Студопедия — В.В. Архіпов, Т.В. Іванникова, А.В. Архіпова 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В.В. Архіпов, Т.В. Іванникова, А.В. Архіпова 4 страница






Припускання продуктів у пароводяному середовищі здійснюють у закритих посудинах, де є вода (10...30% до маси продукту) і волога на­мічена водяна пара, що утворюється у процесі нагрівання. Спеціалізова­ної апаратури для припускання немає. У зв'язку із цим для припускап- ня використовують нашштний иосуд — невисокі каструлі й сотейники зі щільно закріпленими кришками. Під час припускання менша части­на продукту перебуває у воді, а більша — у середовищі пари. Темпера­тура у варильному просторі при припусканні приблизно 100 °С. Три­валість припускання продуктів близька до тривалості варіння у воді.

Варіння припусканням зазвичай застосовують для продуктів, що не потребують тривалої теплової обробки: картоплі, моркви, риби цінник порід, курчат тощо.

При припусканні із продукту у воду переходить менше розчинних речовин, ніж під час варіння з повним зануренням продукту у воду. Це пояснюється низьким гідромодулем, а отже, уповільненим процесом дифузії розчинних речовин між продуктом і рідким середовищем. Відвари, що утворюються після припускання, рекомендується викори­стовувати для приготування супів і соусів.

Тушкування продуктів, як І припускання, здійснюють у закритому посуді в пароводяному середовищі. Відмінність полягає в більш висо­кому гідромодулі (0,3...0,5). Деякі продукти перед тушкуванням злегка обсмажують, а потім додають спеції, приправи, воду або бульйон іноді замінюють готовим соусом. Склад страв, що готують тушкуванням, заз­вичай багатокомпонентний, 3 допомогою тушкування готують карто­плю, овочі, м'ясо, птицю. Температура у варильному середовищі під час тушкування приблизно становить 100 °С, таку ж температуру підгри­мують у всьому продукті. Тривалість тушкування зазвичай па 15,..20% більше, ніж варіння і припускання.

Смаження продуктів з невеликою кількістю жиру (5...8% до ма­си продукту) являє собою сухе нагрівання продукту. Поверхня про­дукту контактує з жиром, розігрітим до 150...160 °С. Жир відіграє роль теплопередавальиого середовища й обмежувача температури. Сма­ження з невеликою кількістю жиру здійснюють па відкритій поверхні у функціональних ємкостях, звичайних листах, сковородах, температу­ру яких під час смаження підтримують на рівні 220.„250 °С.

Для доведення до кулінарної готовності напівфабрикатів, отрима­них смаженням з невеликою кількістю жиру, використовують один з наступних технологічних прийомів:

— напівфабрикати обсмажують на відкритій поверхні Із обох боків, пе­ревертаючи їх вручну, після чого за необхідності досмажують у жа­ровій шафі 5...7 хв при 250...270 °С;

— функціональні ємкості з напівфабрикатами кладуть у жарову шафу і смажать не перевертаючи, при цьому нижня поверхня виробу на­грівається завдяки контакту з жиром і посудом, а верхня — інфра­червоним промінням від нагрівальних елементів і стінок шафи.

При використанні жарових шаф необхідно дотримуватися інструк­ції з експлуатації.

З невеликою кількістю жиру смажать картоплю, кабачки, баклажа­ни, помідори, цибулю, м'ясні напівфабрикати, рибу, напівфабрикати Із птиці й дичини, овочеві та круп'яні котлети, сирники, яєчні і борошня­ні страви. Вироби з натурального м'яса вважаються готовими, коли тем­пература в їхньому геометричному центрі сягає 80...85 °С, а м'ясні, риб­ні, овочеві і круп'яні котлети — 90 °С. У результаті зневоднення поверхневого пласту продукту та складних фізико-хімічних перетворень харчових речовин смажені вироби набувають рівномірно забарвлених підсмажених кірочок. Для смаження рекомендують використовувати безводні жири: рафінована рослинна олія (для картоплі, овочів, риби), розтоплені тваринні (для м'яса, птиці), а також спеціальні кулінарні.

Смаження продуктів з цілковитим зануренням у жир (у фритюрі) ши­роко застосовують для приготування картоплі, цибулі, риби, нерибних морепродуктів, борошняних кулінарних виробів. М'ясні продукти і птицю обсмажують у фритюрі після попереднього варіння до готовності.

Для смаження у фритюрі використовують електрофрнтюрпиці, тоб­то жарові вапни з нержавіііної сталі. Унизу фритюрниці розташована холодна зона, туди осідають частки продукту, які потім видаляються. За відсутності холодної зони створюються умови для обвуглювання реш­ток І забруднення фритюру. Використовувати для смаження у фритюрі посуд із чавуну або вуглецевої сталі не рекомендується, тому що іони важких металів каталізують окислення фритюрного жпру.

Підготовка продуктів до смаження у фритюрі полягає в обсушуван­ні надто зводиених продуктів, паніруваппі напівфабрикатів у борошні, яєчному льєзопі та сухарях (або хлібпнх крихтах). При смаженні у фритюрі маса напівфабрикату не повинна перевищувати 50...80 г. Спів­відношення між жиром і продуктом має бути 4:1 для забезпечення необхідного температурного режиму смаження.

Фрптюрний жир розігрівають до 170...180 °С, продукт обсмажують 3...5 хв, при цьому температура в товщі продукту сягає 85... 100 °С, а в поверхневому шарі — 120... 130 °С, що сприяє утворенню па всій по­верхні обсмаженого продукту специфічної кірочки.

Як фритюрні використовують безводні рафіновані жири, термостій­кі до димоутвореппя й окислення.

Смаження продуктів у напівфритюрі, яке іноді називають брезируванням, застосовують для обсмажування курчат і дичини цілими тушками й папівтушкамн з подальшим досмажуванням у жаровій ша­фі. Для смаження використовують високоякісні розтоплені тваринні жири (яловичий, свинячий) або розтоплене масло у співвідношенні із продуктом 3:1.

Оброблені тушки птиці й дичини солять зовні й зсередини, витри­мують у холодильнику кілька годин, після чого ніжки заправляють у ■йкишеньку» або прикріплюють нитками, обсушують серветками одно­разового використання й занурюють у жир, розігрітий до 160... 170 °С. У процесі смаження тушки перевертають для утворення рівномірно підсмаженої кірочки по всій поверхні. Обсмажені тушки кладуть па лист спинкою вниз і помішають у жарову шафу з температурою 250...270 °С на 15,..20 хв. Загальна тривалість смаження тушок курчат, рябчиків, куріпок має становити 30 хв, тетерюків, фазанів і курчат- бройлерів — 50...60 хв.

Смаження продуктів без жиру застосовують для приготування м'ясних порціонних виробів (біфштекс, лангет, антрекот, ескалоп то­що). Порціонні шматки натурального м'яса вирівнюють до товщини 5...8 ми, додають солі, перцю, викладають па розігріту до 160...170 °С поверхню жарового апарата, смажать 3...4 хв, після чого перевертають й обсмажують з іншого боку.

М'ясо повинне бути нежирним, вищого гатунку, без кісток: від яловичої туші — вирізка, товстий і тонкий краї, від телячої й бараня­чої туш — корейка і м'якоть задньої ноги: Птицю й дичину використо­вують у вигляді зачищених філе без кісток. Температура в геометрич­ному центрі готових смажених виробів сягає 80 °С.

Плити, призначені для смаження м'яса без жиру, зазвичай на­стільного типу, їх жарова поверхня виготовлена з легованого чавуну, що має підвищену стійкість до теплових ударів.

Запікання широко застосовують для приготування закусок і страв з овочів, грибів, круп, риби, м'яса. Для запікання використовують жа­рові шафи різної конструкції, але обов'язково з нижнім і верхнім обі­грівом, природною або примусовою циркуляцією гарячого повітря чи перегрітої водяної нари.

Залежно від виду кулінарної продукції температуру в шафах під­гримують у межах 220.„280 °С, критерієм готовності запеченої продук­ції є утворення па поверхні виробів специфічної підсмаженої кірочки та досягнення в товщі виробів температури 80 °С.

Однопорціопні закуски із грибів, риби, перибпих морепродуктів, птиці, дичини, розфасовані в кокотпиці, кокільнииі (раковини) або порціонні сковорідки, ставлять на лист і запікають при 270...280 °С протягом 15...20 хв.

Закуски й страви у багатопорційпих сковородах і листах або у функціональних ємкостях (фаршировані овочі, овочеві, круп'яні й сир­ні запіканки, риба, м'ясо, птиця, дичина в соусі й іи.) запікають при 220...250 °С від ЗО хв до 1 год.

При запіканні теплота передається продукту одночасно тепло­провідністю від нагрітого посуду, від нагрітого повітря або нари, а та­кож ІЧ-промінням від нагрівальних елементів і стінок шафи.

Випікання застосовують для приготування кулінарних і кондитер­ських виробів з тіста. Пекарські шафи обладнані пристроями нижньо­го й верхнього обігріву, природної або примусової циркуляції повітря, для зволоження його в камері. Вироби, що випікають, розміщують на кондитерських листах або у функціональних ємкостях. Дрібноштучні вироби (пиріжки, ватрушки тощо) випікають 8...10 хв при 230,..240 °С, більші вироби (кулеб'яки, пироги) — 30...40 хв при 220...230 °С.

При випіканні борошняних виробів теплота передається продукту так само, як і при запіканні.

Термостатувания готової їжі необхідне для її поточного збері­гання на підприємствах ресторанного господарства. Для термостату­вания готової гарячої їжі використовують водяні й повітряні мармітн, які забезпечують підтримку температури супів і напоїв на рівні 85 °С, інших гарячих страв — 65 °С упродовж 2 год.

Пасерування — допоміжний спосіб теплової кулінарної обробки. При пасеруванні подрібнені продукти (цибуля, морква, білий арома­тичний корінь петрушки, селери, пастернаку, пюре, борошно) прогріва­ють у жирі при 120...130 °С. Овочі пасерують або до напівготовності (для соусів, супів, тушкованих й інших страв, у складі яких пасерова­ні овочі піддають додатковій тепловій обробці до готовності), або до го­товності (для фаршів-начинок, солянок й ін.).

При пасеруванні овочів і пюре із продуктів у жир переходять сма­кові, ароматичні речовини та барвники, у результаті чого вони ніби фіксуються й утримуються жиром.

Для пасерування борошна використовують безводні жири, при цьо­му застосовують два прийоми пасерування: без зміни кольорів борош­на (для білих соусів і сунів) і більш глибоке прогрівання борошна до жовтих кольорів різних відтінків (для червоних соусів).

При пасеруванні борошна відбувається денатурація білків І частко­ва деструкція крохмалю. У результаті цих процесів борошно набуває приємного смаку й аромату, а борошняні клейстери — кращої конси­стенції.

3.2. Спосіб теплової кулінарної обробки з

використанням інфрачервоного випромінювання

Т

еплова кулінарна обробка продуктів у потоці електромагніт­ного випромінювання інфрачервоного спектра відбувається без їхнього контакту з тенлоиередавальною поверхнею або теплоносієм. Спосіб заснований иа тім, що вільна года, яка втримуєть­ся в кулінарних напівфабрикатах, інтенсивно иогл шає ІЧ-випроміню- вання з хвилею завдовжки 0,75...2,5 мкм, нагріваю[1] и поверхневий шар продукту. Енергія випромінювання, перетворена на теплову енергію, за законами теплопровідності передається нижнім ша>ам продукту аж до його центру.

При цьому температура глибинних пластів продукту сягає 80...85 °С, а температура поверхневого шару — 130 °С, що сприяє утворенню иа продукті барвистої підсмаженої кірочки. Таким чином, теплова кулі­нарна обробка інфрачервоним випромінюванням являє собою смажен­ня. Звідси стає зрозумілою сфера застосування ІЧ-нагрівапня в техно­логії продуктів ресторанного господарства.

ІЧ-пагріванпя як самостійний спосіб теплової кулінарної обробки застосовують для смаження у грнлях-анаратах м'яса, птиці, риби як у натуральному вигляді, так й у вигляді різних напівфабрикатів. Найбіль­шою поширення па підприємствах ресторанного господарства одержа­ли електрогрилі, у яких за джерела інфрачервоного випромінювання правлять герметичні трубчасті електронаїрівпики, виготовлені з металу або вогнетривкого кварцового скла. У грилях напівфабрикати або на­низують па шпажки (шампури), або розкладають на решітках. В обох варіантах конструкцією апаратів передбачається напрямок усього пото­ку променевої енергії иа продукт, а також підтримка порівняно високої температури в жаровому просторі (170...250 °С). На підприємствах ресторанного господарства застосовують апарати Інфрачервоного нагрі­вання періодичної дії з різним ступенем механізації й автоматизації та захисту персоналу від ураження ІЧ-промінням.

Разом з електрогрилями застосовують грилі, у яких за джерела інфрачервоного нагрівання правлять газові безполум'япі інжекційні пальники.

У спеціалізованих підприємствах ресторанного господарства (шаш­личних, національних ресторанах та ін.) для смаження шашликів та ін­ших виробів з м'яса, птиці й риби застосовують печі (мангали), у яких джерелом інфрачервоного випромінювання є палаюче деревне вугілля. Над мангалами встановлюють витяжні вентиляційні короби.

3.3. Спосіб теплової кулінарної обробки продуктів об'ємним нагріванням (струмами надвисокої частоти)

О Щоб продукти не підсихали, ліпше готувати при закритій кришці. О Мінімальне завантаження камери мікрохвильової печі — 200 г. О Варто використовувати м'ясо з невеликою кількістю з'єднальних

тканин або січене м'ясо. О Крупи попередньо варто замочувати щонайменше па годину, сухо­фрукти — на 20 хвилин. О М'ясо рекомендується нарізати шматочками однакових форм і роз­мірів.

О Щоб страва вийшла соковитою і смачною, під час її приготування рекомендується додавати воду: до м'яса, птиці, риби — 5-10 відсот­ків від маси продукту, до подрібнених овочів — 20-30 відсотків. О М'ясо, приготовлене в мікрохвильовому режимі, не підрум'янюєть­ся. Щоб підрум'янити його, варто використати коричневі приправи, наприклад, соєвий соус. Рум'яна кірочка з'явиться також при обсма­жуванні в попередньо розігрітій посуді з феритовим покриттям, у соокерамічпій посуді.

Час доведення продукту до готовності в мікрохвильовій печі зале­жить від низки факторів: величини порції, обраної потужності, діелект­ричних властивостей продукту, виду посуду.

Разом з такими допоміжними операціями, як розігрівання кулінар­ної продукції, мікрохвильові печі також можна використати для того, щоб розтопити шоколад, розм'якшити вершкове масло, «розпустити» желатин, висушити гриби, овочі тощо.

 

 

3.4. Нові й комбіновані способи теплової кулінарної обробки продуктів

сучасну ресторанну кухню прийшло чимало технологічних новинок, які широко застосовуються в інших країнах. Ось де­які з них.

Приготування па сковороді вок. Цей вид посуду здавна широко використовується в азійській кухні. Наразі завдяки неабиякому приді- ленню уваги до кухні Сходу вок активно застосовують і в європей­ських ресторанах. Завдяки сферичній формі сковороди й високій тем­пературі нагрівання продукти, нарізані невеликими шматочками, май­же моментально прогріваються в найгарячішій точці і швидко доходять готовності. Перед смаженням м'ясо, рибу, птицю зазвичай маринують і обсушують. Жир у сковороді повинен бути добре прогрітий, перш ніж туди потрапить підготовлений продукт. Як правило, обсмажують про­дукти окремо за видами і невеликими партіями, перемішуючи де­рев'яними паличками. Вок підходить для будь-яких способів теплової обробки: варіння, варіння на парі (у бамбукових кошиках), тушкуван­ня, смаження, у тому числі у фритюрі. В останньому випадку потріб­но значно менше жиру.

Соте. Це назва прийому кулінарної обробки має французьке по­ходження. Полягає він у миттєвому опусканні продукту в невелику кількість киплячого масла з метою руйнування клітинних структур. У цього терміна кілька значень, і одне з них — «стрибати» або «підкида­ти». Сковорода або лист швидко рухається назад-внеред і вгору-вниз так, що продукт, який готується, ударяється об бічні стінки сковороди й підстрибує, перевертаючись у повітрі й падаючи назад. Сотуваппя ви­користовують годі, коли смажать м'ясо, птицю, картоплю, кабачки, цибулю або нирки, нарізані тоненькими скибочками чи шматочками, струшуючи їх па сковороді в невеликій кількості гарячого жиру або масла. Смажать, доки вони не стануть золотаво-рум'яними.

Деглясуваиня. Після смаження продукту (зазвичай м'яса або птиці) його видаляють зі сковороди, жир зливають, наливають міцний буль­йон, вершки, сік, вино або коньяк й уварюють суміш. Даний процес, ари якому екстрактивні речовини розчиняються в рідині, називається дегля- суванням або деглясе. Отримана рідина використовується як соус. Таке приготування соусу називається «а-ля міну те», тобто «зараз, не заздалегідь». Слід зазначити, що з погляду зниження калорійності соу­су й страви в цілому цей прийом виправданий, видаляти весь жир — помилка, тому що справжнього аромату соусу падає жир.

Папільйот — спосіб теплової обробки, що передбачає приготуван­ня їжі, загорненої в папір. Останнім часом напір стали заміняти фоль­гою або термостійкою вініловою плівкою, іноді спеціальними пласти- ковими пакетами. Даний метод використовується, якщо потрібно максимально зберегти природну вологість продукту, сік та ароматичні речовини.

Продукти щільно загортають у промаслений папір або фольгу так, щоб пара не виходила в процесі теплової обробки і зберігалися нату­ральний смак та поживні речовини.

Шматки м'яса, наприклад, телячі відбивні, або барабульку готують заздалегідь, зазвичай у грилі або в невеличкій кількості жиру, потім додають до них тоненько нарізані овочі, трави і приправи. Продукти загортають у фольгу, поміщають па злегка змащений жиром лист і прогрівають у гарячій духовій шафі. Готову страву подають на стіл у фользі й потім розкривають її.

У пергаменті, рукаві з жаровнтримпого пластику також добре за­пікати рибу або креветки. Конвертику з пергаменту Можна надавати будь-якої форми, наприклад, серця. Для виготовлення такого серця необхідно взяти квадратшпі аркуш пергаментного паперу або фольги розміром ЗО х ЗО см, скласти його навпіл, намалювати половину серця із центром па лінії згину й вирізати його. Розміри аркуша можуть бу­ти й іншими, головне, щоб розміри серця були па 5~8 см більшими, ніж розміри шматка риби. Вважається, що ліпше використати перга­ментний напір, бо під час випікання й подавання він ефектно наду­вається.

Конвертики або рукав мають бути щільно закритими, щоб під час запікання не виходила пара. При цьому риба готується у власному со­ку, залишається соковитою й ароматною.

Температура запікання повніша бути близько 200 °С. Для того щоб риба рівномірно запеклася, варто вибирати філе однакової товщини. Для поліпшення смаку й аромату можна додати гілочки кінзи, лимонпо- кропову приправу, часник, каперси, перець, лимон, моркву нарізану со­ломкою, біле вино.

У фользі й харчовій плівці рекомендують припускати, наприклад, фаршировані рулети.

Фламбірування — це підпалювання кулінарного виробу, до складу рецептури якого входить алкогольний компонент. Фламбірування мо­же бути кінцевим етапом приготування страви, і тоді її можна робити в присутності гостей безпосередньо в залі ресторану. Фламбірування іноді є одним Із проміжних етапів приготування страви, наприклад пюреподібного супу з раків і морепродуктів (бісків). Якщо в першому випадку воно стає насамперед елементом комерційної привабливості ресторану, свого роду шоу, то в другому використовується для ство­рення ароматичного й смакового букета.

Незалежно від того, коли застосовують цей прийом, варто надавати великої уваги дотриманню правил техніки безпеки. Якщо алкоголь додавати прямо па розпечену сковороду із пляшки (байдуже, чи облад­нана вона пристроєм для наливання чи ні), то полум'я, що створиться при зіткненні спирту з розпеченою сковородою, може охопити пляшку з алкоголем, спричинивши вибух. Будь-який алкогольний напій неза­лежно від його міцності, що використовується для фламбірування, по­винен наливатися з невеличких посудин із широким «носиком». Більш безпечно помістити алкогольний напій у невелику склянку або ложку, а потім повільно вилити його па теплу, але не розпечену поверхню ско­вороди й лиш потім нагрівати. Не можна наливати рідину близько до відкритого вогню або до вже палаючої страви.

Приготування у вакуумі. Цей спосіб теплової обробки для сфери ресторанного господарства не є новинкою. Насправді ще в підручниках технології 1975 року було подано відносно докладний його опис і всі переваги варіння у вакуум-апаратах. У ресторанний світ цей спосіб приготування кулінарної продукції прийшов нещодавно, І застосої-ують його у повій інтерпретації.

Підготовлену сировину поміщають в герметичні полімерні пакети, з яких видаляється повітря, і вони герметично закриваються. Пакети обробляються паром низькою тиску (при 70-100 °С), а потім їх охо­лоджують до З °С.

За такої температури строк зберігання готової кулінарної продукції становить від 1 до 3 тижнів. Перед використанням продукція може розігріватися прямо в пакетах па водяній бані (при температурі 85 °С) або за допомогою сучасного обладнання (НВЧ-нечей або нарокочвек- томатів). Вважається, що цей спосіб найбільш доречний у поєдпаї пі із шоковим заморожеппям та обробкою в пароконвектоматі.

Особливі переваги вакуумного приготування полягають у тому, що він робить молекулярну структуру клітин незмінною, зменшує де­формацію продуктів, надасть неповторного аромату, дозволяє готувати їжу без жиру, додати їй дієтичної спрямованості завдяки відсутності кі­рочки.

Страви у вакуумних упаковках можуть мати гарантовано точну калорійність і харчову цінність, а отже, можна реалізувати Ідею ство­рення «здорового» меню.

Завдяки цій технології 80 відсотків продуктів можна готувати за­здалегідь, гарантуючи при цьому високу якість страв. Вони не тільки добре зберігають смак і зовнішній вигляд, але й заощаджують час шеф- кухаря, залишаючи при цьому можливість для творчої реалізації.

Втрати маси продуктів, приготовлених цим способом, істотно ско­рочуються.

Для вітчизняного ресторанного бізнесу цей метод дійсно досить но­вий, тому дуже важливо враховувати закордонний досвід. При високій якості й харчовій цінності готових страв, отриманих з використанням ва­кууму, існує небезпека мікробіологічної засіяпості страви через відносно низькі температури приготування у вакуумі. Тому, застосовуючи даний метод, потрібні ретельний контроль і пайсуворіше дотримання правил санітарії та гігієни. Залежно від виду продукту використовують певний тип приготування у вакуумі. Він може бути прямим (коли продукт го­тується паром у вакуумі від початку й до кінця) або непрямим (приго­тування починається за традиційною технологією, а завершується ваку­умуванням). В обох випадках процес приготування має завершуватися швидким зниженням температури, щоб максимально зберегти харчову цінність і поліпшити санітарний стан продуктів. Аналогічними мотива- ми керуються, коли прохолоджують продукт до 0 °С перед вакуумуван­ням. Для безпеки кулінарного виробу добирають оптимальні режими об­робки: високі (85 °С) або низькі (64-68 °С) температури, але за більш тривалий час.

Сушіння фруктів, овочів. Даний спосіб обробки використовуєть­ся в ресторанній практиці не для консервування продуктів, а для одер­жання чіпсів. Чіпси — це дуже тонкі зрізи овочів (баклажанів, топінам­буру, цукіні тощо) і фруктів (апельсинів, грейпфрутів, яблук тощо), підсушені в духовій шафі до хрусткого стану. Фрукти, як правило, по­передньо проварюють у цукровому сиропі, а потім підсушують у духов­ці при 100 °С. Чіпси зазвичай використовують для прикрашання ресто­ранних страв. Крім декоративної, вони виконують неабияку функцію в смаку страви, наприклад, створюють контраст ніжного присмаку мусів і хрустких чіпсів.

Підпікання. Цей спосіб відомий у вітчизняній технології при тепловій обробці цибулі, моркви, коренів для приготування бульйонів, його використовують лише як допоміжний. Але останнім часом він став більш поширеним, модним і часто застосовується у приготуванні страв з риби й морепродуктів. Уважається, що дана технологія є компромісом між японськими сашимі й приготуванням па грилі. Фак­тично застосовується та сама техніка, що й у приготуванні майже си­рого м'яса. На розпечену сковороду кладуть підготовлений шматок ри­би, потримавши трохи з одного боку, перевертають па іншу, а потім майже відразу подають на стіл. У результаті утвориться ароматна хрустка кірочка, а всередині риба лишається ніжною, соковитою І прак­тично сирою. Приготовлена у такий спосіб риба, рідше м'ясо, стає ос­новним Інгредієнтом популярних па сьогодні «теплих салатів» з різни­ми видами листкових овочів і навіть із фруктами. Підпечену рибу перед подаванням спеціально розламують або нарізають скибочками, щоб було видно цей незвичайний контраст. Найчастіше використову­ють для таких цілей тунця і морського гребінця.

Інтенсивне охолодження й шокове замороження. Технологію ін­тенсивного охолодження й шокового замороження давно й успішно за­стосовують у Європі ресторани різного рівня — від елітних до демо­кратичних. У СНД вона мала успішне тестування ще в 1980-х на різних підприємствах ресторанного господарства, але широкого засто­сування не одержала дотепер. Основна відмінність шокового заморо­ження полягає в тому, що температура готового кулінарного виробу знижується з 85 °С до -18 °С не за 12-24 години, а максимум за 4. При цьому зменшуються втрати вологи, мінімізуються небажані біохі­мічні зміни, ліпше зберігається поживна цінність продукту. Страва, за­морожена у такий спосіб, за своїми властивостями еквівалентна свіжій або охолодженій. Після інтенсивного замороженпя кулінарна продук­ція зберігається удвічі-утричі довше за звичайну без втрат якості. Ва­жливими перевагами шокового замороженпя є зведення до мінімуму розвитку мікроорганізмів у продуктах і висока гігроскопічність.

При інтенсивному охолодженні температура кулінарної продукції після її приготування знижується одразу за 2 години мінімум до 10 °С усередині до 0-4 °С па поверхні. Інтенсивне охолодження на відміну від замороженпя займає не тільки менше часу, але воно менш енергоємне з мінімальними втратами маси. Апарати інтенсивного охолодження та­кож набагато дешевші.

Шокове замороженпя й інтенсивне охолодження використовуються в основному у великих ресторанах, потужність яких дозволяє не тіль­ки обслуговувати відвідувачів, але й робити напівфабрикати й кулінар­ну продукцію для реалізації поза підприємством. В елітних ресторанах ці технології можуть застосовуватися у повсякденній практиці для про­дуктів з невеликим строком зберігання та тих, що використовуються в обмеженій кількості. Можливе також застосування шокового заморо­женпя й інтенсивного охолодження в кондитерських цехах ресторанів а також при підготовці виїзних бенкетів (кейтерингових заходів).

Застосування перелічених вище технологій дозволяє зробити заго­тівлі заздалегідь, задіяти меншу кількість працівників, а також знизи­ти відходи виробництва.

Кожному способу теплової кулінарної обробки продуктів властиві недоліки, що знижують якість готової продукції і підвищують витрати на приготування їжі. У зв'язку Із цим одержують поширення комбіно­вані способи теплової обробки, у яких поверхневе нагрівання поєднуєть­ся з об'ємним, НВЧ-пагріваиия з ІЧ-нагріванням. Так, останнім часом НВЧ-апарати випускають у комбінації з інфрачервоним нагріванням, що робить їх досить ефективними для приготування страв різноманіт­ного асортименту.

У жарових і пекарських шафах, що застосовують на підприємствах ресторанного господарства, разом з поверхневим нагріванням викорис­товують й інфрачервоне, хоча частка його в загальних витратах на при­готування їжі невелика. Інфрачервоне випромінювання на поверхню виробів, що випікають, надходить від нагрівальних елементів і розі­грітих стінок шафи. Також застосовують жарові шафи зі спеціально вбудованими трубками інфрачервоного випромінювання. А відтак ви­ходить ефективний тепловий апарат для приготування їжі.

У великих кондитерських цехах Підприємств ресторанного госпо­дарства застосовують високопродуктивні теплові апарати для випікан- пя борошняних кондитерських виробів. У цих апаратах поєднується ІЧ-нагрівання, примусовий рух нагрітого повітря в робочому просторі шафи, подавання в робочий простір перегрітої водяної нари й обертан­ня навколо вертикальної осі стелажа з виробами, що випікають.

Контрольні запитання і завдання

1. Які способи передавання тепла продукту застосовують у процесі теплової кулінарної обробки?

2. У чому сутність поверхневого (контактного) способу нагрівання харчових продуктів?

3. Назвіть способи варіння продуктів і сфери їхньою застосування на підприємствах ресторанного господарства.

4. Навіщо необхідно підтримувати режим повільного кипіння під час варіння продуктів у рідкому середовищі?

5. Як змінюється температура варильного середовища в процесі при­готування багатокомпонентних супів? Як це впливає на тривалість приготування супів?

6. Перелічіть теплофізичні параметри варіння продуктів у середовищі вологої насиченої водяної пари.

7. Чим відрізняється варіння припусканням і тушкуванням від інших способів варіння?

8. Чим принципово відрізняється смаження продуктів від варіння?

9. Назвіть способи смаження продуктів І сфери їхнього застосування на підприємствах ресторанного господарства.

10. У чому сутність пасерування харчових продуктів?

11. Які теплофізичні й технологічні основи теплової кулінарної оброб­ки продуктів ІЧ-випроміїповаппям?

12. Які теплофізичні й технологічні основи кулінарної обробки продук­тів НВЧ-нагріванням?

 


 

Розділ 4

ПРИНЦИПИ СКЛАДАННЯ РЕЦЕПТУР НА ПРОДУКЦІЮ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Рецептури на продукцію ресторанного господарства істотно відрізняються від рецептур продукції, що випу­скає харчова промисловість. На кулінарну продукцію рецептури скла­дають па одну порцію або па 1 кг страви, або на 100 шг. кулінарних виробів, натомість як у харчовій промисловості рецептури складають на 1 т, айо на 1000 шт, виробів. На борошняні кондитерські й булочні вироби рецептури у ресторанному господарстві складають па 10 кг ва­гових і 100 штучних виробів.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1457. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия