Студопедия — Інфраструктура підтримки підприємництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інфраструктура підтримки підприємництва






Формування розгалуженої інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва є принципово важливим фактором для розвитку підприємницької діяльності в України, ефективна діяльність якої сприяє підвищенню інвестиційної привабливості регіонів, залученню вітчизняних та закордонних інвестицій, застосуванню передових технологій тощо.

За інформацією з регіонів, станом на 01.01.2014 в регіонах України діють
480бізнес-центрів, 79бізнес-інкубаторів, 50технопарків, 538лізингових центрів,
4 148небанківських фінансово-кредитних установ, 226фондів підтримки підприємництва (з яких 23 створені за участю Українського фонду підтримки підприємництва), 3 034інвестиційних та інноваційних фондів і компаній, 4 238 інформаційно-консультативні установ (додаток 1, таблиця 7).

При наявності динаміки зростання загальної кількості об’єктів інфраструктури на 2,8 %, порівняно з 2012 роком, залишається диспропорція у формуванні інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва в регіонах України. Так, 35,9 %
від загальної кількості об’єктів інфраструктури сконцентровано в місті Києві, 10,1 % –
в Донецькій, 7,2 % – в Харківській областях. Тоді, як в інших регіонах України питома вага таких об’єктів значно менше, а саме: 4,2 % – в Полтавській, 3,4 % – в Луганській, 2,9 % – в Житомирській областях. В місті Севастополь лише 1,0 %, в Чернівецькій області – 0,86 %, в Чернігівській області – 0,8 % (додаток 1, таблиці 7, 8).

Формування інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва протягом 2013 року здійснювалося шляхом розвитку її окремих елементів. Так,
у порівнянні з 2012 роком збільшилась загальна кількість технопарків (на 8,7 %), інформаційно-консультативних установ (на 8,6 %), небанківських фінансово-кредитних установ (на 4,7 %), бізнес-інкубаторів (на 4,0 %), координаційних рад з питань підприємництва (на 1,6 %).

Робота щодо створення нових об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва в регіонах України проводилась з орієнтацією на місцеві потреби суб’єктів підприємництва.

У 2013 році в місті Києві відкрито Київський інноваційний інкубатор «iHub», розташований на території Торговельно-промислової палати України та розрахований
на 65 місць (20 стартап-команд). Цільовою аудиторією бізнес-інкубатора
є старшокласники, студенти і приватні підприємці, які створюють проекти у сфері інформаційних технологій. На сьогодні, свої проекти розвивають 18 стартап-команд, автори ще 20 проектів стали віртуальними резидентами інкубатору. «iHub» організовує зустрічі для стартапів з менторами-експертами та інвесторами (більше 16 000 інвесторів, 5 000 менторів та партнерів із 40 країн світу) з міжнародної мережі Сід Форум (Міжнародний благодійний фонд).

В Деснянському районі міста Києва розпочато роботу із розробки проекту створення промислового вузла «Київська бізнес-гавань» для розміщення виробництва точного машинобудування, харчової та легкої промисловості, субкластеру екологічної та енергетичної безпеки столиці.

На Сумщині протягом 2013 року зареєстровано 3 нових бізнес-інкубатора: Сумський обласний бізнес-інкубатор, діяльність якого спрямована на підтримку створення та розвиток власного бізнесу; бізнес-інкубатор «Самар» (м. Суми), метою якого є розвиток молодіжного бізнесу, надання допомоги з економічних та юридичних питань, проведення проектно-експертних оцінок бізнес-ідей, співпраця з інвесторами; бізнес-інкубатор у сфері ЖКГ «Управитель», діяльність якого направлена на підготовку підприємців та студентів області щодо здійснення бізнесу в сфері керування багатоквартирними будинками.

Поряд з цим, у регіонах України впроваджуються віртуальні бізнес-інкубатори, діяльність яких спрямована на покращення умов розвитку бізнес-середовища та створення прозорого доступу підприємців до послуг, що надаються органами місцевого самоврядування та іншими адміністративними органами.

З червня 2013 року на сайті Криворізького ресурсного центру Дніпропетровщині в тестовому режимі розпочав роботу віртуальний бізнес-інкубатор. Завдяки його функціонуванню підприємці матимуть можливість отримати теоретичну та практичну допомогу, втрачаючи при цьому мінімальну кількість часу.

В Івано-Франківській області створено асоціацію «Галицький інноваційний Кластер» як інноваційний інструмент, що представляє групу локалізованих взаємозалежних компаній, постачальників устаткування, комплектуючих, спеціалізованих послуг, науково-дослідних інститутів, ВНЗ та інших організацій, які взаємодоповнюють і посилюють конкурентні переваги один одного.

У вересні 2013 року в місті Вінниці стартував проект «Створення і тестування Навчального центру «Бізнес-акселератор» в рамках виконання першого етапу програми Інноваційно-орієнтований дослідно-консультаційний центр міжнародного рівня «Вінницький бізнес-акселератор», метою якого є створення навчального центру практичної підготовки молодих спеціалістів.

На Луганщині підписано Угоду про наміри співпраці між Алчевською міською радою, Донбаським державним технічним університетом та Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ), що передбачає створення на базі університету спільного інноваційного центру для стимулювання інноваційної активності молоді регіону. Діяльність центру буде направлена на створення атмосфери для генерації ідей, допомогу в залученні інвесторів, організацію пошуку менторів і професійних консультантів.

У регіонах України функціонують об’єкти інфраструктури підтримки підприємництва комунальної форми власності, діяльність яких спрямована на залучення інвестицій на територію регіонів, надання суб’єктам малого та середнього підприємництва послуг з підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, інформаційно-консультативних, консалтингових послуг тощо.

У Донецькій області працює комунальне підприємство «Донецький обласний координаційний центр підтримки підприємництва», яке продовжує роботу із створення обласного бізнес-інкубатору. На базі підприємства функціонує бізнес-школа, єдине інформаційне вікно «Обласна гаряча лінія» та Обласний інформаційно-консультаційний бізнес-портал.

У місті Стаханові (Луганська область) функціонує комунальне підприємство «Центр підприємництва». Підприємцям надається технічна допомога, консультаційний супровід, допомога з організації зустрічей (презентацій).

На Закарпатті у 2013 році відновлено діяльність комунального підприємства «Агенція регіонального розвитку Тячівського району», яким розроблено ряд інвестиційних проектів з метою залучення коштів країн Європейського Союзу.

У місті Кіровоград працює комунальне підприємство «Агентство розвитку міста Кіровоградської міської ради», що супроводжує 15 інвестиційних проектів, у тому числі проект із створення бізнес-інкубатора.

Станом на 01.01.2014 в України налічувалось 2 149 громадських об’єднань суб’єктів підприємництва. Функціонування таких елементів інфраструктури підтримки підприємництва сприяє забезпеченню захисту прав та інтересів суб’єктів малого і середнього підприємництва, спрямуванню підприємницької ініціативи на вирішення першочергових проблем регіонів, а також налагодженню ефективної взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадського суспільства.

На Рівненщині успішно працює Рівненська обласна громадська організація «Правова асоціація «Паритет», яка надає суб’єктам підприємницької діяльності інформаційно-консультативні послуги з питань законодавчо-нормативного регулювання підприємницької діяльності, започаткування та ведення власного бізнесу.

Луганською обласною громадською організацією «Аграрна дорадча служба» протягом 2013 року проведено 20 навчальних семінарів та надано понад 500 консультацій представникам малого та середнього бізнесу, сільським мешканцям з питань підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва, підготовки та проведення весняно-польових робіт, агрострахування, розвитку малого підприємництва на селі, створення нових робочих місць, укрупнення дрібнотоварних підприємств шляхом створення асоціацій та кооперативів, удосконалення їх господарської діяльності, організації сільськогосподарських обслуговуючих та виробничих кооперативів.

У 2013 році в Автономній Республіці Крим (АРК) створено громадську організацію «Кримський республіканський бізнес-інкубатор» та розпочато роботу з відкриття консультаційних пунктів цієї організації у регіонах. З метою вдосконалення підготовки та підвищення кваліфікації кадрів для малого та середнього підприємництва Міністерством економічного розвитку і торгівлі АРК спільно з громадською організацією «Кримський республіканський бізнес-інкубатор» у звітному році проведено цикл семінарів-тренінгів.

Громадською організацією «Буковинська асоціація сільськогосподарських дорадчих служб» спільно з Чернівецькою обласною державною адміністрацією розпочато впровадження нового проекту Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) «Розвиток та підтримка дрібних та середніх виробників органічної продукції Чернівецької та Івано-Франківської областей». В рамках проекту проведено цикл семінарів та круглих столів, надано понад 200 консультацій.

Сприяння розвитку інфраструктури підтримки підприємництва, зокрема надання суб’єктам господарювання фінансової, матеріально-технічної, інформаційної, науково-технологічної, консультативної, маркетингової, кадрової та освітньої підтримки є одним із основних питань, що потребує вирішення на державному рівні, яке включено до проекту Закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2014 – 2024 роки», поданого на розгляд Верховної Ради України.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 560. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия