Студопедия — ТОВАРОЗНАВСТВО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТОВАРОЗНАВСТВО






Предмет та завдання товарознавства продовольчих товарів. Зв’язок товарознавства з іншими дисциплінами.

Хімічний склад продовольчих товарів: неорганічні та органічні речовини, їх значення для життєдіяльності, вміст в продуктах, вплив на якість харчових товарів.

Корисність харчових продуктів: харчова, біологічна, енергетична і фізіологічна цінність харчових продуктів. Засвоюваність та доброякісність продуктів харчування. Наукові теорії і концепції раціонального харчування: антична теорія, теорія збалансованого харчування (класична), теорія адекватного харчування, концепції диференційного, спрямованого, індивідуального харчування.

Поняття якості, показники якості, рівень якості. Методи оцінки якості: вимірювальний, реєстраційний, розрахунковий, органолептичний, експертний, соціологічний. Основні напрямки розвитку науки про якість продовольчих товарів.

Методи зберігання продовольчих товарів. Фактори, що впливають на споживні властивості харчових продуктів під час зберігання.

Способи консервування, їх суть, переваги та недоліки. Основні напрямки удосконалення методів консервування.

Державна система стандартизації, мета, завдання, принципи стандартизації. Категорії і види стандартів.

Особливості хімічного складу зерна та продуктів його переробки. Класифікація зерноборошняних товарів.

Виробництво борошна, класифікація, асортимент, вимоги до якості.

Класифікація, асортимент хліба та булочних виробів. Транспортування та зберігання хлібобулочних виробів.

Виробництво макаронних виробів. Використання основної та додаткової сировини для виготовлення макаронних виробів. Класифікація, асортимент товарів вітчизняного та зарубіжного виробництва. Показники якості, дефекти.

Значення овочів та плодів у харчуванні людини. Хімічний склад та харчова цінність.

Класифікація. Характеристика основних груп овочів та плодів. Вимоги до якості.

Перероблені овочі та плоди. Способи переробки, характе­ристика плодоовочевих консервів, квашених та солених овочів і плодів, швидкозаморожених та сушених груп овочів і плодів.

Харчове значення цукру, схема виробництва цукру-піску та цукру-рафінаду, асортимент, показники якості та умови зберігання цих продуктів.

Види крохмалю, способи виробництва картопляного та кукурудзяного крохмалю, показники якості, сортовий поділ, умови зберігання.

Хімічний склад натурального меду, його харчова цінність та лікувальне значення, класифікація, сортовий поділ, показники якості та умов зберігання.

Кондитерські вироби: класифікація, харчова цінність. Фактори формування асортименту, підвищення якості та харчової цінності. Асортимент вітчизняного та зарубіжного виробництва.

Загальна характеристика основних груп смакових товарів: чаю, кави, прянощів та приправ, безалкогольних, слабоалкогольних, алкогольних напоїв.

Сировина та принципова схема виробництва чаю, класифікація, асортимент товарів вітчизняного та зарубіжного виробництва, особливості хімічного складу, оцінка якості, умови та терміни зберігання.

Класифікація алкогольних виробів, особливості виробництва, асортимент і показники якості, умови та терміни зберігання.

Класифікація виноградних вин, особливості виробництва і характеристика окремих груп виноградних вин: столових, кріплених, ароматизованих, ігристих, шипучих.

Слабоалкогольні напої: фактори, що впливають на формування асортименту, особливості виробництва, вимоги до якості, упакування, транспортування та зберігання.

Мінеральні води: споживні властивості, значення в харчуванні, чинники, що формують якість, вимоги до якості, втрати під час товароруху, шляхи формування асортименту та зниження втрат.

Класифікація, характеристика окремих груп та видів прянощів і приправ, їх споживні властивості, асортимент, вимоги до якості.

Види сировини, способи отримання, особливості товарної характеристики окремих видів олії: соняшникової, арахісової, соєвої, кукурудзяної, гірчичної, кунжутної та ін., ступінь очистки та якісні показники, хімічний склад, властивості та харчова цінність.

Види тваринних жирів: способи одержання, хімічний склад, харчова цінність, товарний асортимент, показники якості, умови зберігання.

Класифікація, асортимент, фактори формування споживних властивостей маргарину, кулінарних, кондитерських, хлібопекарських жирів та майонезів. Вимоги до якості, пакування та зберігання.

Класифікація, особливості хімічного складу молока.

Виробництво масла вершкового, сировина, принципова схема виробництва, асортимент, втрати під час зберігання.

Особливості виробництва твердих сичугових сирів, фактори формування асортименту, споживні властивості, вимоги до пакування та зберігання.

Класифікація, маркування, умови зберігання, транспортування курячих яєць. Якість яєць залежно від породи, віку і умов утримання птиці.

Види морожених яєчних продуктів. Сухі яєчні продукти: хімічний склад, харчова цінність, оцінка якості. Контроль якості.

Способи термічної обробки м'яса (охолодження, заморожування), їх вплив на товарні показники і зберігання м'яса, якість товару, умови і терміни зберігання.

Класифікація, особливості виробництва, харчова цінність, асортимент, вимоги до якості м’ясних копченостей, ковбасних виробів, м’ясних напівфабрикатів та кулінарних виробів, м’ясних консервів.

Харчова цінність м’яса риби. Класифікація рибних товарів.

Асортимент, показники якості, кулінарне використання риби, дефекти риби, умови транспортування та зберігання.

Способи переробки риби.

Стан виробництва рибних консервів та пресервів. Класифікація, асортимент, оцінка якості, вимоги до пакування, маркування та зберігання.

Товарна класифікація ікри за видами і способами обробки, хімічним складом і її харчовою цінністю;характеристика товарного асортименту, показники якості, правила упакування, транспортування і зберігання окремих видів ікри.

Споживні властивості харчових концентратів та значення їх в харчуванні. Класифікація, характеристика асортименту харчових концентратів перших, других та солодких страв, сухих продуктів для дитячого та дієтичного харчування, показники якості, дефекти, пакування, маркування, умови зберігання.

Поняття про силікати, їх визначення, класифікація та галузь застосування.

Хімічний склад, класифікація та види скла. Характеристика окремих видів скла залежно від складу, призначення і походження. Характеристика споживних властивостей скловиробів. Вплив методів декорування на формування вартості виробів із скла.

Класифікація та характеристика окремих асортиментних груп скляного побутового посуду. Вибір показників якості та оцінка якості виробів із скла. Класифікація дефектів скловиробів, їх вплив на механічні, термічні, оптичні та санітарно-гігієнічні властивості.

Керамічні товари. Хімічний склад, класифікація та види кераміки.

Споживні властивості керамічних товарів. Характеристика основних фізико-механічних властивостей кераміки різних типів – фарфору, фаянсу, майоліки, гончарних виробів.

Характеристика основних та допоміжних сировинних матеріалів для отримання керамічних виробів. Характеристика основних методів формування керамічних виробів та їх вплив на споживні властивості.

Класифікація і групова характеристика асортименту керамічних товарів за типами кераміки, призначенням, видами виробів, фасонами, розмірами, видами та складністю декорування, комплектністю.

Вибір показників якості та оцінка якості керамічних виробів. Характеристика дефектів керамічних виробів.

Поняття про полімери та пластичні маси. Основні способи декорування виробів з пластмас.

Класифікація та характеристика за групами асортименту виробів з пластмас: господарчих, галантерейних та товарів культурно-побутового призначення.

Вимоги до якості виробів із пластичних мас. Характеристика дефектів виготовлення товарів з пластмас.

Класифікація металогосподарчих товарів за призначенням. Характеристика основних асортиментних груп металогосподарчих товарів.

Вимоги до якості металевого посуду, характеристика основних видів дефектів.

Класифікація матеріалів меблевого виробництва (основних і допоміжних).

Класифікація меблів за призначенням, способом виготовлення, конструктивним рішенням, комплектністю, основним матеріалом.

Характеристика основних асортиментних груп меблів: корпусних, гнутих та м’яких.

Показники якості меблів та методи їх оцінки.

Класифікація парфумерії за різними ознаками. Характеристика основних асортиментних груп парфумерних товарів: духів, одеколонів, туалетних вод, дезодорантів, парфумерних наборів.

Показники якості, оцінка та контроль якості парфумерних товарів.

Класифікація косметичних товарів за призначенням. Характеристика окремих асортиментних груп косметичних товарів: засобів для догляду за шкірою, волоссям, порожниною рота; декоративної косметики, засобів для гоління та догляду за шкірою після гоління; туалетного мила. Оцінка якості косметичних товарів.

Класифікаця текстильних волокон. Природні волокна рослинного і тваринного походження. Їх отримання, види, будова, властивості та галузі застосування.

Хімічні волокна. Штучні і синтетичні волокна; їх отримання, будова, властивості, галузь застосування.

Тканини. Формування властивостей тканин у процесі виробництва і обробки. Споживні властивості тканин, характеристика показників якості тканин. Характеристика асортименту бавовняних, лляних, вовняних, шовкових тканин.

Оцінка якості тканин.

Загальна характеристика сировинних матеріалів для виготовлення взуття, їх класифікація. Натуральна шкіра. Загальна характеристика шкіряної сировини, її види. Характеристика асортименту взуттєвих шкір за групами та видами.

Синтетичні та штучні взуттєві матеріали: їх значення в розширенні асортименту та підвищенні якості взуття. Класифікація штучних матеріалів. Характеристика асортименту штучних та синтетичних шкір за призначенням, будовою, властивостями, застосуванням.

Класифікація, характеристика асортименту взуття за видами, матеріалом верху, статево-віковими групами, сезоном носіння.

Класифікація хутряної сировини.

Класифікація та характеристика асортименту хутряних виробів.

Класифікація побутових електротехнічних товарів за призначенням, за ступенем захисту від ураження електрострумом, за кліматичним виконанням, за ступенем захисту від вологи, за умовами експлуатації.

Характеристика асортименту різних груп побутових електротехнічних товарів.

Характеристика сировинних матеріалів для виготовлення ювелірних товарів: кольорові, дорогоцінні метали, сплави на їх основі. Ювелірне каміння. Характеристика дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння. Штучне каміння та декоративні матеріали.

Класифікація ювелірних виробів за призначенням, за матеріалом виготовлення, за характером виробництва, за конструкцією, за видом обробки та комплектністю.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2084. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия