Студопедия — Для малого і середнього підприємництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Для малого і середнього підприємництва






На початку 2013 році набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення», спрямований на підвищення рівня зайнятості населення, стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць, в тому числі з високим рівнем оплати праці, підтримку підприємницької діяльності та самозайнятості, а також до працевлаштування безробітних із соціально вразливих категорій громадян. Крім цього, цей Закон України містить положення щодо мотиваційних механізмів залучення молодих працівників до роботи в сільській місцевості, підвищення конкурентоспроможності громадян протягом працездатного періоду життя тощо.

Зокрема, статтею 26 Закону передбачено стимулювання працевлаштування громадян, які є недостатньо конкурентоспроможними на ринку праці: молоді на перше робоче місце; безробітних віком від 50 років; інвалідів; одиноких батьків; батьків, які виховують дітей до 6 років та дітей-інвалідів; дітей-сиріт; осіб, звільнених після відбуття покарання.

Наприклад, роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та яким надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, строком не менше ніж на два роки щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Так, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2013 № 347 «Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення» за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття здійснюється надання компенсації витрат у розмірі єдиного соціального внеску роботодавцям, які працевлаштують на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки безробітних, у тому числі тих, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Упродовж 2013 року у такий спосіб на нові робочі місця працевлаштовано 9,6 тис. осіб, з них 4,4 тис. осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, та 5,2 тис. безробітних – до суб'єктів малого підприємництва. Бюджетом Фонду передбачені кошти на виплату компенсацій роботодавцю єдиного соціального внеску за 17,2 тис. осіб, працевлаштованих на нові робочі місця.

У 2013 році послугами Державної служби зайнятості скористалися понад 1,5 млн. безробітних громадян. Кількість вакансій, заявлених Службі роботодавцями у 2013 році становила 1,2 млн. одиниць.

За направленням Служби у 2013 році працевлаштувалися 541,9 тис. осіб, з числа зареєстрованих безробітних, що на третину більше, ніж у 2012 році. Крім того, за сприянням Служби працевлаштувалися 270,6 тис. громадян, які перебували на обліку та не мали статусу зареєстрованого безробітного.

Раніше згаданим Законом України передбачено надання безоплатних індивідуальних та групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності, із залученням на громадських засадах працівників органів державної влади, які організовують для фізичних осіб, що мають намір започаткувати підприємницьку діяльність або вже здійснюють таку діяльність. Консультації надаються представниками органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банків, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів, інших підприємств, установ та організацій, які сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Упродовж 2013 року 36,2 тис. осіб отримали консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, найму персоналу, оформлення трудових відносин, державної реєстрації суб’єктів господарювання, податкового законодавства, тощо. В організації надання таких консультацій задіяні спеціалісти територіальних органів державної влади, в тому числі спеціалісти центрів зайнятості.

Крім того, для стимулювання самозайнятості населення Державною службою зайнятості здійснюється професійна орієнтація на організацію підприємницької діяльності та професійне навчання безробітних на курсах підвищення кваліфікації за напрямом основ підприємницької діяльності.

Переважна більшість осіб, які за допомогою служб зайнятості відкривають власну справу, приймають участь у семінарах з орієнтації на підприємницьку діяльність.
У 2013 році проведено 25,4 тис. таких семінарів, участь у яких взяло 274,5 тис. осіб.

У 2013 році за направленням Державної служби зайнятості проходили професійне навчання на курсах цільового призначення щодо організації підприємницької діяльності з врахуванням отриманої одноразової допомоги по безробіттю 17,0 тис. зареєстрованих безробітних, що на 4,3 тис. осіб більше, у порівнянні з 2012 роком.

У 2013 році за сприяння Державної служби зайнятості організували власну справу шляхом отримання одноразової допомоги по безробіттю 16,2 тис. зареєстрованих безробітних, що на 5 тис. осіб більше, у порівнянні з 2012 роком.

З метою реалізації вищезазначеного Закону України було прийнято 19 постанов Кабінету Міністрів України та 15 наказів Мінсоцполітики України, якими запроваджені сучасні інструменти стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць, у тому числі в малому бізнесі, підвищення конкурентоспроможності населення, мотивації працівників та роботодавців до легального працевлаштування, зниження рівня молодіжного безробіття, поліпшення ситуації із зайнятістю людей старшого віку.

Впровадження сучасних механізмів стимулювання створення нових робочих місць створило умови для підвищення рівня працевлаштування безробітних – в середньому по Україні цей показник зріс з 29,8% у 2012 році до 35,2% у 2013 році.

Для розширення можливостей реалізації права громадян на гідну працю, стимулювання створення нових робочих місць, розвитку трудового потенціалу та забезпечення стабільного функціонування ринку праці Урядом у 2012 році затверджено Програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року та План заходів з її реалізації.

В розрізі регіонів державна політика у сфері зайнятості населення реалізується через регіональні та базові центри Державної служби зайнятості.

Так, у Київській області за 9 місяців 2013 року фахову підготовку для заняття підприємницькою діяльністю отримали 5 726 безробітних. За даними Київського обласного центру зайнятості у звітному періоді для підприємців і безробітних, студентської молоді проведено 435 семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність, 151 семінар з орієнтації на започаткування власної справи у сфері сільського зеленого туризму, 422 семінари для мешканців сіл, 24 презентації професій, 163 профорієнтаційні тренінги-семінари, 3268 семінарів з техніки пошуку роботи.

На Кіровоградщині у 2013 році за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття здійснено перепідготовку 2 126 безробітних за 22 професіями. За напрямом «Підприємець – початківець» пройшли навчання та успішно захистили бізнес-плани 683 особи з числа безробітних. Після отримання одноразової допомоги по безробіттю 800 безробітних започаткували власну справу як суб’єкти підприємницької діяльності.

Впродовж 2013 року в Тернопільській області обласною службою зайнятості проведено 303 інформаційно-тематичні семінари для безробітних, у яких взяли участь близько 2,8 тис. осіб. Водночас, у базових центрах зайнятості відбулося 217 семінарів «Від бізнес-ідеї до власної справи» для 1,7 тис. осіб. Також, у районних та міських центрах зайнятості для безробітних проведено 479 семінарів, якими охоплено 3,9 тис. осіб.

У Донецькій області з метою залучення безробітних до підприємницької діяльності, протягом 2013 року 783 особи направлено на навчання основам ведення бізнесу, з них 327 жінок та 396 осіб – молодь віком до 35 років. Проведено 95 семінарів «Служба зайнятості – працівникам села», 37 семінарів з питань ефективного ведення сільського господарства, 15 семінарів з питань організації зеленого туризму.

У Сумській області протягом 2013 року обласним центром зайнятості до участі у профорієнтаційних семінарах було залучено 4710 незайнятих громадян, проведено 416 семінарів для бажаючих започаткувати власну справу. З метою оволодіння знаннями та навичками ведення бізнесу 445 осіб підвищили кваліфікацію на курсах цільового призначення за навчальною програмою «Основи малого підприємництва», 421 особа отримала одноразову допомогу і зайнялася підприємницькою діяльністю, з них 19 осіб з обмеженими фізичними можливостями, 51 житель сільської місцевості.

На Рівненщині у 2013 році службою зайнятості проведено 169 інформаційних семінарів за напрямом «Як розпочати свій бізнес», учасниками яких стали 1947 осіб та 222 семінари на тему «Від бізнес-ідеї до власної справи», у яких взяли участь 2 583 безробітних, у тому числі особи з обмеженими фізичними можливостями.

В Івано-Франківській області впродовж 2013 року обласною службою зайнятості було проведено 1063 заходи з орієнтації безробітних громадян на підприємницьку діяльність, у яких взяли участь 10,5 тис. осіб, 271 семінар з питань залучення безробітних громадян до зайняття підприємницькою діяльністю у сфері сільського зеленого туризму, учасниками яких стали понад 3 тис. осіб.

На Закарпатті протягом 2013 року обласною службою зайнятості було проведено 1110 семінарів, в яких взяли участь 13,5 тис. осіб. З метою підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці проведено 212 семінарів на тему: «Особливості зайнятості молоді» (прийняли участь 2,5 тис. осіб) та 256 семінарів на тему: «Молодь на ринку праці» (прийняли участь 3,2 тис. осіб).

З метою забезпечення соціальної стабільності сільського населення, створення нових робочих місць і як наслідок підняття рівня соціальної інфраструктури сільських територій та доходів населення, органами державного управління та місцевого самоврядування проводиться робота із залучення сільського населення регіонів до підприємницької діяльності.

В Луганській області така робота проводилась 17 виїзними консультаційними пунктами, створеними при всіх районних державних адміністраціях. Завдяки цьому, протягом 2013 року сільське населення регіону, на місцях, отримали 3139 консультацій спеціалістів економічних служб, податкових інспекцій, управлінь Пенсійного фонду, центрів зайнятості, юристів, агрономів.

На Рівненщині з метою сприяння перетворенню особистих сільських господарств регіону у підприємницькі структури та розвитку в області сільського «зеленого» туризму за звітний період проведено 57 семінарів «Ефективне ведення сільського господарства», 51 семінар з питань організації «зеленого» туризму, учасниками яких стали більше 1,5 тис. безробітних.

Постійна увага місцевих органів виконавчої влади приділяється реалізації державної Програми перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва «Українська ініціатива» (далі – Програма), яка передбачає отримання безкоштовної другої вищої економічної освіти топ-менеджерами суб'єктів господарювання.

На Одещині в рамках реалізації Програми у 2013 році дипломи спеціалістів за напрямами «Менеджмент організацій», «Економіка підприємства», «Маркетинг», «Банківська справа», «Облік та аудит», «Управління персоналом і економіка праці» отримали 66 осіб.

В Луганській області на базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля діє Центр перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва, створений у рамках Програми, де у 2013 році розпочали навчання
57 слухачів.

У 2013 році в Дніпропетровській області продовжувалася робота з реалізації Програми, постійно надаються консультації підприємцям стосовно умов участі у Програмі та приймаються документи для здобуття ними вищої економічної освіти. Станом на 01.01.2014 продовжують навчання 95 слухачів.

У регіонах України успішно функціонують заклади, створені в рамках міжнародних проектів, які організовують підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації соціально незахищених категорій населення.

Починаючи з серпня 2013 року, Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації Трастовий фонд НАТО «Партнерство заради миру» організував професійне навчання (перепідготовку, підвищення кваліфікації) 141 особи з числа військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також включених в план звільнення із Збройних Сил України.

У Львівській області продовжує діяти україно-польський проект «Ініціативна молодь – Регіональна система підготовки тренерів у сфері підприємництва в українській системі освіти». Проект реалізується Фундацією Розвитку Місцевої Демократії, Малопольським Інститутом місцевого самоврядування і адміністрації, м. Краків, та Львівською обласною громадською організацією «Західноукраїнський регіональний навчальний центр». Метою проекту є розробка української моделі навчання підприємництву в школах I-III ступеню Західної України, що дозволить підвищити активність молоді у започаткуванні економічної діяльності та призведе до розвитку приватного сектору, зменшення рівня бідності, а також підвищення темпу зростання робочих місць у секторі мікро- та малих підприємств.

Протягом 2013 року в рамках реалізації Плану заходів з розвитку ремісничої діяльності органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування впроваджувались заходи щодо сприяння розвитку народних художніх промислів і ремісництва.

Навчально-методичним центром культури Буковини (Чернівецька область) започатковано проект «Майстерня – світлиця народних ремесел та декоративного мистецтва». У рамках реалізації зазначеного проекту проводяться майстер-класи з народних ремесел та декоративного мистецтва, зокрема, гончарства, ткацтва, бондарства, вишивки, бісероплетіння, батика, паперу та інших. Крім того на постійній основі організована виставка творчих робіт, виробів майстрів народних ремесел та декоративного мистецтва Буковини.

В Івано-Франківській області Прикарпатським науково-аналітичним центром розроблено комплексний інноваційно-інвестиційний проект створення кластерної моделі організації виробництва «Ліжникарство та інші народні художні промисли на Прикарпатті». В результаті реалізації проекту створено цілісну систему кластеру та розроблено методику створення кластерних моделей організації виробництва, проведено аналіз ефективності впровадження кластерної моделі організації виробництва в економічному середовищі України. Використовуючи напрацьовані методики створено кластер «Сузір’я», який об’єднує осередки майстрів-ліжникарок у с. Яворові та м. Косові і налічує 19 майстрів.

Луганським обласним центром народної творчості було проведено ІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Роль обласних центрів народної творчості у формуванні культурного простору України ХХІ століття»; обласний семінар з лялькарства «Лялька – іграшка та оберіг» і семінар для майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Кераміка і гончарство: традиції та сучасність».







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 413. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия