Студопедия — Лабораторна робота 4
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота 4






 

НАСИЧЕНІ ВУГЛЕВОДНІ

 

Будова, ізомерія, номенклатура, властивості

 

Вуглеводнями називають сполуки, які складаються з атомів ву­глецю та водню. Вуглеводні діляться на насичені та ненасичені.

Насичені вуглеводні (алкани, парафіни) мають тільки прості (одинарні) зв’язки між атомами вуглецю, ненасичені мають і кратні зв’язки - подвійні та потрійні. Будь-який простий зв’язок між ато­мами вуглецю й іншими (у тому числі атомом вуглецю) називається s-зв’язком: для нього характерне перекриття електронних орбіталей уздовж лінії, яка з’єднує центри атомів. що взаємодіють. В утворенні s-зв’язку з боку атома вуглецю завжди бере участь гібридна sp-, sp2- або sp3-орбіталь. Один із кратних зв’язків вуглецевого атома в різ­них сполуках є s-зв’язком. Інші зв’язки, утворені не гібридними, а р-орбіталями, називаються p-зв’язками. Вони утворюються за рахунок перекривання р-орбіталей по обидва боки лінії, яка з’єднує центри атомів: вони менш міцні, ніж s-зв’язки і більш рухомі.

 

гібридна орбіталь вуглецевого атома (sp3-, sp2-, sp-) s - зв’язок С-Н s - зв’язок С-С

 

 

р - орбіталь p - зв’язок

 

p-зв’язок в етилені розташований в площині, перпен­дику­лярній площині роз-ташування s-зв’язків. В ацетилені є два p-зв’язки, які знаходяться в двох взаємно перпендикулярних площинах.

 

 

 

Спільна формула насичених вуглеводнів - СnH2n+2. Алкани мають суфікс -ан, а радикали -ил (іл).

 

Гомологічний ряд

Алкани Алкіли
СН4 С2Н6 С3Н8 С4Н10 С5Н12 С6Н14 С7Н16 С8Н18 С9Н20 С10Н22 С11Н24 С12Н26 метан етан пропан бутан пентан гексан гептан октан нонан декан ундекан додекан -СН32Н53Н74Н95Н116Н137Н158Н179Н1910Н2111Н2312Н25 метил етил пропіл бутил пентил гексил гептил октил ноніл децил ундецил додецил
       

 

Ізомерія насичених вуглеводнів залежить від структури вугле­це­вого скелета (ізомерія ланцюга, або ізомерія скелета). Бутан - най­простіший представник наси-чених вуглеводнів, який може існу­вати у вигляді ізомерів:

 

бутан ізобутан

 

Ізомерія алкільних радикалів починається з радикала С3Н7-:

СН3 - СН2 – СН2 -
пропіл ізопропіл

 

Радикали С4Н9- можуть існувати у вигляді 4-х ізомерів

 

СН3 - СН2 - СН2 - СН2 -
н-бутил втор-бутил

 

трет-бутил ізобутил

 

Назва втор-бутил пов’язана з тим, що цей радикал має вільну ва­лент­ність у вуглецевого атома, що з’єднується з двома сусідніми атомами вуглецю. В радикалах бутил і ізобутил вільна валентність в обох випадках знаходиться біля первинного вуг-лецевого атома (по­в’я­заного з одним сусіднім атомом вуглецю). Тоді радикал, який має нерозгалужений ланцюг, називається нормальний бутил, а роз­галужений - ізо-бутил.

Прийнято префікс “ізо” приєднувати до назви радикалів, у яких дві метильні

групи знаходяться на кінці нерозгалуженого ланцюга:

ізопентил

Для назви вуглеводнів з розгалуженим ланцюгом викорис­товуються дві номен-клатури. Одна умовно називається раціональною (РН), за основу беруть найпрості-ший вуглеводень - метан: на­зивають в порядку ускладнення радикали, які розташо-вані біля атома вуглецю, прийнятого за залишок метану, потім додають слово “метан”.

Більш новою і досконалою є друга номенклатура, що назива­ється міжнарод-ною, або IUPAC. Згідно з нею за ос­­нову береться назва алкану, що відповідає найдовшому в моле­кулі ланцюгу вуглецевих атомів (не враховуючи розгалужень). Ланцюг нумерують з того кінця, до якого ближче розгалуження: вказують цифрами положення радикалів, потім їх назву і завершують назвою вуглеводню, взятого за основу:

 

2-метилбутан 2,2-диметилпропан 2-метил-3-етилпентан

 

Дослід 4.1. Синтез метану та вивчення його властивостей

Реактиви та матеріали: оцтовокислий натрій, натронне вапно, бромна вода, перман-ганат калію (ІН розчин)
Обладнання: пробірки, газовідвідна трубка, пальник

В суху пробірку 1, обладнану пробкою з газовідвідною трубкою (рис. 4.1), кладуть суміш зневодненого оцтовокислого натрію і натрон­ного вапна (приблизно 1:2, висота шару 6-10 мм). Натронне вапно (суміш їдкого натру і оксиду кальцію) беруть тому, що чистий їд­­кий натр роз’їдає скло при нагріванні. Крім того, натронне вапно не плавиться при нагріванні і завдяки його пористості полегшується ви­ділення метану.

Хімізм процесу:

СН3СООNa + NaOH ® CH4­ + Nа2CO3

Підпалюють метан, який виходить з кінця газовідвідної трубки, він горить голубуватим несвітним полум’ям.

Рис. 4.1. Синтез метану з оцтовокислого натрію

Хімізм процесу:

СН4 + 2О2 ® СО2 + 2Н2О

Таким чином, при нагріванні натрієвої солі оцтової кислоти з натронним ва­пном сіль розщеплюється з утворенням метану. Нагрівання на­трієвих солей карбонових кислот з натронним вапном є загальним ла­бораторним способом отримання на-сичених вуглеводнів.

 

Реакція метану на бромну воду і перманганат калію

В суху пробірку вміщують 5 кра­пель розчину перманганату калію (або бромної води). Не припиняючи нагрівання суміші в пробірці 1, вво­дять кінець газовідводної трубки в про­бірку 2 з перманганатом (або бромною водою). Знебарвлювання роз­чинів перманганату калію й бромної води не відбувається. В звичайних умо­­вах алкани стійкі до дії окислю­вачів. Реакції заміщення у них відбуваються в жор­стких умовах, а до реакції при­єд­нання алкани не здатні.

Дослід 4.2. Бромування насичених вуглеводнів

Реактиви та матеріали: рідкі алкани, розчин брому в органічному розчинни-ку, аміак (25%-ний розчин), синій лакмусовий папі-рець
Обладнання: пінцет, скляна паличка, пробірки, пальник

Увага! Дослід проводити у витяжній шафі.

У суху пробірку вміщують 4 краплі суміші рідких алканів і додають 1-2 краплі розчину брому. Суміш перемішують на холоді. Забарвлення брому при цьому не зникає. Потім пробірку нагрівають до зникнення забарвлення. В отвір пробірки вносять скляну паличку, змочену розчином аміаку, - з’являється білий димок NH4Br. Пінцетом вно­сять у пробірку змочений водою лакмусовий папірець - він червоніє.

 

Хімізм процесу:

2-бром-2-метилбутан

Бромування рідких алканів супроводжувається виділенням бромистого водню і відбувається значно повільніше, ніж га­зоподібних алканів. Реакція прискорюється при використанні ката­лізаторів: залізних ошурок, кристалічного йоду.

Найлегше галогенуються вуглеводні з третинним атомом вугле­цю в молекулі, найважче заміщуються атоми водню при первинному ато­мі вуглецю. Енергія s-зв’язку водню з первинним атомом вуглецю до­рівнює 99 ккал/моль; вторинним - 94 ккал/моль (389 кДж/моль); третинним - 90 ккал/моль (376,8 кДж/моль). Різниця в швидкості реакції галогенування особливо виявляється при дії брому.

Окислення парафінів

Насичені вуглеводні (парафіни) дуже стійкі до дії таких сильних окислювачів, як перманганат калію і хромова суміш. Окислюються в газовій фазі, утворюючи суміш нижчих спиртів, альдегідів, кетонів і кислот. Цей метод використовується для отри-мання формальдегіду.

При температурі вище 300°С насичені вуглеводні горять з утво­ренням СО2 і Н2О:

С5Н12 + 8О2 ® 5СО2 +6Н2О

При більш високих температурах у промисловості відбувається процес взаємо-дії метану з водою:

СН42О ® СО + 3Н2

 

Дослід 4.3. Окислення алканів

Реактиви та матеріали: суміш алканів, вуглекислий натрій, перманганат калію
Обладнання: пробірки, піпетки

У пробірку відбирають одну краплю алкану або суміші алканів, одну краплю вуглекислого натрію і дві-три краплі розчину перманганату калію. Суміш енергійно перемішують, фіолетовий колір водного шару не змінюється, бо алкани в цих умовах не окисляються.

Контрольні запитання

1. Напишіть структурні формули вуглеводнів: а) 2,5-ди­метилгексан; б) 3-метил-3-етилпентан; в) 2-метил-4-ізопропілгептан; г) 3-етилундекан; д) 2,4-диметил-4-етил-октан.

2. Напишіть структурні формули ізомерних вуглеводнів складу С6Н14. Назвіть їх. Вкажіть ізомери з третинними атомами вуглецю.

3. Які вуглеводні утворюються при дії металічного натрію на су­міш: а) йодистого метилу і йодистого ізобутилу; б) йодистого етилу і йодистого ізопропілу; в) йо-дистого пропілу і бромистого ізо­амілу?

4. Напишіть структурну формулу органічної речовини складу С5Н12, якщо відомо, що при її хлоруванні утворюється переважно тре­тинне хлорпохідне, а при нітруванні - третинна нітросполука. Поясніть, чому заміщення найлегше відбувається у тре-тинного атома вуглецю.

5. Напишить схеми отримання ізобутану (будь-яким способом) і його нітрування.

6. Перетворіть бромистий ізобутил у насичений вуглеводень: з тією ж будовою ву-глецевого скелета; з подвійним числом вуглецевих атомів.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2047. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия