д.Ентероколіт

Е. Внутрішньоутробний сепсис

846. У дівчинки на 7-й день життя з'явилося збільшення правої грудної залози. При пальпації права грудна залоза щільна, дитина плаче. Шкіра в місці інфільтрації гіперемована. Знижений апетит. З вивідних протоків грудної залози виділяється гній. Яканайбільш імовірна патологія, що зумовлює дану клініку?

А. Статевий криз

В. Гінекомастія

С. Некротична флегмона

В. Сепсис новонародженого

Е. Мастит новонародженого

847. Дитина від матері, що страж дає хронічним пієлонефритом, перед пологами перенесла ГРВІ. Пологи термінові, тривалий безводний період, На 2-й день у дитини з'явилося еритематозне висипання, в подальшому - пухирі розміром біля 1 см, наповнені серозно-гнійним вмістом. Симптом "Нікольського” позитивний. Після розтинання пухирів з'являються ерозії Дитина млява. Температура тіла субфебрильна. Діагноз?

А. Везикулопустульоз

В. Пухирчатка новонародженого

С. Псевдофурункульоз

Д. Сепсис

Е. Дерматит Ріттера

848. Дитина народилася у ґестаційному віці 34 тижні у тяжкому стані. Провідними були симптоми дихаль­них розладів: звучний подовжений видих, участь додаткових м'язів у ди­ханні, наявність крепітуючих хрипів на фоні жорсткого дихання. Оцінка за шкалою Сільвермана при народженні 0 балів, через 3 години - 6 балів з на­явністю клінічних даних. Який метод діагностики дозволить встановити вид пневмопатії у дитини?

А. Встановлення газового складу крові

В. Клінічний аналіз крові

С. Рентгенологічне дослідження ор­ганів грудної клітки

Д. Протеїнограма

Е. Імунологічне дослідження

849. Хлопчик народився від V ва­гітності, яка перебігала з токсикозом І і ІІ-ї половини, на 33 тижні ґестації з масою 1400 г. Перші 4 вагітності у ма­тері закінчилися спонтанними аборта­ми. У дитини діагностовано гідроцефа­лію, природжену ваду серця, гепатит, хоріоретиніт. Яка внутрішньоутробна інфекція має місце у хворого?

А. Токсоплазмоз

В. Цитомегалія

С. Краснуха

Д. Лістеріоз

Е. Сифіліс

850. У новонародженої дитини з 3-го дня життя з'явилися кривава блю­вота, рясні (3-4 рази на день) криваві випорожнення темно-коричневого ко­льору, кровотеча із пупкової ранки, а також геморагічна висипка на шкірі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гемолітична хвороба новонаро­джених

В. Сепсис новонароджених

С. Синдром проковтнутої крові

Д. Геморагічна хвороба новонарод­жених

Е. Гастроентероколіт

851. У 3-денної доношеної ново­народженої дитини спостерігаєть­ся рівень непрямого білірубіну -345 мкмоль/л, погодинний приріст -6,8 мкмоль/л. Стан дитини важкий: зниження рефлексів, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок. Кров дитини та мате­рі несумісна за Rh-фактором. Який ме­тод лікування найбільш ефективний?

А. Лікування не потребує

В. Фототерапія

С. Прийом фенобарбіталу

Д. Гемосорбція

Е. Замінне переливання одногрупної та Rh-сумісної крові

852. Дитина народилася від І вагіт­ності в ґестаційний строк 37 тижнів шляхом кесаревого розтину з масою тіла 5100 г. Мати хворіє на цукровий діабет протягом 5 років. Під час огля­ду: коротка шия, гіпертрихоз. Встановіть попередній діагноз:

А. Гіпертиреоз

В. Гіпотиреоз

С. Діабетична фетопатія

Д. Хвороба Дауна

Е. Хвороба Іценка - Кушинга

853. Дитина народилася недоноше­ною від III вагітності в ґестаційний строк 34 тижні з масою тіла 2000 г. По­передні вагітності закінчувалися народженням мертвих дітей. Дитині вста­новлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

А. Антибіотики цефалоспоринового ряду

В. Піриметамін

С. Аміноглікозиди

Д. Нітрофурани

Е. Бісептол

854. Дитина народилася від І вагіт­ності в ґестаційний строк 42 тижні з масою тіла 4300 г. Під час огляду відмічається великий живіт, пупкова кила. Обличчя пастозне, перенісся широке, плоске, язик висунутий; очі малень­кі, губи товсті. Низький тембр голо­су. Шкіра суха, жовтяниця, лущиться, холодна на дотик. ЧСС - 120/хв. Яке захворювання можна запідозрити?

А. Хвороба Гіршпрунга

В. Хвороба Дауна

С. Хондродистрофія

Д. Природжений гіпотиреоз

Е. Гемолітична хвороба новонаро­джених

855. Дитина народилася від III по­логів з масою тіла 1200 г у ґестаційний строк 34 тижні. Перебіг вагітності з анемією, погрозою переривання. Че­рез декілька годин після народження встановлений діагноз "СДР". Призна­чте етіопатогенетичне лікування.

А. Інгаляції сурфактанту

В. Оксигенотерапія

С. Антибактеріальна терапія

Д. В/в інфузії глюкози

Е. В/в інфузії сольових розчинів

856. Новонародженій дитині віком 23 години встановлено діагноз: гемолітична хвороба новонароджених за резус-фактором. Рівень загального бі­лірубіну становить 200,57 мкмоль/л за рахунок непрямого білірубіну. Яка тактика неонатолога?

А. Консервативна терапія

В. Операція замінного переливан­ня крові

С. Гемосорбція

Д. Фототерапія

Е. Спостереження за дитиною і ла­бораторний контроль

857. У новонародженої дитини від­значаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незрощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливо­го етіологічного чинника?

А. 22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

В. Останн







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2074. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.063 сек.) русская версия | украинская версия