Студопедия — Іграшок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Іграшок






Іграшки класифікують за належністю до асортиментного угруповання (згідно з ДСТУ 2165-93), за виховним і віковим призначенням, матеріалами виготовлення, принципом дії або механізмом руху.[8]

За належністю до асортиментного угруповання іграшки

поділяються на такі групи:

транспортні іграшки, техніка, споруди (іграшки, що відображають різновид транспорту; космічна, будівельна,
сільськогосподарська, військова техніка);

предмети для дитячої творчості (конструктори універсальні
й тематичні, збірні моделі, набори матеріалів, іграшки-
саморобки, інструменти, устаткування тощо);

ляльки (іграшки у вигляді скульптури з шарнірними
кінцівками, прообразом якої є людина чи олюднений казковий,
літературний або техногенний персонаж);

настільні ігри та іграшки (іграшки, що призначені для ігрової
діяльності на горизонтальній поверхні, настільно-друковані,
дидактичні та логічні ігри, книжки-іграшки, книжки для
розфарбування, перебивні малюнки);

музичні іграшки (струнні щипкові, струнні ударні, клавішні,
духові, язичкові, ударні самозвучні та перетинкові, іграшки з
заданою мелодією; електронні та електромеханічні музичні
іграшки);

піротехнічні іграшки (хлопавки, пістони, бенгальські вогні та
різні іграшки для одержання світлового та шумового
ефекту з використанням слабких вибухових речовин).

 

За виховним призначенням іграшки поділяються на 8 груп.[3]

1-ша група - іграшки, що сприяють розвиткові початкових рухів і сприйняття. До них належать сенсорно-моторні (від латинського "sensus", що означає "почуття, відчуття, чуттєвий") Іграшки - різноманітні брязкальця, підвіски, кульки та інше. Ці найперші в житті дитини іграшки розвивають у неї почуття дотику, координацію рухів.

Іграшки цієї групи виробляють яскраво забарвленими, полірованими, з пластичних мас, що легко миються, гуми і деревини, привертають малюка звучанням, формою, кольором.

2-га група - іграшки, що сприяють фізичному розвитку дітей. Іграшки цієї групи сприяють розвитку у дітей сили, спритності, влучності ударів і кидків, координації рухів, тобто зміцненню фізичної сили, а також зміцненню мускулатури, посиленню пружності тіла. Ці іграшки необхідні для стрибання (різноманітні скакалки), бігу та ходьби (обручі, каталки, санки та ін.), розвитку м'язів рук і пальців (башти, матрьошки, роз'ємні коробочки та інші порожнисті іграшки), кидання (м'ячі, кеглі та ін.), зміцнення мускулатури ніг.

3-тя група - іграшки, які знайомлять дітей з оточуючим середовищем. У цій групі іграшки дуже різноманітні за своїм змістом: вони знайомлять дітей з оточуючим зовнішнім світом, тваринами, природою, людьми, з предметами домашнього вжитку (посуд, одяг, меблі), транспортом, сприяють розвитку мовлення, кмітливості, розширенню кругозору дітей.

Особливе місце в іграх дітей займають ляльки. Улюбленицями багатьох дівчат є ляльки Барбі фірми "МАТТЕЬ", асортимент яких дуже різноманітний. В доповнення до ляльок виготовляють будиночки для Барбі та її сім'ї, яхти, автомобілі, постільну білизну, одяг, меблі та різні приємні дрібниці.

4-та група - іграшки, які знайомлять дітей з елементами науки і техніки. Іграшки цієї групи в захоплюючій, доступній формі знайомлять дітей з конструкцією і дією окремих машин, механізмів, різних споруд. Більшість наборів мають не тільки деталі конструкції, а й книгу з інформацією про модель, що збирається.

Електронні, електромеханічні (з мікроелектродвигунами), аеродинамічні, магнітні, пневматичні іграшки; радіо- і телекеровані іграшки та інші технічні іграшки сприяють розвитку у дітей уваги, кмітливості, творчої думки, вчать розуміти і читати креслення, розбиратися в монтажі.[3]

Новинкою на ринку України є поява інтерактивних іграшок. Як, приклад, можна навести іграшку і-СуЬіе, яка розроблена компанією Sonу у 2000 р. Цю іграшку можна назвати першою собакою-роботом. Іграшка важить усього 2,5 кг, а складається з 1400 деталей. Цей собака наділений штучним інте­лектом, тому він може рухатися, гавкати, приймати різні пози, танцювати, реагувати на все, що її оточує: виражати страх, радість, злість, тощо.

5-та група - іграшки, які знайомлять дітей з процесами праці. До цієї групи відносять лопатки, граблі, відерця, лійки, совки, дерев'яні молотки, гайкові ключі, викрутки, тачки, усі вони сприяють трудовому вихованню дітей ясельного і дошкільного віку. Для дітей шкільного віку виготовляють різні будівельні набори, різні набори слюсарних і столярних інструментів, набори для виготовлення м'якої іграшки, набори кольорового паперу для вирізання, перебивні картинки, аплікації, дитячі швейні машинки, фільмоскопи.

6-та групаіграшки, які сприяють музичному і художньому розвитку дітей. Музичні іграшки - це іграшки, що відтворюють звуки музичного звукоряду або задану мелодію, яка настроюється або ненастроюється.

Музичні іграшки допомагають дитині відтворити нескладні мелодії, розвивають в неї слух і почуття ритму, прищеплюють любов до музики, знайомлять з основами музичної грамоти. Зрозуміло, іграшки це не засіб навчання дитини музиці, а тільки іграшки-забави.[4]

До цієї групи відносяться дитячі музичні інструменти - струнні, клавішні, духові, язичкові, ударні, різноманітні музичні коробочки, сопілки, свистульки тощо. Особливе місце серед музичних іграшок займають електронні музичні іграшки..

7-ма групанастільні ігри, які призначені для ігрової діяль­ності дітей на обмеженій горизонтальній поверхні. До цієї групи відносяться настільно-друковані ігри, дидактичні (тобто ігри, призначені для навчання і розвитку просторової уяви, ознайомлення з оточуючими предметами, явищами тощо), логічні (тобто ігри, які призначені для логічного мислення) та ігри-головоломки, які призначені для вирішення конкретних задач і кмітливості.

Ці іграшки сприяють розвитку у дітей пам'яті, витримки, винахідливості, почуття колективізму, дисциплінують дітей, розвивають у них влучність, спритність.

8-ма група - іграшки-забави. Це особлива група іграшок: вони виховують у дітей життєрадісність, почуття гумору і вміння дивуватися. Головне в таких іграшках - елемент несподіванки. Ці іграшки з механізмом руху: завідні іграшки, співаючі пташки, акробати і клоуни, що перевертаються, ляльки-неваляшки, дзиги, тощо.

За віковим призначенням іграшки поділяються на три основні групи: для дітей ясельного віку до трьох років; для дітей дошкільного віку від 3 до 6 років; для дітей шкільного віку від 6-7 до 17-18 років.

Класифікація іграшок за віковим призначенням пов'язана з тим, що діти різного віку мають різний рівень розвитку, по-різному проявляють інтерес до оточуючих їх предметів.[4]

1-ша група - іграшки для дітей ясельного віку (до З років). Ясельний вік дітей поділяється на такі групи: перша група раннього віку (перший рік життя дитини); друга група раннього віку (другий рік життя дитини); перша молодша група (третій рік життя дитини).

До цієї групи відносяться брязкальця, підвіски, кубики, кульки та інші невеликі за розміром іграшки із гуми і пластичних мас (полікарбонату, поліетилену).

Після року дитина має потребу в іграшках, які сприяють організації рухомих ігор (м'ячі, каталки, візочки, водоплаваючі іграшки тощо) та розвивають координацію рухів.

Діти першої молодшої групи (третього року життя) швидко розвиваються, багато часу проводять на повітрі в різних іграх. Для зміцнення м'язів рук і ніг дітям цього року рекомендуються обручі, лопатки, лійки, совки, триколісні велосипеди. Приблизно з двох з половиною років дитина починає цікавитися ляльками.[5]

2-га група - іграшки для дітей дошкільного віку (від З до 6років). Дошкільний вік прийнято поділяти на: другу молодшу групу (від 3 до 4 років); середню групи (від 4 до 5 років) і старшу групу (вік 5 до 6-7 років).

Дітям другої молодшої групи рекомендують прості (нескладні) іграшки, які сприяють фізичному розвитку, знайомлять з оточуючим середовищем. Діти цієї групи полюбляють музичні іграшки та іграшки-забави, ляльки, лялькові меблі і посуд, іграшки для ігор у піску, триколісні велосипеди, транспортні іграшки, будівельні матеріали, та ін.

Дітям середньої групи (від 4 до 5 років), які ще більш рухливіші й активніші в іграх, рекомендується той же набір іграшок, що і для дітей молодшого віку, але значно складніший. Це - м'ячі, кеглі, різноманітні транспортні іграшки, електрифіковані залізничні дороги, автомобілі, пральні машини, посуд та ін.[5]

Для дітей старшої групи (від 5 до 6-7 років) рекомендуються іграшки, які знайомлять з елементами науки та техніки, сприяють розвитку трудових навичок, музичному і художньому вихованню. Діти цієї групи полюбляють настільні ігри, які потребують від дітей уваги і зосередженості, а також ігри та іграшки, які підготовлюють дітей до занять в школі, - набори цифр і літер, рахувальні палички, азбука тощо.

3-тя група - іграшки для дітей шкільного віку (від 6-7 до 17-18 років). Діти шкільного віку поділяються на такі групи: діти молодшого шкільного віку (від 6-7 до 12 років); діти середнього шкільного віку (від 12 до 15 років) і діти старшого шкільного віку (від 15 до 17-18 років).

Для дітей молодшого шкільного віку, дуже активних, рухливих, що прагнуть все знати, поряд з такими іграшками, які розвивають фізичні здібності - кеглі, велосипеди, санчата та ін., необхідні й пізнавальні, технічні іграшки - мозаїки, конструктори, іграшки для закріплення знань, одержаних у школі.

Дітям середнього і старшого віку необхідні шахмати, шашки, доміно, електронні ігри, настільний теніс, прилади і набори з радіо­техніки, фізики, хімії, друковані ігри, електронні й електромеханічні Ігри тощо. ЦІ ігри допомагають засвоєнню шкільного матеріалу, розвивають допитливість, прищеплюють цікавість до різних галузей науки і техніки.[3]

За принципом дії або механізмом руху іграшки поділяються на:

§ механічні —це іграшки з механізмом або пристроєм (заводним,
інерційним, пружинним, важільним, гумово-моторним тощо),
який приводить їх у дію або створює інший ігровий момент;

§ електромеханічні - це електротехнічні іграшки, в яких
використовується мікроелектродвигун;

§ електронні - це іграшки, до конструкції якої входять
електронні складні одиниці;

§ аеродинамічні - це іграшки, принцип дії яких засновано на
законах аеродинаміки;

§ гідравлічні - це Іграшки, принцип дії яких засновано на
використанні властивостей рідин, законів гідростатики та
гідромеханіки;

§ пневматичні - це іграшки, які приводяться у дію енергією
стиснутого повітря.

§ магнітні - це іграшки, принцип дії яких оснований на
використанні магнітних властивостей матеріалів.

За матеріалом виготовлення іграшки поділяються на пласт­масові, металеві, дерев'яні, гумові й м'яконабивні, керамічні, скляні, іграшки з картону.

У торговельній практиці іграшки іноді поділяють залежно від статево-вікової ознаки на 3 групи: для хлопчиків, для дівчаток і "безстатеві". Крім того, в деяких магазинах вважають за доцільне сезонний товар пропонувати окремо. Так, основу літнього асортименту складають надувні вироби: матраци для відпочинку і гри на воді; плавальні круги і аксесуари до них; басейни надувні та розбірні; надувні іграшки - фігурки тварин, м'ячі, човни; набори для ігор з піском та водою - "пісочні набори", водяні рушниці та пістолети тощо.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1185. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия