Студопедия — Типи і види винагород. Сутність і види стимулювання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типи і види винагород. Сутність і види стимулювання






Стимулювання праці це, насамперед, зовнішнє спонукання, елемент трудової ситуації, що впливає на поведінку людини у сфе­рі праці, матеріальна оболонка мотивації персоналу. Одночасно воно несе в собі і нематеріальне навантаження, що надає співробіт­нику можливості реалізувати себе як особистість і як працівника одночасно. Стимулювання виконує економічну, моральну й соці­альну функції.

1) Економічна функція виражається в тому, що стимулювання праці сприяє підвищенню ефективності виробництва, а це веде до підвищення продуктивності праці і якості продукції.

2) Моральна функція визначається тим, що стимули до праці фор­мують активну життєву позицію, високоморальний клімат у суспіль­стві. При цьому важливо забезпечити правильну та обґрунтовану си­стему стимулів з урахуванням традиції та історичного досвіду.

3) Соціальна функція забезпечується формуванням соціальної структури суспільства через різний рівень доходів, що значною мі­рою залежить від впливу стимулів на різних людей. Крім того, фор­мування потреб (а в підсумку і розвиток особистості) визначається формуванням і стимулюванням праці в суспільстві.

Стимул часто характеризується як вплив на працівника ззовні (збоку) з метою спонукання його до ефективної діяльності. У стиму­лі закладений певний дуалізм, який полягає в тому, що, з одного бо­ку (з позицій адміністрації підприємства), він є інструментом досяг­нення мети (підвищення продуктивності праці співробітників, якості виконуваної ними роботи та ін.), а з іншого (з позицій працівника), — стимул є можливістю одержання додаткових благ (позитивний сти­мул) чи їхньої втрати (негативний). У зв'язку з цим можна виділити позитивне стимулювання (можливість володіння чим-небудь, досяг­нення чого-небудь) і негативне (можливість втрати будь-якого пред­мета потреби).

Коли стимули проходять через психіку і свідомість людей і по­чинають рухати ними, вони стають внутрішніми спонукальними причинами або мотивами поведінки працівника. Мотиви — це усві­домлені стимули. Стимул і мотив не завжди узгоджуються між со­бою, але між ними немає «китайської стіни». Це дві сторони, дві си­стеми впливу на працівника, спонукання його до визначених дій. Тому стимулюючий вплив на персонал спрямований переважно на активізацію функціонування працівників підприємства, а мотивую­чий — на активізацію професійно-особистісного розвитку працівни­ків. На практиці необхідне поєднання механізмів сполучення моти­вів і стимулів праці. Але важливо розрізняти стимуляційні й мотива­ційні механізми поведінки працівників та адміністрації підприємств, усвідомлювати важливість їхньої взаємодії і взаємозбагачення.

Стимули можуть бути матеріальними і нематеріальними. До пер­шої групи відносяться грошові (заробітна плата, премії та ін.) і не-грошові (путівки, безкоштовне лікування, транспортні витрати та ін.) стимули. До другої групи можна віднести соціальні (престиж­ність праці, можливість професійного і службового зростання), моральні (повага з боку оточуючих, нагороди) і творчі (можливість самовдосконалення і самореалізація) стимули.

Існують визначені вимоги до організації стимулювання праці. Це комплексність, диференційованість, гнучкість та оперативність.

1) Комплексність передбачає єдність моральних і матеріальних, колективних та індивідуальних стимулів, значення яких залежить від системи підходів до управління персоналом, досвіду і традицій підприємства.

2) Диференційованіст ь означає індивідуальний підхід до стиму­лювання різних прошарків і груп працівників. Відомо, що підходи до забезпечених і малозабезпечених працівників мають істотно від­різнятися. Різними повинні бути також підходи до стимулювання кваліфікованих і молодих працівників.

3) Гнучкість та оперативність виявляються в постійному пере­гляді стимулів залежно від змін, які відбуваються в суспільстві й колективі.

Стимулювання базується на певних принципах.

1) Доступність. Кожен стимул має бути доступним для всіх пра­цівників, а умови стимулювання — зрозумілими й демократичними.

2) Відчутність. Існує деякий поріг дієвості стимулу, який істотно різниться в різних колективах. Це необхідно враховувати при визна­ченні нижнього порога стимулу.

3) Поступовість. Матеріальні стимули піддаються постійній ко­рекції вбік підвищення, що необхідно враховувати, але різко зави­щена винагорода, не підтверджена згодом, негативно позначиться на мотивації працівника у зв'язку з формуванням очікування підвище­ної винагороди і виникненням нового нижнього порога стимулу, який влаштовував би працівника.

Мінімізація розриву між результатом праці і його оплатою до­сягається при переході на щотижневу оплату праці. Дотримання цього принципу дає можливість знизити рівень винагороди, оскіль­ки діє принцип «Краще менше, але відразу». Частіше надання винагороди, її чіткий зв'язок із результатом праці — це могутній мотиватор.

Поєднання моральних і матеріальних стимулів є сильним за своїм впливом. Усе залежить від місця, часу і суб'єкта впливу цих факторів. Тому необхідно розумно поєднувати ці види стимулів з урахуванням їх цілеспрямованої дії на кожного працівника.

В економічно розвинених країнах переважає перехід від антистимулів (страх перед втратою роботи, голодом, штрафи) до стимулів. Це залежить від традицій, які склалися в суспільстві, колективі, поглядів, звичаїв.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1783. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия