Студопедия — Соуси молочні 16 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соуси молочні 16 страница






Для яблук у тісті смажених із плодів видаляють насіннєве гніздо, обчищають їх від шкірки, нарізають кружальцями та посипають цукром.

Яєчні жовтки розтирають із цукром, додають сметану, борошно і розводять молоком. В отримане тісто вводять збиті білки. Підготовле­ні кружечки яблук занурюють у тісто, потім обсмажують у фритюрі до утворення золотавої кірочки. Подають, посипавши рафінадною пудрою. Фруктовий соус подають окремо,

В українській національной кухні популярна страва «Яблука запе­чені». З яблук, не обчищаючи їх від шкірки, видаляють насіннєве гніз­до. Отвір, що утворився, заповнюють цукром (варіанти — варенням, родзинками, рисовою кашею з родзинками і горіхами, сиром з ро­дзинками, горіхами із чорносливом, тоненько нашаткованою морквою зі сметаною й цукром) І запікають яблука 15...20 хв, підливши па лист трохи води. Подають запечені яблука із сиропами, ягідними або фрук­товими соусами, варенням або посипають рафінадною пудрою.

Страву можна подавати охолодженою. У цьому випадку, крім солодкого соусу яблука оформляють збитими вершками і посипають подрібненими горіхами.

За допомогою запікання готують також яблука по-київськи. Яблу­ка, обчищені від шкірки й насіннєвого гнізда, розрізають навпіл і блан­шують у підкисленій воді до нанівготовності. Отвори від видаленої серцевини заповнюють варенням, заливають яблука яєчно-сметанною сумішшю і запікають.

Суміш готують, розтираючи яєчпі жовтки із цукром. До них дода­ють борошно і — після перемішування — збиті сметану і яєчні білки.

Для яблук у білку у плодів обчищають шкірку і видаляють насіннє­ве гніздо, варять у підкисленій воді, потім викладають на порціонну сковороду і покривають збитими білками, до яких додана рафінадна пудра, змішана з корицею Запікають яблука при температурі пе вище 150 °С протягом 10-15 хв. Страву можна подавати із солодким соусом.

У кокотниці запікають невеликі плоди. Обчищені яблука варять у підкисленому цукровому сиропі, охолоджують, отвір від видаленого на­сіннєвого гнізда заповнюють порічками з медом і викладають у кокот- ницю на скибочку бісквіта. Зверху покривають білками, збитими з ра- фінадпою пудрою, посипають подрібненими горіхами і запікають.

Для шарлотки з яблуками обчищені від шкірки й нарізані дріб­ними кубиками плоди засипають цукром. Пшеничний хліб, обчищений від скоринок, нарізають прямокутними скибочками, змочують один бік скибочок яєчно-молочноіо сумішшю і викладають ними дно та бічні по­верхні металевої форми змоченою стороною до металу. Обрізки хліба, що залишилися, подрібнюють, підсушують, перемішують із яблуками, додають корицю. Форму наповнюють підготовленими яблуками, покри­вають зверху скибочками хліба змоченою стороною назовні і запікають. Готову шарлотку витримують у формі 8...10 хв, щоб вона краще відді­лилася, потім переносять па блюдо. Подають із солодкими соусами.

Пудинги. Крім пудингів із круп і сиру, про які ішлося вище, солод­кі пудинги готують із сухарів, яблук, бананів тощо.

Для приготування пудингу сухарного яєчні жовтки розтирають із цукром, розводять холодним молоком. Яєчно-молочною сумішшю за­ливають ванільні сухарі, нарізані кубиками, і залишають на 15...20 хв для набрякання. Потім до сухарів додають родзинки, уводять збиті білки і, обережно розмішавши, заповнюють на 2/3 об'єму підготовлену форму.

Пудинг можна запікати або варити на парі. Для запікання форму змащують маслом, для варіння — маслом і посипають цукровим пі­ском. Подають пудинг гарячим, поливши його солодким соусом, або холодним — з молоком чи киселем.

У масу для пудингів із плодів (яблучний, банановий, вишневий) до­дають крохмаломісткі продукти: сухарі, манну крупу та ін. Кл ейстери - зовапий крохмаль відіграє роль загусника, сприяючи утворенню струк­тури виробу та втриманню його форми. Повітряна фаза білкової ціни, розширюючись при тепловій обробці, спричиняє збільшення об'єму пу­дингу і передає його пористу ніжну консистенцію.

Для пудингу яблучного з горіхами в молоці проварюють підсмажені подрібнені горіхи (фундук, волоські, мигдаль) і, засипавши манну кру­пу, варять до загустіния. В охолоджену кашу додають жовтки, розтерті із цукром, нарізані кубиками яблука й останніми — збиті білки. Масу викладають У форму, змащену маслом і поспи ану цукровим піском, і ва­рять на парі протягом 20...25 хв. Подають із абрикосовим соусом.

Для вишневого пудингу в розтерті із цукром жовтки вводять меле­ні сухарі й подрібнені ядра мигдалю. У приготовлену масу обережно додають збиті білки. Половину маси викладають у форму, змащену ма­слом і посилану сухарями, па неї — вишню без кісточок і зверху — решту яєчної маси. Випікають при 160...180 °С протягом 8... 10 хв.

10.6. Солодкі соуси та сиропи

С

олодкі соуси використовують для оформлення або як гарнір перед подаванням холодних і гарячих солодких страв (мусів, самбуків, кремів, морозива, пудингів і т.іп.), добираючи їх з урахуванням сумісності за смаком і кольоровим контрастом. Вони ши­роко застосовуються як підливи до круп'яних (котлети, биточки, пудин­ги) і борошняних (млинчики, оладки) страв. Деякі соуси (із брусниці, аґрусу, яблук) Подають до смаженого м'яса птиці, дичини, кролика.

Сировиною для приготування солодких соусів (крім цукру) є свіжі плоди І ягоди, продукти їхньої переробки (варення, джеми, соки, сиро­пи), яйця, крохмаль, виноградні вина, коньяк, лікери, в і око лад, поро­шок какао. Для ароматизації соусів використовують різноманітні пря­нощі (корицю, гвоздику, мускатний горіх, ванілін), лимонну й апельсинову цедру та ін. Подають їх як холодними, так і гарячими.

Підготовлені ягоди та плоди для соусів суничною, малинового і вишневого пересипають цукром і залишають па 2...3 год у холодному місці, щоб виділився сік. Потім варять до цілковитого розчинення цу­кру іі охолоджують. Використовують соус як гарнір для оформлення морозива. До подавання із запіканками, пудингами, млинчиками ці соу­си готують із крохмалем. Ягоди й плоди протирають, у шоре додають цукор, воду доводять до кипіння, доливають картопляний крохмаль, ро­зведений кип'яченою водою, і знову доводять до кипіння. Цей соус можна використовувати гарячим і холодним.

Абрикосовий соус готують частіше з кураги, яку варять із цукром до готовності, протирають і прогрівають до загустіпня.

Яблучний соус існує у двох варіантах — з крохмалем і без нього. У першому випадку яблука, зварені до готовності, протирають і змішу­ють із відваром. Додавши цукор і лимонну кислоту, доводять масу до кипіння, після чого вводять крохмаль, розведений охолодженим відва­ром, і дають ще раз закипіти, Із цим соусом подають круп'яні котлети, биточки, запіканки, Щипчики.

Для соусу без крохмалю яблука варять у два прийоми. Спочатку — до готовності (з додаванням соку лимона, цедри й мускатного горіха), упарюючи воду пе менш ніж третину від первинного об'єму, а потім протирають, додають цукор і проварюють ще І0...12 хв. Наприкінці ва­ріння можна влити біле вино. Гарячим цей соус подають до смаженої птиці (гуски, качки) і м'яса.

Соус шоколадний готують із використанням какао-порошку або шо­коладу. Згущене молоко із цукром розводять гарячою водою, кип'ятять, додають какао, змішане із цукром, знову доводять до кипін­ня, проціджують і прохолоджують. Ароматизують соус ваніллю.

Для коньячного соусу згущене молоко змішують із кип'яченою водою й незбираним молоком, розводять цією сумішшю яйця, розтер­ті із цукром, прогрівають 10 хв при 85...90 °С, прохолоджують і влива­ють коньяк.

Залежно від виду основного продукту кількість цукру в СОЛОДКИХ соусах, приготовлених без крохмалю, коливається від ЗО до 60%, Із крох­малем — у межах 10-20%.

Сиропи широко використовують у приготуванні безалкогольних та алкогольних напоїв, для оформлення багатьох солодких страв (желей­них, заморожених).

Цукровий сироп готують розчиняючи в гарячій воді цукор-нісок (650 г на 1 кг сиропу). Розчин проціджують, дають прокипіти при постійному помішуванні. Наприкінці варіння додають лимонну кисло­ту, Готовий сироп охолоджують.

Для лимонного й апельсинового сиропів із плодів віджимають сік, мезгу та шкірку дрібно нарізають, проварюють 5.. 10 хв при слабкому кипінні, настоюють півгодини і проціджують. У відварі розчиняють цукор-нісок, проварюють 10.,.15 хв, додають віджатий сік і знову дово­дять до кипіння.

Додаючи в готовий цукровий сироп розчин ваніліну в теплій воді (1:20), настій гвоздики або м'яти, одержують сиропи ванільний, гвоз­диковий, м'ятний. Гвоздику в гарячій воді доводять до кипіння, на­стоюють 15...20 хв, проціджують крізь сито з отворами розміром не більше 1 — 1,2 мм. Сушені листочки м'яти заливають киплячою водою і настоюють у закритому посуді 40...50 хв, після чого проціджують.

Для кавового сиропу мелену каву заливають гарячою водою, до­водять до кипіння, настоюють 10-15 хв, проціджують, додають цукор і доводять до кипіння.

Шоколадний сироп готують розводячи гарячою водою какао-по­рошок, розтертий із цукром. Суміш доводять до кипіння, ароматизують ваніліном, розчиненим у теплій ВОДІ.

Настоюючи в гарячому кавовому сиропі подрібнені горіхи, одержу­ють горіховий сироп.

Всі сиропи після приготування охолоджують.

10.7. Технологія окремих солодких страв

закордонної кухні____________________________

КРЕМ АНГЛІЙСЬКИЙ (десерт — страва англійської кухні). Молоко кип'ятять Із цукром. Яєчні жовтки збивають І при безперервному по­мішуванні додають у гаряче молоко. Суміш переливають у каструлю, уводять підготовлений, доведений до кипіння желатин і, також без­перервно помішуючи, варять на водяній бані до загустіння при темпе­ратурі 70-80 °С. (Суміш пе повинна кипіти.) Готовий крем розливають у вазочки, охолоджують і подають, прикрасивши фруктами з варення.

ДЕСЕРТ АНАНАСОВИЙ (страва іспанської кухні). Ананас обчистити й відрізати вісім кружалець однакової величини завтовшки приблизно 1 см. Із середини кожного Кружальця вирізати твердий стрижень, кру­жальця викласти у вазу, збризнути вишневою наливкою і витримати закритими 2 години у холодильнику. Із решти ананаса видалити тверду серцевину, м'якоть нарізати маленькими шматочками, вкласти в ка­струлю, додати желейний цукор, лимонний сік та біле вино і підігрівати під кришкою 5 хвилин па слабкому вогні, потім міксером приготувати шоре з яйцем. Пюре ще раз злегка підігріти, не доводячи до кипіння. Вершки Із цукровою пудрою, корицею, кардамоном та імбиром збити в круту піну. Кружальця ананасів разом із соком розкласти па 4 тарілки і на кожне кружальце покласти по 1 кульці апельсинового морозива Ананасний соус змішати з 4 столовими ложками збитих вершків і поли­ти ананасні кружальця. Рештою вершків заповнити шприц і трояндочка­ми прикрасити морозиво. Зверху посилати шоколадною стружкою.

ДЕСЕРТ *ШОКОЛАДНА МАРКІЗА» (страва французької кухні). Шоколад дрібно нарізати і розплавити па слабкому вогні з невеликою кількістю води так, щоб вийшла густа однорідна маса. Дати охолонути й увести в неї цукор, жовтки та розім'яте масло. Добре перемішати, до­дати збиті в дуже щільну піну білки. Викласти у форму для шарлотки і поставити в морозильник. Зануривши форму в гарячу воду, викласти на блюдо. Покрити ванільним кремом.

ЖЕЛЕ З ВИНА (десерт — страва французької кухні). Білок добре розмішати з водою, додати цукор і, підігріваючи па слабкому воші, до­дати замочений у холодній воді та віджатий желатин, розмішуючи до цілковитого розчинення. Витримати під кришкою 20 хвилин, проціди­ти крізь серветку й остудити до кімнатної температури. Влити вино, додати есенцію і розлити у форми. Охолоджене желе викласти на блю­до й подавати, прикрасивши збитими вершками.

ЗЕФІР ВЕРШКОВИЙ АНАНАСНИЙ (десерт - страва французької кухні). Обчистити ананас, нарізати" і зварити в склянці води. Коли вода випарується, протерти шматочки ананаса крізь сито й змішати Із цукром і збитими вершками. Заздалегідь замочити желатин в склянці кип'яченої води і, коли він розбухле, розтопити на невеликому вогні, не доводячи до кипіння. Влити розтоплений желатин в ананасову суміш та ретельно пе­ремішати. Отриману масу викласти у форму для пудингу й покласти в холодильник па горішню полицю. Коли суміш застигне, опустити форму на кілька секунд в окріп І потім перевернути иа плоске блюдо. Зняти форму і прикрасити зефір зверху тоненькими скибочками ананасів,

ПОЛУНИЦЯ ФЛАМБЕ (десерт — страва французької кухні). Розі­грівають сковороду па сильному вогні, розтоплюють у ній вершкове масло і викладають нарізану полуницю. Додають паличку кориці. Об­смажують кілька хвилин, постійно розмішуючи. Після цього вливають трохи горілки й підпалюють. Доки суміш горить, уміст сковороди по­сипають меленою корицею. Потім додають полуничний лікер, цук­ровий сироп І перемішують. Тримають на вогні до загустіния сиропу. Готову полуницю викладають па тарілку, прикрашають морозивом у сгакапчику з тіста й поливають соусом.

ЛЮБОВНИЙ (десерт - страва французької кухні). Морозиво верш­кове, вино червоне, кон&ЯК, ягоди і фрукти. Морозиво розкласти в глибокі блюдця. Ківі обчистити, нарізати тоненькими скибочками і викласти поверх морозива. Вишию й полуницю викласти на сковоро­ду, залити червоним вином, довести до кипіння, після цього додати коньяк. Не даючи охолонути киплячою сумішшю залити морозиво. До стола потрібно подавати тоді, коли морозиво не стануло, а ягоди теплі.

МУС ШОКОЛАДНИЙ (десертна страва французької кухні). Роз­топити плитку шоколаду па водяній бані при високій температурі. В іншій ємкості розтопити вершкове масло, помішуючи, щоб не приго­ріло. Видалити піну ложкою-шумівкою. Зняти розтоплений шоколад з водяної бані. Поступово додати в нього розтоплене вершкове масло, помішуючи віночком, щоб у результаті утворилася однорідна маса. Яєчні жовтки додати по одному в шоколадний крем і розмішати. По­ступово додаючи цукор, збити білки до густої лі аси. Вилити шоколад­ну масу на збиті білки й обережно перемішати. Поставити мус у холо­дильник на 3 години. Додати йому форму кульок, розкласти у форми, прикрасити десерт' шоколадною стружкою, какао та м'ятою.

ЧОРНОСЛИВ ФАРШИРОВАНИЙ ЗІ ЗБИТИМИ ВЕРШКАМИ (де­серт — страва французької кухні). Необхідно нарізати ківі н викласти його у вазочку. Надрізати чорнослив і закласти всередину нього мигдаль. Збитими вершками покриваємо дпо вазочки. Викладаємо чор­нослив і знову додаємо вершки. Прикрашаємо шматочками ківі.

ФРУКТИ З ВАНІЛЬНИМ КРЕМОМ (страва чеської кухні). Фрукти і ягоди обчищають, нарізають шматочками, змішують із цукром і посі­ченими горіхами та викладають на скляне блюдо або в креманкн. Крем збивають на парі, безперестану підігріваючи, але не доводячи до кипін­ня. Готовий крем прохолоджують і заливають ним фрукти, зверху при­крашають фруктами, що залишилися, і ставлять охолонути.

Приготування ванільного крему. У гаряче молоко кладуть цукор, кар­топляне борошно, попередньо розведене в холодному молоці, перемішу­ють, щоб не утворилися грудки, і доводять до кипіння. Потім проціджу­ють, охолоджують до температури 75-80 °С, додають жовтки, ванілін і «вибивають» на парі.

МОРОЗИВО ЯПОНСЬКЕ ЧАЙНЕ (страва японської кухні). Залити чанні листочки киплячою водою й залишити настоюватися до цілко­витого охолодження. Отриманий настій процідити. У невеликому по­суді збити яєчні білки, по 1 ст. ложці додаючи цукор. Коли маса стане однорідною, додати 1 жовток, потім улити охолоджений чайний настій. В окремому посуді збнти вершки, після чого злити вміст обох ємко­стей разом. За бажанням можна додати 2-3 краплі харчового барвника Розлити суміш у стакаичики, накрити кришками і поставити в моро­зильну камеру. Установити режим заморожування згідно з інструкці­єю до морозильника

ПУДИНГ-ЖЕЛЕ КОКОСОВИЙ (десерт - страва тайської кухні). Розігріти духовку до 180 °С. Поставити на глибокий лист керамічні тер­мостійкі формочки. У чашці перемішати яйця, яєчні жовтки, кокосове мо­локо, цукор і рожеву воду або жасминову есенцію доти, доки цукор пе розчиниться. Процідити суміш крізь сито у формочки. У лист налити окропу. Запікати в духовці близько 20 хвилин, доки пудинги в товщі злег­ка пе затвердіють. Вийняти із листа, злегка остудити перед тим, як видо- лити з формочок. Подавати теплим або холодним, прикрасити кокосом.

КРЕМ ЗАВАРНИЙ ПІД КАРАМЕЛЛЮ (десерт - страва мексикан­ської кухні). Розігрійте плиту до 150 °С. Покладіть половину цукру і налийте воду в каструлю з товстим дном, поставте па маленький во­гонь і розмішуйте, доки цукор не розплавиться. Збільшуйте вогонь і швидко доведіть до кипіння без помішування, доки сироп не стане зо­лотавим. Залийте розчин у формочки для сирників або тістечок, стру­шуючи їх таким чином, щоб було покрите денце І стіпки на 1 см зав­вишки. У каструлі з товстим дном нагрійте молоко. Додайте решту цукру, сіль і ванільну есенцію. Підігрійте при частому помішуванні до повного розчинення цукру. Збийте в мисці яйця з яєчними жовтками і влийте в молоко. Крізь ситечко влийте у формочки з карамеллю. По­ставте їх у посуд для смаження і налийте окропу у простір навколо формочок. Накрийте їх промасленим вощеним папером. Випікайте в духовці Протягом 45 хвилин, доки крем трохи не опуститься в центрі. Дістаньте формочки з посуду, дайте їм охолонути, потім заморозьте. Перед подаванням на стіл поставте формочки денцями в гарячу воду і потримайте так деякий час. Легко струсніть, щоб вийняти крем, потім переверніть і викладіть на окремі тарілки.


10.8. Вимоги до якості солодких страв

Д

о якості солодких стран висувають певні вимоги. Смак і аро­мат основного продукту, з якого приготовлена страва (плоди, ягоди, вершки та ін.), а також доповнених ароматичних і сма­кових речовин (ваніліну, цедри, кави, какао) мають бути добре вира­жені. У компотах плоди і ягоди повинні залишатися цілими, не розва­реними, сироп прозорим, смак — солодким або кисло-солодким. Желе, муси, самбуки, креми повинні добре зберігати надану їм форму. Кон­систенція їх желеподібна, злегка пружна. Ягідне желе має бути прозо­рим із блискучою поверхнею. Креми, самбуки, муси — дрібнопористи- ми без грудок желатину, що не розчинився, киселі — однорідними без Грудок пеоклейстернзовапого крохмалю та плівок на поверхні.

Поверхня запечених страв має бути підсмаженою. На розрізі — ма­са однорідна без загартування і великих пустот, з рівномірно розподі­леними родзинками, цукатами або іншими наповнювачами. Печені яблука мають зберігати форму, їх консистенція м'яка і ніжна.

Тривалість зберігання, холодних солодких страв при температурі 2...6 °С, год: компотів — 12, желе, мусів, самбуків — 24, кремів вершко­вих і сирково-фруктових — 24, вершків збитих — 6.

Гарячі солодкі страви зберігають при температурі 65 °С протягом 2,„З год. У магазинах кулінарії їх реалізують охолодженими (до 4...6 °С) протягом 12 год.

Контрольні запитання і завдання

1. Які фактори впливають на щільність збитих вершків?

2. Опишіть технологію м'якого й загартованого морозива.

3. Які гарячі солодкі страви можна приготувати з яблук? Назвіть спо­соби їх теплової обробки.

А. Які вимоги висувають до якості солодких страв?

Як готують креми та муси, складіть технологічні схеми приготу­вання цих страв?
Розділ 11

АСОРТИМЕНТ І ТЕХНОЛОГІЯ ГАРЯЧИХ ТА ПРОХОЛОДНИХ НАПОЇВ

Підприємства ресторанного господарства реалізують напої гарячі (чай, каву, какао тощо), температура яких перед подаванням повинна бути не нижче 75 °С, і холод­ні — не вище 14 °С І не нижче 7 °С (молочні, фруктово- ягідні прохолодні напої, безалкогольні коктейлі тощо). Чай, каву, какао й шоколад іноді подають охолодженими. До особливої групи належать змішані алкогольні папої.

11,1. Гарячі напої

ЧАЙ

Чай поєднує у собі приємний смак, тонкий аромат і корисно діє па організм людини. Вищі сорти чаю містять Ю...14% дубильних речовин (таніну, катехииів), що характеризуються антиокислювальпою і проти­променевою дією. Алкалоїди чаю (кофеїн, теофиліп, адеїп) стимулю­ють нервову систему і серцеву діяльність, сприяють розширенню кро­воносних судин мозку, зппжують відчуття втоми. Характерний аромат чаю обумовлений присутністю в ньому ефірних масел, ароматичних смол, альдегідів, білкових речовин і продуктів їхньої взаємодії. Смак напою визначається більшою розмаїтістю розчинних в ньому органіч­них і мінеральних речовин. Чай містить вітаміни В(, В2, піацнп, аскор­бінову й пантотенову кислоти.

Для приготування напою використовують чай байховий (чорний, зелений), плитковий чорний, зелений цегельний, гранульований, роз­чинний, у пакетиках для разового заварювання, а також композиції чаю із ароматичними та смаковими добавками. Пресований чай (плит­ковий чорний і зелений цегельний) перед заварюванням подрібнюють.

Чай заварюють у порцелянових або фаянсових чайниках. Перед за­варюванням чайник обполіскують гарячою водою, насипають у нього сухий чай па певну кількість порцій (рекомендується не більш ніж на 20 порцій одночасно) і заливають окропом приблизно на 1/3 об'єму чайника. Закривши чайник кришкою і накривши серветкою, чай зали-пшоТЬ для настоювання на 5.-10 хв, потім долинають окропом. Заваре­ний чай не можна кип'ятити або підігрівати: зникав аромат і з'являєть­ся гіркий присмак. Тривалість зберігання заварки при температурі 55...65 °С не має перевищувати ЗО хв.

Норма заварки па порцію чаю (200 см3} — 50 см3, або 1...2 г сухото чаго.

Аромат і смак напою (за умови дотримання норм закладання і пра­вил заварювання) характерні для кожного виду чаго. Смак може бути злегка терпким з ледь помітним гіркуватим присмаком, добре вираже­ним терпким або в'язким. Аромат приємний, типовий для даного сор­ту. Колір настою — коричневий різної інтенсивності — характеризуєть­ся різними відтінками залежно від сорту чаю: червонуватим, зеленуватим, золотаво-бурштиновим.

Правильно заварений чан прозорий. Змугиілий, темно-коричневий настій свідчить про порушення правил заварювання або про настою­вання протягом тривалого часу.

Чай подають у чашках або склянках, а в спеціалізованих підприєм­ствах — у двох чайниках (чай парами): в одному з них — заварку, в Ін­шому — окріп.

Цукор, варення, мед, лимон, нарізаний кружальцями, подають до чаю окремо па розетці, гаряче кип'ячене молоко або вершки — у мо­лочнику або вершківпиці.

До чаю подають різноманітні кондитерські та хлібобулочні вироби (цукерки, шоколад, торти, вафлі, здобу, бублики тощо). У літню пору чан можна подавати холодним. Заварку готують за тією ж рецептурою, що іі для гарячого напою, настоюють 7...10 хв, проціджують, додають гарячу кип'ячену воду з розрахунку 150 см3 на 50 см3 заварки і охоло­джують. Подають із лимоном, апельсинами і харчовим льодом.

Плитковий подрібнений чай заливають водою, доводять до кипіння і кип'ятять 5...15 хв (або настоюють), після чого вливають молоко, зно­ву кип'ятять і проціджують. У проціджений напій додають вершкове масло, сіль, іноді — прянощі (чорний перець, мускатний горіх, гвозди­ку). Режим варіння папою в різних регіонах неоднаковий за тривалі­стю кип'ятіння або настоювання. Подають чай у піалах.

КАВА

Присутність кофеїну в каві зумовлює яскраво виражений тонізую­чий ефект: напій стимулює центральну нервову систему, підвищує ро­зумову та фізичну активність, поліпшує серцеву діяльність, підвищує секрецію травних залоз.

Характерне забарвлення, смак, аромат зерна кавп набувають у про­цесі обсмажування при 180...200 °С. Продукти карамелізації цукрів па­дають зернам коричневого забарвлення.

Обсмажують сирі зерна кани!іа чавунних сковородах шаром 2...3 см при температурі 180...200 *С до тем по-коричневого забарвлення (20.„ЗО хв) при безперервному розміщуванні. Обсмажені зерна розмелюють без­посередньо перед приготуванням папою, бо мелена кава швидко втра­чає аромат. Величина помолу впливає па якість папою. Що крупніший помол, то менш виражений аромат кави та прозоріший напій.

Напій готують у посуді для варіння кави (кавниках, турках), а та­кож в електрокавоварках.

Кавники обполіскують окропом, всипають потрібну норму меленої кави, заливають окропом, доводять до кипіння (але пе кип'ятять!) і за­лишають па 5...8 хв.

Розчинну каву заливають у кавниках окропом і розмішують. У ка­воварках напій одержують екстрагуванням окремих порцій кави гаря­чою водою та насиченою парою.

Каву чорну подають по 100 см3 із цукром, лимоном, коньяком, лі­кером, молоком або вершками, які подають окремо.

Каву по-східиому варять із дрібно змелених зерен, які насипають у турку, додають цукор, заливають холодною водою і доводять до ки­піння. Подають у турці або в кавовій чашечці, пе проціджуючи. Окре­мо подають холодну кип'ячену воду.

Каву чорну зі збитими вершками по-віденськи готують, додаю­чи в готову чорну каву цукор, а перед подаванням в склянку з напоєм кладуть збиті Із цукровою пудрою вершки.

Каву на молоці подають по 200 мл. У зварену і проціджену чорну каву додають гаряче молоко, цукор і доводять до кипіння.

Для приготування кави чорної з морозивом (глясе) охолоджену до 8...10 °С готову чорну каву наливають у келих або фужер, зверху кладуть кульку морозива іі одразу подають.

За популярністю кава випереджає чаіі. її п'ють па всіх континентах, У кожній країні існує свій національний спосіб приготування кави. У чорну каву додають при варінні алкогольні напої (віскі, ром, коньяк, червоне вино), спеції та приправи (цедру цитрусових, корицю, гвозди­ку, ваніль, сіль), какао, шоколад, яєчні жовтки тощо.

Основний показник якості кави — її аромат (смажених кавових зе­рен) і властивий напою смак. Обидва ці показники в правильно при­готовленій каві повинні бути добре виражені. Тривале кип'ятіння (близько 5 хв) або багаторазове розігрівання в кілька разів зменшує вміст у напої легких речовин, водночас змінюється співвідношення між Окремими їхніми компонентами. Все це істотно погіршує аромат на­пою. У кави (крім східної) не має бути осаду (гущі).

Крім перелічених видів кави, па підприємствах ресторанного гос­подарства готують кавові напої Це порошкоподібна суміш обсмажених і розмелених хлібних злаків, цикорію, жолудів, натуральної кави іі Ін­ших продуктів. Кавові напої можуть містити один або декілька видів сировини.

Порошок кавового напою заливають окропом, доводять до кипіння і залишають па 3...5 хв відстоюватись. Потім напій зливають н інший посуд, додають цукор, гаряче молоко і знову доводять до кипіння.

КАКАО Й ШОКОЛАД

Для приготування напою порошок какао змішують Із цукром, розво­дять невеликою кількістю окропу, розтирають до утворення однорідної маси, вливають гаряче молоко, решту окропу за нормою І доводять до кипіння.

Шоколаду порошку (або попередньо подрібнений плитковий шоко­лад) заварюють гак само, як какао.

Какао з морозивом і шоколад зі збитими вершками подають охо­лодженим до 8...10 °С. В охолоджений шоколад перед подаванням до­дають харчовий лід.

11.2. Холодні напої

П

ідприємства ресторанного господарства виробляють різнома­нітний асортимент прохолодних напоїв: плодово-ягідних, змішаних напоїв па основі соків і сиропів, молока, вершків, кисломолочних продуктів, напоїв бродіння. Залежно від виду напою для подавання використовують різний посуд: бокали, склянки, келихи, фужери, креманки, а під час масового обслуговування — глечики. Ба­гато холодних напоїв п'ють крізь соломку, а до тих, які містять ягоди або фрукти, подають чайну ложку.

Подають папої охолодженими. Харчовий лід подають окремо або у посуді з напоєм.

ПЛОДОВО-ЯПДШ ПРОХОЛОДНІ НАПОЇ. МОРСИ

Плодово-ягідиі напої готують із ягід, зерняткових, кісточкових і цитрусових плодів, баштанних (кавуни, дині), ревеню, плодових паст і пюре, варення, соків та сиропів.

Напої з ягід, цитрусових, аличі, кислих яблук називають морсами. Для приготування морсів із плодів і ягід віджимають сік. Яблука з ви­даленим насіннєвим гніздом попередньо протирають, цитрусові обчи­щають від шкірки. Мезгу ягід варять 5...8 хв, яблук — 10...15 хв. У ци­трусових плодів варять не м'якоть, що залишилася після вичавлення соку, а подрібнену цедру. Після варіння мезгу й цедру залишають у відварі: ягідну і яблучну — 25...ЗО хв, цедру — 3...4 год. Потім відвар проціджують, розчиняють у ньому цукор, доводять до кипіння, влива­ють віджатий сік і прохолоджують.

Напій з дині (кавуна) готують з нарізаної м'якоті баштанних культур невеликими кубиками або скибочками, заливають охолодженим цукро­вим сиропом, додаючи лимонну кислоту, і залишають на ЗО...40 хв.

Ревінь, видаливши грубі зовнішні волокна, подрібнюють, варять 15...20 хв, настоюють і проціджують. У відварі розчиняють цукор і ли­монну кислоту, доводять до кипіння.

Сушені плоди шипшини заливають окропом і варять у закритому посуді нри слабкому кипінні 5... 10 хв, додають цукор і залишають па 8...10 год, після чого відвар проціджують. Частину цукру в напої мож­на замінити медом.

Для бурякового папою подрібнений буряк заливають водою, додають лимонну кислоту і цукор, доводять до кипіння, настоюють 30...40 хв і проціджують.

Плодово-ягідпі пюре, сиропи, соки промислового виробництва роз­водять кип'яченою водою. Якщо напій вийде занадто солодким, дода­ють лимонної кислоти.

Приготовлені напої охолоджують.

БЕЗАЛКОГОЛЬНІ КОКТЕЙЛІ І КРЮШОНИ

Коктейлі. До рецептур коктейлів входять два-чотири компоненти: плодові або ягідні соки, сиропи, морси, безалкогольні напої промисло­вого виробництва, газовапа й мінеральна вода. Крім рідких компонен­тів, у деякі коктейлі додають смакові й ароматичні добавки: мед, верш­ки, яєчні білки або жовтки, консервовані або свіжі ягоди та фрукти, м'яту та ін.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1087. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия