Студопедия — Соуси молочні 19 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соуси молочні 19 страница






Можна зробити поверхню торта одного кольору, а бічну сторону — іншого, із шару першого кольору вирізають по діаметру торта корж для верху. Для біч­ної поверхні шар іншого копьору розрізають стрічками, за шириною рівні висо­ті торта, скручують їх у рулон, а потім розкручують на бічні поверхні торта. Можна приготувати й різнобарвну поверхню, використовуючи 2-4 кольори. Кольорові шматочки згортають у джгути, складають щільно і розкачують за формою торта.

Обтягнутий марципановою масою торт можна прикрасити будь-якими ком­позиціями з марципана, крему або мастики.

Ліплення з марципана

Ліпити з марципанової маси нескладно: вона пластична, «слухня­на», не липне до рук. Проте якщо масу довго м'яти в руках, то під впливом тепла вона розм'якне і почне прилипати до пальців. У цьому випадку руки посипають цукровою пудрою, обвалюють у пудрі шмато­чок маси й підмішують трохи пудри в марципан.

З марципана можна виліпити що завгодно: квіти, фрукти, фігурки тварин і людей.

Муси

Це дуже корисний інгредієнт для продукції кафе, ресторанів, барів, а також кондитерських цехів.

Мус — це порошок зі смаком і запахом, що відповідають назві. Різ­новиди мусу — «Лимон», «Шоколад», «Горіх», «Полуниця», «Малина», «Нейтральний».

Готувати мус дуже легко: змішують порошок та рідину І при висо­кій швидкості збивають 5 хвилин.

Муси виходять м'якими, повітряної консистенції. їх можна викори­стовувати разом зі стабілізаторами.

Мус використовують не тільки для приготування різних кремів, але іі для прикрашання, начинки тортів і тістечок.

Гомогенні джеми (гелі)

Гелі — це однорідна маса на натуральній основі консистенцією від в'язкої до желейної зі стандартним умістом сухих речовим 50-73%. Ви­пускаються вони харчовою промисловістю сухими й використовують­ся для обробки кондитерських виробів і морозива. Спосіб приготуван­ня: до 100 г сухого гелю додають 150 мл води кімнатної температури, нагрівають при постійному помішуванні до цілковитого розчинення ге­лю, доводять до кипіння, після чого гелем покривається поверхня. Гель застигає за 15-20 хвилин.

Гель може бути без кольору й смаку, а також прозорим, замутнілнм, перламутровим, з кольором і смаком на вимогу замовника.

Гелі можуть випускатися зі смаком і кольором: абрикоса, ананаса, апельсина, апельсина із цедрою, банана, банана-манго, вишні, грейп­фрута, груші, іраната, гренадина, суниці, ківі, полуниці, журавлини, лі­сової ягоди, лимона, малини, манго, маракуйї, персика, чорниці, чорної смородини, екзотики, дині, зеленого яблука, кураги, персика-маракуйї, тропіка, цитруса, ананаса-манго.

Бінекс

Це порошкоподібна суміш для виробництва виробів типу «козина- ки», «флорентинер», «грильяж» та ін.

До її складу входять: висушений глюкозний сироп, цукор, затвер­діла олія, декстроза, сухе знежирене молоко, емульгатор лецитин (Н 322), сухі вершки.

Використовувати біпекс швидко й легко, він універсальний у засто­суванні. Дає неабиякий блиск на випечених виробах.

Зберігається протягом 12 місяців у закритій упаковці.

Кошички з бінекса

Для приготування кошичків беруть подрібнені горіхи або кунжутне насіння, змішують у мисці дві частини бінекса й одну частину горіхів.

Роблять трафарет, кладуть його на силіконовий килимок, висипа­ють па нього однорідну масу (суміш подрібнених горіхів і бінекса), розрівнюють палетою або шкребком. Трафарет піднімають.

Силіконовий килимок із сумішшю ставлять на кондитерський лист, котрий розміщують у заздалегідь підігріту духовку. Температура випі­кання - 200-210 °С.

1.5. Нові технології оформлення тортів

Т

ехнологія нанесення малюнків па торти прийшла до пас із Заходу, де стала швидко поширюватися па початку 90-х років завдяки розвитку комп'ютерної техніки і друку. До початку XXI століття споживачі США й Західної Європи настільки звикли до неї, що зараз багато кондитерських цехів випускають торги з фотогра­фічними та мультиплікаційними зображеннями.

Існують три найпоширеніші способи нанесення зображення; вико­ристання «перекладних» зображень, друк малюнка безпосередньо на виріб І нанесення готового малюнка па торт.

«Перекладні картинки»

«Перекладна картинка» має харчовий шар з малюнком, нанесеним па неїстівну пластикову основу. Спосіб застосування такий: шоколад­на поверхня розігрівається до 50 °С, і па неї кладуть аркуш із малюн­ком харчовим шаром долілиць. Після того як шоколад охолонув, пла- стикова основа знімається, а малюнок залишається па поверхні. Основна перевага використання «перекладної картинки» у тім, що во­на добре прилягає до шоколаду. Цю перевагу можна вважати й недо­ліком, тому що використовувати картинку можна тільки на виробах із шоколадною поверхнею.

«Друк на глазурі торта»

Надрукувати малюнок можна й па самому торті. Цей спосіб гарний тим, що барвники прилягають відразу на цукрову або шоколадну гла­зур і навіть на сирне покриття. За такої техніки необхідно дуже ретель­но готувати поверхню для друку, щоб фарба не розмастилася. Устатку­вання для виконання цього друку дороге, тому потрібен час для того, щоб воно окупилося.

«Зображення на харчовій основі»

Можливість друкувати зображення па харчових основах — най­більш вдале вирішення проблеми. Харчові основи універсальні у вико­ристанні — ними можна прикрашати будь-яку випічку, кондитерські вироби і навіть морозиво.

У зображень дві складові •— це барвники й харчова основа («па­пір»), Для одержання зображень використовують суміш трьох харчо­вих барвників («чорнила»): синього, червоного й жовтого. Барвинки на зображеннях не тільки дозволені для вживання в їжу, але й мають ап- тналергенні властивості. Таким чином, при будь-якій насиченості ма­люнка вживання її в їжу нешкідливе.

Харчова основа («папір») буває цукровою, рисовою або вафельною. Від структури «паперу» залежить чіткість малюнка й можливість її ви­користання па різних виробах. На цукрових листах виходить папкра­ще зображення, але ці «листі» найдорожчі і, крім тою, вони дуже лег­ко ламаються. Рисовий «напір» — дешевший та еластичні ший за цук­ровий, але надрукований па такій основі малюнок нечіткий і розмитий. Зараз абсолютна перевага — у вафельного «наперу», виготовленого із пресованого кукурудзяного крохмалю. Він досить дешевий, дозволяє друкувати зображення гарної якості, досить добре прилягає па вироби. Прикрашаючії торт він поглинає вологу з поверхні виробу, стає м'яким і приємним на смак. Більш того, він нарізається краще за інші основи.

Спосіб використання малюнка па харчовій основі дуже простий.

Поверхня, на яку накладається малюнок, має бути вологою (най­більш підходящі варіанти — це суфле або крем). Якщо викладати ма­люнок прямо па бісквіт, то найкраще промастити його поверхню гелем або кремом.

Потім малюнок накладається на виріб. Для посилення яскравості квітів поверхню малюнка можна покрити спеціальним гелем.

Завершальний етап: краї зображення необхідно приховати під кре­мовою облямівкою.

Торт можна оформити як стандартними малюнками з каталогу ви­робника, так і зображеннями, зробленими на замовлення, за бажанням клієнта. Працюючи на замовлення, дуже важливо дотримуватись швид­кості, своєчасності постачання і кватіфікованої роботи із графікою.

1.6. Технологія борошняних і кондитерських виробів закордонної кухні

ПІТА (страва грецької кухні).

Просійте борошно. Додайте дріжджі й сіль. Улийте ледь теплої во­ди. Перемішайте. Замішуйте тісто на посипаній борошном поверхні близько 10 хвилин, поки воно не стане однорідним і еластичним, потім розрізайте на однакові шматки. Скачайте з кожного шматка кульку, а потім розкачайте у коржі завдовжки 18 см. Коржі викладайте на поси­ланий борошном лист, накрийте рушником, поставте лист па 1 годину в тепле місце, доки об'єм тіста не збільшиться удвічі. Розі ірій те духов­ку до 240 °С. Намастіть маслом листи й поставте їх прогрітися в духов­ку. Потім покладіть на кожний лист ціту, побризкайте водою. Випікай­те 5 хвилин, доки піта пе підніметься і не підрум'яниться. Вийміть із духовки. Випікаючи другу порцію, накрийте перші піти рушником, щоб вони не охолонули.

ТОР'ГИЛЬЇ ПШЕНИЧНІ (страва мексиканської кухні). Насипте бо­рошно й сіль у велику миску. Перетирайте сало з борошном доти, до­ки маса стане схожою на хлібні крихти. Поступово підливайте в суміш гарячу воду, до одержання м'якого пластичного тіста. Посипте борош­ном дошку, вимісіть тісто до м'якості, потім накрийте підігрітою вог­кою серветкою. Розділіть тісто па шматочки. Скачайте з кожного куль­ку, а потім розпластайте. Посипте дошку борошном, викладіть па неї коржі, і качалкою, обсипаною борошном, розкачайте їх так тоненько, щоб виднілася дошка, намагаючись зберегти їхню круглу форму. Гото­ві тортильї складіть па тарілку, носи пану борошном. Слідкуйте за тим, щоб коржі не злипалися. Сильно розжарте сковороду, потім трохи зменшіть вогонь і акуратно покладіть тортилью па сковорідку. Смажте тортилью протягом ЗО секунд, доки вона пе почне покриватись пухир­цями, потім переверніть і випікайте ще 10 секунд. Тортилья матиме блідий і несмажений вигляд, та коли її просмажити трохи довше, вона стане сухою і привабливою. Складіть гортильї на дротову підставку, покриту серветкою, і накрийте зверху ще однією серветкою. Коли тор- тильї охолонуть, перекладіть їх квадратиками промасленою паперу, щоб вони пе злипалися, і зберігайте в поліетиленовому пакеті в холо­дильнику 2-3 дні.

РАВІОЛІ ІЗ СИРОМ (страва італійської кухпі). У миску додати яйця, приправити сіллю й перцем, змішати з олією, додати трохи бо­рошна. Решту борошна висипати а іншу миску, влити в неї яєчну ма­су й місити до одержання блискучого еластичного тіста. Тісто залиши­ти па 1 годину під переверненого мискою. Натерти сир «Пармезан», змішати із сиром «Рікотта», рештою яєць, приправити сіллю й мускат­ним горіхом. Тісто розкачати па посинаній борошном дошці до товщи­ни 2 мм або за допомогою машинки при мінімальному зазорі між ва­ликами, потім нарізати більшими квадратиками розміром 5 см. Розкласти начинку по квадратах, краї квадратів змочити водою І з'єд­нати, Підсолену воду довести до кипіння. Варити в ній равіолі 5 хви­лин, вийняти з води і дати стекти. Вершкове масло підігріти до світло- коричпевого кольору, змішати із рештою сиру, і обережно викласти в нього равіолі.

ХАЧАПУРІ (один з варіантів) (страва грузинської кухні). З мацоні (або кисляку, кефіру), яєць, солі й пшеничного борошна замісити не­круте тісто (іноді в тісто додають розпушувач — соду), розділити па чотири частини. Кожну з них розкачати в тоненькі млинці трохи тов­ще, ніж для локшини (за розміром сковороди, у якій буде випікатися хачапурі). Намастити на кожний шар заздалегідь підготовлену начин­ку шаром близько 0,5 см, зверху покласти такий же шар меншого роз­міру й міцно защипати краї. Чавунну сковороду змастити маслом, по­класти на неї хачапурі швом долілиць, закрити кришкою й випікати 8-Ю хвилин. Коли один бік зарум'яниться, перевернути і продовжува­ти випікати, але вже без кришки. Хачапурі може бути й відкритим, на зразок ватрушки, тоді йот випікають у духовці. Готові хачапурі зма­щувати маслом і подавати гарячими. Приготування начинки. Сир под­рібнити (потовкти або пропустити крізь м'ясорубку), додати вершкове масло і яйце.

ПИРІГ З ТІСТА ПРІСНОГО З РОДЗИНКАМИ І ГОРІХАМИ (страва вірменської кухні). Замісити пластичне тісто з борошна, солі й води. Промити родзинки протушкувати на сковороді в 2 ст. ложках розто­пленого масла, доки він пе набухне. Зняти з воппо, додати товчені го­ріхи, цукор і ретельно перемішати. Тісто розкачати на 4 шари і випі­кати па листі, посиланому борошном, до золотавого кольору. Шари викласти один на один, кожний змащуючи маслом і викладаючи шар начинки. Останній шар змастити жовтком, збитим з молоком, защип­нути краї, зробити невеликі надрізи й запекти в духовці із сильним на­гріванням до глянцевої кірочки. Поглибити надрізи й полити пиріг си­ропом, після чого поставити в духовку па кілька секунд.

СТРУДЕЛЬ ЯБЛУЧНИЙ (страва австрійської кухні). У борошно вводять яйце, сіль, масло, воду, оцет І готують круте тісто (вимішують доти, доки воно пе перестане прилипати до рук і покриється пухирця­ми). Дошку посипають борошном, кладуть на пеї тісто і злегка змочу­ють його теплуватою водою, накривають нагрітою мискою і залишають на ЗО хв. Потім тісто розкачують до товщини 5 мм і перекладають па посилану борошном серветку. Підкладаючи руку під серветку, розтяга­ють тісто від центру до країв до товщини сигаретного паперу, а товсті краї обрізають. Потім дають тісту обсохнути, змащують його олією або маргарином і 2/з поверхні шару покривають підготовленою начинкою. Обережно піднімаючи серветку з одного кінця, загортають струдель, перекладають його па лист, змащують розтопленим маслом і випікають 45 хвилин у жаровій шафі при середній температурі, періодично об­бризкуючи маслом. Гарячий струдель розрізають па шматки завтовшки 5-6 см і густо посипають цукровою пудрою.

Начинка: яблука обчищають і нарізають тоненькими скибочками. Сухарі, злегка підсмажені в маслі, розсипають по змащеному маслом тісту, розподіляють однаковим шаром яблука, родзинки, дроблений мигдаль і посипають цукром, змішаним з корицею.

ПИРІГ З ВИШНЕЮ І ШОКОЛАДОМ (страва австрійської кухні). Пе­ремішати борошно з какао, розпушувачем, корицею та коріандром. Миг­даль подрібнити й додати в масу. Масло розтерти з медом до появи ліпи. Отриману масу, яйця І ром ретельно перемішати. Розігріти духов­ку до 180 °С. Форму змастити маслом. Тісто покласти у форму й ви­рівняти. Вишні вимити, дати обсохнути, кісточки вийняти, розподіли­ти вишні по тісту, злегка вдавивши. Випікати пиріг на середньому рівні духовки 45 хвилин, потім залишити на 10 хвилин у вимкненій духов­ці. Розтопити шоколад на водяній бані. Нанести його па пиріг і поси­пати мигдальними пластівцями,

ПИРІЖКИ СИРНІ - АЛІВЕНЦІ (страва італійської кухні). За 2-3 години до приготування загорнути сир у серветку й покласти між дво­ма дошками, зверху покласти вантаж, щоб видалити із сиру зайву во­логу. Віджатий сир змішати з 20 г вершкового масла, сіллю й вершка­ми, протерти крізь сито і змішати з 3 жовтками. За ЗО хвилин до приготування просіяне борошно, кукурудзяний крохмаль і збиті білки обережно змішати із сиром. Форму змастити рештою вершкового мас­ла, що залишилося, дно й стінки посипати паиірувальними сухарями, влити трохи олії, щоб сирна маса легко відділялася від форми. Пекти в духовці із середнім нагріванням 20-30 хвилин. Окремо подати вершки.

ПІЦА «ПОРИ РОКУ» (страва італійської кухні). Розігрійте духовку до 220 °С. Злегка змастіть лист. Обминайте підняте тісто. Покладіть тісто иа лист і руками розкачайте коло діаметром 25 см. Змастіть по­верхню тіста олією. Розігрійте олію в каструлі. Тримаєте гриби на вог­ні протягом 5 хвилин. Потім розділіть млинець на 4 рівні сектори. По­крийте поверхню одного з них грибами. Наріжте шинку смужками й покришіть маслини — заповніть ними другий сектор. Наріжте артишо­ки тоненькими скибочками, розкладіть по третьому секторі. Наріжте скибочками сир І помідор і заповніть четвертий сектор. Додайте сіль і перець, полийте олією, що залишилася. Поставте в духовку на 20 хви­лин, доки тісто пе затвердіє і пе підрум'яниться. Подавайте до стола гарячою. Можна замість однієї піци із чотирма секторами зробити чо­тири маленьких піци з різними начинками.

САВАРЕН З ТІСТА ДРІЖДЖОВОГО (страва французької кухні). Просіяти борошно в миску гіркою, зробити в ньому поглиблення, по­класти в неї розведені в теплому молоці дріжджі, додавши яйця. Доб­ре перемішати і збивати рукою, доки тіс.то не перестане липнути до ру­ки. Накрити миску й дати тісту піднятися в теплі до збільшення в об'ємі удвічі. Увести розм'якле масло, цукор, сіль І вимішати до одно­рідності. Викласти тісто на змащений маслом лист або у форму, запов­нивши її на 2/з- Пекти в духовці із сильним нагріванням. Подавати, по­ливши теплий саварен ромовим соусом.

ТОРТ ЛІКЕРНИЙ (страва французької кухні). Для крему: 600 мл вершків для збивання, 50 г цукрового піску, 3 столові ложки шоколад­ної стружки. Для оформлення: 20 г шоколадної глазурі, 5 столових ложок яєчного лікеру, 12 шоколадних фігурок.

Тісто. Нагріти духовку до 180 градусів. Білки відокремити від жов­тків. Шоколадну глазур розтопити па водяній бані. Вершкове масло збити з жовтками іі цукром. Усипати й розмішати суміш борошна з розпушувачем. Додати глазур і горіхи. Білок збити з цукром, викласти па жовткову масу іі обережно перемішати. Форму змастити маслом, за­повнити тістом і випікати 35 хвилин. Остудити корж.

Крем. Збити вершки, всипаючи цівкою цукор. Чверть вершків пере­класти в кондитерський мішечок і поставити в холодильник. Шоколад­ну стружку ввести у решту вершків. На корж ложкою або лопаточкою намастити вершки. Поставити торт па ЗО хвилин у холодильник.

МЛИНЧИКИ ФЛАМБЕ «КРЕП-СЮЗЕТ» (десерт - страва францу­зької кухні). На розігрітій сковороді розтоплюють вершкове масло, ви­кладають туди млинчики і швидко їх обсмажують. Гарячі млинці по­ливають лікером, підпалюють і додають трохи горілки (або коньяку). Після цього в сковороду вливають апельсиновий сік і цукровий сирон. Кип'ятять кілька хвилин. Потім додають апельсинову цедру. Готові млинчики викладають па тарілку, а соус, що залишився, уварюють до зменшення об'єму вдвічі й поливають ним млинчики.

ТОРТ ШОКОЛАДНИЙ «ЗАХЕР» (страва австрійської кухні). Збити до появи нінн маргарин з половиною цукру й ваніліновою пудрою, по­ступово додати в масу 125 і' тертого шоколаду й жовтки. Круто збиті із щіпкою солі білки почергово Із просіяним борошном поступово підмішати в шоколадну масу. Пекти відразу ж у добре змащеній І по­силаній панірувальними сухарями розпімпій формі в духовці на се­редньому вогні. Наступного дня залишок тертого шоколаду й цукор прокип'ятити в 250 г води 10 хвилин па слабкому вогні й дати охоло­нути. Поверхню торта змастити теплим абрикосовим конфітюром і на­нести шоколадну глазур. Можна використовувати також готову шоко- ладно-масляиу глазур.

КНЕДЛИК БУЛОЧНИЙ ЗДОБНИЙ (страва чеської кухні). У борош­но додають змішане з жовтками й сіллю молоко й замішують тісто. Хліб нарізають невеликими кубиками, посипають ними тісто, полива­ють розтопленим жиром і залишають на 1 годину. Потім хліб змішу­ють із тістом і збитими білками. Кнедлики варять у серветці, підвісив­ши па вішалі, протягом години (через 20 хвилин після закипання розв'язують нижній вузол).

ТОРТ «ПРАГА» (страва чеської кухні). Цукор розтерти з яйцем, до­дати згущене молоко, сметану, какао, борошно, потім соду (погасити сметаною). Із приготовленого напіврідкого тіста спекти два коржі, про­шарувати кремом, поверхню залити глазур'ю. Крем приготувати з вершкового масла і згущеного молока; глазур — з розтопленого верш­кового масла, змішаного Із цукром, какао й сметани. Довівши цю су­міш до кипіння, ЇЇ варто зняти з вогню. Для одержання кавового прис­маку замість згущеного молока й какао можна використовувати згущену каву з вершками, а для приготування кавової глазурі — роз­чинну каву. Поверхню глазурі можна прикрасити білим тертим шоко­ладом.

ОЛАДКИ ШОТЛАНДСЬКІ (страва шотландської кухні). Для апель­синового масла: 180 г несолоного вершкового масла, 1 ст, ложка цук­рової пудри, 6 чайних ложок свіжого апельсинового соку, терта цедра від 0,5 апельсина. Щоб приготувати апельсинове масло, збивайте в мисці всі інгредієнти, доки суміш не стане однорідною й повітряною. Просійте борошно, пекарський порошок і сіль у миску, змішайте із цукровою пудрою і зробіть заглиблення в центрі. В іншій мисці пере­мішайте яйце та молоко, вилийте цю суміш у заглиблення. Гарненько розчиняйте борошно в рідині, помішуючи дерев'яггого ложкою, потім належно збийте до одержаггггя однорідного повітряного рідкого тіста. Злегка розігрійте змащену жиром сковорідку або форму для випічки. Наливайте тісто десертною ложкою па розпечену поверхню і смажте близько 3 хвилин, доки зверху не почнуть лопати гтухирці, а знизу не підрум'яниться. Переверніть оладки лопаточкою та ггродовжуйте сма­жити близько 1 хвилини, доки інший бік не підрум'яниться. Загорніть посуд з готовими оладками в рушгшк, щоб зберегти їх теплими, доки смажаться інші. Подавайте з апельсиновим маслом.

КОРЖІ МЕДЯНІ (страва естонської кухні). Мед розмішують із во­дою, додають житнє борошно, замішують тісто, з якою роблять неве­ликі коржі. Випікають у духовці. Подають коржі з молоком.

ПАМПУШКИ (страва китайської кухні). У теплій воді розводять дріжджі, всипають просіяне борошно й замішують тісто, яке залиша­ють для бродіння на 1, 5-2 години. За цей час тісто в міру його збіль­шення в об'ємі обминають 1-2 рази. Після цього в тісто додають питну соду, розведену водою, борошно й удруге замішують тісто. Гото­ве тісто розрізають шматочками, закачують на столі, надаючи їм фор­ми кульок, і залишають вистоюватись. Після цього кульки відварюють на парі до готовності.

РУЛЕТИКИ ГОРІХОВІ (страва латиської кухлі). До дріжджів дода­ти цукор, трохи води іі поставити в тепле місце для бродіння. Молоко трохи підігріти, досипати половину боровша, додати цукор, масло, яйце, терту цедру, дріжджі, решту борошна, сіль і вимісити до однорід­ності. Тісто поставити в тепле місце, дати піднятися, потім розкачати пластом і викласти па нього начинку. Для начинки: горіхи подрібнити, родзинки промити й обсушити, змішати зі сметаною, додати за смаком цукор. Покритий начинкою пласт згорнути в рулет І нарізати скибоч­ками. Рулетики покласти в змащену жиром форму, залити солодким молоком і випекти в духовці. Подавати гарячими або холодними із фруктовим соком.

Контрольні запитання і завдання

1. Як класифікують борошняні вироби?

2. Охарактеризуйте особливості попередньої підготовки різних видів сировини при виробництві борошняних виробів.

3. Опишіть технологію без опарного способу виробництва дріжджового тіста.

А, У чому полягає опарний спосіб виробництва дріжджового тіста? Зазначте його переваги й недоліки,

5. Опишіть технологію дріжджового листкового тіста.

6. Які є види прісного тіста? Опишіть його призначення І технологію.

7. Яке значення замішування тіста?

8. У чому сутність біологічного способу розпушування тіста?

9. У чому особливості хімічного способу розпушування тіста?

10. Опишіть механічний спосіб розпушування тіста.

11. Як класифікують оздоблювальні напівфабрикати?


І


 

 


УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Розділ 1

я;

ЯКІСТЬ РЕСТОРАННОЇ ПРОДУКЦІЇ

1.1. Складові якості

кість продукції ресторанного господарства формується ще на стадії розробки певного виду продукції й закладається в норматив­но-технічну документацію, потім забез­печується на стадії виробництва, підтри­мується на стадії зберігання, транс­портування й реалізації. Забезпечення заданого рівня якості продукції залежить від багатьох факторів, і насамперед від чіткості сформульованих у нормативпо- техпічній документації вимог до якості продукції, якості первинної сировини (напівфабрикатів), досконалості рецепту­ри й технології, дотримання технологіч­ної дисципліни, рівня технічної оснаще­ності виробництва, кваліфікації кадрів, організації виробництва іі обслуговуван­ня, ефективності контролю якості про­дукції на всіх стадіях ЇЇ виробництва, ефективності механізму стимулювання випуску високоякісної продукції.

Якщо рецептура складена невдало, технологія не відпрацьована, то навіть за належної якості сировини й високої кваліфікації працівників видати якісну продукцію при масовому виробництві практично не­можливо.

Забезпечення якості продукції включає в себе взаємопов'язані і вза- ємогадлеглі стадії та операції — від приймання сировини до зберіган­ня і реалізації готової продукції. Навіть тільки одна незадовільне вико­нана операція в технологічному процесі виробництва продукції може зіпсувати решту високоякісної роботи і не дозволить одержати продук­цію належної якості. А тому необхідно чітко дотримуватися техноло­гічної дисципліни, запропонованої нормативно-техпічпою документа­цією, контролювати якість виконання не тільки всього технологічного процесу, але й якість виконання проміжних операцій.

Для стабільного випуску продукції високої якості необхідно також підвищувати технічну оснащеність підприємств, автоматизувати техно­логічні процеси, удосконалювати господарський механізм управління якістю продукції.

1.2. Основні поняття, терміни й визначення

Я

кість продукції — це сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність задовольняти певні потреби у від­повідності зі своїм призначенням. Техпіко-екопомічпе поняття «якість продукції» охоплює ті властивості продукції, що пов'язані з можливістю задоволення продукцією певних суспільних або особистих потреб відповідно до її призначення. У цьому випадку продукція роз­глядається як результат процесу трудової діяльності, що має корисні властивості, отриманий у визначеному місці за певний інтервал часу та призначений для використання з метою задоволення певних потреб сус­пільного або особистого характеру.

Якщо керуватися стандартним визначенням і врахувати специфіку продукції ресторанного господарства, під якістю продукції ресторанно­го господарства варто розуміти сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність для забезпечення нормальної життєдіяль­ності людського організму, тобто задоволення фізіологічних потреб лю­дини в їжі й енергії з урахуванням правил раціонального харчування. Продукція ресторанного господарства має чимало властивостей, які мо­жуть проявлятися під час її створення і споживання — розробки, вироб­ництва, зберігання, транспортування, використання.

Властивість продукції — це її особливість, що може виявлятися при її створенні, експлуатації або споживанні. Сукупність властивостей допомагає відрізнити однії вид продукції від іншого. Властивості про­дукції можна поділити па прості й складні. До простих належать смак, зовнішній вигляд, колір; до складних — перетравлєпість, засвоюваність, калорійність та іп.

Якість продукції можна визначити як сукупність технічних* техно­логічних і експлуатаційних характеристик нрод' кції, за допомогою яких вона відповідатиме вимогам споживача. Вимі і якості в цьому ви­падку передбачає визначення й оцінку ступеня від ювідпості продукції цієї сукупності характеристик.

Оцінюють якість продукції за допомогою показників якості.

Показник якості — це кількісна характеристика однієї чи декіль­кох властивостей продукції стосовно певних умов створення або спо­живання. Показник якості продукції характеризує придатність продук­ції задовольняти необхідні потреби.

Показник якості продукції може виражатися в різних одиницях (ккал, відсотках, балах тощо). Розглядаючи показники якості, варто роз­різняти, з одного боку, найменування показника (вологість, зольність, мікробіальпа обсІмешппість, пружність, в'язкість тощо), а з іншого — його числове значення, що може змінюватися залежно від різних умов.

До якісних ознак продукції належать колір, форма виробу, спосіб з'єд­нання окремих компонентів. А кількісна ознака продукції є ЇЇ параметром.

Параметр продукції кількісно характеризує будь-які властивості, у тому числі і ті, що входять до складу якості продукції.

Можливість керування якістю продукції передбачає необхідність і можливість кількісної оцінки показників. Для оцінки якості продукції ресторанного господарства може застосовуватися система показників — одиничний, комплексний, визначальний, Інтегральний.

Одиничний показник — це показник якості продукції, що характе­ризує одну з її властивостей. Наприклад, смак, колір, аромат, вологість, пружність, консистенція, набухання тощо. Одиничні показники можугь належати як до одиниці продукції, так І до сукупності одиниць одно­рідної продукції, характеризуючи одну просту властивість.

Комплексний показник — це показник, шо характеризує кілька властивостей продукції або одна складна властивість, що має декілька простих. Скажімо, комплексним є показник «кулінарна готовність», під якою розуміють певний стан страви, що характеризується комплексом фізико-хімічних, структурно-механічних і органолептичних властиво­стей, завдяки яким ця страва стає придатною до вживання. Показник якості кулінарної продукції «харчова цінність» також є комплексним, тому що відображає всю повноту корисних властивостей продукції, пов'язаних з умістом у ній широкого переліку харчових речовин (біл­ків, жирів, вуглеводів, мінеральнщ; речовин, вітамінів та ін.), її енерге­тичну цінність і органолептичні характеристики продукції.

Термін -«біологічна цінність» характеризує якість білків, що міс­тяться в продукції, їхню збалансованість за амінокислотним складом, перетравлення і засвоюваність, які залежать не тільки від амінокислот­ного складу, але й від структурних особливостей.

Енергетична цінність. Цей термін характеризує ту частку енергії, що може вивільнитися з харчових речовин у процесі біологічного оки­слення й використовуватися для забезпечення фізіологічних функцій організму.

Визначальний показпик якості продукції — це показник, за допо­могою якого оцінюють якість продукції. Наприклад, треба оцінити якість торта. Для торта органолептична оцінка є визначальною. Уяві­мо, що ухвалено рішення оцінювати якість тортів за сукупністю вла­стивостей (запахом і смаком, структурою, кольором, формою, оформленням), показники яких виражаються в балах.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1251. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия