Студопедия — ТЕРМІНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕРМІНИ

Автономія - право на самостійне управління, вирішення державних питань, яке надається частині держави відповідно до загальнодержавних законів або конституції.

Анархія -суспільно-політична течія, яка заперечує будь-яку політичну владу, характеризується невизнанням авторитету, стихійністю та неорганізованістю. Анархізм не заперечує порядок і дисципліну, а виступає проти централізації.

Анексія – насильницьке приєднання, загарбання однієї держави іншою.

Асиміляція – злиття етносів, з якого один з них засвоює чужу культуру і повністю втрачає свою. Асиміляція буває природною (як результат тривалих культурних контактів) та примусовою (пов’язана з державною політикою обмеження або придушення розвитку мови і культури етнічної меншості).

Атеїзм - ідеологія, що пояснює (або намагається пояснити) усі явища життя як такі, що відбуваються без участі Бога, а внаслідок прояву законів природи і суспільства (заперечення існування Бога і пов’язане з цим заперечення релігії).

Багатопартійність − одна з передумов демократичного ладу, коли інтереси різних суспільних верств відповідно відображаються політичними партіями, які змагаються між собою за владу і здійснюють визначальний вплив на події в суспільстві.

Генеральний Секретаріат УЦР − виконавчий орган, створений за рішенням Малої Ради від 15 червня 1917 р. Діяв від 28 червня 1917 р. до 11 січня 1918 р. На нього покладалось завдання створення системи виконавчої влади в Україні. IV Універсалом він був перетворений на Раду Народних Міністрів України.

 

Гетьманський переворот 1918 р. − державний переворот, унаслідок якого від влади була усунута Центральна Рада і проголошена Українська Держава на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським. Переворот стався 29 квітня 1918 р. у Києві

 

Громадянська війна - війна між громадянами однієї країни, що виникла в результаті внутрішньополітичної кризи, яку не вдалося подолати мирними засобами.

Депортація – примусове виселення населення як спосіб кримінального покарання.

Дискримінація - обмеження або позбавлення прав певних категорій громадян за ознакою расової чи національної приналежності, за ознакою статі, громадянства і т.п.

Директорія УНР 1918 - 1920 рр. − найвищий державний орган країни на останньому етапі Української революції, який очолив повстання проти гетьмана П. Скоропадського, а після перемоги над гетьманом − уряд відновленої Української Народної Республіки

Загальна Українська Рада (ЗУР) − громадсько-політичний орган, створений делегатами від різних партій Галичини й Буковини у травні 1915 р. у Відні, який представляв інтереси українців Австро-Угорщини. Головою Президії ЗУР був К. Левицький. Своєю програмою ЗУР проголосила боротьбу за територіально-національну автономію на українських землях у складі Австро-Угорщини.

 

Західноукраїнська народна республіка (ЗУНР) − нова республіка, створена на західноукраїнських землях після розпаду Австро-Угорщини. Офіційно проголошена 13 листопада 1918 р. у складі Галичини, Буковини й Закарпаття.

ЗОУНР (Західна область УНР) -назва ЗУНР з січня 1919 р. після проголошення Декларації про об'єднання УНР і ЗУНР.

 

Індустріалізація -процес створення великого машинного виробництва в усіх галузях господарства і, в першу чергу, в промисловості.

Колективізація − центральна ланка аграрної політики більшовицької партії в 30-х роках по примусовому об’єднанню приватних господарств селян в господарства колективні

Комітети бідноти (комбіди) -організації сільської бідноти, осередки радянської влади на селі. Головні завдання: зміцнення так званого революційного порядку в селах, допомога військам у проведенні насильницької мобілізацій до Червоної Армії, забезпечення армії і промислових центрів країни продовольством, здійснення аграрної політики радянської влади.

 

Комітети незаможних селян (комнезами) − громадські організації, основне завдання яких полягало у культурно-освітній роботі на селі, в сприянні Червоній Армії щодо ліквідації куркульства як класу, в масовій колективізації сільського господарства.

Мілітаризація -підпорядкування всіх сфер життєдіяльності суспільства воєнним цілям; застосування форм і методів воєнної організації в різних галузях суспільно-економічного життя.

Москвофільство − суспільно-політична течія в Галичині, на Буковині та Закарпатті у другій половині XIX - на початку XX століття, що ставила метою вихід з-під влади Австро-Угорщини та приєднання Західної України до Росії. Москвофіли пропагували «єдину неподільну російську народність», заперечували існування окремої української нації.

 

Легіон українських січових стрільців (УСС) -військове формування, створене в 1914 р. з дозволу австрійської влади з ініціативи Головної Української Ради. Чисельність УСС - 2,5 тис. чоловік. УСС взяв участь у Першій світовій війні, брав участь у запеклих боях, зазнавши значних втрат. У 1918 р. січові стрільці стали ядром Української Галицької армії.

 

НЕП -нова економічна політика, введена у 1921 р., що замінила політику «воєнного комунізму» в економіці. Неп передбачав відновлення товарно-грошових відносин, підприємницької діяльності, скасування продрозверстки, припинення насильницького об'єднання селян у колгоспи, радгоспи, створення умов для розвитку кооперації, передачі частини підприємств колишнім власникам, зняття заборони на оренду. Неп проводився до 1929 р.

Окупація – тимчасове захоплення військом однієї держави території іншої держави.

Отаманщина влада на місцях належить командирам військових частин-отаманам, які мають своє військове угруповування і не визнають центральну владу. Як приклад – Гуляйпільська республіка «батька» Н. Махна.

Пацифікація -офіційна назва масових репресій, проведених проти українського населення Галичини урядом Польщі восени 1930 р.

Продрозверстка (продовольча розверстка) -насильницьке вилучення зерна та інших сільськогосподарських продуктів, вироблених у селянських господарствах понад споживчу норму. Продрозверстка проводилася із застосуванням репресій, продзагони допускали грабіж селян. Це призвело до голоду у 1921 - 1923 рр.

 

«Розстріляне Відродження» – поняття, яким позначається знищення провідних діячів української культури 1920-1930-х pp. Загалом було знищено близько 500 діячів.

Союз визволення України (СВУ) - громадська організація, створена в 1914 р. у Галичині членами Української соціал-демократичної робітничої партії і «Спілкою» для боротьби за незалежність України. Члени СВУ вважали, що домогтися незалежності можна, беручи участь у Першій світовій війні проти Росії, у союзі з Австро-Угорщиною.

 

Трудовий принцип – ідеологія, згідно з якоювлада має належати «працюючим класам», тобто лише селянам і робітникам, а вся інтелігенція позбавляється права голосу.

 

Українізація – процес відродження соціально-політичного, економічного, духовного життя України на принципах національної ідеї; форма коренізації як напряму національної політики більшовицької партії з середини 20-х до початку 30-х років ХХ ст. Здійснювалася шляхом підготовки, виховання й висування кадрів корінної національності у партійний апарат і державні органи та формування національної культури.

Українська Центральна Рада − керівний орган, який було проголошено в ніч 3-4 березня 1917 р. як український громадсько-політичний орган.

Українська Народна Республіка (УНР) - назва української держави, яка існувала на території сучасної України з листопада 1917 до квітня 1918 р., була відновлена у грудні 1918 р. і існувала до листопада 1920 р.УНР утворилася в результаті національно-визвольної революції та була проголошена в Третьому Універсалі Української Центральної Ради. У Четвертому Універсалі Української Центральної Ради була проголошена незалежність УНР

 

 

Український національний конгрес − з’їзд, що відбувся 6-8 квітня 1917 р. у Києві за участю 1500 делегатів. Основна мета скликання − поширення діяльності Центральної Ради на. території всієї України. У центрі обговорення було питання автономії України в складі Федеративної Російської Республіки.

Універсали Української Центральної Ради - документи, акти, що мають конституційне значення, прийняті Українською Центральною Радою: Перший Універсал - 10(23) червня 1917 р., Другий Універсал - 3(16) липня 1917 р., Третій Універсал - 7(20) листопада 1917 р., Четвертий Універсал - 9(22) січня 1918 р.

 

ТЕСТИ


 

Варіант 1. – Б)

Варіант 2. – А)

Варіант 3. – Б)

Варіант 4. – В)

Варіант 5. – Б)

Варіант 6. – Г)

Варіант 7. – Г)

Варіант 8. – В)

Варіант 9. – В)

Варіант 10. – Б)

Варіант 11. – Б)

Варіант 12. – Б)

Варіант 13. – Г)

Варіант 14. – Б)

Варіант 15. – Г)

 

Варіант 16. – В)

Варіант 17. – Б)

Варіант 18. – Б)

Варіант 19. – Б)

Варіант 20. – Б)

Варіант 21. – Б)

Варіант 22. – Б)

Варіант 23. – В)

Варіант 24. – А)

Варіант 25. – В)

Варіант 26. – А)

Варіант 27. – А)

Варіант 28. – Б)

Варіант 29. – В)

Варіант 30. – В).

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Перелік посилань | Терміни (гасла) до 4-го вид. короткого

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 457. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.029 сек.) русская версия | украинская версия