Студопедия — Зовнішній огляд трупа на місці його виявлення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зовнішній огляд трупа на місці його виявлення

ТЕМА. загальні положення організації

І тактики слідчого огляду

 

Зміст

1. Поняття, сутність, задачі і види слідчого огляду.

2. Питання, вирішувані в ході огляду місця події.

3. Сутність і значення підготовчого етапу огляду місця події. Учасники огляду, їхня взаємодія.

4. Тактичні особливості огляду місця події.

5. Форми і методи фіксації криміналістично значимої інформації в ході слідчого огляду.

Огляд місця події- невідкладна слідча дія, яка направлена на встановлення, фіксацію і дослідження обстановки місця події, слідів злочину, злочинця і інших (фактичних) даних, що дозволяють в совокупності з іншими доказами зробити висновок про механізм події і інших обставинах розслідуємої події.

Місцем події прийнято іменувати ту ділянку місцевостіі або приміщення, в межах якого знайдені сліди злочину. При цьому мається на увазі, що злочинні дії могли бути скоєні як в місці виявлення слідів, так і в іншому місці.

На відміну від місця події, місцем злочину вважається район скоєння злочину або настання злочинного результату, хоча сліди його могли бути виявлені поза даним районом.

Огляд місця події і його обстановки представляє собою вивчення і фіксацію;

1) рельєфу місцевості, природних і штучних меж місця події;

2) характеру і розташування приміщення, шляхів, що ведуть до нього і від нього, а також перешкод на вказаних шляхах;

3) просторового розташування місцевих предметів, їх положення стосовно один одного і відстаней між ними;

4) розташування предметів з погляду їх цільового призначенія і положення при звичному вживанні;

5) слідів злочину і злочинця;

6) відсутність необхідних в даній обстановці предметів і слідів;

7) наявність предметів, що є в даній обстановці чужеродними, сам факт виявлення яких в даній обстановці незвичайний.

Останні дві групи фактичних даних відносяться до категорії так званих негативних обставин, під которими розуміють обставини, що суперечать уявленню про звичний для подібних ситуацій хід речей.

Негативні обставини особливо цінні при викритті інсценувань злочинів, тобто штучного створення особою, зацікавленим у визначеному результаті слідства, обстановки, не відповідної тому, що фактично відбувся на цьому місці події.

При інсценуванні можуть переслідуваться наступні цілі:

1) створення видимості здійснення в даному місці іншого злочину, для приховування ознак справжньої події (наприклад, створення обстановки розбійного нападу для приховування досконалої крадіжки);

2) створення видимості, що відбулося на даному місці та не має кримінального характеру, для укриття досконалого злочину (наприклад, інсценіровка самогубства або нещасного випадку для приховання вбивства);

3) створення видимості досконалого злочину для укриття фактів аморальної поведінки, безпечності, халатності і інших вчинків, що не мають кримінального характеру (інсценування обстановки крадіжки документів при фактичній їх втраті і т.п.);

4) створення у слідчого помилкового уявлення про окремі деталі фактично довершеного злочину або про окремі елементи його складу (інсценування скоєння злочину іншою особою, в інших цілях і по іншим мотивам і т.п.).

Огляд місця події можна підрозділити на три етапи: підготовчий, робочий і завершальний.

Підготовчий етап огляду місця події починаєтся з моменту прийняття слідчим рішення про провадження огляду.

Слідчий, прийнявши таке рішення, до прибуття на місце події повинен:

1) вжити заходів до запобігання шкідливих наслідків злочину;

2) забезпечити охорону місця події;

3) забезпечити присутність поблизу від місця події осіб, які можуть дати всю необхідну інформацію про події: очевидців злочину, свідків і ін.

4) наперед визначити, яких фахівців слід привернути до участі в огляді, і забезпечити їх присутність на місці події; вирішити питання про склад слідчо-оперативной групи, що виїжджає на місце події;

5) перевірити готовність технічних засобів огляду.

Після здійснення перерахованих заходів слідчий виїжджає на місце події, де він також повинен провести також підготовчі дії:

1) вживає заходи до надання необхідної медичної допомоги потерпілим, якщо вона не була надана до прибуття слідчого;

2) видаляє з місця події всіх сторонніх осіб і приймає заходів до того, щоб в подальшому при провадженні огляду сторонні особи також не допускалися;

3) шляхом опитування свідків у формі бесіди одержує попередні відомості, які повинні бути взяті до уваги при огляді, і встановлює, які зміни, ким і з якою метою були припущені на місці події;

4) запрошує понятих, остаточно визначає круг останніх учасників огляду і інструктує їх про права і обов'язки;

5) проводить інші невідкладні дії, а також вживає заходи, направлені на поліпшення умов огляду (наприклад, забезпечує штучне освітлення місця події). Як на цьому, так і на наступних етапах огляду здійснюються необхідні оператівно-розшукові заходи,

Робочий етап огляду місця події складається з загального і детального оглядів, та включає в себе:

- огляд місця події в цілях орієнтування на ньому, визначення меж підмета огляду, простору;

- рішення питання про початкову крапку і спосіб огляду;

- вибір позицій для провадження орієнтуючої і оглядової фотозйомки.

Потім слідчий з'ясовує разом з іншими учасниками огляду, які об'єкти знаходяться на місці події, досліджує комплекс питань, що відносяться до обстановки місця події, визначає взаємне розташування і взаємозв'язок предметів обстановки, вивчає їх зовнішній вигляд, стан і з максимально можливими в даних умовах подробицями фіксує все знайдене за допомогою фотографування, складання схем, планів і креслень і робить необхідні замітки для майбутнього протоколу огляду.

Після закінчення загального огляду слідчий переходить до детального огляду, під час якого:

- ретельно і детально оглядає об'єкти, для чого вони можуть бути зсунуті з місця, перевернені і т.д.;

- вживає заходи до розшуку і виявлення на місці події і на окремих об'єктах слідів злочину і

злочинця;

- відбирає об'єкти із слідами, виробляє відділення частини об'єкту із слідами в тих випадках, коли не можна вилучити весь об'єкт або зняти копії із слідів;

- фіксує негативні ознаки;

- перевіряє дані загального огляду;

- виробляє вузлове і детальне фотографування.

В криміналістиці і слідчій практиці відомі три способу огляду місця події:

концентричний, ексцентричний, або спосіб „по спирали”, і спосіб фронтального огляду. Вони можуть застосовуватися в «чистому» або комбінованому вигляді.

При концентричному способі огляд ведеться по спіралі від периферії до центру місця події, під яким розуміється звично найважливіший об'єкт (труп, зламаний сейф і ін.) або умовна крапка.

Ексцентричний спосіб, або спосіб спіралі, що розгортається, полягає у тому, що огляд ведеться від центру місця події до його периферії.

Спосіб фронтального огляду є лінійний огляд площ від однієї їх межі, прийнятої за початкову, до інший.

Від способів огляду слід відрізняти методи огляду: суб'єктивний і об'єктивний.

При провадженні огляду місця події суб'єктивним методом слідчий як би йде по шляху руху злочинця, суб'єкта злочину (звідси і найменування методу). У цьому випадку поза увагою слідчого залишаються зміни середовища, у якій зроблений злочин, якщо вони пов'язані не з діями злочинця, а інших осіб, учасників події, хоча і цінні з погляду встановлення істини по справі. Це фактично вибірковий огляд.

При застосуванні об'єктивного методу місце події оглядається цілком незалежно від того, як пересувався по йому злочинець. Це суцільний огляд, якому звично і віддається перевага, оскільки саме він забезпечує необідну повноту огляду. Проте і суб'єктивний метод не виключаєтся і може бути застосований у випадках, коли по характеру події всі сліди злочину і злочинця розташовуються по шляху його руху і немає необхідності в огляді прилеглої території.

Заключний етап огляду місця події включає в себе наступні дії:

1) складання протоколу огляду і необхідних планів, схем, креслень;

2) при необхідності дактилоскопування трупа і направлення його в морг;

3) упаковку об'єктів, вилучених з місця події;

4) вживання заходів до збереження тих, що мають доказове значення об'єкти, які неможливо або недоцільно вилучати з місця події;

5) розгляд слідчим і дозвіл питань, связанних з тими, що поступили від учасників огляду і інших облич заявами, що відносяться до огляду місця події.

Огляд завершується оцінкою виконаної роботи її повноти і успішності.

Об'єктами огляду приміщень і ділянок місцевості, що не являються місцем події, можуть бути складські, торгові, виробничі і житлові приміщення, різні ділянки місцевості. Їх огляд проводиться за правилами огляду місця події.

 

Зовнішній огляд трупа на місці його виявлення

Цей вид огляду здійснюється обов'язково з участю судового медика або лікаря іншої спеціальності.

Огляд складається з двох стадій: загального і детального оглядів. При цьому відображається:

1. Поза трупа і його положення на місці події.

2. Зовнішній стан одягу на трупі.

3. Знаряддя спричинення смерті, знайдені на трупі.

4. Ложе трупа.

5. Одяг, що знаходиться на трупі.

6. Тіло трупа і пошкодження на ньому.

7. Предмети, знайдені в одязі трупа.

Після закінчення огляду труп потерпілого, особа якого не встановлена, обов'язкове дактілоскопуєтся і після додання особі трупа прижиттєвого вигляду (виробляється «туалет трупа») фотографується за правилами сигналетичної зйомки.

Ексгумація трупа, тобто витягання трупа з місця поховання, здійснюється у разі виниклої необхідності повторно оглянути труп після його поховання або піддати його повторній судово-медичній експертизі. Про виробництво її слідчий виносить спеціальну постанову. Витягання трупа виробляється у присутності слідчого, судово-медичного експерта і понятих. При цьому спочатку фіксують загальний вид місця поховання, потім оглядають гроб, труп і його одяг. Все знайдене фіксується в протоколі ексгумації і огляду трупа. Важливо, щоб в протоколі були відображені ті фактичні дані, які дозволяють зробити висновок про особу людини, чий труп було ексгумовано.

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Рівне - 2002 7 страница | Аксіома транзитивності — якщо набір благ А привабливіший, ніж Б, а Б — ніж В, то набір А привабливіший, ніж В.

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 515. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия